05/07/2021

Beslissingen Ministerraad van 2 juli 2021

wetgeving-2
Terug naar artikeloverzicht

Plan Vlaamse Veerkracht: aanpassing groene call-regeling voor de ondersteuning van groene warmte, restwarmte en biomethaan

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

In uitvoering van project 126, Call groene warmte, van het relanceplan Vlaamse Veerkracht is een verhoging voorzien van het budget investeringssteun voor groene warmte en restwarmterecuperatie. De investeringssteun wordt toegekend via de calls groene warmte, restwarmte en warmtenetten. In dit kader wijzigt de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, definitief het Energiebesluit, om de call-regeling voor de ondersteuning van groene warmte, restwarmte en biomethaan aan te passen. Het beoogt het regelgevend kader voor de ondersteuning van nuttige groene warmte, restwarmte, energie-efficiënte stadsverwarming of –koeling, productie en injectie van biomethaan en instrumenten ter ondersteuning van nuttige-groenewarmte-installaties, installaties voor de benutting van restwarmte en stadsverwarming en -koeling aan te passen.  

Nota aan de Vlaamse Regering BVR Advies RvS

 


Plan Vlaamse Veerkracht: Oproepen erfgoedpremie 2021

Op voorstel van Vlaams minister Matthias Diependaele

In het kader van het relanceplan Vlaamse Veerkracht is een budget van 100 miljoen euro gereserveerd voor investeringen in onroerend erfgoed. Deze middelen zijn bedoeld voor het onderhoud en de restauratie van onroerend erfgoed, meer bepaald voor een selectie aan projecten met een bredere maatschappelijke meerwaarde. Op 2 april 2021 keurde de Vlaamse Regering in dit kader het voorgestelde investeringsprogramma goed, waaronder een budget van 15 miljoen euro voor erfgoedpremies via een gerichte oproep in toepassing van het Onroerenderfgoedbesluit. Het relanceplan voorziet dat deze oproep moet resulteren in het vastleggen van erfgoedpremies in 2022, terwijl de procedure voor erfgoedpremies in het Onroerenderfgoedbesluit langer is en ten vroegste in 2023 tot vastleggingen kan leiden. Om toch gebruik te kunnen maken van Relancemiddelen, keurt de Vlaamse Regering nu, na advies van de Raad van State, definitief het besluit goed voor oproepen in 2021 voor een erfgoedpremie in het kader van relance, conform het Onroerenderfgoedbesluit, maar met ingekorte termijnen.

Nota aan de Vlaamse Regering BVR Advies RvS

 


Beheersreglement Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) 2021-2023

Op voorstel van minister-president Jan Jambon, viceminister-president Hilde Crevits, Vlaams minister Zuhal Demir

In uitvoering van het Decreet Wetenschaps- en Innovatiebeleid van 2009 voert de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) door de overheid vastgestelde referentietaken uit. De precieze inhoud, doelstelling en modaliteiten voor de uitvoering van deze referentietaken worden door de Vlaamse Regering vastgelegd in een beheersreglement. Nu keurt de Vlaamse Regering het Beheersreglement 2021-2023 met VITO goed. Het vernieuwde beheersreglement bevat 19 referentietaken. Twee taken worden (tijdelijk) uitgebreid met dringende opdrachten: de uitvoering van een maatschappelijke en socio-economische impactstudie met oog op de vaststelling van een definitieve Programmatische Aanpak Stikstof en een coördinatieopdracht voor de aanpak van PFAS-verontreiniging.

Nota aan de Vlaamse Regering Vergadering RvB 17/11/2020  Beheersreglement VITO 2021-2023
Uitbreiding takenpakket Beschrijving Referentietaken Afwegingskader referentietaken
Algemene regeling voor eigendoms-en gebruiksrechten van resultaten, kennis en data in de context van de referentietaken VITO    

 


Noodzaak verdere aanleg van een grondreserve in het zoekgebied Linkerscheldeoever

Op voorstel van viceminister-president Hilde Crevits, Vlaams minister Zuhal Demir, Vlaams minister Lydia Peeters

