23/10/2023

Beslissingen Ministerraad van 20 oktober 2023

wetgeving-2.jpg
Terug naar artikeloverzicht

Verzamelbesluit regiovorming: wijziging Energie- en Onroerenderfgoedbesluit 

Op voorstel van viceminister-president Bart Somers, Vlaams minister Zuhal Demir en Vlaams minister Matthias Diependaele 

De Vlaamse Regering wil met regiovorming inzetten op een proces waarbij er meer coherentie wordt gebracht in alle intermediaire structuren waarin gemeenten samenwerken. In dit kader, en na adviezen van de SAR CJSM, van de VVSG en van de Raad van State, wijzigt ze definitief het Energiebesluit en het Onroerenderfgoedbesluit. Het wijzigingsbesluit maakt de principes van regioconform samenwerken van toepassing op de energiehuizen en de intergemeentelijke onroerenderfgoeddiensten.

 


Nota aan het Overlegcomité: 'Belangenconflict ingesteld door de Vlaamse Gemeenschap tegen de verschuiving van vliegroutes bij de luchthaven van Zaventem' 

Op voorstel van viceminister-president Ben Weyts en Vlaams minister Zuhal Demir 

In uitvoering van Europese regelgeving moet de procedure voor opstijgen en landen op de luchthaven van Zaventem wijzigen van conventioneel (radiobakens) naar PBN-procedures (satelliet). De wijzigingen worden aangekondigd via een AIP (Aeronautical Information Publication) en traden in werking op 5 oktober 2023. Nazicht toont aan dat de vliegroutes (opnieuw) opschuiven richting het grondgebied van het Vlaams Gewest, en sterker geconcentreerd. Deze nieuwe PBN-procedure benadeelt daardoor ernstig de belangen van de Vlaamse Gemeenschap, doordat de geluidsoverlast nog meer door gemeenten en inwoners uit de Vlaamse Rand moet gedragen worden. De procedure schendt bovendien het gelijkheidsbeginsel, het beginsel van de federale loyauteit, het redelijkheidsbeginsel en het zorgvuldigheidsbeginsel. De Vlaamse Regering beslist daarom een belangenconflict in te roepen en keurt de nota aan het Overlegcomité daarover goed. De Minister-President van de Vlaamse Regering zal een belangenconflict ten behoeve van de Vlaamse Gemeenschap indienen bij het Overlegcomité.

 


Verzamelbesluit faunabeheer 

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir 

De Vlaamse Regering wijzigt principieel enkele besluiten in verband met de regelgeving over soorten, soortenschade, wapens, visserij en jacht, grondwater en natuurbeheerplannen en natuurreservaten. Het wijzigingsbesluit bundelt diverse aanpassingen aan de Vlaamse soorten-, jacht- en riviervisserijwetgeving, evenals aanverwante wetgevingen. Het gaat vooral om technische wijzigingen, om de duidelijkheid en handhaafbaarheid van de wetgeving te verbeteren of hiaten in de wetgeving weg te werken. Tegelijk worden een aantal bepalingen aangepast door wijzigingen in reglementering op federaal, Benelux of Europees niveau. Daarnaast zijn er nog enkele technische correcties en actualiseringen aan de wetgeving. Bijkomend wordt een continue werking rond jachtplannen ingevoerd. Er wordt ook een wijziging aangebracht in de regeling omtrent publieke consultatie van natuurbeheerplannen, waardoor niet publiek toegankelijke militaire domeinen van consultatie vrijgesteld worden. Tenslotte heft dit verzamelbesluit het besluit van de Vlaamse Regering van 27 maart 1985 met de reglementering van de handelingen die het grondwater kunnen verontreinigen integraal op. Over dit wijzigingsbesluit wordt het advies ingewonnen van de Minaraad, van de VTC , van de GBA, en van de Benelux-werkgroep 'jacht en vogels'. Het wordt ook voor overleg voorgelegd aan de Interministeriële Conferentie Leefmilieu.

 


Omzetting Best Beschikbare Technieken (BBT)-conclusies ferrometaalverwerkende industrie: wijzigingsbesluit 

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir 

Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan een besluit dat het besluit met algemene en sectorale bepalingen over milieuhygiëne en titel III van het VLAREM wijzigt, voor wat de omzetting van de Europese Best Beschikbare Technieken (BBT)-conclusies voor de ferrometaalverwerkende industrie betreft. Best beschikbare technieken zijn technieken die, in vergelijking met alle gelijkaardige technieken, het best scoren op milieugebied én betaalbaar én technisch uitvoerbaar zijn. Het wijzigingsbesluit voegt de conclusies toe aan het besluit met algemene en sectorale milieuvoorwaarden voor Geïntegreerde Preventie en Bestrijding van Verontreiniging (GPBV)-installaties. GPBV-installaties zijn industriële installaties met een mogelijk grote impact op het milieu door emissies. De BBT-conclusies vormen de referentie voor de vaststelling van de vergunningsvoorwaarden voor GPBV-installaties.

