21/06/2021

Beslissingen Ministerraad van 18 juni 2021

wetgeving-2
Terug naar artikeloverzicht

 

Plan Vlaamse Veerkracht: Recyclagehub regels voor toekenning steun aan ondernemingen om materiaalkringlopen te sluiten

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

In het kader van het Relanceplan 'Vlaamse Veerkracht' werd voorzien in een project voor het uitbouwen van Vlaanderen als recyclagehub. Hiervoor werd 30 miljoen euro uitgetrokken. In dit kader keurt de Vlaamse Regering principieel het besluit goed met de algemene principes, voorwaarden, procedures en sancties met betrekking tot de toekenning van subsidies aan ondernemingen voor het sluiten van materiaalkringlopen. Het besluit bepaalt voor welke recyclage-activiteiten binnen het afval- en materialenbeheer de ondernemingen subsidies kunnen verkrijgen. In een ministerieel besluit worden de procedure voor beoordeling en andere bijbehorende voorwaarden verder concreet ingevuld. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

 


Plan Vlaamse Veerkracht: Vlaams bestuurlijk sanctieregister

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

Het belang van de bestuurlijke handhaving, via bestuurlijke beboeting en bestuurlijke maatregelen, neemt gestaag toe, onder meer als alternatief voor een strafrechtelijke handhaving. Feiten die een grote ongewenste maatschappelijke impact hebben worden steeds vaker bestuurlijk afgehandeld, waarbij de bestuurlijke sancties niet hoeven onder te doen voor de strafrechtelijke sancties. In het kaderdecreet Bestuurlijke Handhaving is de oprichting van een Vlaams bestuurlijk sanctieregister voorzien. De uitbouw van zo'n register is noodzakelijk om op een gestructureerde wijze data raadpleegbaar te maken die nodig is voor enerzijds een efficiënte wisselwerking tussen de strafrechtelijke en de bestuurlijke handhaving en anderzijds de werking van een verder uit te bouwen Kruispuntbank Handhaving. Informatie-Vlaanderen voerde hiervoor in 2020 een business-case uit, die uitmondde in een business architectuur, een technische en conceptuele architectuur, een roadmap, een planning en een kosteninschatting. Om de ontwikkeling van het bestuurlijk sanctieregister te financieren stemt de Vlaamse Regering nu in met de herverdeling van zo'n 2 miljoen euro. Ze beoogt ook het nodige engagement te bekomen van alle Vlaamse ministers om de informatie over de bestuurlijke sancties die tot hun bevoegdheid behoren via het bestuurlijk sanctieregister raadpleegbaar te maken.

Nota aan de Vlaamse Regering Eindrapport

 


Goedkeuring addendum aan brownfieldconvenant 163. Zele – Vanhassels

Op voorstel van viceminister-president Hilde Crevits

Het brownfielddecreet wil investeerders en projectontwikkelaars aanzetten tot de herontwikkeling van onderbenutte of braakliggende terreinen, de zogenaamde brownfields. Met het decreet werd een systematiek ontwikkeld waarbij de betrokken actoren met de Vlaamse Regering een brownfieldconvenant sluiten. Dat omschrijft het brownfieldproject en de rechten en plichten tussen partijen. Daarin is ook de mogelijkheid voorzien om het brownfieldconvenant te wijzigen, door een addendum dat door alle betrokken partijen wordt ondertekend. In dit kader beslist de Vlaamse Regering om Addendum 1 aan het brownfieldconvenant 163. Zele -Vanhassels goed te keuren. Met het addendum wordt het project inhoudelijk bijgestuurd tot een kleinschaliger geïntegreerd woon- en zorgproject en treedt GMVW (Gewestelijke Maatschappij voor Woningbouw) toe als actor. 

 


Subsidie studie Power to Methanol Antwerp bv

Op voorstel van viceminister-president Hilde Crevits

De Vlaamse Regering kent een subsidie van 1,074 miljoen euro, of 50% van de aanvaarde projectbegroting, toe aan Power to Methanol Antwerp bv, voor de voorbereidende studie naar een Carbon Capture and Utilization (CCU)-installatie in de Antwerpse haven. De CCU-techniek laat toe om de vrijgekomen CO2 bij de chemische bedrijfsvoering te capteren en te hergebruiken. Power to Methanol Antwerp bv is een consortium van bedrijven uit de Antwerpse haven, die de transitie naar duurzame brand- en grondstoffen en de integratie van de markten van elektriciteit, brandstoffen en grondstoffen willen faciliteren door een innovatieve demonstratiefaciliteit op te zetten voor de productie van hernieuwbare methanol.

