Goedkeuring addendum 2 aan Brownfieldconvenant 107. Kortrijk – Eandissite
Op voorstel van minister-president Matthias Diependaele
Het Brownfielddecreet wil investeerders en projectontwikkelaars aanzetten tot de herontwikkeling van braakliggende of onderbenutte terreinen, de zogenaamde brownfields. Met dit decreet is een systematiek ontwikkeld waarbij de betrokken actoren met de Vlaamse Regering een brownfieldconvenant kunnen afsluiten dat recht geeft op een aantal incentives en faciliterende maatregelen. Brownfieldconvenanten omschrijven het brownfieldproject en de rechten en plichten tussen partijen. Wijzigingen aan het brownfieldconvenant zijn mogelijk via een addendum, ondertekend door alle partijen. De Vlaamse Regering keurt nu het addendum 2 goed aan het Brownfieldconvenant 107. Kortrijk - Eandis site. Met het addendum wordt de looptijd van het convenant verlengd met twee jaar, tot 26 januari 2027. Het brownfieldproject beoogt de sanering en reconversie van de voormalige Eandis-site gelegen aan de Gasstraat en Meensestraat in Kortrijk, als deel van het stadsvernieuwingsproject Overleie (cluster Nieuw Overleie).
Goedkeuring addendum 1 aan Brownfieldconvenant 108. Zwevegem – Strategisch Project Bekaert
Op voorstel van minister-president Matthias Diependaele
Het Brownfielddecreet wil investeerders en projectontwikkelaars aanzetten tot de herontwikkeling van braakliggende of onderbenutte terreinen, de zogenaamde brownfields. Met dit decreet is een systematiek ontwikkeld waarbij de betrokken actoren met de Vlaamse Regering een brownfieldconvenant kunnen afsluiten dat recht geeft op een aantal incentives en faciliterende maatregelen. Brownfieldconvenanten omschrijven het brownfieldproject en de rechten en p...
Flemish Open Science Board (FOSB): subsidie ter verlenging Vlaams beleidsplan Open Science 2019-2024 met één jaar
Op voorstel van minister-president Matthias Diependaele
Open Science, inclusief Open Data, vormt een belangrijke motor van verandering in de wetenschap. Een nieuwe wijze van onderzoek vraagt steeds meer om het delen en open stellen van data en om een goede omgang met onderzoeksdata. Volgens de Europese Commissie moet Open Science de norm worden voor publiek gefinancierd onderzoek. In dit kader verlengt de Vlaamse Regering het huidige beleidsplan Open Science 2019-2024 met één jaar. Het is de bedoeling om de evaluatieresultaten van het huidige beleidsplan af te wachten voordat er nieuwe stappen gezet worden. In 2024 werd het Open Science-beleid in Vlaanderen, inclusief de werking van de Flemish Open Science Board (FOSB) en het Vlaams beleidsplan Open Science 2019-2024, geëvalueerd door een externe evaluator in opdracht van het Departement Economie, Wetenschap en Innovatie (EWI). De verwachte opleverdatum van het eindrapport van deze evaluatie is eind december 2024. Om de uitvoering van het beleidsplan Open Science verder te kunnen zetten, zullen de recurrente middelen 2025 net als in de 5 voorgaande jaren worden aangewend voor de personele ondersteuning binnen de instellingen vertegenwoordigd in de Flemish Open Science Board (FOSB). Op de begroting 2025 werd hiervoor opnieuw 5 miljoen euro voorzien.
Toekenning strategische ecologiesteun aan Haven van Antwerpen - Brugge
Op voorstel van minister-president Matthias Diependaele
Haven van Antwerpen - Brugge nv (POAB - Port of Antwerp-Bruges) heeft de expliciete ambitie om een energieneutrale haven te worden tegen 2050. In dit kader kent de Vlaamse Regering 830.000 euro strategische ecologiesteun toe aan POAB voor het bouwen van een walstroominstallatie op de cruiseterminal op de Zweedse Kaai in Zeebrugge. Schepen die aangemeerd liggen in de haven gebruiken over het algemeen nog heel wat elektrische energie. Deze energie wordt opgewekt met de scheepsmotoren, gevoed met extra zware stookolie, diesel of andere fossiele brandstoffen. Om de uitstoot van deze energieopwekking weg te nemen, kunnen de schepen gebruik maken van elektriciteit die vanop de wal wordt geleverd door een walstroominstallatie. Die walstroominstallatie zal operationeel zijn tegen begin 2026, zodat aangemeerde cruiseschepen hun uitstoot tijdens het aanmeren, kunnen reduceren tot nul. Het project omvat ook de voorbereidende werken voor een nieuw hoogspanningsstation in Zeebrugge. Met dat hoogspanningsstation kan het elektriciteitsnetwerk zo uitgebreid worden dat het mogelijk is om walstroom te voorzien voor één cruiseschip tegen 2026 en voor twee cruiseschepen tegelijkertijd tegen 2030. Het project beoogt zo bij te dragen aan de vergroening van de cruisesector en directe emissies te reduceren. Daarnaast kan POAB ook in bijkomende dienstverlening van de havenautoriteit voorzien, zich profileren als duurzame facilitator en elektriciteit opnemen in de brandstoffenmix van zee- en cruiseschepen.