 


Goedkeuring en instelling landinrichtingsproject ‘Zuidwestelijke Vlaamse Ardennen – fase 1’ 

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir 

De Vlaamse Regering beslist tot goedkeuring en instelling van het landinrichtingsproject ‘Zuidwestelijke Vlaamse Ardennen – fase 1’. De totale landinrichtingssubsidie van het Vlaamse Gewest aan instanties en personen voor de uitvoering van het landinrichtingsproject mag maximaal 9,94 miljoen euro bedragen. De gebiedsafbakening van het voorstel van landinrichtingsproject omvat delen van de steden Oudenaarde en Ronse en de gemeenten Kluisbergen en Maarkedal, voor een oppervlakte van ca. 9.700 ha. Het landinrichtingsproject zal inzetten op het realiseren van bosuitbreiding; het aanpakken van prioritaire erosieknelpunten; het voeren van een klimaatrobuust waterbeheer; het versterken van het cultuurlandschap van de Vlaamse Ardennen; het optimaliseren van de toeristisch recreatieve ontsluiting; het nemen van beekherstelmaatregelen voor de rivierdonderpad en de beekprik (soortenbeschermingsplan prioritaire soorten); het versterken van ecologische verbindingen en natuurherstel; en het uitvoeren van een flankerend landbouwbeleid.

 


Gemeente Sint-Genesius-Rode: subsidie uitvoering Vlaams Klimaatadaptatieplan – Blue Deal 

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir 

De Vlaamse Regering kent een subsidie van zo'n 837.000 euro toe aan de gemeente Sint-Genesius-Rode, voor het realiseren van een extra droogtemaatregel binnen een goedgekeurd landinrichtingsplan voor de Molenbeekvallei. De subsidie maakt het mogelijk om een voormalig, vergund, stort op een venige bodem ter hoogte van de Kwadebeek op te ruimen. Met de verwijdering van het stort kan de waterloop Kwadebeek, die nu ingebuisd ligt onder het stortmateriaal, terug in open bedding komen. De vrijgekomen ruimte kan daardoor gebruikt worden om water te bufferen en zodoende wateroverlast in de dorpskernen van Sint-Genesius-Rode, Alsemberg, Huizingen en Lot helpen voorkomen. De maatregel draagt bij aan de doelstellingen van de Blue Deal en zal gefinancierd worden met middelen bestemd voor de uitvoering van het Vlaams Klimaatadaptatieplan. De maatregel wordt uitgevoerd binnen de geïntegreerde gebiedswerking van het landinrichtingsproject Vlaamse Rand, zoals goedgekeurd en ingesteld door de Vlaamse Regering op 16 mei 2014.

 


Verzamelbesluit met wijzigingen Vlaams reglement voor de bodemsanering en de -bescherming (VLAREBO) 

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir 

Na adviezen van de GBA, van de VTC, van de Minaraad, van de MORA en van de SAR WVG, wijzigt de Vlaamse Regering opnieuw principieel het Vlaams reglement voor de bodemsanering en de -bescherming (VLAREBO-besluit) van 14 december 2014. De wijzigingen omvatten de kwalificatie van de uitvoering van brandblusoefeningen waarbij PFAS-houdend blusschuim gebruikt wordt of werd als risico-inrichting; de aanpassing van de definitie van kadastrale werkzone in de grondverzetregeling; en de aanpassing van de verdeelsleutel van de inkomsten uit de retributies voor het bodemattest. Over dit besluit wordt nu het advies ingewonnen van de Raad van State.

 


Verzamelbesluit energie X (VZB X) 

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir 

De Vlaamse wijzigt principieel enkele besluiten rond Energie. Het besluit bundelt een aantal wijzigingen rond onder andere de activiteiten van de netbeheerders, de erfdienstbaarheden van de distributienetbeheerder, het tijdelijk lokaal uitlezen van de digitale meter door technici, de meldingsplicht van installateurs van elektriciteitsopslagfaciliteiten, de PV-verplichting en de REG-premies, de verlenging van de periode waarbinnen de distributienetbeheerder de toevoer van elektriciteit en aardgas niet mag afsluiten, de call groene warmte en groene stroom, de aansluitingspremie voor de warmtenetten, een systeemeis voor het installatierendement van opwekkers voor centrale verwarming bij nieuwbouw en ingrijpende energetische renovaties, de dossierbehandeling van Mijn VerbouwPremie, het invoeren van een gezamenlijke verwerkingsverantwoordelijke voor de gebouwenpas, en de verhoging van de vergoeding van de Noodkooplening. Over dit wijzigingsbesluit wordt het advies ingewonnen van de VTC, van de VREG en van de GBA. Het wordt ook aangemeld bij de Europese Commissie.