 


Biologische productie en etikettering van biologische producten

Op voorstel van viceminister-president Hilde Crevits

Vanaf 1 januari 2022 is een nieuw Europees rechtskader voor de biologische productie en de etikettering van biologische producten van toepassing. De regeling maakt deel uit van de kwaliteitsregelingen van de Europese Unie voor landbouwproducten. Zowel het Europese als het Vlaamse rechtskader zijn gericht op het verzekeren van eerlijke concurrentie en de goede werking van de interne markt voor biologische producten, het behouden en onderbouwen van het vertrouwen van de consumenten in biologische producten en het creëren van omstandigheden waarin het beleid verder kan evolueren volgens de productie- en marktontwikkelingen. Om uitvoering te geven aan het Europese kader in het Vlaamse Gewest, keurt de Vlaamse Regering principieel het besluit goed over de biologische productie en de etikettering van biologische producten. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de SALV en de Vlaamse Toezichtcommissie voor de verwerking van persoonsgegevens, daarna gaat het voor advies naar de Raad van State. 

Nota aan de Vlaamse Regering BVR Bijlage

 


Schrapping twee ondernemingen als toegetreden lid tot de energiebeleidsovereenkomst (EBO) voor de verankering van en voor blijvende energie-efficiëntie in de Vlaamse energie-intensieve industrie

Op voorstel van viceminister-president Hilde Crevits, Vlaams minister Zuhal Demir

Energie-intensieve vestigingen van industriële ondernemingen kunnen toetreden tot de vrijwillige energiebeleidsovereenkomsten (EBO's) van de Vlaamse overheid. Deze EBO’s hebben als doel het verankeren van de Vlaamse industrie en het blijvend verbeteren van de energie-efficiëntie ervan. Zo wordt een aanzienlijke bijdrage geleverd aan de Vlaamse en Europese doelstellingen qua energie-efficiëntie. Volgens de bepaling van artikel 11 (Sancties: procedure tot schrapping) kan een onderneming die niet aan haar engagementen in het kader van de EBO voldoet, aangemeld worden tijdens een vergadering van de Commissie EBO, die op haar beurt kan beslissen om de onderneming te laten schrappen uit de EBO. De ondernemingen Homifreez en Horafrost hadden hun monitoring over het jaar 2019 én hun energieplan voor de tweede ronde (2019 –2022) niet tijdig ingediend, ondanks verschillende herinneringen. Bijgevolg voldeden beide ondernemingen daarmee niet aan hun verplichtingen. De Vlaamse Regering beslist daarom Homifreez en Horafrost te schrappen als toegetreden lid tot de EBO. De EBO omvat engagementen van bedrijven en tegenprestaties van de overheid die voordelen bieden aan de toegetreden ondernemingen. Het is evident dat wanneer een onderneming haar engagementen niet nakomt, deze onderneming niet langer kan genieten van de voordelen in het kader van de EBO.

 


Kortlopende beheerovereenkomsten binnen beheergebieden voor soortenbescherming: wijziging subsidiebesluit

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

De VLM sluit beheerovereenkomsten met landbouwers om de biodiversiteit te versterken, de milieukwaliteit te verbeteren en de landschappelijke waarde te versterken. De beheerovereenkomsten krijgen Europese middelen vanuit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). In de overgangsperiode tot een nieuw GLB, in 2023, zijn de mogelijkheden voor kortlopende beheerovereenkomsten beperkt: dat kan alleen voor zover ze volgen op een aflopende beheerovereenkomst. Om het vanaf 1 januari 2022 mogelijk te maken dat nieuwe kortlopende beheerovereenkomsten worden gesloten binnen de beheergebieden voor soortenbescherming, ook als deze niet volgen op een aflopende beheerovereenkomst, wijzigt de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, definitief het besluit tot het verlenen van subsidies voor beheerovereenkomsten.