Toekenning strategische ecologiesteun aan Tyros bv in Oostende
Op voorstel van minister-president Matthias Diependaele
De Vlaamse Regering kent 1 miljoen euro strategische ecologiesteun toe aan Tyros bv in Oostende. Tyros bv werd in mei 2024 opgericht voor de recyclage van end-of-life-rubberbanden. Tyros bv wil investeren in een elektrische pyrolysereactor die toelaat om jaarlijks 9.125 ton rubbergranulaat uit end-of-life-banden af te breken tot primaire componenten: Carbon Black, groene pyrolyse-olie en syngas. Deze hoogwaardige producten kunnen worden geherintroduceerd in de circulaire economie in uiteenlopende sectoren, waaronder de petrochemie (olie), automotive & inktindustrie (rCB), en de energiesector (syngas). Vergeleken met een standaardbehandeling van de end-of-life-banden, waarbij het rubbergranulaat extern wordt verbrand, wordt jaarlijks de uitstoot vermeden van 20.714 ton CO2.
Toekenning steun investeringsprojecten REPowerEU-walstroom
Op voorstel van minister-president Matthias Diependaele
Schepen die aangemeerd liggen in de haven gebruiken over het algemeen nog heel wat elektrische energie. Deze energie wordt opgewekt met de scheepsmotoren, gevoed met extra zware stookolie, diesel of andere fossiele brandstoffen. Om de uitstoot van deze energieopwekking weg te nemen, kunnen de schepen gebruik maken van elektriciteit die vanop de wal wordt geleverd door een walstroominstallatie. Daarvoor zijn grote elektriciteitsvermogens nodig. De schepen moeten er ook voor zijn uitgerust. Begin augustus 2024 lanceerde het Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) een tweede oproep voor het indienen van investeringsprojecten rond walstroom in de Vlaamse zeehavens. Er werden drie projecten ingediend waarvan er twee voor steun werden weerhouden: Wallenius Wilhemsen in Zeebrugge en Engine Deck Repair in Antwerpen. De realisatie van deze projecten zal leiden tot een bijkomende reductie van de directe CO2-emissies in de havens van 6.217 ton per jaar. Hiervoor wordt in totaal 5,53 miljoen euro vanuit de REPowerEU-middelen voorzien. REPowerEU is een EU-plan om energie te besparen en de energie-efficiëntie te verbeteren, de energievoorziening te diversifiëren, en de transitie naar schone energie te versnellen. Het wil een einde maken aan de afhankelijkheid van de Europese Unie van Russische fossiele brandstoffen en de klimaatcrisis aanpakken.
Subsidie Moonshot Later Stage Innovation Projecten OPTIMA en ELECTRA
Op voorstel van minister-president Matthias Diependaele
Het Moonshotprogramma wil tegen 2040 technologische industriële doorbraken realiseren, zowel in producten als processen, die op hun beurt tegen 2050 kunnen bijdragen tot het behalen van de klimaatdoelstellingen in een economisch leefbare context. In juni 2024 werden twee Moonshot Later Stage Innovation (LSI)-projecten ingediend, die zich richten op de experimentele demonstratiefase om de toekomstige marktintroductie te versnellen van innovatieve producten, processen en diensten die op laboschaal werden ontwikkeld door Vlaamse onderzoeksorganisaties. De Vlaamse Regering beslist nu, na evaluatie en adviezen, om 2 projecten te subsidiëren, namelijk OPTIMA van de UGent (1,99 miljoen euro) en ELECTRA van de UAntwerpen (1,46 miljoen euro).
Goedkeuring addendum 2 aan brownfieldconvenant 69. Lummen - Linkhoutstraat
Op voorstel van minister-president Matthias Diependaele
Het Brownfielddecreet wil investeerders en projectontwikkelaars aanzetten tot de herontwikkeling van braakliggende of onderbenutte terreinen, de zogenaamde brownfields. Met dit decreet is een systematiek ontwikkeld waarbij de betrokken actoren met de Vlaamse Regering een brownfieldconvenant kunnen afsluiten dat recht geeft op een aantal incentives en faciliterende maatregelen. Brownfieldconvenanten omschrijven het brownfieldproject en de rechten en plichten tussen partijen. Wijzigingen aan het brownfieldconvenant zijn mogelijk via een addendum, ondertekend door alle partijen. De Vlaamse Regering keurt nu het addendum 2 goed aan het Brownfieldconvenant 69. Lummen - Linkhoutstraat. Met het addendum wordt de looptijd van het convenant verlengd met 3 jaar, tot 22 mei 2028, met een optie voor de stuurgroep om de duurtijd van het convenant tweemaal met 1 jaar extra te verlengen als dat nodig blijkt voor de volledige realisatie van het brownfieldproject. Het project betreft de sloop en sanering van het terrein van een voormalig wassalon met droogkuisactiviteiten. Na sanering kan aan de straatzijde een beperkte residentiële ontwikkeling worden voorzien.
Goedkeuring addendum 1 aan brownfieldconvenant 106. Houthalen – Grootveld Oud Gemeentehuis
Op voorstel van minister-president Matthias Diependaele
Het Brownfielddecreet wil investeerders en projectontwikkelaars aanzetten tot de herontwikkeling van braakliggende of onderbenutte terreinen, de zogenaamde brownfields. Met dit decreet is een systematiek ontwikkeld waarbij de betrokken actoren met de Vlaamse Regering een brownfieldconvenant kunnen afsluiten dat recht geeft op een aantal incentives en faciliterende maatregelen. Brownfieldconvenanten omschrijven het brownfieldproject en de rechten en plichten tussen partijen. Wijzigingen aan het brownfieldconvenant zijn mogelijk via een addendum, ondertekend door alle partijen. De Vlaamse Regering keurt nu het addendum 1 goed aan het Brownfieldconvenant 106. Houthalen – Grootveld Oud Gemeentehuis. Met het addendum wordt de looptijd van het Brownfieldconvenant verlengd met 5 jaar, tot 26 januari 2030. Het brownfieldproject omvat de herontwikkeling van het projectgebied conform het RUP Houthalen Centrum/Sonnis als een woonwinkelproject. Dat is een belangrijke stap in de dynamisering van het centrum van Houthalen en in de uitbreiding van de commerciële voorzieningen van de gemeente Houthalen-Helchteren.