LEADER: goedkeuring lokale ontwikkelingsstrategieën en toekenning Vlaamse cofinanciering 

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir 

Op Europees niveau ontstond LEADER begin jaren ‘90 als een innovatieve methode om aan plattelandsbeleid te doen. LEADER (Liaison Entre Actions de Développement de l’Economie Rurale) is een subsidieprogramma voor plattelandsontwikkeling, waarbij lokale gemeenschappen zelf aan zet zijn om de lokale noden, relevante ontwikkeldoelstellingen en gewenste acties te formuleren. Via een bottom-up aanpak worden er, in daartoe afgebakende plattelandsgebieden, gebiedsgerichte visies op lange termijn, de zogenaamde Lokale Ontwikkelingsstrategieën (LOS), opgesteld en uitgevoerd. Plaatselijke publiek-private samenwerkingsverbanden, de zogenaamde Lokale Actiegroepen (LAG), creëren en realiseren deze lokale ontwikkelingsstrategieën. De Vlaamse Regering keurt nu de Lokale Ontwikkelingsstrategieën (LOS), de erkenning van de Leadergebieden en de erkenning van hun Lokale Actiegroepen (LAG) goed. Ze keurt meteen ook de Europese en Vlaamse cofinanciering goed voor elk van de vijftien geselecteerde LAG's.

 


Definitieve vaststelling gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) 'Rond Ronse': principiële beslissing 

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir en Vlaams minister Lydia Peeters 

De Vlaamse Regering beslist principieel tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan ‘Rond Ronse'. Het geïntegreerde planningsproces heeft een dubbele plandoelstelling: enerzijds het oplossen van de regionale mobiliteitsproblematiek, anderzijds het creëren van maatschappelijke meerwaarde door de verbetering van de ruimtelijke structuur rond Ronse. Over dit besluit wordt nu het advies ingewonnen van de Raad van State. De Vlaamse minister, bevoegd voor mobiliteit en openbare werken, zal de migratieknelpunten op de N36 ter hoogte van Feelbos en op de N425 ter hoogte van het Hotondbos prioritair aanpakken en indien nodig opnemen in de investeringsagenda voor ecologische ontsnipperingsprojecten (VAPEO). De minister zal ook het convenant (Bijlage IX) met de stad Ronse over het weren van het doorgaand vrachtverkeer via de N48b en het flankerend beleid ondertekenen.

 


Erkenning inname restgronden voor aanwezige bedrijven Waaslandhaven, in het Linkerscheldeoevergebied, om dwingende reden van groot openbaar belang 

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir en Vlaams minister Lydia Peeters 

De Haven van Antwerpen-Brugge en de Maatschappij Linkerscheldeoever willen in de Waaslandhaven, op het Linkerscheldeoevergebied van de haven van Antwerpen, 272,5 ha restgronden innemen voor economische ontwikkeling. Omdat de inname van deze restgronden een impact zou hebben op de speciale beschermingszone 'Schorren en polders van de Beneden-Schelde', kan er slechts een vergunning verleend worden wanneer er geen minder schadelijke alternatieve oplossingen zijn en omwille van dwingende redenen van groot openbaar belang. Bovendien kunnen vergunningen slechts verleend worden nadat voldaan is aan de compenserende en andere maatregelen. De Vlaamse Regering beslist nu in dit kader dat het programma van de Haven van Antwerpen-Brugge en de Maatschappij Linkerscheldeoever voor de inname van de restgronden in de Waaslandhaven, is ingegeven door dwingende redenen van groot openbaar belang, met inbegrip van redenen van sociale of economische aard. De inname van de gronden is nodig om te voorzien in de vraag naar haveninbreiding voor de aanwezige bedrijven in de Waaslandhaven, in functie van de economische groei van het Antwerpse havenplatform, dat van groot algemeen belang is voor de Vlaamse en Noordwest-Europese economie.

