26/04/2021

Beslissingen Ministerraad van 23 april 2021

wetgeving-2
Terug naar artikeloverzicht

Plan Vlaamse Veerkracht: projectlijnen die invulling geven aan relanceprojecten Omgeving in het kader van de Blue Deal

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

In het kader van het relanceplan Vlaamse Veerkracht neemt de Vlaamse Regering kennis van de opstart en ontwikkeling van de projectlijnen die invulling geven aan de relanceprojecten Omgeving in het kader van de Blue Deal.  Deze projectlijnen zullen later ter goedkeuring aan de Vlaamse Regering worden voorgelegd. Met de Blue Deal wil de Vlaamse overheid de droogteproblematiek en de waterschaarste op een krachtdadige, structurele en proactieve manier aanpakken. Zo moet de klimaatrobuustheid van het watersysteem verhogen door in te zetten op waterbesparing en circulair watergebruik. Daarnaast zet de Blue Deal via het herstel van de natte natuur en de uitbouw van groenblauwe infrastructuur in op infiltratie, zodat we water optimaal kunnen vasthouden en benutten. De totale kostprijs voor de relanceprojecten 2021/2022 van het beleidsdomein Omgeving in het kader van de Blue Deal wordt geraamd op 258 miljoen euro. De Vlaamse Regering neemt kennis van de indicatieve betaalkalender van de verschillende relanceprojecten, op basis van de huidige inschattingen.

Bis-Nota aan de Vlaamse Regering Bijlage

 


Plan Vlaamse Veerkracht: Omgevingsloket - digitalisering inzageloket en omgevingscheck

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

Digitale transformatie is één van de zeven speerpunten in het relanceplan Vlaamse Veerkracht. Daarbij gaat bijzondere aandacht naar de digitale transformatie van de overheidsdienstverlening. De Vlaamse Regering wil onder meer werk maken van een verbeterde en ruimere werking en toegankelijkheid van het Omgevingsloket. Tegelijk worden de functionaliteiten van de 'omgevingscheck' in het kader van de MER-screening uitgebreid. In dit kader kent de Vlaamse Regering nu 1 miljoen euro toe aan project 63 uit het relanceplan Vlaamse Veerkracht: Het Omgevingsloket - digitalisering inzageloket en omgevingscheck. 

Nota aan de Vlaamse Regering

 


Plan Vlaamse Veerkracht: uitvoering project 70 - 'MATIS, het Vlaamse materialeninformatiesysteem'

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

In uitvoering van het relanceplan Vlaamse Veerkracht keurt de Vlaamse Regering de uitvoering goed van project 70 - 'MATIS, het Vlaamse materialeninformatiesysteem'. De uitbouw van een Vlaams materialeninformatiesysteem (MATIS) zorgt voor een doorgedreven digitalisering van transportdocumenten van afvaltransporten en de gegevensoverdracht over afval- en materiaalstromen. MATIS zal zorgen voor een goede afvaltracering en zal het Vlaamse Gewest in staat stellen om op een efficiënte manier met beperkte administratieve lasten voor de bedrijven te voldoen aan de nieuwe Europese rapportageverplichtingen voor afvalrecyclage. Voor dit project wordt 1,95 miljoen euro voorzien aan OVAM vanuit de relanceprovisie.

Nota aan de Vlaamse Regering

 


Financiering energieprestatiecontract (EPC) met onderhoud en totale waarborg voor de kunstsite deSingel in Antwerpen

Op voorstel van minister-president Jan Jambon

​Het Departement Cultuur, Jeugd en Media is gestart met een pilootproject om een onderhoud- en energieprestatiecontract (OEPC-contract) af te sluiten voor Kunstsite deSingel. Een energieprestatiecontract (EPC) is een nieuwe manier om energiezuinige maatregelen te implementeren in een gebouw, waarbij de opdrachtgever een overeenkomst sluit met de dienstverlener gedurende een vooraf bepaalde periode. Tijdens deze periode zal de dienstverlener instaan voor de implementatie van energiezuinige maatregelen zodat de energiefactuur volgens een vooraf bepaald percentage daalt. De winst op de energiefactuur komt overeen met de vergoeding van de dienstverlener, waarbij ook de kosten voor het onderhoud van de geïmplementeerde maatregelen vervat zitten in deze vergoeding. De Vlaamse Regering keurt het bestek daarvoor goed en beslist het te publiceren.

 


WaterKlimaatHub: addendum 2 bij convenant met VITO

Op voorstel van viceminister-president Hilde Crevits

De Vlaamse Regering keurt het Addendum 2 goed bij het convenant tussen het Vlaams Gewest en VITO 2019-2023. Ze beslist tegelijk tot herverdeling van 3 miljoen euro voor het begrotingsjaar 2021 voor de WaterKlimaatHub bij VITO. Het addendum geeft VITO de opdracht om de WaterKlimaatHub op te zetten als een open-innovatie ecosysteem voor vraaggedreven onderzoek naar slimme watertechnologie en klimaatadaptatie. Het initiatief draagt bij aan het realiseren van de doelstellingen van de Vlaamse Blue Deal strategie om samen te investeren in innovatie om ons watersysteem slimmer, robuuster en duurzamer te maken. 

