25/10/2021

Beslissingen Ministerraad van 22 oktober 2021

wetgeving-2
Terug naar artikeloverzicht

Erkenning van kopers en melding leveringsgegevens van rauwe koemelk: wijzigingsbesluit

p voorstel van viceminister-president Hilde Crevits

Na advies van de Vlaamse Toezichtcommissie voor de verwerking van persoonsgegevens wijzigt de Vlaamse Regering opnieuw principieel het besluit van 7 september 2007 over de vaststelling van en de controle op de samenstelling van rauwe koemelk. Doel van de wijziging is om ook de bepalingen over de erkenning van kopers van rauwe melk en de verplichte aangiften in de sector melk en zuivelproducten op te nemen in dit besluit. Zo komt er opnieuw een verplichte erkenning van de kopers van rauwe melk, wordt de erkenningsprocedure verder uitgewerkt en komt ook een mogelijkheid om de erkenning in te trekken. Daarnaast komen er ook verplichtingen voor de melding van maandelijkse en jaarlijkse leveringsgegevens, voor rauwe melk afkomstig van Vlaamse en Waalse melkproductiebedrijven. Over dit wijzigingsbesluit wordt nog het advies ingewonnen van de Raad van State. 

Nota aan de Vlaamse Regering BVR             Advies

 


Wijziging decreet over de organisatie en financiering van het wetenschaps- en innovatiebeleid

Op voorstel van viceminister-president Hilde Crevits

Na adviezen van de SERV, het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek – Vlaanderen, de Vlaamse Adviesraad voor Innoveren en Ondernemen, en de Vlaamse Toezichtcommissie voor de verwerking van persoonsgegevens, wijzigt de Vlaamse Regering opnieuw principieel haar decreet over de organisatie en financiering van het wetenschaps- en innovatiebeleid. Bij deze decreetswijziging worden, naast een aantal juridisch-technische wijzigingen, ook enkele inhoudelijke wijzigingen doorgevoerd. Zo wordt onder andere een nieuw hoofdstuk in verband met het beleidskader voor de Vlaamse industriële klimaattransitie, een hoofdstuk met betrekking tot de structurele financiering van EnergyVille en ook een hoofdstuk voor de erkenning van Vlaamse Wetenschappelijke instellingen ingevoegd. Tevens wordt bepaald dat het ondernemingshoofd van VITO tewerkgesteld wordt als werknemer en niet als zelfstandige. Over dit voorontwerp van wijzigingsdecreet wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Nota aan de Vlaamse Regering BVR Memorie van Toelichting
Bijlage Beleidskader Advies Wetgeving VTC Advies SERV
Advies FWO    

 


Verzamelbesluit energie: wijziging

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

Recent werden de mogelijkheden voor zorgwonen uitgebreid, zodat ook bestaande bijgebouwen en mobiele units hiervoor gebruikt kunnen worden. Gelet op het feit dat hier doorgaans voor lange tijd zorgbehoevende personen gehuisvest zullen worden, moet de aandacht worden gevestigd op de energetische performantie van het gebouw, het gezonde binnenklimaat en de woonkwaliteit. Daarom wijzigt de Vlaamse Regering, na adviezen van de VREG, de SERV en de Minaraad, opnieuw principieel haar Energiebesluit om ook de creatie van zorgwoningen in een bestaand, hoofdzakelijk vergund vrijstaand bijgebouw en in een tijdelijke, verplaatsbare constructie onder het toepassingsgebied van de energieprestatieregelgeving te laten vallen, onafhankelijk van het feit of de zorgwoning kleiner is dan 50m², en of er geen medewerking van een architect vereist is. Daarnaast zijn er nog wijzigingen wat betreft de batterijpremie, de retroactieve investeringspremie, een compensatieregeling bij de verstrenging van het S-peil, de definitie van een primaire energiefactor, e.a. Het besluit verduidelijkt bovendien dat de labelpremie, rentesubsidie en energielening+ ook aangevraagd kunnen worden voor collectieve woongebouwen, zoals studentenkoten in een rijwoning. Over dit wijzigingsbesluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Bis-Nota aan de Vlaamse Regering BVR-Bis Advies VREG
Bijlage 1 Bijlage 2 Bijlage 3
Bijlage 4 Advies SERV  

 


Bedrijfsontwikkeling na bewezen mestverwerking (NER-MVW)

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

Binnen de mestregelgeving bestaat een regeling waardoor landbouwbedrijven aan bedrijfsontwikkeling kunnen doen na bewezen mestverwerking, de NER-MVW. Het Vlaams Regeerakkoord voorziet in een evaluatie en hervorming van het systeem van nutriënten-emissierechten, zodat het meer bijdraagt aan het realiseren van de doelstellingen rond waterkwaliteit, klimaat en luchtkwaliteit. De verontreiniging door enerzijds nitraten en fosfaten uit agrarische bronnen en anderzijds de luchtverontreiniging ten gevolge van de productie en het gebruik van meststoffen is nu zodanig dat het nodig is om snel in te grijpen, en de veestapel tijdelijk te plafonneren. De Vlaamse Regering beslist daarom de uitbreidingsmogelijkheid via de NER-MVW tijdelijk te schorsen tot 31 december 2021. Ze wijzigt daarvoor het uitvoeringsbesluit bij het Mestdecreet, VLAREME, van 28 oktober 2016. 