 


Aanpak besteding middelen Vlaams Klimaatfonds (VKF) voor de maatregel ‘Erfgoed: educatie en sensibilisatie met het oog op energiezuinig erfgoed’

Op voorstel van Vlaams minister Matthias Diependaele

Bij de energetische renovatie van erfgoedgebouwen zijn de bouwtechnische en installatietechnische uitdagingen vaak groter dan bij doorsnee renovaties. De afgelopen jaren werd heel wat onderzoek gedaan naar isolerende verbeteringen van de bouwschil die combineerbaar zijn met behoud van erfgoedwaarden. In dit kader reserveert de Vlaamse Regering een totaalbudget van 79.290 euro vastleggingskrediet en 68.000 euro vereffeningskrediet voor Onroerend Erfgoed vanuit het Vlaams Klimaatfonds in 2023. De budgetten moeten verder de focus leggen op duurzame oplossingen voor erfgoedgebouwen door in te zetten op educatie en sensibilisering. Door de ontwikkeling van een inzichtelijk grafisch prototype kan het in opmaak zijnde energieadvies onroerend erfgoed aantrekkelijk gemaakt worden voor de eigenaars van de vele duizenden beschermde gebouwen. In 2023 wordt vooral hieraan gewerkt, waarbij voor maximum 30% van de kosten cofinanciering wordt gebruikt vanuit het Vlaams Klimaatfonds.

 


Ontwerp van oprichtingsdecreet Eigen Vermogen Xperta (vier technisch ondersteunende afdelingen van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken) 

Op voorstel van Vlaams minister Lydia Peeters 

Na advies van de MORA en van de Raad van State, hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het ontwerpdecreet over de oprichting van een Eigen Vermogen Xperta. Xperta is de verzamelnaam voor vier technisch ondersteunende afdelingen van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken, die technische ondersteuning leveren in hun respectieve expertisedomeinen aan de mobiliteitsinfrastructuurbeheerders binnen het beleidsdomein Mobiliteit en Openbare werken. Ze staan mee garant voor de vereiste veiligheid, kwaliteit en duurzaamheid van de Vlaamse mobiliteitsinfrastructuur. Door de toenemende vraag naar technische expertise, ondersteuning en uitbreiding van het aanbod, is de huidige beheerstructuur niet langer aangewezen en is gekozen voor een 'Versterkingstraject Xperta'. Daarin moet de oprichting van het Eigen Vermogen Xperta zorgen voor continuïteit en zekerheid van de kritieke maatschappelijke taken aan de reeds bestaande afnemers enerzijds en het benutten van opportuniteiten om nieuwe taken tegen betaling te verlenen aan de mobiliteitsinfrastructuurbeheerders anderzijds. Het ontwerpdecreet wordt nu ingediend bij het Vlaams Parlement.

 


Werkingssubsidie nv Living Tomorrow  

Op voorstel van Vlaams minister Lydia Peeters 

De Vlaamse Regering kent een subsidie van 300.000 euro toe aan de nv Living Tomorrow, ter ondersteuning van hun werking rond het thema 'Innovatie als hefboom voor mobiliteit van de toekomst'. De Vlaamse minister bevoegd voor Mobiliteit en Openbare Werken zal de subsidieovereenkomst namens het Vlaamse Gewest ondertekenen.

 


2 miljoen euro strategische transformatiesteun aan Legend Biotech Belgium bv in Gent 

Op voorstel van Vlaams minister Jo Brouns 

De Vlaamse Regering kent 2 miljoen euro strategische transformatiesteun toe aan Legend Biotech Belgium bv in Gent. Legend Biotech is in handen van de Amerikaanse Legend Biotech corporation, en is wereldwijd gespecialiseerd in de ontwikkeling, productie en commercialisatie van innovatieve celtherapiën. Legend Biotech Belgium zet een revolutionair hoogkwalitatief productieproces op voor de gepersonaliseerde behandeling van bepaalde types kanker via celtherapie. Het operationeel productieproces dat wordt uitgerold, is een van de eerste in zijn soort, en vormt het onderwerp van de transformatie.

 


Beëindiging Brownfieldconvenant 143. Gent – Waterfront wegens het behalen van de doelstellingen

Op voorstel van Vlaams minister Jo Brouns

Het Brownfielddecreet wil investeerders en projectontwikkelaars aanzetten tot de herontwikkeling van braakliggende of onderbenutte terreinen, de zogenaamde brownfields. Met dit decreet is een systematiek ontwikkeld waarbij de betrokken actoren met de Vlaamse Regering een brownfieldconvenant kunnen sluiten dat recht geeft op een aantal incentives en faciliterende maatregelen. Het brownfieldconvenant omschrijft het brownfieldproject en de rechten en plichten tussen partijen. De Vlaamse Regering gaat nu akkoord met de beëindiging van het Brownfieldconvenant 143. Gent -Waterfront, wegens het behalen van de doelstellingen van het Brownfieldconvenant.

 


Oosterweelwerf: aanpak remediëring naar aanleiding van herkwalificatie van toegepaste bodemmaterialen naar opslag van afvalstoffen

 

 

Bron: Vlaanderen.be - Beslissingen Ministerraad van 20 oktober 2023