Adelphi Global: subsidie project 'Promoting climate-smart & resilient agricultural value chains in Kasungu and Mzimba districts of Malawi'
Op voorstel van minister-president Matthias Diependaele
De Vlaamse Regering kent 1,5 miljoen euro subsidie toe aan Adelphi Global voor het project 'Promoting climate-smart & resilient agricultural value chains in Kasungu and Mzimba districts of Malawi'. Adelphi Global is een recent opgerichte non-profit organisatie met focus op het bevorderen van de mondiale duurzaamheidsagenda via capaciteitsopbouw en adviesondersteuning. Het project heeft als doel kleine en groeiende bedrijven met potentieel in klimaatslimme landbouw verder te professionaliseren en op te schalen. Bedrijven actief in aquacultuur, tuinbouw en peulvruchten zullen ondersteund worden om de productiviteit van de gewasproductie op lange termijn te verhogen en om de producten en diensten op de markt te brengen. Dit project kadert in het SEED-partnerschap voor actie rond duurzame ontwikkeling en groene economie. Met het project wil SEED dan ook een stimulerende omgeving creëren waarin onderwijs in ondernemerschap, bedrijfsondersteunende diensten, toegang tot financiering en een groter algemeen bewustzijn bijdragen aan de slaagkansen van startende klimaatslimme KMO’s.
Enabel: subsidie project ‘Marokko Circulair’ ter ondersteuning van jobcreatie en ondernemerschap in Marokko in samenwerking met OVAM en VITO
Op voorstel van minister-president Matthias Diependaele
Een van de specifieke doelen van de landenstrategie Vlaanderen-Marokko 2024-2028 is het bevorderen van duurzaam afvalbeheer en de circulaire economie met een bijzondere nadruk op de overgang naar een circulaire economie via onderwijs en sociaaleconomische inclusie van jongeren (M/V). De Vlaamse Regering kent nu 5 miljoen euro subsidie toe aan Enabel voor de uitvoering van het project ‘Marokko Circulair’ ter ondersteuning van jobcreatie en ondernemerschap in Marokko in samenwerking met de Vlaamse expertise-instellingen OVAM en VITO. Het project heeft als doelstelling om bij te dragen tot de transitie naar een circulaire economie door middel van vaardigheidstrainingen en de sociaaleconomische integratie van jongeren (met een focus op vrouwen) in de circulaire economie in de regio’s l’Oriental en Béni Mellal-Khénifra. Enabel, die 110 lokale medewerkers heeft in Marokko, kijkt toe op de effectieve uitvoering op het terrein en zorgt voor een adequate afstemming met de Marokkaanse autoriteiten op regionaal en nationaal niveau.
Wijziging subsidiebesluiten project Bio Base Transition en EFRO-project ‘Arenberg Community’
Op voorstel van minister-president Matthias Diependaele
Medio december 2021 kende de Vlaamse Regering 2,36 miljoen euro subsidie toe vanuit het Fonds voor Innoveren en Ondernemen aan Bio Base Europe Pilot Plant voor de uitvoering van het project ‘Bio Base Transition’. Bio Base Europe Pilot Plant is een open-innovatie-proeffabriek die bedrijven helpt bij de ontwikkeling van nieuwe producten zoals hernieuwbare chemicaliën, bioplastics, biodetergenten en biosolventen. Door vertragingen in de leveringstermijnen van gespecialiseerde, state-of-the-art apparatuur werd medio juli 2022 beslist de uitvoeringstermijn van het project te verlengen tot 31 december 2024. Op dit moment is de mechanische en elektrische installatie grotendeels afgewerkt en wordt de installatie in dienst genomen. Tijdens de testen bij deze indienstname heeft Bio Base Europe Pilot Plant opgemerkt dat niet alles optimaal werkte en dat bijkomende aanpassingen vereist waren. Die aanpassingen gebeuren in het voorjaar van 2025. Daarom verlengt de Vlaamse Regering de uitvoeringstermijn van het project tot 30 juni 2025. Eind mei 2024 kende de Vlaamse Regering 1,25 miljoen euro toe aan het EFRO-project ‘Arenberg Community’ van Community Building Arenberg, met als ambitie om op het Wetenschapspark Arenberg ontmoetingen, samenwerkingen en co-creatie mogelijk te maken tussen de kenniscentra, clusterorganisaties en ondernemingen op en rond het park. In het projectvoorstel werd duidelijk gesteld dat de daadwerkelijke uitvoering en exploitatie van het project bij Community Building Arenberg BV zou komen te liggen. Op het moment van indiening en latere goedkeuring was deze organisatie echter nog in oprichting. Bij de goedkeuring van het project formuleerde de EFRO Beheersautoriteit als goedkeuringsvoorwaarde dat de organisatiestructuur op korte termijn gerealiseerd zou moeten worden. Community Building Arenberg werd formeel opgericht op 25 september 2024. Aandeelhouders zijn KU Leuven, Stad Leuven, Flanders Make en PMV. Deze organisatie kan de uitvoering van het EFRO-project realiseren. De Vlaamse Regering wijzigt nu het initiële besluit in die zin.
