03/01/2019

Beslissingen Ministerraad van 21 december 2018

Back to article overview

Financiële bijdrage aan Green Climate Fund in het kader van internationale klimaatbijstand

21 december 2018, op voorstel van minister-president Geert Bourgeois
 
De Vlaamse Regering kent 5 miljoen euro toe aan het Green Climate Fund (GCF) als tegemoetkoming in het kader van internationale klimaatbijstand. Het GCF is een wereldwijd fonds dat is opgericht om de inspanningen van ontwikkelingslanden te ondersteunen bij de uitdagingen als gevolg van klimaatverandering. Het helpt landen in ontwikkeling hun uitstoot van broeikasgassen te beperken of te verminderen en zich aan te passen aan de klimaatverandering. Het beoogt een verschuiving naar een emissiearme en klimaatbestendige ontwikkeling, rekening houdend met de behoeften van landen die bijzonder kwetsbaar zijn voor de gevolgen van de klimaatverandering.
 

Waterverkoopreglement: wijzigingsbesluit

21 december 2018, op voorstel van viceminister-president Liesbeth Homans, minister Jo Vandeurzen en minister Joke Schauvliege
 
Het besluit over het algemeen waterverkoopreglement beschrijft de rechten en plichten van exploitanten van een openbaar waterdistributienetwerk, rioolbeheerders en klanten. Op basis van overleg tussen de exploitanten, rioolbeheerders, de Vlaamse Milieumaatschappij en de klankbordgroep Algemeen Waterverkoopreglement zijn een aantal punten geselecteerd om de bestaande regelgeving te verbeterenof verduidelijken. Het gaat onder meer over de opvolging van wanbetaling, de afsluitprocedure, de minnelijke schikkingsregeling, de overname en de keuring. De Vlaamse Regering wijzigt daarvoor principieel enkele besluiten. Over dit wijzigingsbesluit wordt het advies ingewonnen van de Minaraad, van de SERV, van de WaterRegulator en daarna van de Raad van State. 
 

Investeringen in maatregelen ter bevordering van ecologisch en veilig goederenvervoer: verhoging maximumsubsidiebedrag

21 december 2018, op voorstel van minister Ben Weyts, minister Philippe Muyters en minister Joke Schauvliege
 
Op 22 september 2017 besliste de Vlaamse Regering tot regeling van subsidies aan ondernemingen voor uitgaven ter bevordering van ecologisch en veilig goederenvervoer. Het besluit voorzag in een gereglementeerde subsidie voor ondernemingen om de omschakeling naar een veiliger en meer ecologisch transport te ondersteunen. Om er voor te zorgen dat het budget niet ontspoorde, werd het jaarlijks maximaal uit te keren subsidiebudget vastgelegd op 36,3 miljoen euro. Hierbij wordt rekening gehouden met de beperkte financiële draagkracht van de kleine ondernemingen. Uit maandelijkse monitoring blijkt dat het maximale subsidiebedrag niet volledig zal worden benut. Daarom wordt geopteerd het maximaal te subsidiëren bedrag per voertuig te verhogen van 3000 euro naar 5000 euro. De subsidieaanvragers die steun hebben ontvangen op basis van een subsidieaanvraag die werd ingediend in de periode tussen 20 november 2017 en de inwerkingtreding van dit besluit hebben, gelet op het gelijkheidsbeginsel, recht op de verhoging van deze steun tot een maximum van 5000 euro per voertuig. Het maximumsubsidiebedrag per onderneming wordt vastgelegd op 100.000 euro per 3 jaar. De Vlaamse Regering wijzigt nu, na advies van de Raad van State, definitief haar besluit van 22 september met als doel het maximumsubsidiebedrag te verhogen. 
 
Wijziging ecologisch en veilig goederenvervoer - nota Wijziging ecologisch en veilig goederenvervoer - BVR Wijziging ecologisch en veilig goederenvervoer - bijlage

 


Voorkeursscenario na (milieu-)onderzoek in kader van herstelprocedure GRUP ‘Spoorweginfrastructuur en natuurpark Oude Landen in Ekeren’

21 december 2018, op voorstel van minister Ben Weyts en minister Joke Schauvliege
 
De Oude Landen is een bestaand vertakkingscomplex voor spoorweginfrastructuur en de uitbouw van een parkgebied in Ekeren. De aanpassing van de vertakking Oude Landen is essentieel in de afhandeling per spoor van goederen van en naar de Antwerpse zeehaven en vormt een eerste stap in het verhogen van de capaciteit van de goederenas. Op basis van de resultaten van het gevoerde (milieu-)onderzoek en het goedgekeurde plan-MER opteert de Vlaamse Regering nu voor het bovengrondse scenario als voorkeursscenario voor het vertakkingscomplex Oude Landen. Deze beslissing samen met de conclusies van het gevoerde onderzoek, het goedgekeurde plan-MER bij het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan ‘Spoorweginfrastructuur en natuurpark Oude Landen in Ekeren’ worden nu onderworpen aan een openbaar onderzoek. De Vlaamse minister voor het mobiliteitsbeleid en de openbare werken zal de verdere uitvoering van het project Oude Landen in relatie tot de bestaande samenwerkingsakkoorden op zich nemen. De Vlaamse minister voor ruimtelijke ordening en de Vlaamse minister voor het mobiliteitsbeleid en de openbare werken worden belast met de coördinatie en afstemming van de planmatige en projectmatige relaties met het Haventracé in het algemeen en de Tweede spoortoegang in het bijzonder; en daarbij ook bij te dragen aan de uitbouw van een groene gordel rond Antwerpen. 
 