Nota aan de Vlaamse Regering BVR Advies RvS

 


COVID-19: verlenging civiele noodsituatie tot en met 24 oktober 2021 in het kader van de afwijkingsregeling op de omgevingsvergunnings- of omgevingsmeldingsplicht

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

De huidige civiele noodsituatie met betrekking tot de volksgezondheid loopt af op 26 juni 2021. Op dat ogenblik zullen de vaccinaties in de vaccinatiecentra nog niet volledig afgelopen zijn. Sommige vaccinatiecentra doen evenwel beroep op de noodsituatie om zich in regel te stellen op het vlak van vergunningen en meldingen. Daarom roept de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, definitief een nieuwe noodsituatie uit van 27 juni 2021 tot en met 24 oktober 2021. Deze vaststelling geldt louter in het kader van de afwijkingsregeling op de omgevingsvergunnings- of omgevingsmeldingsplicht voorzien in artikel 4 van het Nooddecreet van 20 maart 2020. 

Nota aan de Vlaamse Regering BVR

Advies RvS

 


 

Bekrachtigingsdecreet MIA-infrastructuurwerken als specifieke situatie van experimentregelgeving en regelluwe zone voor het wegwerken van verkeersonveilige situaties en verbetering fietsinfrastructuur

Op voorstel van Vlaams minister Lydia Peeters

Het Bestuursdecreet voorziet dat de Vlaamse Regering experimentregelgeving en regelluwe zones kan invoeren voor een specifieke ruimte of een specifieke doelgroep of in een specifieke situatie. Experimentregelgeving slaat op nieuwe regelingen die tijdens een bepaalde periode, in bepaalde situaties of binnen een bepaalde regio worden uitgetest, waarbij de regelluwe zones die situaties, ruimtes of sectoren zijn waarbinnen de bestaande bepalingen tijdelijk niet gelden. De Vlaamse Regering hecht in dit kader haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet dat een aantal bepalingen bekrachtigt uit het besluit over de erkenning van MIA-infrastructuurwerken als specifieke situatie voor experimentregelgeving en regelluwe zone, voor het wegwerken van verkeersonveilige situaties en de verbetering van fietsinfrastructuur. MIA staat voor 'Mobiliteit Innovatief Aanpakken', en MIA-infrastructuurwerken zijn werken in het Vlaams Gewest voor de optimalisering van fietspaden of voor veiligheidsbevorderende maatregelen op gewestwegen en eventueel aansluitende gemeentewegen. Over dit voorontwerp van decreet wordt het advies ingewonnen van de Raad van State. 

Nota aan de Vlaamse Regering BVR Memorie van Toelichting

 


Uitbreiding toepassingsgebied zorgwonen met bijgebouwen en mobiele units: wijzigingsdecreet Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening

De Vlaamse Regering beslist tot bekrachtiging en afkondiging van het decreet tot wijziging van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, over het zorgwonen. Steeds meer Vlamingen met zorgbehoeften willen zo lang mogelijk in hun eigen thuisomgeving blijven wonen en thuiszorg moet bereikbaarder en betaalbaarder worden voor meer mensen. Daarom beslist de Vlaamse Regering het toepassingsgebied van zorgwonen op basis van de meldingsplicht uit te breiden, zodat ook bestaande bijgebouwen en mobiele units voor zorgwonen gebruikt kunnen worden. Dit wijzigingsdecreet werd aangenomen door het Vlaams Parlement op 9 juni 2021.

Decreet zorgwonen

 


Wijzigingsdecreet Vlaamse Codex Fiscaliteit en maatregelen ter bestrijding en voorkoming van leegstand en verwaarlozing van bedrijfsruimten, wat subsidieregeling betreft

De Vlaamse Regering beslist tot bekrachtiging en afkondiging van het decreet tot wijziging van het decreet van 19 april 1995 met maatregelen ter bestrijding en voorkoming van leegstand en verwaarlozing van bedrijfsruimten, van het decreet tot wijziging van diverse bepalingen van het decreet van 19 april 1995 met maatregelen ter bestrijding en voorkoming van leegstand en verwaarlozing van bedrijfsruimten en de Vlaamse Codex Fiscaliteit van 13 december 2013, wat de subsidieregeling betreft. Dit wijzigingsdecreet werd op 16 juni 2021 aangenomen door het 

Decreet

 


Wijziging Bodem-, Mest- en decreet over duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen: opheffing administratieve beroepen

De Vlaamse Regering beslist tot bekrachtiging en afkondiging van het decreet tot wijziging van het Bodemdecreet, het Mestdecreet en het decreet over het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen, wat betreft het opheffen van administratieve beroepsmogelijkheden. Dit decreet werd aangenomen door het Vlaams Parlement op 9 juni 2021.

Decreet

 

 

Bron: Vlaanderen.be - Beslissingen Ministerraad 18 juni 2021