International Food Policy Research Institute (IFPRI): subsidie project 'Agricultural Commercialization for Inclusive Growth in Malawi'
Op voorstel van minister-president Matthias Diependaele
De Vlaamse Regering kent 2 miljoen euro subsidie toe aan het International Food Policy Research Institute voor het project 'Agricultural Commercialization for Inclusive Growth in Malawi'. Het project kadert in de verspreiding van goede praktijkvoorbeelden en capaciteitsopbouw onder de doelgroepen (landbouwers, bedrijven, overheid en andere organisaties) in functie van de thema’s verstedelijking en demografie, klimaatslimme landbouw en de commercialisering van de landbouw. Vlaanderen zal hiervoor samen met nationale en internationale partners inzetten op het versterken van het economisch weefsel in secundaire steden opdat hier werkgelegenheid ontstaat voor ‘off-farm labour’. Secundaire steden kunnen functioneren als groeipolen voor rurale ontwikkeling via ‘off-farm jobs’ in de voedselverwerkende industrie en het creëren van nieuwe/extra markten voor de landbouwsector. Het versterken van het economisch weefsel in en rond steden kan een voedingsbodem zijn voor een sterkere private sector en klimaatslimme landbouw.
United Nations Industrial Development Organization (UNIDO): subsidie stimuleren rechtvaardige, groene energietransitie bij Zuid-Afrikaanse industriezones
Op voorstel van minister-president Matthias Diependaele, viceminister-president Melissa Depraetere
De Vlaamse Regering kent 2 miljoen euro subsidie toe aan 'United Nations Industrial Development Organisation' (UNIDO) om een rechtvaardige en groene energietransitie in Zuid-Afrikaanse industriezones te ondersteunen in de periode 2025-2028. De focus ligt op het verminderen van broeikasgassen door energie-efficiëntie te verhogen en hernieuwbare energie op te wekken in de Zuid-Afrikaanse industrie, waarbij overtollige energie terugvloeit naar het elektriciteitsnet en dus naar de omliggende gemeenschappen. Het project wil vooral industriële zones transformeren door te zorgen voor betere energievoorziening, een verlaagd energieverbruik en een verminderde afhankelijkheid van steenkool. Er wordt specifieke aandacht besteed aan het ontwikkelen van proefprojecten en beleidsaanbevelingen, het verhogen van technische capaciteit en het stimuleren van investeringen. Vlaamse expertise, zoals die van VITO, wordt ingezet voor technische ondersteuning en kennisuitwisseling.
Wijziging samenwerkingsakkoord luchtvaart in kader regelgeving rond broeikasgasemissierechten (ETS): ontwerp instemmingsdecreet
Op voorstel van minister-president Matthias Diependaele, viceminister-president Melissa Depraetere, Vlaams minister Annick De Ridder
De Vlaamse Regering keurde medio december vorig jaar het samenwerkingsakkoord goed dat het samenwerkingsakkoord luchtvaart wijzigt om het in lijn te brengen met Europese regelgeving rond broeikasgasemissierechten en emissiereductiedoelstellingen. Na advies van de Minaraad en van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering nu haar definitieve goedkeuring aan het ontwerpdecreet dat instemt met dit samenwerkingsakkoord. Dit ontwerp van instemmingsdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.
Derde betalingsaanvraag, handhavingsprocedure en fraudebestrijdingsbeleid in het kader van het Nationaal Plan voor Herstel en Veerkracht (Recovery and Resilience Facility – RRF)
Op voorstel van minister-president Matthias Diependaele, viceminister-president Ben Weyts
De derde betalingsaanvraag in het kader van het nationale Plan voor Veerkracht en Herstel (PHV) bij de Europese Commissie is voorzien voor januari 2025. Deze betalingsaanvraag bevat, naast inbreng van de federale overheid en de andere gewesten en gemeenschappen, 13 Vlaamse mijlpalen voor maatregelen die Vlaanderen ingebracht heeft in het PHV. Daarnaast werd in het kader van de uitvoering van het PHV een handhavingsprocedure opgesteld. Deze handhavingsprocedure vormt een generieke aanvulling op het bestaande beheers- en controlesysteem over de gevolgen in geval van onregelmatigheden. Naast de anti-fraudeprocedures voorziet de Vlaamse overheid ook in een fraudebestrijdingsbeleid in het kader van het PHV, dat tot doel heeft een fraudebestrijdingscultuur te creëren waardoor de integriteit, transparantie en verantwoordelijkheid binnen de Vlaamse overheid worden gewaarborgd, financiële stabiliteit wordt gecreëerd en de financiële belangen van de Europese Unie worden beschermd. De Vlaamse Regering keurt nu het dossier goed rond de Vlaamse bijdrage aan het derde betalingsverzoek in het kader van het PHV, met inbegrip van de toegelichte beleidsverklaring 'Fraudebestrijdingsbeleid RRF' en de bijhorende handhavingsprocedure.
