25/04/2022

Beslissingen Ministerraad van 22 april 2022

wetgeving-2
Terug naar artikeloverzicht

Plan Vlaamse Veerkracht: Ecologiesteun aan bedrijven in kader van Blue Deal

Op voorstel van viceminister-president Hilde Crevits

​Met de Blue Deal  wil de Vlaamse Regering de droogteproblematiek en waterschaarste op een structurele manier aanpakken, met een verhoogde inzet van middelen en juiste instrumenten, met betrokkenheid van de industrie en de landbouwers als deel van de oplossing en met een duidelijke voorbeeldrol voor de Vlaamse en andere overheden. De Vlaamse Regering keurt nu de verdere besteding van de voorziene 10 miljoen euro goed die ingezet zal worden voor de versterking van ecologiesteun aan bedrijven voor projecten die tegemoetkomen aan de waterproblematiek.

Ter-nota aan de Vlaamse Regering

Plan Vlaamse Veerkracht: subsidie Aquaduin voor project 'Infiltratie in de oude spoelgracht van waterwinning ‘de Westhoek’ in De Panne'

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

In het kader van de Blue Deal en het Vlaamse Veerkracht programma 'Vlaggenschipprojecten natuurgebaseerde oplossingen' werd in oktober 2021 een eerste subsidieoproep gelanceerd voor projecten ter versterking van het watersysteem van de kustduinen. Een externe jury adviseerde om 1 project te weerhouden. Daarom kent de Vlaamse Regering nu een subsidie van een half miljoen euro toe aan de Intercommunale Waterleidingsmaatschappij van Veurne-Ambacht, ofte ‘Aquaduin’, voor het project 'Infiltratie in de oude spoelgracht van waterwinning ‘de Westhoek’ in De Panne'. De focus ligt op het infiltreren van voorgezuiverd afvalwater afkomstig van de rioolwaterzuiveringsinstallatie van Adinkerke in de nabijgelegen Krakeelduinen om zo een deel opnieuw te winnen als ruw water voor drinkwaterproductie. Op deze manier wordt zowel ingezet op een vernatting van het duinencomplex, met inbegrip van het Calmeynbos, als op circulair watergebruik. Dit jaar wordt een tweede oproep gelanceerd.

 


Wijziging uitvoeringsbesluit Mestdecreet (VLAREME): lijst equivalente maatregelen

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

I​n het Mestdecreet is voorzien dat voor een aantal van de standaardmaatregelen die in de gebiedstypes 2 en 3 (gebieden met de slechtste waterkwaliteit) moeten nageleefd worden, equivalente maatregelen kunnen vastgelegd worden die de landbouwers als alternatief voor deze standaardmaatregelen kunnen uitvoeren. De Vlaamse Regering wijzigt nu, na adviesvraag aan de Raad van State, definitief het uitvoeringsbesluit bij het Mestdcreet (VLAREME). De equivalente maatregel ‘wintergranen na nitraatgevoelige hoofdteelt’, geldig in 2021, wordt nu verlengd. De maatregel 'wintervlas na nitraatgevoelige hoofdteelt' is gelijkgesteld aan de maatregel 'wintergranen na nitraatgevoelige hoofdteelt'. Het gaat dus om een verlenging en een uitbreiding van een tijdelijke maatregel.

Nota aan de Vlaamse Regering BVR Bijlage Adviesaanvraag

 


Voorkeursbesluit complex project Noord-Zuidverbinding Limburg (NZL) en goedkeuring begeleidingsplan

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir Vlaams minister Lydia Peeters

​De Vlaamse Regering stelt definitief het voorkeursbesluit vast voor het complex project 'Noord-Zuidverbinding Limburg' (NZL) en keurt tegelijk het Begeleidingsplan NZL goed. Het complex project NZL zet in op het ontwikkelen van een gedragen visie voor zowel een vervoersverbinding als een gebiedsprogramma voor de regio, met twee sturende projectonderdelen: Spartacus Lijn 3 en de wegverbinding N74. Het begeleidingsplan bestaat uit flankerende maatregelen voor de verschillende geïmpacteerde doelgroepen (bewoners/eigenaars/huurders en handelaars/bedrijven) gelegen binnen het indicatieve en voorlopige gebied. De Vlaamse minister van Mobiliteit en Openbare Werken zal dit besluit bekendmaken. De Vlaamse minister bevoegd voor Leefmilieu en Natuur zal het Agentschap Natuur en Bos de opdracht geven om het advies van de Europese Commissie in te winnen, en de Vlaamse Minister bevoegd voor Omgeving zal een startnota over het geïntegreerd planningsproces voor de Europese ecologische corridor voorleggen aan de Vlaamse Regering.

Nota aan de Vlaamse Regering BVR Voorontwerp Voorkeursbesluit –adviesvergadering(digitaal)
Adviesvergadering –bijlage -adviezen Antwoordennota Begeleidingsplan Noord-Zuid Limburg
Bijlage bij hetBVR van 22 april 2022 Synthesenota Aanvullende richtlijnen voor strategisch MER
Kwaliteitsbeoordeling MER Beslissing over reikwijdte en detailleringsniveau MER Bijlage 4: Antwoordennota
Kaart    

 


Rapportering over voortgang van opvulling en natuurinrichting van de voormalige groeve ‘Lugo/Artilaval’ in Dilsen-Stokkem

Mededeling aan de Vlaamse Regering Bijlage 

 

 

Bron: Vlaanderen.be - Beslissingen Ministerraad van 22 april 2022