22/04/2024

Beslissingen Ministerraad van 19 april 2024

wetgeving
Terug naar artikeloverzicht

Strategische Adviesraad voor Landbouw en Visserij (SALV): vervanging leden

p voorstel van viceminister-president Hilde Crevits Vlaams minister Jo Brouns

De Vlaamse Regering vervangt Bram Van Hecke door Justine Arkens als effectief lid en stelt Sabine Bosteels aan als plaatsvervangend lid van de Strategische Adviesraad voor Landbouw en Visserij.

 


Actualisering besluit oprichting Agentschap Justitie en Handhaving

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

Na advies van de Raad van State actualiseert de Vlaamse Regering definitief het oprichtingsbesluit van het Agentschap Justitie en Handhaving. Zo wordt de nieuwe benaming 'Veilige Huizen' en het Vlaams Meldpunt voor Grensoverschrijdend Gedrag ingeschreven in dit besluit.

 


Wijziging besluit lage-emissiezones (LEZ): regeling old-timers

p voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

De Vlaamse Regering wijzigt principieel het besluit over de lage-emissiezones om een regeling in te voeren voor oldtimers. Een lage-emissiezone (LEZ) is een zone waarin voor de leefbaarheid en de luchtkwaliteit bepaalde voertuigen niet toegelaten worden, door de milieuhinder die ze veroorzaken. Het is de lokale overheid die beslist om al dan niet een LEZ in te voeren. De lokale overheid kan daarbij voertuigen die niet zijn toegelaten toch toegang verlenen, mits daar voorwaarden aan verbonden zijn die het gebruik van deze voertuigen afremmen. De wijziging voorziet nu een speciale regeling voor oldtimers, waarbij een gratis vrijstelling wordt toegekend aan voertuigen die ouder zijn dan 30 jaar, ingeschreven zijn als oldtimer, en een Belgische nummerplaat hebben met '0', '1-0' of een gepersonaliseerde nummerplaat. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

 


Voorontwerp van decreet over de gegevensverwerking en -uitwisseling bij emissiemonitoring van wegvoertuigen

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir, Vlaams minister Lydia Peeters

Teledetectie door remote sensing is een instrument om de reële voertuigemissies te meten. Het principe is om door middel van apparatuur langs de weg voorbijrijdende voertuigen te screenen en afwijkende emissiewaarden vast te stellen. Na adviezen van de Gegevensbeschermingsautoriteit, van de Vlaamse Toezichtcommissie voor de verwerking van persoonsgegevens, van de Minaraad, en van de MORA, hecht de Vlaamse Regering opnieuw haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet over gegevensverwerking en -uitwisseling bij emissiemonitoring van wegvoertuigen. Het decreet zorgt ervoor dat deze gegevensverwerking en -uitwisseling conform de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) geregeld is. Een gegevensdatabank wordt ingevoerd om de gegevens voortvloeiend uit de remote sensing toestellen en ANPR-camera’s te verwerken. Dit decreet biedt zo een noodzakelijke basis voor toekomstige meetcampagnes die voor onderzoek worden ingezet. Over dit voorontwerp van decreet wordt nog het advies ingewonnen van de Raad van State.

 


Afschaffen constructie ‘samengestelde landbouwer’: overgangsregeling

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir, Vlaams minister Jo Brouns

Het decreet over de inrichting van een gemeenschappelijke identificatie van landbouwers, exploitaties en landbouwgrond in het kader van het meststoffen- en landbouwbeleid (EPR-decreet) werd gewijzigd met het oog op de afschaffing van de constructie van de samengestelde landbouwer (SLB). In de gemeenschappelijke identificatiedatabank van het Departement Landbouw en Visserij en de Vlaamse Landmaatschappij is de identificatie van de landbouwer opgebouwd uit 2 niveaus, zijnde de landbouwer en bijhorende exploitant(en). Er wordt gesproken van 'enkelvoudige landbouwers' wanneer landbouwer en exploitant identiek zijn. Anderzijds zijn er de 'samengestelde' landbouwers die bestaan uit twee of meer exploitanten (natuurlijke personen of ondernemingen). De samengestelde landbouwer is geen wettelijke ondernemingsvorm, bezit dus ook geen eigen ondernemingsnummer en is als onderneming niet gekend in de Kruispuntbank van Ondernemingen. De afschaffing van de term 'samengestelde landbouwer' kadert in een efficiënt identificatie- en registratiebeleid. Er zal een één op één relatie zijn met de identificatie en registratie van landbouwers binnen de administraties en binnen de authentieke bronnen. De Vlaamse Regering wijzigt nu, na adviezen van de VTC, van de GBA en van de Raad van State, definitief haar besluit met bepalingen tot inrichting van een gemeenschappelijke identificatie van landbouwers, exploitaties en landbouwgrond in het kader van het meststoffen- en landbouwbeleid. Er wordt voorzien in een overgangsregeling tot 31 december 2024 voor de landbouwers die zich moeten omvormen van een samengestelde naar een enkelvoudige landbouwer. Ook de overdracht van nutriëntenemissierechten wordt geregeld.

