21/03/2022

Beslissingen Ministerraad van 18 maart 2022

wetgeving-2
Terug naar artikeloverzicht

Beëindiging van brownfieldconvenant 116. Gent – Sidaplax

Op voorstel van viceminister-president Hilde Crevits

Het Brownfielddecreet moet investeerders en projectontwikkelaars aanzetten tot de herontwikkeling van braakliggende of onderbenutte terreinen, de zogenaamde brownfields. Met het decreet is een systematiek ontwikkeld waarbij de betrokken actoren met de Vlaamse Regering een brownfieldconvenant sluiten, met recht op een aantal incentives en faciliterende maatregelen. Brownfieldconvenanten omschrijven het brownfieldproject en de rechten en plichten tussen partijen. ​In dit kader beslist de Vlaamse Regering nu tot de beëindiging van brownfieldconvenant 116. Gent-Sidaplax, omdat de in het brownfieldconvenant opgenomen doelstellingen zijn behaald.

 


Addendum 2 aan brownfieldconvenant 70. Boortmeerbeek – Fabrieksweg

Op voorstel van viceminister-president Hilde Crevits

Het Brownfielddecreet moet investeerders en projectontwikkelaars aanzetten tot de herontwikkeling van braakliggende of onderbenutte terreinen, de zogenaamde brownfields. Met het decreet is een systematiek ontwikkeld waarbij de betrokken actoren met de Vlaamse Regering een brownfieldconvenant sluiten. Brownfieldconvenanten omschrijven het brownfieldproject en de rechten en plichten tussen partijen. ​In dit kader keurt de Vlaamse Regering nu addendum 2 goed aan het brownfieldconvenant 70. Boortmeerbeek - Fabrieksweg. Het addendum verlengt het brownfieldconvenant met vijf jaar, wat de einddatum op 6 maart 2027 brengt. Daarnaast treedt Joberon bv uit het convenant na het nakomen van zijn verplichtingen.

 


Aanpak besteding middelen Vlaams Klimaatfonds voor energiebesparing gebouwenpark gesubsidieerd onderwijs en uitfasering van stookolieketels

Op voorstel van viceminister-president Ben Weyts, Vlaams minister Zuhal Demir

​De Vlaamse Regering neemt kennis van de aanpak (voor de besteding van de Vlaamse Klimaatfondsmiddelen) voor energiebesparing voor het gebouwenpark van het gesubsidieerd onderwijs. Ze wijst hiervoor een totaalbudget van 4,7 miljoen euro toe aan het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs (AGION) vanuit het Vlaamse Klimaatfonds. De energiebesparing wordt aangepakt via pilootprojecten onderhouds- en energieprestatiecontracten in onderwijsinfrastructuur en door de definitieve uitdienstname van oude stookolieketels in schoolgebouwen in het gesubsidieerd onderwijs.

Nota aan de Vlaamse Regering Bijlage 1 Bijlage 2

 


Wijziging uitvoeringsbesluit Mestdecreet (VLAREME): lijst equivalente maatregelen

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

I​n het Mestdecreet is voorzien dat voor een aantal van de standaardmaatregelen die in de gebiedstypes 2 en 3, gebieden met de slechtste waterkwaliteit, moeten nageleefd worden, equivalente maatregelen kunnen vastgelegd worden die de landbouwers als alternatief voor deze standaardmaatregelen kunnen uitvoeren. De Vlaamse Regering wijzigt nu principieel het uitvoeringsbesluit bij het Mestdcreet (VLAREME). De equivalente maatregel ‘wintergranen na nitraatgevoelige hoofdteelt’, geldig in 2021, wordt nu verlengd. De maatregel 'wintervlas na nitraatgevoelige hoofdteelt' is gelijkgesteld aan de maatregel 'wintergranen na nitraatgevoelige hoofdteelt'. Het gaat dus om een verlenging en een uitbreiding van een tijdelijke maatregel. Over dit wijzigingsbesluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Nota aan de Vlaamse Regering BVR

 


Wijziging uitvoeringsbesluit bij het Mestdecreet (VLAREME): stopzetting van de bedrijfsontwikkeling na bewezen mestverwerking