Oude Landen - nota Oude Landen - bijlage
Oude Landen - bijlage Oude Landen - bijlage  

 


Omzetting Europese Richtlijn Omgevingslawaai

21 december 2018, op voorstel van minister Joke Schauvliege
 
In het kader van de verplichtingen die aan de lidstaten van de Europese Unie worden opgelegd in uitvoering van de Europese Richtlijn over de evaluatie en de beheersing van omgevingslawaai, heft de Vlaamse Regering principieel twee besluiten op over de aanduiding van bevoegde instanties voor omgevingslawaai. Deze besluiten worden geïntegreerd in titel II van het VLAREM. Een nieuwe bijlage 'bevoegde autoriteiten en instanties voor de uitvoering van de richtlijn omgevingslawaai' wordt toegevoegd. Over dit wijzigingsbesluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State. 
 
Omgevingslawaai - nota Omgevingslawaai - bijlage Omgevingslawaai - bijlage
Omgevingslawaai - BVR Omgevingslawaai - bijlage  

 


Samenwerkingsakkoord stookolietankfonds: instemmingsdecreet

21 december 2018, op voorstel van minister Joke Schauvliege
 
Exploitanten of eigenaars van benzinestations zijn verplicht de bodem te saneren bij vervuiling. Daarvoor werd door de drie gewesten en de federale staat een bodemsaneringsfonds voor tankstations opgericht. De vzw BOFAS beheert het fonds en zorgt voor de operationele en financiële ondersteuning voor de bodemsanering van vervuilde terreinen. Parallel hiermee is het de bedoeling een fonds op te zetten voor de bodemsanering van stookolietanks. Daarvoor worden de draagwijdte en de statuten van de vzw BOFAS uitgebreid. De Vlaamse Regering keurde daarvoor eind april 2018 het samenwerkingsakkoord goed tussen de Federale Staat, het Vlaamse Gewest, het Waalse Gewest en het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest over de uitvoering en financiering van de bodemsanering van tankstations en gasolietanks voor verwarmingsdoeleinden. Ze hecht nu, na advies van de Minaraad en de Raad van State, haar definitieve goedkeuring aan het ontwerpdecreet dat instemt met dit samenwerkingsakkoord. Dit ontwerp van instemmingsdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement. 
 
21 december 2018, op voorstel van minister Joke Schauvliege
 
De Vlaamse Regering keurt de inrichtingsnota ‘Kwetshage – Meetkerkse Moeren’ goed. In het deelgebied Kwetshage moet 45,7 ha rietmoeras en ongeveer 15 ha poldergrasland worden gerealiseerd voor de natuurcompensaties Achterhaven Zeebrugge en moet 4 ha bestaand grasland worden opgewaardeerd als resterende doelstelling voor de natuurcompensaties voor de A11. 
 
IN Kwetshage - nota IN Kwetshage - bijlage IN Kwetshage - bijlage
IN Kwetshage - BVR IN Kwetshage - bijlage  

 


Erkenning vzw Tersana als bodemsaneringsorganisatie

21 december 2018, op voorstel van minister Joke Schauvliege
 
De bodemwetgeving voorziet in een regeling voor de oprichting en de erkenning van bodemsaneringsorganisaties. De erkende bodemsaneringsorganisaties hebben een aantal verplichte taken rond preventie, beheersing en aanpak van bodemverontreiniging veroorzaakt door de activiteiten waarvoor de organisatie is opgericht. Daarnaast kunnen ze de sanering van sectorgebonden verontreiniging overnemen van probleembezitters en kunnen ze ook een financiële tussenkomst van de overheid krijgen. De Vlaamse Regering erkent de vzw Tersana als bodemsaneringsorganisatie voor garage-, koetswerk- en aanverwante bedrijven. In artikel 3 van de statuten van Tersana vzw stelt ze zich 'het voorkomen en beheersen van bodemverontreiniging ten gevolge van constructie-, herstel- en onderhoudswerkzaamheden aan motorvoertuigen in de ruimste zin' tot doel . 
 