- Nota aan de Vlaamse Regering
- VR 2024 2012 DOC.1373-2 Derde Betaalaanvraag RRF - bijlage
- VR 2024 2012 DOC.1373-3 Derde Betaalaanvraag RRF - bijlage
- VR 2024 2012 DOC.1373-4 Derde Betaalaanvraag RRF - bijlage
- VR 2024 2012 DOC.1373-5 Derde Betaalaanvraag RRF - bijlage
- VR 2024 2012 DOC.1373-6 Derde Betaalaanvraag RRF - bijlage
- VR 2024 2012 DOC.1373-7 Derde Betaalaanvraag RRF - bijlage
- VR 2024 2012 DOC.1373-8 Derde Betaalaanvraag RRF - bijlage
- VR 2024 2012 DOC.1373-9 Derde Betaalaanvraag RRF - bijlage
- VR 2024 2012 DOC.1373-10 Derde Betaalaanvraag RRF - bijlage
- VR 2024 2012 DOC.1373-11 Derde Betaalaanvraag RRF - bijlage
- VR 2024 2012 DOC.1373-12 Derde Betaalaanvraag RRF - bijlage
- VR 2024 2012 DOC.1373-13 Derde Betaalaanvraag RRF - bijlage
- VR 2024 2012 DOC.1373-14 Derde Betaalaanvraag RRF - bijlage
- VR 2024 2012 DOC.1373-15 Derde Betaalaanvraag RRF - bijlage
- VR 2024 2012 DOC.1373-16 Derde Betaalaanvraag RRF - bijlage
- VR 2024 2012 DOC.1373-17 Derde Betaalaanvraag RRF - bijlage
- VR 2024 2012 DOC.1373-18 Derde Betaalaanvraag RRF - bijlage
- VR 2024 2012 DOC.1373-19 Derde Betaalaanvraag RRF - bijlage
- VR 2024 2012 DOC.1373-20 Derde Betaalaanvraag RRF - bijlage
- VR 2024 2012 DOC.1373-21 Derde Betaalaanvraag RRF - bijlage
- VR 2024 2012 DOC.1373-22 Derde Betaalaanvraag RRF - bijlage
- VR 2024 2012 DOC.1373-23 Derde Betaalaanvraag RRF - bijlage
- VR 2024 2012 DOC.1373-24 Derde Betaalaanvraag RRF - bijlage
- VR 2024 2012 DOC.1373-25 Derde Betaalaanvraag RRF - bijlage
- VR 2024 2012 DOC.1373-26 Derde Betaalaanvraag RRF - bijlage
- VR 2024 2012 DOC.1373-27 Derde Betaalaanvraag RRF - bijlage
- VR 2024 2012 DOC.1373-28 Derde Betaalaanvraag RRF - bijlage
- VR 2024 2012 DOC.1373-29 Derde Betaalaanvraag RRF - bijlage
- VR 2024 2012 DOC.1373-30 Derde Betaalaanvraag RRF - bijlage
- VR 2024 2012 DOC.1373-31 Derde Betaalaanvraag RRF - bijlage
- VR 2024 2012 DOC.1373-32 Derde Betaalaanvraag RRF - bijlage
- VR 2024 2012 DOC.1373-33 Derde Betaalaanvraag RRF - bijlage
- VR 2024 2012 DOC.1373-34 Derde Betaalaanvraag RRF - bijlage
- VR 2024 2012 DOC.1373-35 Derde Betaalaanvraag RRF - bijlage
- VR 2024 2012 DOC.1373-36 Derde Betaalaanvraag RRF - bijlage
- VR 2024 2012 DOC.1373-37 Derde Betaalaanvraag RRF - bijlage
- VR 2024 2012 DOC.1373-38 Derde Betaalaanvraag RRF - bijlage
- VR 2024 2012 DOC.1373-39 Derde Betaalaanvraag RRF - bijlage
- VR 2024 2012 DOC.1373-40 Derde Betaalaanvraag RRF - bijlage
- VR 2024 2012 DOC.1373-41 Derde Betaalaanvraag RRF - bijlage
- VR 2024 2012 DOC.1373-42 Derde Betaalaanvraag RRF - bijlage
- VR 2024 2012 DOC.1373-43 Derde Betaalaanvraag RRF - bijlage
- VR 2024 2012 DOC.1373-44 Derde Betaalaanvraag RRF - bijlage
- VR 2024 2012 DOC.1373-45 Derde Betaalaanvraag RRF - bijlage
- VR 2024 2012 DOC.1373-46 Derde Betaalaanvraag RRF - bijlage
- VR 2024 2012 DOC.1373-47 Derde Betaalaanvraag RRF - bijlage
- VR 2024 2012 DOC.1373-48 Derde Betaalaanvraag RRF - bijlage
- VR 2024 2012 DOC.1373-49 Derde Betaalaanvraag RRF - bijlage
Gemengde Commissie Vergunningen: oprichting en samenstelling
Op voorstel van minister-president Matthias Diependaele, Vlaams minister Jo Brouns
Rechtszekere en robuuste vergunningen zijn een prioriteit. Daarom stelt de Vlaamse Regering een Gemengde Commissie Vergunningen aan, met experts en vertegenwoordigers van de overheid, van de academische wereld en uit de juridische sector, die een advies verleent met concrete maatregelen voor de opmaak van een actieprogramma.