Nota aan de Vlaamse Regering BVR

 


Wijziging besluit Vlaamse Codex Wonen 2021: bijzondere sociale lening en energetische renovatielening

Op voorstel van Vlaams minister Matthias Diependaele

Na adviezen van de Vlaamse Toezichtcommissie voor de verwerking van persoonsgegevens en van de Raad van State, wijzigt de Vlaamse Regering definitief het besluit Vlaamse Codex Wonen 2021, wat betreft de bijzondere sociale leningen. Enerzijds wordt uitdrukkelijk bepaald dat de bijzondere sociale lening enkel kan worden toegekend wanneer de aanvrager is ingeschreven in de bevolkingsregisters. Anderzijds wordt een energetische renovatielening geïntroduceerd die kan worden toegekend door het Vlaams Woningfonds voor sociale ontleners die samen met een bijzondere sociale lening wordt gesloten voor de aankoop van een niet-energiezuinige woning of appartement. 

Nota aan de Vlaamse Regering BVR
Advies RvS Advies VTC

 


Handhaving bescherming van de verkeersinfrastructuur in geval van bijzonder wegtransport

Op voorstel van Vlaams minister Matthias Diependaele, Vlaams minister Lydia Peeters

Na advies van de MORA wijzigt de Vlaamse Regering opnieuw principieel haar besluit over de handhaving bij de bescherming van de verkeersinfrastructuur in geval van bijzonder wegtransport. De wijzigingen zijn onder te verdelen in twee categorieën. Enerzijds wordt er een 'boetecatalogus' ingevoerd waarin het bedrag van de administratieve geldboete voor bepaalde inbreuken bepaald wordt op een bedrag dat hoger ligt dan de strafrechtelijke minimum geldboete. Anderzijds worden een aantal bepalingen van het besluit aangepast om bepaalde bevoegdheden van de politie te verduidelijken. Over dit wijzigingsbesluit wordt nog het advies ingewonnen van de Raad van State.

Nota aan de Vlaamse Regering BVR
Advies MORA Bijlage

 


Ontwerp Vlaams Scheepvaartdecreet

Op voorstel van Vlaams minister Lydia Peeters

Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het ontwerp van Vlaams Scheepvaartdecreet. Het decreet creëert een algemeen regelgevend kader voor het beheer en het gebruik van de binnenwateren en de binnenvaart in Vlaanderen, en zorgt voor de gedeeltelijke omzetting van Europese regelgeving over het onderzoek van scheepvaartongevallen en de erkenning van beroepskwalificaties in de binnenvaart​. Met het oog op het verder verhogen van de veiligheid op de Vlaamse waterwegen wordt de regelgeving geactualiseerd en worden adequate handhavingsmodaliteiten opgenomen. Het ontwerpdecreet wordt nu ingediend bij het Vlaams Parlement.

Nota aan de Vlaamse Regering Ontwerpdecreet
Advies RvS Memorie van Toelichting

 


Voertuigen met een massa tot maximaal 50 ton toelaten op Vlaamse wegen: wijziging koninklijk besluit

Op voorstel van Vlaams minister Lydia Peeters

Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het koninklijk besluit met het algemeen reglement op de technische eisen waaraan de auto’s, hun aanhangwagens, hun onderdelen en hun veiligheidstoebehoren moeten voldoen. Hiermee werkt ze een regeling uit om combinaties van voertuigen met een massa in beladen toestand tot maximaal 50 ton toe te laten op Vlaamse wegen. Om de weginfrastructuur, in het bijzonder de bruggen, te beschermen, gelden voor deze transporten een aantal voorwaarden.

Nota aan de Vlaamse Regering BVR Advies RvS

 


Bekrachtigingsdecreet MIA-infrastructuurwerken als specifieke situatie van experimentregelgeving en regelluwe zone voor het wegwerken van verkeersonveilige situaties en verbetering fietsinfrastructuur

De Vlaamse Regering beslist tot bekrachtiging en afkondiging van het decreet dat een aantal bepalingen bekrachtigt uit het besluit over de erkenning van MIA-infrastructuurwerken als specifieke situatie voor experimentregelgeving en regelluwe zone, voor het wegwerken van verkeersonveilige situaties en de verbetering van fietsinfrastructuur. Dit decreet werd aangenomen door het Vlaams Parlement op 20 oktober 2021.

Decreet

 


Wijziging Energiedecreet: stookolieketel

De Vlaamse Regering beslist tot bekrachtiging en afkondiging van het decreet dat het Energiedecreet van 8 mei 2009 wijzigt, over een verbod op de plaatsing of vervanging van een stookolieketel. Dit wijzigingsdecreet werd aangenomen door het Vlaams Parlement op 20 oktober 2021.  

Decreet

 

 

Bron: Vlaanderen.be - Beslissingen Ministerraad 22 oktober 2021