23/02/2024

Beslissingen Ministerraad van 23 februari 2024

krant_legislation
Terug naar artikeloverzicht

Ingedeelde inrichtingen en GPBV-installaties: wijziging (uitvoerings)besluit met algemene en sectorale bepalingen milieuhygiëne (VLAREM)

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

De Vlaamse Regering wijzigt principieel haar besluit met algemene en sectorale bepalingen rond milieuhygiëne, het uitvoeringsbesluit bij het Decreet algemene bepalingen milieubeleid (VLAREM), en het Milieuhandhavingsbesluit. Titel II van het VLAREM bevat onder andere de algemene en sectorale voorwaarden die van toepassing zijn op ingedeelde inrichtingen of activiteiten. Titel III van het VLAREM bevat dan weer de bijkomende algemene en sectorale milieuvoorwaarden voor GPBV-installaties. (GPBV staat voor Geïntegreerde Preventie en Bestrijding van Verontreiniging.) Het Milieuhandhavingsbesluit bevat een lijst van milieu-inbreuken. De wijzigingen hebben onder meer betrekking op de definitie van 'azimut', de indeling en voorwaarden voor raffinaderijen, het schrappen van een bankgarantie voor de opslag van afvalolie, de monstername van afvalstoffen bij stortplaatsen, het MCP-register voor stookinstallaties, de kennisgeving van zendantennes, een actualisatie van de lijst van de milieu-inbreuken, en rechtzetten van errata. Over dit wijzigingsbesluit wordt het advies ingewonnen van de SERV, de Minaraad, de SALV, de VTC, en de GBA. Er wordt ook een publieke consultatie rond georganiseerd. De bevoegde minister zal onderzoeken of voor dit besluit een milieueffectrapportage vereist is en het besluit meedelen aan de Europese Commissie.

 


Gemeentelijke saneringsplicht afvalwater

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief het besluit goed over de invulling van de gemeentelijke saneringsverplichting voor rioolbeheerders. Het besluit legt openbare dienstverplichtingen vast voor de rioolbeheerders voor de invulling van de saneringsverplichting op het gemeentelijk niveau. Deze zijn nodig voor de verdere uitbouw en optimalisatie van het gemeentelijke rioleringsnet en het goede beheer ervan. De opmaak van een meerjarenplan gekoppeld aan de cyclus voor de opmaak van de gemeentelijke begroting staat centraal en moet enerzijds de rioolbeheerder voldoende flexibiliteit geven en anderzijds de Vlaamse overheid via een efficiënte resultaatgerichte aansturing meer garantie geven voor een verhoogde dynamiek op het terrein. Wat betreft beheer worden taken toegewezen op vlak van asset management en het structureel aanpakken van de problematiek van overstorten.

 


Zwemmen in open water: wijzigingsbesluit

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

De steeds warmer wordende zomerdagen doen de vraag toenemen naar locaties om een frisse duik te nemen. De voorbije jaren nam het aantal locaties om te zwemmen in open water dan ook lichtjes toe van 88 in 2020 naar 101 in 2023. Dat de stijging van het aantal locaties in Vlaanderen niet groter is, is te wijten aan de strikte regulering waarin bijzondere voorwaarden zijn opgenomen die ervoor zorgen dat het niet evident is om tot een extra zwemzone te komen. Tegelijk zijn de lokale besturen, die het best geplaatst zijn om extra geschikte locaties te detecteren, op dit moment niet bevoegd om ter zake voor een kentering te zorgen. De Vlaamse Regering wil aan beide uitdagingen tegemoet komen. Enerzijds wil ze de bestaande voorwaarden om als vrije zwemzone erkend te worden, versoepelen. Anderzijds wil ze de lokale besturen de mogelijkheid bieden om, zo laagdrempelig mogelijk, zelf in bijkomende locaties te voorzien op hun grondgebied. Ze wijzigt daarom, na advies van de Raad van State, definitief de VLAREM-wetgeving. In dit wijzigingsbesluit worden de milieutechnische voorwaarden aangepast met betrekking tot het zwemmen in open water zodat het eenvoudiger wordt om een vrije zwemzone te starten met behoud van de veiligheid voor de zwemmers. Daarnaast wordt een nieuwe categorie van zwemwateren zonder toezicht ingevoerd.

 


Verzameldecreet waterwetgeving 2023

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het ontwerpdecreet dat een aantal omgevingsgerelateerde regelgevingen wijzigt. Het gaat om regelgeving rond de beroepsprocedure tegen het verkrijgen of het weigeren van werken aan publieke grachten; voorwaarden voor het verlenen van een omgevingsvergunning voor het bouwen op of voor het verkavelen van gronden en de aanwezigheid van een aansluiting op openbare of de aanwezigheid van private zuiveringscapaciteit voor huishoudelijk afvalwater; het lokaal beleid rond hemelwater en droogte en het handhavingskader op de productie, controle en levering van water bestemd voor menselijke aanwending. Het ontwerpdecreet wordt nu ingediend bij het Vlaams Parlement.