 


Opleidings- en ervaringsvereisten bepaalde personeelsleden Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK): wijzigingsbesluit

Op voorstel van Vlaams minister Lydia Peeters

De Vlaamse Regering wijzigt principieel het uitvoeringsbesluit bij artikel 112 van het Scheepvaartdecreet, om de opleidings- en ervaringsvereisten te wijzigen van de personeelsleden van de bevoegde autoriteiten, waterwegbeheerders, havenbedrijven of het loodswezen die worden aangewezen als toezichthouder, bestuurlijk opsporingsagent of agent van de gerechtelijke politie. Net zoals voor de overige waterwegbeheerders geldt, worden namelijk ook bepaalde personeelsleden van het Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust geacht reeds over de nodige ervaringsvereisten te beschikken. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

 


Toelating specifieke detectiemiddelen en voorwaarden om misdrijven en inbreuken op Scheepvaartdecreet vast te stellen

Op voorstel van Vlaams minister Lydia Peeters

Het Scheepvaartdecreet, dat onder andere een algemeen regelgevend kader voor het beheer en het gebruik van de binnenwateren en de scheepvaart in Vlaanderen creëert, actualiseert niet alleen de bestaande regelgeving maar voert bovendien adequate (bestuurlijke) handhavingsmodaliteiten in met het oog op het verder verhogen van de veiligheid op de Vlaamse waterwegen. De Vlaamse Regering keurt nu principieel een uitvoeringsbesluit bij het Scheepvaartdecreet goed om specifieke detectiemiddelen toe te laten voor de vaststelling van misdrijven en inbreuken die kaderen binnen de materies van het Scheepvaartdecreet. Het besluit duidt vooreerst de technologieën aan waar dergelijke detectiemiddelen van gebruik kunnen maken. Daarnaast worden ook de voorwaarden waaronder dergelijke detectiemiddelen kunnen gebruikt worden, vastgelegd. Tenslotte wordt voor bepaalde technologieën ook uitdrukkelijk uitvoering gegeven aan het tweede lid van artikel 114, dat bepaalt dat automatisch werkende toestellen, voor zover zij metingen uitvoeren, goedgekeurd of gehomologeerd worden volgens de modaliteiten bepaald door de Vlaamse Regering. Bedoeling is het technisch vergemakkelijken en ondersteunen van handhaving op het terrein voor toezichthouders, bestuurlijk opsporingsagenten of agenten van gerechtelijke politie. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

 


Toekenning steun voor ecologie-uitgaven ondernemingen

Op voorstel van Vlaams minister Jo Brouns

Na adviesvraag aan de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief het besluit goed over de toekenning van steun aan ondernemingen voor ecologie-uitgaven in het Vlaamse Gewest. Het nieuwe besluit vervangt de drie bestaande besluiten voor de Ecologiepremie+, Strategische Ecologiesteun en GREEN, en uniformiseert zo de bestaande regelgeving voor ecologiesteun, terwijl het tegelijkertijd onduidelijkheden tussen steunmaatregelen wegwerkt. Het nieuwe besluit komt ook tegemoet aan de nieuwe voorwaarden en mogelijkheden van de vernieuwde groepsvrijstellingsverordening.

 


Toekenning van strategische ecologiesteun aan Etablissementen Franz Colruyt nv in Halle

Op voorstel van Vlaams minister Jo Brouns

De Vlaamse Regering kent zo'n 963.000 euro strategische ecologiesteun toe aan Etablissementen Franz Colruyt nv in Halle. Etablissementen Franz Colruyt nv wenst in het kader van haar zero emission transport roadmap te investeren in een eerste Megawatt snellaadsysteem voor zware vrachtwagens en die te implementeren op haar site in Halle, Dassenveld. Met zo’n laadsysteemmodule kan een vrachtwagen op 45 minuten geladen worden. De laadtechnologie is cruciaal voor de goede werking van de tweeploegendienst van Colruyt. De laadinfrastructuur zal maximaal gebruik maken van energie uit duurzame bronnen zoals wind-, water- en zonne-energie. Daarnaast wordt elektriciteit van het openbare net afgenomen in periodes dat er onvoldoende eigen lokale hernieuwbare elektriciteitsproductie is. Deze netstroom wordt via DATS24 als 100% groene stroom ingekocht via het groenestroomcertificatenplan.

