24/01/2022

Beslissingen Ministerraad van 21 januari 2022

wetgeving-2
Terug naar artikeloverzicht

Goedkeuring addendum brownfieldconvenant 69. Lummen – Linkhoutstraat

Op voorstel van viceminister-president Hilde Crevits

Het Brownfielddecreet wil investeerders en projectontwikkelaars aanzetten om braakliggende of onderbenutte terreinen, de zogenaamde brownfields, opnieuw te ontwikkelen. Met het decreet is daarvoor een systematiek ontwikkeld, waarbij de betrokken actoren een brownfieldconvenant sluiten, dat het project en de rechten en plichten tussen partijen omschrijft. Het convenant wijzigen kan, met toestemming van alle partijen, door een addendum aan het convenant. In dit kader keurt de Vlaamse Regering het addendum goed aan brownfieldconvenant 69. Lummen – Linkhoutstraat. Gelet op de vertraging die is opgelopen bij uitvoering van het brownfieldproject, onder andere door een beroepsprocedure tegen vergunningen (die intussen is weerlegd) wordt in het addendum de eindduur van het brownfieldconvenant verlengd met drie jaar, waardoor de einddatum op 22 mei 2025 wordt gesteld.

 


Wijziging decreet over de organisatie en financiering van het wetenschaps- en innovatiebeleid

Op voorstel van viceminister-president Hilde Crevits

Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief haar decreet over de organisatie en financiering van het wetenschaps- en innovatiebeleid. Bij deze decreetswijziging worden, naast een aantal juridisch-technische wijzigingen, ook enkele inhoudelijke wijzigingen doorgevoerd. Zo wordt onder andere een nieuw hoofdstuk in verband met het beleidskader voor de Vlaamse industriële klimaattransitie, een hoofdstuk met betrekking tot de structurele financiering van EnergyVille en ook een hoofdstuk voor de erkenning van Vlaamse Wetenschappelijke instellingen ingevoegd. Tevens wordt bepaald dat het ondernemingshoofd van de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) tewerkgesteld wordt als werknemer en niet als zelfstandige. Het ontwerp van wijzigingsdecreet wordt nu ingediend bij het Vlaams Parlement.

Nota aan de Vlaamse Regering BVR
Memorie van Toelichting Advies RvS

 


Voorwaarden toekenning subsidies voor opmaak gemeentelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

Gemeenten kunnen in bepaalde gevallen beroep doen op subsidies voor de opmaak van gemeentelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen (RUP's). De Vlaamse Regering wijzigt nu principieel het besluit dat de voorwaarden bepaalt voor het toekennen van die subsidies. Bedoeling is om RUP's die leiden tot bijkomend ruimtebeslag niet langer te subsidiëren, in het licht van de beoogde bouwshift en de doelstelling om open ruimte maximaal te vrijwaren. Daarom worden twee van de vijf categorieën subsidiabele RUP's geschrapt en wordt één categorie grondig geheroriënteerd. Over dit wijzigingsbesluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State. 

Nota aan de Vlaamse Regering BVR

 


Omzetting bijlage V bij het Internationaal Verdrag ter voorkoming van verontreiniging door schepen (MARPOL-verdrag)

Op voorstel van Vlaams minister Lydia Peeters

De Vlaamse Regering stemt in met het ontwerp van koninklijk besluit over de omzetting van bijlage V bij het Internationaal Verdrag ter voorkoming van verontreiniging door schepen (MARPOL-verdrag) en tot wijziging van het koninklijk besluit over milieuvriendelijke scheepvaart. Bijlage V van het MARPOL-verdrag is erop gericht om verontreiniging door het lozen van afval door schepen te verminderen en te elimineren, en is ook van toepassing op het lozen van afval vanaf drijvende platforms. Het ontwerp van koninklijk besluit verruimt de bepalingen voor het Noordpoolgebied naar de poolgebieden en voegt een afdeling toe met voorschriften ter voorkoming van verontreiniging door afval van schepen. Tevens voorziet Bijlage V in enkele bijzondere beschermde gebieden, waar het lozen van afval strikter gecontroleerd wordt dan elders. De Noordzee is één van deze gebieden.

Nota aan de Vlaamse Regering

 


Bekrachtiging en afkondiging Vlaams Scheepvaartdecreet

De Vlaamse Regering beslist tot bekrachtiging en afkondiging van het Vlaams Scheepvaartdecreet. Het decreet creëert een algemeen regelgevend kader voor het beheer en het gebruik van de binnenwateren en de binnenvaart in Vlaanderen, en zorgt voor de gedeeltelijke omzetting van Europese regelgeving over het onderzoek van scheepvaartongevallen en de erkenning van beroepskwalificaties in de binnenvaart. Met het oog op het verder verhogen van de veiligheid op de Vlaamse waterwegen werd de regelgeving geactualiseerd en werden adequate handhavingsmodaliteiten opgenomen. Het decreet werd op 19 januari 2022 aangenomen door het Vlaams Parlement.

Ontwerpdecreet

 


Tussentijdse evaluatie geluidsactieplannen 2019-2023 voor belangrijke wegen en spoorwegen

mededeling aan de Vlaamse Regering

Mededeling aan de Vlaamse Regering Bijlage 1: Belangrijke wegen Bijlage 2: Belangrijke spoorwegen

 

 

Bron: Vlaanderen.be - Beslissingen Ministerraad 21 januari 2022