Verlenging basistaken energiehuizen: wijziging Energiebesluit en Vlaams Reglement voor erkenningen met betrekking tot het leefmilieu (VLAREL)
Op voorstel van viceminister-president Melissa Depraetere
Naar aanleiding van de energiecrisis werden voor de periode 2023-2024 de basistaken van de energiehuizen tijdelijk uitgebreid met twee doelgroepmaatregelen: begeleiding bij het onderhoud en de verduurzaming van de verwarmingsinstallatie en begeleiding bij het plaatsen van zonnepanelen. Gelet op de positieve ervaringen bij kwetsbare doelgroepen met betrekking tot de duurzame verbetering van de energiesituatie en op het nog heel grote onbenutte potentieel, beslist de Vlaamse Regering om deze maatregelen te verlengen tot en met 2029. Daarnaast wijzigt de Vlaamse Regering het Vlaams Reglement voor erkenningen met betrekking tot het leefmilieu (VLAREL). Doordat de voor de erkenning van airco-deskundigen de verplichte vijfjaarlijkse bijscholing momenteel niet kan worden aangeboden en om te vermijden dat de erkenning van deze deskundigen daardoor automatisch zou vervallen, wordt hiervoor een uitzondering vanwege overmacht ingeschreven. De Vlaamse Regering keurt hiervoor het nodige wijzigingsbesluit goed. Dit besluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.
Emissiehandelssysteem broeikasgassen (ETS2): monitoring en rapportage
Op voorstel van viceminister-president Melissa Depraetere
In het kader van het Europese 'Fit for 55'-pakket, dat gericht is op het verminderen van broeikasgasemissies, introduceert de EU een nieuw emissiehandelssysteem voor de gebouwensector, de wegvervoersector en aanvullende sectoren, aangeduid als ETS2. ETS staat voor Emission Trading System, een systeem waarin bedrijven emissierechten verhandelen om de uitstoot van CO₂ te beperken. Vanaf 1 januari 2025 zijn gereglementeerde entiteiten verplicht hun emissies te monitoren en te rapporteren volgens de herziene ETS-richtlijn en de uitvoeringsverordening (EU) 2018/2066. Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering nu haar definitieve goedkeuring aan het besluit dat voorziet in een juridisch kader om de monitoring- en rapportageverplichtingen van deze gereglementeerde entiteiten vast te leggen, in lijn met de Europese regels. Bedrijven moeten een monitoringplan indienen bij het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA), dat dit plan goedkeurt als het voldoet aan de vereisten voor het bewaken en rapporteren van emissies gerelateerd aan het verbruik van brandstoffen. Het besluit specificeert daarnaast welke informatie in de aanvraag en de verklaring moet worden opgenomen en beschrijft de procedure bij veranderingen in bedrijfsactiviteiten of eigendom.
Besteding middelen Vlaams Klimaatfonds voor energiezuiniger maken van jeugdinfrastructuur
Op voorstel van viceminister-president Melissa Depraetere
De Vlaamse Regering reserveert 2 miljoen euro vanuit het Vlaams Klimaatfonds voor het energiezuiniger maken van jeugdinfrastructuur. De middelen worden gebruikt voor het uitvoeren van energiebesparende maatregelen in zowel de jeugdinfrastructuur van de Vlaamse Gemeenschap als in gesubsidieerde jeugdinfrastructuur.
Herverdeling provisie actieplan Energie-Efficiëntie eigen gebouwen en installaties
Op voorstel van viceminister-president Melissa Depraetere, viceminister-president Ben Weyts
De Vlaamse Regering herschikt 4,12 miljoen euro vastleggingskrediet en 6,19 miljoen euro vereffeningskrediet vanuit de provisie bij Financiën & Begroting voor de implementatie van energie-efficiëntiemaatregelen voor de eigen gebouwen en technische installaties in 2024. Door deze maatregelen vermindert de klimaatimpact van de Vlaamse overheid en wordt de evolutie naar een energiezuinig en klimaatneutraal gebouwenpark versneld.
Wijziging fokkerijbesluit honden en katten: voorwaarden voor het afleveren van stambomen
Op voorstel van viceminister-president Ben Weyts
De Vlaamse Regering wijzigt principieel haar besluit over de fokkerij van honden en katten. De wijzigingen beogen een meer praktische toepassing van de fokkerijreglementering en de ouderschapscontrole voor honden- en kattenkwekers, en voorzien een iets langere overgangsperiode voor de aflevering van stambomen door erkende stamboekverenigingen. Verder wordt de mogelijkheid voorzien dat Dierenwelzijn Vlaanderen voor de beoordeling van fokprogramma’s een beroep doet op externe experten die de nodige kennis en ervaring hebben om de genetische en klinische aspecten van de fokprogramma’s te beoordelen. Over dit wijzigingsbesluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.
VITO-Buildwise: beheersovereenkomst 2025-2029 als partnerorganisatie Water bestemd voor menselijke aanwending
Op voorstel van Vlaams minister Caroline Gennez
De Vlaamse Regering verleent haar goedkeuring aan de beheersovereenkomst 'Water bestemd voor menselijke aanwending' (2025-2029) met het consortium bestaande uit de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) en Buildwise nv. Het consortium wordt voor de duur van de beheersovereenkomst erkend als partnerorganisatie voor Water bestemd voor menselijke aanwending. De beheersovereenkomst beoogt wetenschappelijke en vaktechnische ondersteuning van het Departement Zorg bij de onderbouwing en uitvoering van het preventieprogramma ‘gezond, veilig en schoon drinkwater’. De Vlaamse Regering neemt ook akte van het ontwerp van ministerieel besluit tot toekenning van een subsidie van 150.000 euro aan het consortium voor het werkingsjaar 2025 en belast de Vlaamse minister, bevoegd voor het gezondheidsbeleid, om voor de duur van de beheersovereenkomst en binnen de perken van de begrotingskredieten, jaarlijks de voorziene subsidie toe te kennen aan het consortium.