Actualisering besluiten rond leefmilieu en landbouw

21 december 2018, op voorstel van minister Joke Schauvliege
 
Na advies van de SERV, de Minaraad en de SALV wijzigt de Vlaamse Regering opnieuw principieel enkele besluiten rond leefmilieu en landbouw: het VLAREM, het VLAREL, het Stooktoestellenbesluit, het Milieuhandhavingsbesluit en het besluit dat de voorschriften vaststelt voor de rechtstreekse betalingen aan landbouwers in het kader van de steunregelingen van het gemeenschappelijk landbouwbeleid. Het gaat vooral om actualiseringen van reglementaire voorschriften die exploitanten van de geviseerde inrichtingen moeten naleven. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.  
 
VLAREM-trein - nota VLAREM-trein - bijlage VLAREM-trein - bijlage
VLAREM-trein - bijlage VLAREM-trein - advies VLAREM-trein - BVR
VLAREM-trein - bijlage VLAREM-trein - bijlage VLAREM-trein - bijlage
VLAREM-trein - advies    

 


Zoneringsbesluit: omslagwaarde fusiegemeenten

21 december 2018, op voorstel van minister Joke Schauvliege
 
In het zoneringsbesluit is 'omslagwaarde' bepaald als 'waarde die per gemeente is bepaald en die de minimaal ingezamelde of in te zamelen vuilvracht aangeeft voor er sprake kan zijn van een gewestelijke saneringsopdracht'. Bij het besluit is een tabel gevoegd met omslagwaarden per gemeente. De omslagwaarden zijn bepaald in functie van de grootte van de gemeente, aan de hand van de inwonersaantallen. Bij het fusioneren van gemeenten stelt zich de vraag wat het gevolg is voor de omslagwaarde van de nieuwe fusiegemeente. De Vlaamse Regering stelt de volgende aanpak voor: bij een fusie van gemeenten met verschillende omslagwaarden (in 2006) wordt de hoogste waarde weerhouden voor de fusiegemeente, en voor het grondgebied van de fusionerende gemeente met de lagere omslagwaarde wordt de lagere omslagwaarde behouden na de fusie. De Vlaamse Regering wijzigt daarvoor, na advies van de Raad van State, definitief het zoneringsbesluit. 
 
Zoneringsbesluit - nota Zoneringsbesluit - bijlage Zoneringsbesluit - advies
Zoneringsbesluit - BVR Zoneringsbesluit - bijlage  

 


Saneringsdossiers CAT-site in Vilvoorde en Bekaert-site in Hemiksem

21 december 2018, op voorstel van minister Joke Schauvliege
 
De Vlaamse Regering maakt zo'n 20 miljoen euro bijkomende vastleggingskredieten vrij in het boekjaar 2018 voor de sanering van de CAT-site in Vilvoorde en de Bekaert-site in Hemiksem met bijbehorend 10 miljoen euro vereffeningskrediet in 2018 voor de Bekaert-site in Hemiksem. Er wordt een samenwerkingsovereenkomst met OVAM ondertekend. 
 

Decreet over luchtkwaliteit in het binnenmilieu van voertuigen

21 december 2018, op voorstel van Vlaams Parlement
 
De Vlaamse Regering beslist tot bekrachtiging en afkondiging van het decreet over de luchtkwaliteit in het binnenmilieu van voertuigen. Dit decreet werd op 12 december 2018 door het Vlaams Parlement aangenomen. 
 

Wijziging Energiebesluit: invoering van een sloop- en heropbouwpremie

21 december 2018, op voorstel van viceminister-president Bart Tommelein
 
In het kader van het Renovatiepact engageerde de Vlaamse Regering zich, om samen met de bouwsector en andere relevante stakeholders, het bestaande gebouwenpark tegen 2050 grondig te renoveren en de energieprestaties sterk te verbeteren. Tegen 2050 moeten alle gebouwen even energiezuinig gemaakt worden als de energetisch performante nieuwbouw van vandaag. Dit vereist zeer verregaande inspanningen. Een blik op het huidig woningenbestand leert dat een deel ervan waarschijnlijk niet tegen een redelijke investeringskost op het niveau van deze lange-termijn-doelstelling van het Renovatiepact kan worden gebracht. Vanuit maatschappelijk oogpunt kan het onwenselijk zijn of financieel niet zinvol om dit soort bouwwerken nog te renoveren. In deze gevallen kan sloop en vervanging door een energieperformante nieuwbouw misschien een betere en kostenefficiëntere oplossing zijn. De Vlaamse Regering beslist daarom een sloop- en heropbouwpremie in te voeren en wijzigt daarvoor principieel haar Energiebesluit. Om voor de sloop- en heropbouwpremie van 7.500 euro in aanmerking te komen moet cumulatief voldaan worden aan een aantal voorwaarden. Over dit wijzigingsbesluit wordt nu het advies ingewonnen van de Raad van State. 
 
Sloop -en heropbouwpremie - nota Sloop -en heropbouwpremie - BVR

 


 

Bron: Vlaanderen.be - Beslissingen Ministerraad 21 december 2018