 


Beëindiging van brownfieldconvenant 38. Mechelen – Het Zegel

Op voorstel van viceminister-president Hilde Crevits

Het brownfielddecreet wil investeerders en projectontwikkelaars aanzetten tot de herontwikkeling van braakliggende of onderbenutte terreinen, de zogenaamde brownfields. Met het decreet werd een systematiek ontwikkeld waarbij de betrokken actoren met de Vlaamse Regering een brownfieldconvenant kunnen sluiten dat rechten doet ontstaan op incentives en faciliterende maatregelen. Brownfieldconvenanten omschrijven het brownfieldproject en de rechten en plichten tussen partijen. In dit kader beslist de Vlaamse Regering akkoord te gaan met de beëindiging van het Brownfieldconvenant 38. Mechelen - Het Zegel, door het verstrijken van de realisatietermijn en het niet vervullen van de voorwaarden voor een verdere verlenging. 

 


Vlaams actieplan 'Voedselverlies en biomassa(rest)stromen circulair 2021-2025'

Op voorstel van viceminister-president Hilde Crevits, Vlaams minister Zuhal Demir

De Vlaamse Regering keurt ​het Vlaams actieplan 'Voedselverlies en biomassa(rest)stromen circulair 2021-2025' goed. Met het nieuwe actieplan wil OVAM het voedselverlies in Vlaanderen verder beperken en meer duurzame (her)gebruiksmogelijkheden creëren voor biomassa en biomassareststromen. De kern van het actieplan steunt op de algemene principes voor een circulaire keten: Meer preventie, minder verlies; Beter sorteren en inzamelen; en Meer hoogwaardige valorisatie. De Europese Kaderrichtlijn Afval voorziet dat alle lidstaten een preventieprogramma levensmiddelenafval (food waste) moeten opmaken in 2020. Met dit Actieplan komt Vlaanderen hieraan tegemoet.

Nota aan de Vlaamse Regering Actieplan Verslag OVAM

 


Uitbreiding toepassingsgebied zorgwonen met bijgebouwen en mobiele units: wijziging Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

Steeds meer Vlamingen met zorgbehoeften willen zo lang mogelijk in hun eigen thuisomgeving blijven wonen en thuiszorg moet bereikbaarder en betaalbaarder worden voor meer mensen. Daarom beslist de Vlaamse Regering het toepassingsgebied van zorgwonen op basis van de meldingsplicht uit te breiden. Ze wijzigt daarvoor, na advies van de Raad van State, definitief de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening zodat ook bestaande bijgebouwen en mobiele units voor zorgwonen gebruikt kunnen worden. Het ontwerp van wijzigingsdecreet wordt nu ingediend bij het Vlaams Parlement.

Nota aan de Vlaamse Regering Memorie van Toelichting
Ontwerpdecreet Advies RvS

 


Verzamelbesluit Energie

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief een aantal besluiten rond energie. De wijzigingen omvatten onder andere het afschaffen van de openbare dienstverplichting voor openbare verlichting vanaf 1 januari 2022; het aanpassen van de regels rond de uitrol van de digitale meter; het aanpassen van de toegang tot de EPC-databank voor kredietgevers; het invoeren van strengere eisen voor biomassa afkomstig uit bossen; het vastleggen van welke gegevens aan het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap moeten verstrekt worden door kredietgevers; het verlagen van de drempel van de verplichting voor ingedeelde inrichtingen van ondernemingen om een conform energieplan te hebben; wijzigingen aan de berekeningsmethodiek voor het toekennen van steun voor hernieuwbare energie; het wijzigen van bepalingen rond de garanties van oorsprong; wijziging met betrekking tot de meteropname door de distributienetbeheerder; en het uitwerken van een regeling rond de verlenging van het certificaat van bekwaamheid voor installateurs. 

Nota aan de Vlaamse Regering BVR Advies RvS

 


Bepaling van de handelingen die vrijgesteld zijn van de medewerking van de architect: wijzigingsbesluit

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

De Vlaamse Regering wijzigt principieel het besluit dat de handelingen bepaalt die vrijgesteld zijn van de medewerking van de architect. Door de wijziging is voor de plaatsing van verplaatsbare voorgemonteerde of modulaire constructies met een oppervlakte van maximaal 50m² en een hoogte van maximaal 3,5 meter niet langer de medewerking vereist van een architect. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State. 

Nota aan de Vlaamse Regering BVR

 


Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM): beëindiging aanstelling algemeen directeur

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

De Vlaamse Regering beëindigt de aanstelling van Danny Wille in het mandaat van algemeen directeur bij de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM). Het mandaat neemt een einde op 31 mei 2021. 