De Vlaamse Regering beslist dat er nood is aan een verdere aanleg van een grondreserve in het zoekgebied Linkerscheldeoever ten behoeve van (toekomstige) projecten zoals onder meer het complex project ‘extra containerbehandelingscapaciteit haven Antwerpen’, de realisatie van de instandhoudingsdoelstellingen en prioriteiten voor de speciale beschermingszone ‘BE2301336 Schorren en polders van de Beneden-Schelde’, de uitbreiding van de E34 ter hoogte van de Waaslandhaven, eventuele verdere havenontwikkelingsprojecten in het havengebied van Antwerpen, en voor het verkrijgen van een betere agrarische structuur. De aanleg van deze grondreserve wordt beschouwd als een plan, project of programma conform het decreet over de landinrichting. De Vlaamse Regering stelt hierbij de inrichtingsnota ‘Flankerende maatregelen ten behoeve van verdere aanleg van een grondreserve in het zoekgebied Linkerscheldeoever’ vast, en belast de Vlaamse minister, bevoegd voor omgeving, met de opmaak van een inrichtingsnota ter realisatie van de instandhoudingsdoelstellingen en prioriteiten voor de speciale beschermingszone ‘BE2301336 Schorren en polders van de Beneden-Schelde’.

Nota aan de Vlaamse Regering Bijlage 1 Zoekgebied
Bijlage 2 Inrichtingsnota

Bijlage 3: Berekening budgettaire impact Vlaamse overheid

 


Vlaams reglement duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen (Vlarema): wijzigingsbesluit

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het Vlarema (Vlaams regelement over het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen) om de Europese kaderrichtlijn afvalstoffen, en de richtlijn havenontvangstvoorzieningen voor afvalafgifte van schepen en International maritime organization (IMO)-richtsnoeren om te zetten in Vlaamse wetgeving. Het Vlarema wordt aangepast om de gescheiden inzameling en recyclage van een aantal afvalstoffen te bevorderen, zoals sloopafval, bioafval uit restafval, matrassen, afvalbanden, batterijen en accu's, bedrijfsrestafval en asbest. Nieuwe bepalingen maken de digitalisering van afvaltransportdocumenten mogelijk zodat de tracering van transport en verwerking van afval wordt bevorderd. De wijziging beoogt een strengere handhaving op sluikstorten en het achterlaten van zwerfvuil.

Nota aan de Vlaamse Regering BVR Advies RvS dd 4 juni 2021 
Advies RvS dd 8 juni 2021 Verslag aan de Vlaamse Regering Bijlage 1
Bijlage 2 Bijlage 3 Bijlage 4
Bijlage 5 Bijlage 6  

 


Inwerkingtreding decreet dat de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening wijzigt wat betreft zorgwonen

Op voorstel van Vlaams minister Wouter Beke

De Vlaamse Regering besliste op 18 juni tot bekrachtiging en afkondiging van het decreet dat de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening wijzigt, over het zorgwonen. Steeds meer Vlamingen met zorgbehoeften willen zo lang mogelijk in hun eigen thuisomgeving blijven wonen en thuiszorg moet bereikbaarder en betaalbaarder worden voor meer mensen. Het decreet breidt het toepassingsgebied van zorgwonen op basis van de meldingsplicht uit, zodat ook bestaande bijgebouwen en mobiele units voor zorgwonen gebruikt kunnen worden. Het stelt niet langer een maximale verhouding in tussen het volume van de zorgwoning en het volume van de totale woning. Er wordt in de plaats gekeken naar de verhouding tussen de bruto vloeroppervlakte van beiden. Nu keurt de Vlaamse Regering principieel het besluit goed dat de praktische modaliteiten van de inwerkingtreding regelt en dat de meldingsformulieren hierop afstemt. Over het besluit wordt het advies van de Raad van State ingewonnen.

Nota aan de Vlaamse Regering BVR

 


Pendelfonds: vereenvoudiging procedures indienen, goedkeuren en opvolgen van subsidiedossiers

Op voorstel van Vlaams minister Lydia Peeters

De Vlaamse Regering vereenvoudigt principieel de procedures die gevolgd worden bij het indienen, goedkeuren en opvolgen van subsidiedossiers in het Pendelfonds en voert daarnaast enkele inhoudelijke wijzigingen door, gebaseerd op een evaluatie van de werking van het Pendelfonds. Het Pendelfonds heeft tot doel subsidies aan te reiken voor de realisatie van projecten met specifieke duurzame mobiliteitsmaatregelen rond woon-werkverkeer. Over dit wijzigingsbesluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Nota aan de Vlaamse Regering BVR

 

 

Bron: Vlaanderen.be - Beslissingen Ministerraad 2 juli 2021