Besteding middelen Vlaams Klimaatfonds (VKF) voor energiezuiniger maken van cultuurinfrastructuur
Op voorstel van Vlaams minister Caroline Gennez
De Vlaamse Regering reserveert 1,83 miljoen euro vanuit het Vlaams Klimaatfonds voor het energiezuiniger maken van cultuurinfrastructuur. De middelen worden gebruikt voor het uitvoeren van energiebesparende maatregelen in zowel de cultuurinfrastructuur van de Vlaamse Gemeenschap als in gesubsidieerde infrastructuur.
Uitvoering Vlaamse Intersectorale Akkoorden social en non-profitsector: subsidie koopkrachtmaatregelen 2024 sector milieu
Op voorstel van Vlaams minister Jo Brouns
De Vlaamse Regering kent voor 2024 een subsidie van 4,5 miljoen euro toe voor de uitvoering van de Vlaamse Intersectorale Akkoorden (VIA) voor de social en non-profitsectoren, met betrekking tot het verhogen van de koopkracht voor de sector milieu.
Uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV) en beheer van afgedankte batterijen: wijziging besluiten
Op voorstel van Vlaams minister Jo Brouns
Om te voldoen aan de nieuwe Europese Batterijenverordening (EU 2023/1542) wijzigt de Vlaamse Regering principieel verschillende bepalingen van het besluit met algemene en sectorale bepalingen rond milieuhygiëne (Vlarema); het besluit met het Vlaams Reglement over de bodemsanering (Vlarebo); het uitvoeringsbesluit bij het decreet met algemene bepalingen milieubeleid; en het Vlaams Reglement over het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen. Deze verordening legt regels op voor het beheer van afgedankte batterijen en de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV). De aanpassing omvat het vervangen van bestaande bepalingen die niet langer compatibel zijn met de Europese regelgeving. Daarnaast worden er nieuwe verplichtingen ingevoerd voor producenten van batterijen, zoals de registratie, het beheer van inzamel- en recyclagesystemen en de rapportage over ingezamelde batterijen. De wijzigingen voorzien ook in een aantal technische aanpassingen, zodat de nieuwe regels correct kunnen worden toegepast. Vlaanderen behoudt hiermee zijn hoge inzamel- en recyclagedoelstellingen en garandeert een effectief beheer van batterijen, waarbij producenten verantwoordelijk blijven voor de volledige levenscyclus van hun producten. Producenten en organisaties krijgen de nodige tijd om zich voor te bereiden op de nieuwe verplichtingen, die tegen augustus 2025 van kracht worden. De OVAM staat in voor het toezicht en de uitvoering van de nieuwe regels. Over dit voorontwerp van wijzigingsbesluit wordt het advies ingewonnen van de VTC, de SERV en de Minaraad.
Projectoproep Proeftuinen Droogte 2019: verlenging uitvoeringstermijn project Water voor later, Keiberg-Vossem (Tervuren)
Op voorstel van Vlaams minister Jo Brouns
In het kader van de projectoproep Proeftuinen Droogte 2019 keurde de Vlaamse Regering eind december 2019 een subsidie goed aan Beresco Belgium nv en Loco voor de proeftuin Water voor later, Keiberg-Vossem (Tervuren). De uitvoeringstermijn van het project loopt eind 2024 af. De voorziene investeringen werden gerealiseerd, maar de oprichting van de overkoepelende structuur is nog niet volledig klaar. Om het project de kans te geven tot volledige en kwalitatieve afwerking te komen en de voorziene middelen volledig op te gebruiken, wijzigt de Vlaamse Regering nu haar subsidiebesluit zodat de uitvoeringstermijn van het project wordt verlengd met 1 jaar, namelijk 2025. De verlenging heeft geen budgettaire impact.
Nationaal Park Hoge Kempen: subsidie realisatie bezoekerscentrum
Op voorstel van Vlaams minister Jo Brouns
De Vlaamse Regering kent 600.000 euro subsidie toe aan het Nationaal Park Hoge Kempen voor de realisatie van een nieuw bezoekerscentrum op de toegangspoort Ter Hills op de site van de voormalige steenkoolmijn van Eisden op de grens van Maasmechelen en Dilsen-Stokkem. Met deze investering wordt de infrastructuur gemoderniseerd en uitgebreid en wordt de sociale functie van het nationale park versterkt. Zo kunnen de bezoekers genieten van de ecologische waarde en diversiteit van het park, en krijgen ze op een comfortabele manier toegang tot informatie en voorzieningen. Het project draagt bij aan het Europese Natura 2000-netwerk en de Vlaamse ecologische doelstellingen.
Programmatische aanpak stikstof (PAS): subsidie voor drie innovatie-onderzoeksprojecten
Op voorstel van Vlaams minister Jo Brouns
Met het besluit van de Vlaamse Regering van 10 maart 2023 werd de programmatische aanpak stikstof (PAS) vastgesteld. De PAS vraagt grote inspanningen van onder meer de landbouwsector. Daarom wordt voorzien in een flankerend beleid. De PAS-nota bevestigt de nood om versterkt in te zetten op onderzoek dat zal bijdragen aan de realisatie van de PAS-doelstellingen. De Vlaamse Regering kent nu subsidies toe aan drie onderzoeksprojecten die als doel hebben om de kennis en beschikbaarheid van nieuwe technieken en managementmaatregelen voor de Vlaamse landbouwers te vergroten en zo de transitie binnen de Vlaamse landbouw verder te faciliteren. Het gaat om 1,2 miljoen euro aan het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek - Eigen Vermogen (ILVO-EV) voor het project BRON (Bemesting en teeltROtaties ter reductie van de N-veldemissies); 7,39 miljoen euro aan ILVO-EV voor het project RAMMONIA (Reductie van ammoniakemissies uit veestallen) en 2,34 miljoen euro aan Viaverda vzw voor het project Reductie van stikstofemissies naar bodem en water in de plantaardige productie.