 


nv Aquafin: ondernemingsplan 2024

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

Op 1 januari 2023 trad een nieuwe samenwerkingsovereenkomst in werking tussen het Vlaams Gewest en de nv Aquafin. De overeenkomst beschrijft de taken van algemeen belang rond afvalwaterzuivering die bij decreet aan Aquafin zijn toegewezen, en de rapporteringsverplichtingen die ermee gepaard gaan. Een van deze rapporteringen is het jaarlijkse Ondernemingsplan, dat ter goedkeuring aan de Vlaamse Regering wordt voorgelegd. In het Ondernemingsplan verduidelijkt Aquafin hoe zij haar vergoeding inzet om de toegewezen taken van algemeen belang uit te voeren. De Vlaamse Regering keurt nu het Ondernemingsplan van de nv Aquafin voor het jaar 2024 goed voor wat de taken van algemeen belang betreft.

 


Benoeming directeur-generaal Agentschap Natuur en Bos

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

Op 17 mei 2023 besliste de Vlaamse Regering om Goedele Van der Spiegel vanaf 1 juli 2023 aan te stellen als administrateur-generaal van het Agentschap Natuur en Bos, en toe te laten tot de proeftijd in de graad van directeur-generaal. Na een gunstige evaluatie van de proeftijd beslist de Vlaamse Regering om Goedele Van der Spiegel met ingang van 16 januari 2024 te benoemen in de graad van directeur-generaal bij de diensten van de Vlaamse overheid.

 


Ontwerp van wijzigingsdecreet complexe projecten

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir, Vlaams minister Lydia Peeters

Na adviezen van de SARO, de Minaraad, de MORA, de SERV en de Raad van State, hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het ontwerpdecreet dat het decreet over de organisatie en rechtspleging van sommige Vlaamse bestuursrechtscolleges (DBRC-decreet) en het decreet over complexe projecten wijzigt. Het gaat om een aantal optimalisaties in opvolging van de evaluatiestudie over het decreet complexe projecten. Zo wordt het statuut van het voorkeursbesluit als 'point of no return' benadrukt en komen er enkele verduidelijkingen over het onderzoek van de milieueffecten. Omwille van het groot maatschappelijk en ruimtelijk-strategisch belang van complexe projecten, komt er in het DBRC-decreet ook een voorrangsprocedure voor beroepen tegen een voorkeursbesluit bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Daarnaast zijn er nog enkele technische correcties. Het ontwerp van wijzigingsdecreet wordt nu ingediend bij het Vlaams Parlement.

 


Herverdeling provisioneel krediet: implementatie energie-efficiëntiemaatregelen eigen gebouwen en technische installaties

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir, Vlaams minister Matthias Diependaele

De Vlaamse Regering beslist tot herverdeling van middelen vanuit de provisie bij Financiën & Begroting voor de implementatie van energie-efficiëntiemaatregelen voor de eigen gebouwen en technische installaties. Om klimaatdoelstellingen te halen, organiseert het Vlaams Energiebedrijf ieder jaar een Oproep voor middelen voor het Actieplan Energie-Efficiëntie. Deze oproep kadert in het Klimaatplan Vlaamse overheid, waarbij de Vlaamse overheid een voorbeeldrol wil opnemen in het verminderen van haar klimaatimpact.

 


Overdracht bevoegdheid hondenfokkerij: aanpassing Fokkerijbesluit

Op voorstel van Vlaams minister Jo Brouns

Na adviezen van de VTC, de GBA en de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief haar Fokkerijbesluit om de overheveling van de bevoegdheid hondenfokkerij naar de Vlaamse minister voor Dierenwelzijn op te nemen. Daarnaast worden ook volgende aanpassingen aangebracht: de toevoeging dat erkende centra voor levende producten eveneens per donor moeten registreren hoeveel sperma, eicellen en embryo’s ze weggooien of vernietigen; de toevoeging van de verwijzing naar de relevante (Europese) staatssteunartikels waarbinnen fokkerijsubsidies toegekend kunnen worden; de verhoging van de frequentie van de rapporteringsverplichting voor de centra voor levende producten van varkens; en de toevoeging van een hoofdstuk met betrekking tot de gegevensverwerking. Het Fokkerijbesluit geeft uitvoering aan de Europese Fokkerijverordening over de zoötechnische en genealogische voorwaarden voor het fokken van, de handel in en de binnenkomst in de Unie van raszuivere fokdieren, hybride fokvarkens en levende producten daarvan.

 

 

Bron: Vlaanderen.be - Beslissingen Ministerraad van 23 februari 2024