 


Toekenning van strategische transformatiesteun aan Ciner Glass Belgium nv in Lommel

Op voorstel van Vlaams minister Jo Brouns

De Vlaamse Regering kent 5 miljoen euro strategische transformatiesteun toe aan Ciner Glass Belgium nv in Lommel, waarvan 2 miljoen euro onder de vorm van directe steun en 3 miljoen euro als terugvorderbaar voorschot. De West-Europese markt kent een zeer groot marktpotentieel voor verpakkingsglas. Als tweede grootste producent van verpakkingsglas in Turkije heeft Ciner Glass besloten van deze opportuniteit gebruik te maken en haar glasactiviteiten naar deze regio uit te breiden. Lommel (Kristalpark III) werd als locatie gekozen. Deze overweging is strategisch: vanuit Lommel is de onderneming immers perfect gepositioneerd om belangrijke klanten te bedienen. Daarnaast beschikt de omgeving over heel wat zandgroeven, die kunnen instaan voor de lokale productie van de belangrijkste primaire grondstof voor het vervaardigen van glas.

 


Goedkeuring Addendum aan Brownfieldconvenant 57. Ninove – Burchtdam

Op voorstel van Vlaams minister Jo Brouns

Het Brownfielddecreet wil investeerders en projectontwikkelaars aanzetten tot de herontwikkeling van braakliggende of onderbenutte terreinen, de zogenaamde brownfields. Met dit decreet is een systematiek ontwikkeld waarbij de betrokken actoren met de Vlaamse Regering een brownfieldconvenant kunnen afsluiten dat recht geeft op een aantal incentives en faciliterende maatregelen. Brownfieldconvenanten omschrijven het brownfieldproject en de rechten en plichten tussen partijen. Wijzigingen zijn mogelijk via een addendum aan het convenant, na ondertekening door alle betrokken partijen. De Vlaamse Regering keurt nu een addendum goed aan het Brownfieldconvenant 57. Ninove – Burchtdam, waarmee het convenant met 10 jaar wordt verlengd.

 


Goedkeuring Addendum 2 aan Brownfieldconvenant 119. Oudenaarde – site Alvey

Op voorstel van Vlaams minister Jo Brouns

Het Brownfielddecreet wil investeerders en projectontwikkelaars aanzetten tot de herontwikkeling van braakliggende of onderbenutte terreinen, de zogenaamde brownfields. Met dit decreet is een systematiek ontwikkeld waarbij de betrokken actoren met de Vlaamse Regering een brownfieldconvenant kunnen afsluiten dat recht geeft op een aantal incentives en faciliterende maatregelen. Brownfieldconvenanten omschrijven het brownfieldproject en de rechten en plichten tussen partijen. Wijzigingen zijn mogelijk via een addendum aan het convenant, na ondertekening door alle betrokken partijen. De Vlaamse Regering keurt nu een addendum 2 goed aan het Brownfieldconvenant 119. Oudenaarde – site Alvey, waarmee het convenant met 10 jaar wordt verlengd tot 26 januari 2035. Het brownfieldproject beoogt de herontwikkeling van de voormalige bedrijfssite van Alvey nv, gelegen langs de Ankerstraat in Eine (Oudenaarde).

 


Goedkeuring Addendum aan Brownfieldconvenant 43. Comet Site Mechelen

Op voorstel van Vlaams minister Jo Brouns

Het Brownfielddecreet wil investeerders en projectontwikkelaars aanzetten tot de herontwikkeling van braakliggende of onderbenutte terreinen, de zogenaamde brownfields. Met dit decreet is een systematiek ontwikkeld waarbij de betrokken actoren met de Vlaamse Regering een brownfieldconvenant kunnen afsluiten dat recht geeft op een aantal incentives en faciliterende maatregelen. Brownfieldconvenanten omschrijven het brownfieldproject en de rechten en plichten tussen partijen. Wijzigingen zijn mogelijk via een addendum aan het convenant, na ondertekening door alle betrokken partijen. De Vlaamse Regering keurt nu een addendum 2 goed aan het Brownfieldconvenant 43. Comet Site Mechelen. Bedoeling is om het ambitieniveau voor fase 3 bij te stellen en het voorgestelde totale programma met ± 2.500 m² bruto vloeroppervlakte te verhogen zonder dat het aantal wooneenheden toeneemt. Het project betreft de reconversie van een leegstaande, vervuilde, verouderde industriële site naar een duurzame woonwijk. De site van +/- 3,8 ha is gelegen aan de Koningin Astridlaan - Auwegemvaart - Lemmenstraat in Mechelen.