Wijziging huishoudelijk reglement landcommissies
Op voorstel van Vlaams minister Jo Brouns
Landcommisies vervullen de meer uitvoerende taken van het decreet Landinrichting. Zo voeren ze onder meer de herverkavelingen uit, al dan niet gecombineerd met planologische ruil; en bepalen ze de vergoedingen voor waardeverlies van gronden en voor de vrijwillige bedrijfsverplaatsing, bedrijfsstopzetting en bedrijfsreconversie. De Vlaamse Regering hecht nu haar principiële goedkeuring aan het gewijzigde huishoudelijk reglement van de landcommissies. De wijzigingen zorgen voor een modernisering en meer flexibiliteit bij vergaderingen. Naast fysieke bijeenkomsten kunnen de landcommissies voortaan ook digitaal, schriftelijk of hybride vergaderen. Het nieuwe reglement verduidelijkt de werkwijze bij deze verschillende vergadervormen en legt onder andere vast hoe stemprocedures, agenda’s en het opnemen van notulen verlopen. Daarnaast bevat het regels over het vermijden van belangenvermenging en het gebruik van klank- en beeldopnames tijdens vergaderingen. Over deze wijziging wordt het advies ingewonnen van de VTC en van de Raad van State.
Vlabotex vzw: aanvraag subsidiering 2024
Op voorstel van Vlaams minister Jo Brouns
In het Bodemdecreet van 27 oktober 2006 is de mogelijkheid voorzien om bodemsaneringsorganisaties op te richten. Deze organisaties hebben in de eerste plaats tot doel om voor de specifieke activiteit waarvoor de bodemsaneringsorganisatie werd erkend, het ontstaan van nieuwe bodemverontreiniging te voorkomen en bestaande bodemverontreiniging te beheersen. Daarnaast kunnen bodemsaneringsorganisaties instaan voor het begeleiden en laten uitvoeren van beschrijvende bodemonderzoeken en bodemsaneringen bij saneringsplichtigen. Op 14 september 2007 erkende de Vlaamse Regering Vlabotex vzw als bodemsaneringsorganisatie voor de activiteit ‘chemisch reinigen van textiel’, de zogenaamde nieuw- of droogkuis. Bij besluit van 18 november 2022 keurde de Vlaamse Regering het voorstel van subsidiëringsprogramma goed voor de periode 2023 tot en met 2027. Op 23 maart 2023 diende Vlabotex vzw een aanvraag in tot subsidiëring van haar werking als bodemsaneringsorganisatie voor het kalenderjaar 2024. De Vlaamse Regering keurt de subsidiëring nu goed en voorziet hiervoor 1,31 miljoen euro.
Wijziging Vlaams reglement over duurzaam beheer materiaalkringlopen en afvalstoffen (Vlarema): gebruik herbruikbare recipiënten op evenementen
Op voorstel van Vlaams minister Jo Brouns
In 2023 zorgde de Vlaamse Regering voor een strengere regelgeving voor het gebruik van herbruikbare recipiënten op evenementen. In een eerste fase werd vanaf 15 juni 2023 het serveren van drank in recipiënten voor eenmalig gebruik bij evenementen verboden. Er werd een uitzondering verleend voor petflessen en blikjes, als de eventorganisator daarvoor in een systeem voorziet dat garandeert dat minstens 95% van die eenmalige recipiënten gescheiden wordt ingezameld voor recyclage. Vanaf 1 januari 2025 zou die uitzondering vervallen. Omdat die bepaling tegen die datum niet implementeerbaar blijkt door de volledige evenementensector, wordt het verbod op petflessen en blikjes op evenementen uitgesteld van 2025 naar 2030. De Vlaamse Regering wijzigt daarvoor, na advies van de Raad van State, definitief het besluit dat het Vlaams reglement over het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen (Vlarema) vaststelt.
Bekrachtiging en afkondiging van het decreet dat het decreet over het integraal waterbeleid en het Mestdecreet wijzigt
De Vlaamse Regering beslist tot bekrachtiging en afkondiging van het decreet dat het decreet over het integraal waterbeleid en het Mestdecreet wijzigt. Dit wijzigingsdecreet werd op 18 december 2024 aangenomen door het Vlaams Parlement.
Bekrachtiging en afkondiging van het decreet dat de regelgeving over de operationalisering van de Vlaamse Nutsregulator wijzigt
De Vlaamse Regering beslist tot bekrachtiging en afkondiging van het decreet dat de regelgeving over de operationalisering van de Vlaamse Nutsregulator wijzigt. Het gaat om de opheffing van artikel 4, §5 en om een aanpassing van de inwerkingtredingen. Dit wijzigingsbesluit werd op 18 december 2024 aangenomen door het Vlaams Parlement.
Bron: Vlaanderen.be - Beslissingen Ministerraad van 20 december 2024