 


Stralingsnormering zendantennes: wijzigingsbesluit

Oo voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

Om de regelgeving in lijn te brengen met de technologische evoluties beslist de Vlaamse Regering principieel haar besluit met algemene en sectorale bepalingen rond milieuhygiëne aan te passen, voor wat betreft de normering van vast opgestelde zendantennes voor elektromagnetische golven tussen 100 kHz en 300 GHz. De voorgestelde nieuwe stralingsnormen maken het mogelijk om 5G uit te rollen zonder op enige manier in te boeten op de bescherming van de gezondheid van mensen. Zo verandert er niets aan de bestaande cumulatieve blootstellingsnorm van 20,6 V/m bij 900MHz. De bijkomende blootstellingsnorm per antenne wordt vervangen door een norm per telecomoperator. Deze norm per operator is een blootstellingsnorm waaraan per locatie alle vast opgestelde zendantennes van één operator moeten voldoen (dus de samengestelde velden van alle antennes van één operator en niet van elke antenne apart). Voorgesteld wordt om deze norm per operator vast te leggen op 1/5 van de cumulatieve blootstellingsnorm. Rond dit besluit zal nog een publieke consultatie worden georganiseerd en het advies van de Minaraad, de SERV, de Vlaamse Raad WVG en de SARO worden gevraagd.

Nota aan de Vlaamse Regering BVR Verslag

 


Wijziging Bodem-, Mest- en decreet over duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen: opheffing administratieve beroepen

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

Na het advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het Bodemdecreet, het Mestdecreet en het decreet over het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen, wat betreft het opheffen van administratieve beroepsmogelijkheden. In een aantal materies die voornamelijk een zeer technische beoordeling vragen van de administratie wordt de mogelijkheid om administratief beroep in te stellen opgeheven, hetgeen minder en kortere procedures oplevert. Wat het Bodemdecreet betreft, gaat het om beroepen tegen beslissingen van de OVAM, behalve deze tegen de conformverklaring van het (beperkt) bodemsaneringsproject en tegen de vaststelling van de voorwaarden en de termijn voor het uitvoeren van de bodemsaneringswerken. Wat het Materialendecreet betreft, wordt het beroep tegen de beslissingen van de OVAM over het afleveren van een grondstofverklaring opgeheven. Wat het Mestdecreet betreft, worden de administratieve beroepen bij de Vlaamse Regering tegen alle beslissingen van de Mestbank rond (T)NER (nutriëntenemissierechten) afgeschaft. Eveneens wordt de in het Mestdecreet voorziene mogelijkheid voor de Vlaamse Regering om nadere regels te bepalen voor het organiseren van een administratieve beroepsprocedure tegen de beslissingen van de Mestbank tot schorsing of intrekking van de erkenning van erkende mestvoerders en van erkende verzenders, expliciet geschrapt. Dit ontwerp van wijzigingsdecreet wordt nu ingediend bij het Vlaams Parlement.

Nota aan de Vlaamse Regering Memorie van Toelichting
Ontwerpdecreet Advies RvS

 


Decreet Gebouwenpas: uitvoeringsbesluit

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir, Vlaams minister Matthias Diependaele

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief het besluit goed dat uitvoering geeft aan het decreet over de gebouwenpas. In dit besluit worden volgende zaken verder uitgewerkt: met welke gegevens de gebouwenpas kan worden aangevuld; de terbeschikkingstelling van gegevens; wie verantwoordelijk is voor de verwerking van de gegevens; de termijn gedurende dewelke gegevens kunnen worden bijgehouden in de gebouwenpas; en de wijze van identificatie en toegang tot de gebouwenpas. De gebouwenpas wordt zo verder uitgebouwd als digitaal paspoort van een gebouw. In een continu ontwikkelingsproces wordt relevante gebouw-, grond- en omgevingsinfo ontsloten naar de eigenaar en diens gemachtigden. De gebouwenpas groeit op die manier uit tot een overkoepelend beheerd centraal instrument waarmee de Vlaamse overheid rechtstreeks kan communiceren naar de burger. 

Nota aan de Vlaamse Regering BVR Advies RvS

 


Beheersovereenkomst 2021-2025 met Consortium Milieugezondheidszorg

Op voorstel van Vlaams minister Wouter Beke

De Vlaamse Regering keurt de beheersovereenkomst goed met het consortium bestaande uit de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek, het Vlaams Instituut Gezond Leven en het autonoom provinciebedrijf Provinciaal Instituut voor Hygiëne Antwerpen, als partnerorganisatie Milieugezondheidszorg voor de periode 1 januari 2021 tot en met 31 december 2025. De beheersovereenkomst Milieugezondheidszorg beoogt ondersteuning vanuit wetenschappelijk medisch milieukundig inzicht voor een optimale praktijkvoering op vlak van de preventieve gezondheidszorg.

 

 

Bron: Vlaanderen.be - Beslissingen Ministerraad 23 april 2021