22/03/2021

Beslissingen Ministerraad van 19 maart 2021

wetgeving-2
Terug naar artikeloverzicht

Actualisering mestbeleid: wijziging besluiten

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

De Vlaamse Regering wil het mestbeleid actualiseren en bepaalde technische correcties doorvoeren. Ze wijzigt daarvoor principieel verschillende besluiten. De belangrijkste inhoudelijke wijzigingen omvatten aanpassingen aan de regelgeving ten gevolge van het stopzetten van het convenant over laag-fosforvoeders en laag-eiwitvoeders; het kader creëren voor het wetenschappelijk comité en een administratief team luchtemissies veeteelt; de handhavingsbevoegdheden van de toezichthouders van de Mestbank rationaliseren en de regelgeving aanpassen aan het nieuwe protocol gesloten tussen het Waalse Gewest en het Vlaamse Gewest over gewestgrensoverschrijdende bedrijven. Over dit wijzigingsbesluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State. 

Nota aan de Vlaamse Regering BVR

 


Kunstmestregistratie: wijziging uitvoeringsbesluit bij het Mestdecreet

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

De Vlaamse Regering stelt de verdere regels vast voor de aangifte en het register voor kunstmest. Ze wijzigt, na advies van de Vlaamse Toezichtcommissie voor de verwerking van persoonsgegevens en van de Raad van State, daarvoor definitief het uitvoeringsbesluit bij het Mestdecreet (VLAREME). Bij het zesde mestactieprogramma was een actieplan kunstmest gevoegd, waarbij de bepalingen rond de aangifte- en registerplicht voor kunstmest werden uitgebreid. Zo moeten landbouwers en kunstmesthandelaren nu een digitaal kunstmestregister bijhouden. De regels hierover worden nu aangepast, met ook de verduidelijking dat de landbouwer tot wiens bedrijf de gronden behoren, verantwoordelijk is voor de bemesting ervan.

Nota aan de Vlaamse Regering BVR
Advies RvS Advies wetgeving VTC

 


Vervoer ontplofbare stoffen via de weg of per spoor: aanpassing aan de wetenschappelijke en technische vooruitgang

Op voorstel van Vlaams minister Lydia Peeters

De Vlaamse Regering stemt in met het koninklijk besluit over het vervoer van ontplofbare stoffen via de weg of per spoor tot aanpassing aan de wetenschappelijke en technische vooruitgang. Het voorziet in de gedeeltelijke omzetting van een Europese Richtlijn ter zake.

Nota aan de Vlaamse Regering

 


Vaststelling toepassingsgebied verordening voor het verkeer van havenvoertuigen in de haven van Antwerpen

Op voorstel van Vlaams minister Lydia Peeters

De Vlaamse Regering stelt principieel het toepassingsgebied vast van de verordening voor het verkeer van havenvoertuigen in de haven van Antwerpen. Om de bewegingen van en met havenvoertuigen efficiënt te kunnen organiseren voor de haven van Antwerpen moet het gebied waarin de betrokken verordening van toepassing is als één functioneel-economisch gebied worden beschouwd. Dit impliceert dat het toepassingsgebied van de verordening in de haven van Antwerpen ook de weg- en tunnelverbindingen moet bevatten tussen alle gebieden waar havenactiviteiten plaatsvinden. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Mobiliteitsraad Vlaanderen, van de steden en gemeenten op wiens grondgebied de havenverkeersverordening van toepassing zal zijn, en daarna van de Raad van State.

Nota aan de Vlaamse Regering BVR Bijlage

 


Aanpak en financiering voor de verdere ontwikkeling van een digitaal uitwisselingsplatform voor onteigeningen

Op voorstel van Vlaams minister Lydia Peeters

In uitvoering van het Vlaams Onteigeningsdecreet wordt in opdracht van de Vlaamse Regering werk gemaakt van de ontwikkeling van een Digitaal Platform Onteigenen (DUO). In een interbestuurlijke projectstructuur (met Vlaamse administraties, provincies, intercommunales en lokale besturen) werden alle bouwstenen uitgewerkt om tot de ontwikkeling van het DUO over te gaan. In dit kader keurt de Vlaamse Regering de verdere ontwikkeling van het DUO goed volgens de vooropgestelde scope en het verder vervolgtraject. De Vlaamse Regering legt het gebruik van het dossierbeheersysteem onteigeningen op als standaardtoepassing aan alle onteigenende instanties die gevat worden door artikels 6,1°en 6,2° van het onteigeningsdecreet.

Nota aan de Vlaamse Regering

 


Energiedecreet jaarrapport van de regulator

De Vlaamse Regering beslist tot bekrachtiging en afkondiging van het decreet dat artikel 3.1.13 van het Energiedecreet van 8 mei 2009 wijzigt, wat het jaarrapport van de regulator betreft. Dit decreet werd aangenomen door het Vlaams Parlement op 17 maart 2021.   

Energiedecreet jaarrapport van de regulator

 


Decreet wijziging Energiedecreet

De Vlaamse Regering beslist tot bekrachtiging en afkondiging van het decreet dat artikel 15.3.5/13 wijzigt van het Energiedecreet. Dit wijzigingsdecreet werd op 17 maart 2021 aangenomen door het Vlaams Parlement.

Decreet tot wijziging van artikel van het Energiedecreet

 


Wijziging Energiedecreet: jaarrapport van de regulator

De Vlaamse Regering beslist tot bekrachtiging en afkondiging van het decreet dat artikel 3.1.13 van het Energiedecreet van 8 mei 2009 wijzigt, wat het jaarrapport van de regulator betreft. Dit decreet werd aangenomen door het Vlaams Parlement op 17 maart 2021.

Energiedecreet jaarrapport van regulator 

 


Wijziging artikel 15.3.5/13 Energiedecreet

De Vlaamse Regering beslist tot bekrachtiging en afkondiging van het decreet dat artikel 15.3.5/13 van het Energiedecreet wijzigt. Dit wijzigingsdecreet werd op 17 maart 2021 aangenomen door het Vlaams Parlement.

Decreet tot wijziging van artikel van het Energiedecreet 

 

 

Bron: Vlaanderen.be - Beslissingen Ministerraad 19 maart 2021