 


Samenwerkingsovereenkomst Fonds Wetenschappelijk Onderzoek – Vlaanderen (FWO): herverdelingsbesluit en inwerkingtreding besluit toekenning doctoraatsbeurzen

Op voorstel van Vlaams minister Jo Brouns

In de eerste helft van 2023 vond de vijfjaarlijkse evaluatie van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek – Vlaanderen (FWO) plaats. Hierin werd zowel naar de reeds behaalde resultaten als naar de mogelijke toekomstplannen voor het FWO gekeken. De Vlaamse Regering keurt nu de samenwerkingsovereenkomst met het FWO voor de periode 2024-2028 goed. De overeenkomst is enerzijds een continuering van de huidige werking maar geeft anderzijds ook een aantal specifieke vernieuwingen en/of aandachtspunten voor de nieuwe periode weer. Hierbij werd steeds rekening gehouden met de bevindingen uit het evaluatierapport. Eveneens in navolging van de evaluatie wordt het aspirantenmandaat strategisch basisonderzoek met een maatschappelijke finaliteit geactiveerd. Voor de beoordeling van dit type aanvragen wordt voorzien dat een deel van de experten uit de socialprofitsector en/of uit de overheid komen, net zoals bij de economische finaliteit een deel van de experten uit het bedrijfsleven komt. Hiervoor wijzigt de Vlaamse Regering principieel haar besluit dat de toekenning van doctoraatsbeurzen voor projecten strategisch basisonderzoek regelt. Over dit wijzigingsbesluit wordt het advies ingewonnen van het FWO en daarna van de Raad van State. Ter uitvoering van deze samenwerkingsovereenkomst worden de middelen van het FWO verhoogd met 6 miljoen euro via een herverdelingsbesluit.

 


Bekrachtiging en afkondiging decreet operationalisering Vlaamse Nutsregulator

De Vlaamse Regering beslist tot bekrachtiging en afkondiging van het decreet over de operationalisering van de Vlaamse Nutsregulator. Dit decreet werd aangenomen door het Vlaams Parlement op 17 april 2024.

 


Bekrachtiging en afkondiging van het decreet tot wijziging van het Energiedecreet

De Vlaamse Regering beslist tot bekrachtiging en afkondiging van het decreet dat het Energiedecreet wijzigt. De wijziging betreft het uniek loket voor de aanvraag, behandeling, verwerken en uitbetaling van gebouwpremies of premies voor energieopwekkingsinstallaties en tot instelling van een rapportageverplichting voor datacentra. Dit decreet werd aangenomen door het Vlaams Parlement op 17 april 2024.

 


Bekrachtiging en afkondiging decreet project MER-screening

De Vlaamse Regering beslist tot bekrachtiging en afkondiging van het decreet over de omgevingsvergunning, wat de uitvoering betreft van de taken voor de project-MER-screening. Dit decreet werd aangenomen door het Vlaams Parlement op 17 april 2024.

 


Bekrachtiging en afkondiging decreet ammoniakemissiereducerende maatregelen

De Vlaamse Regering beslist tot bekrachtiging en afkondiging van het decreet over ammoniakemissiereducerende maatregelen. Dit decreet werd aangenomen door het Vlaams Parlement op 17 april 2024.

 


Bekrachtiging en afkondiging decreet woonreservegebieden

De Vlaamse Regering beslist tot bekrachtiging en afkondiging van het decreet over de onderlinge afstemming van de Vlaamse Codex Wonen van 2021, het Instrumentendecreet van 26 mei 2023 en het decreet van 26 mei 2023 tot wijziging van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009 over de woonreservegebieden. Dit decreet werd aangenomen door het Vlaams Parlement op 17 april 2024.

 

Mededelingen

Handhavingsrapport Onroerend Erfgoed 2023

 


Beleidsimpactevaluatiestudie uitvoering EFRO-programma 2014-2020

 


Grondwettelijk Hof: rolnummer 7962

Beroep tot vernietiging van de artikelen 2, 6° en 9°, 3, 11, 2°, 14, 2°, 21 en 22 van de wet van 23 oktober 2022 « tot wijziging van de wet van 29 april 1999 betreffende de organisatie van de elektriciteitsmarkt en tot omzetting van de Richtlijn (EU) 2019/944 van het Europees Parlement en de Raad van 5 juni 2019 betreffende gemeenschappelijke regels voor de interne markt voor elektriciteit en tot wijziging van Richtlijn 2012/27/EU », ingesteld door de Vlaamse Regering Arrest nr. 36/2024 van 27 maart 2024

 


Schriftelijke vraag van 11 april 2024 van Carmen Ryheul, gesteld aan meerdere Vlaamse ministers, betreffende “ETCH-pleidooi voor ondergronds hoogspanningsnetwerk op gelijkstroom – Impact op Ventilus”

 

 

Bron: Vlaanderen.be - Beslissingen Ministerraad van 19 april 2024