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

​Om tot een gunstige staat van instandhouding te komen van de Europees te beschermen natuur is een reductie van ammoniakuitstoot afkomstig van de uitbating van veehouderijen en mestverwerkingsinstallaties een noodzakelijke stap. Op 23 februari 2022 werd binnen de Vlaamse Regering een akkoord bereikt over de aanpak van het stikstofprobleem. In dat akkoord (Conceptnota PAS) zijn verschillende maatregelen opgenomen. Een eerste, noodzakelijke stap in dit kader is zorgen dat de veestapel niet meer kan groeien. Binnen de mestregelgeving is er een regeling waardoor landbouwbedrijven kunnen groeien via bedrijfsontwikkeling na bewezen mestverwerking (de NER-MVW). De invoering van de NER-MVW regeling heeft in een aantal deelsectoren een groei van de veestapel (voornamelijk pluimvee en varkens) mogelijk gemaakt en ligt mee aan de basis van het stagneren van de ammoniakuitstoot sinds 2007/2008, na een periode met gestage afname sinds 1990. In de conceptnota PAS werd daarom beslist om de uitbreidingsmogelijkheid via de NER-MVW regeling te beëindigen. De Vlaamse Regering wijzigt daarom nu principieel het uitvoeringsbesluit bij het Mestdecreet (VLAREME), zodat het aanvragen en toekennen van deze uitbreidingsmogelijkheid wordt opgeheven. Over dit wijzigingsbesluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Nota aan de Vlaamse Regering BVR

 


Toegang assistentiehonden in bossen en natuurreservaten: wijzigingsbesluit

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

Vanuit opleidingscentra voor assistentiehonden komt de vraag om (aspirant) geleidehonden mogelijkheden te geven dagelijks te kunnen loslopen, ook in natuurgebieden. Opleidingscentra pleiten voor zoveel mogelijk kansen hiertoe, temeer omdat de vrije publieke ruimte dit niet steeds toelaat en de beschikbare hondenweides soms niet geschikt zijn. De Vlaamse Regering wijzigt daarom, na advies van de Raad van State, definitief haar besluit over de toegankelijkheid van de bossen en de natuurreservaten voor assistentiehonden. Met deze wijziging krijgen assistentiehonden tijdens het effectief uitvoeren van hun training de mogelijkheid om niet-aangelijnd natuurterreinen te betreden en de openbare wegen en de private wegen te verlaten, net zoals dat reeds bestaat voor trainingen met speurhonden door politie en operationele diensten van de civiele veiligheid.

Nota aan de Vlaamse Regering BVR

 


Instandhoudingsdoelstellingen en prioriteiten speciale beschermingszone IJzervallei

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

​Na adviezen van de Minaraad, van de SERV en van de SALV, beslist de Vlaamse Regering tot vaststelling van de instandhoudingsdoelstellingen en prioriteiten voor de met toepassing van de Vogelrichtlijn aangewezen speciale beschermingszone ‘BE2500831 – IJzervallei’.

Nota aan de Vlaamse Regering BVR Advies Minaraad
Advies SERV Rapport 37 Bijlage 1
Bijlage 2    

 


Verbod gebruik warrel- en kieuwnetten: wijzigingsbesluit

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

Na advies van de Minaraad en van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief artikel 1 en 2 van haar besluit over het verbod op het gebruik van warrel- en kieuwnetten in de Vlaamse strandzone. De aanpassing maakt de regelgeving beter handhaafbaar en kan zo het risico op vangst en doding van de bruinvis en andere zeezoogdieren met een grotere zekerheid uitsluiten. Een van de bedreigingen voor bruinvissen in onze kustwateren is sterfte door bijvangst in warrelnetten. De dieren geraken hierin verstrikt en verdrinken omdat ze niet langer aan de oppervlakte kunnen komen om te ademen. De definitie van warrel- en kieuwnet wordt met deze wijziging scherper gesteld. De aanpassing was noodzakelijk nadat bleek dat het bestaande verbod ontweken kon worden door warrel- en kieuwnetten op te stellen als platte netten.

Nota aan de Vlaamse Regering BVR
Advies RvS Advies Minaraad

 


Subsidiëring lokale besturen afval- en materialenbeheer

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

​De Vlaamse Regering keurt principieel het besluit goed over de subsidiëring van lokale besturen voor het afval- en materialenbeheer. De subsidiëring moet lokale besturen ondersteunen om de recyclage van afval te verhogen, het restafval te verlagen, de strijd tegen zwerfvuil op te voeren en in te zetten op het asbestafbouwbeleid. Het besluit formuleert de algemene principes, voorwaarden, procedures en sancties voor het toekennen van subsidies aan lokale besturen. Het besluit vervangt het vorige besluit van 23 januari 2004 hierover, dat hiermee ook wordt opgeheven. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de SERV en van de Minaraad.

Nota aan de Vlaamse Regering BVR

 


Wijziging Energiedecreet: maatregelen versnelde energietransitie gebouwen naar meer emissie- en milieuvriendelijke verwarmingstechnieken

De Vlaamse Regering beslist tot bekrachtiging en afkondiging van het decreet dat het Energiedecreet wijzigt met het oog op een versnelde energietransitie van gebouwen naar meer emissie- en milieuvriendelijke verwarmingstechnieken. Dit wijzigingsdecreet werd op 16 maart 2022 aangenomen door het Vlaams Parlement.

Ontwerpdecreet

 

 

Bron: Beslissingen Ministerraad van 18 maart 2022