21/02/2022

Beslissingen Ministerraad van 18 februari 2022

wetgeving-2
Terug naar artikeloverzicht

Convenant Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) met betrekking tot het bevorderen van duurzame ontwikkeling en een internationaal rechtvaardige samenleving

Op voorstel van minister-president Jan Jambon

​De Vlaamse Regering keurt het ontwerp van convenant 2022-2024 goed met de vzw Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten. Met dit convenant wil ze steden en gemeenten ondersteunen die duurzame ontwikkeling willen bevorderen en een internationaal rechtvaardige samenleving nastreven. VVSG Internationaal streeft naar een lokaal mondiaal beleid door steden en gemeenten dat werkt aan meer internationale rechtvaardigheid via lokale beleidskeuzes, via het stimuleren van wereldburgerschap en via internationale partnerschappen. De Vlaamse minister bevoegd voor ontwikkelingssamenwerking, zal zorgen voor de verdere uitvoering van deze beslissing.

 


Bosuitbreidingsdecreet

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

Na adviezen van de Minaraad en van de VVSG hecht de Vlaamse Regering opnieuw haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van Bosuitbreidingsdecreet. Het decreet past in het bosuitbreidingsplan van de Vlaamse Regering, waarbij de doelstelling is om 4000 ha extra bos te realiseren tegen eind 2024. Het decreet beoogt het aanpassen van de afstandsregels bij bosaanleg in het agrarisch gebied. Het verduidelijken dat bosrandontwikkeling mogelijk is, verhoogt het ruimtelijk rendement voor bosuitbreiding zonder meer gronden te moeten innemen. Tegelijk is het belangrijk om de bescherming van bestaande bossen niet uit het oog te verliezen. Daarvoor komt er een wijziging in het mechanisme van boscompensatie, dat vlotter zal gerealiseerd worden. Er komt ook een duidelijk kader voor het beheer van openbare natuurterreinen, die geen eigendom zijn of in volledig beheer zijn bij het Agentschap voor Natuur en Bos. Ook het maken van vuur en roken in natuurgebieden wordt geregeld, en de strafrechtelijke bescherming van bossen versterkt. Over dit voorontwerp van decreet wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Bis-Nota aan de Vlaamse Regering BVR Memorie van Toelichting
Advies Minaraad Advies VVSG  

 


Ruilverkaveling Rijkevorsel-Wortel

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

​De Vlaamse Regering keurt het besluit goed tot uitvoering van de ruilverkaveling Rijkevorsel-Wortel en tot oprichting van het ruilverkavelingscomité Rijkevorsel-Wortel. De ruilverkaveling Rijkevorsel-Wortel situeert zich in de Noorderkempen, op delen van het grondgebied van de gemeenten Rijkevorsel, Hoogstraten en Merksplas en is bijna 2500 ha groot. De ruilverkaveling beoogt een herinrichting en herverkaveling van het agrarisch gebied om te komen tot aaneengesloten, regelmatige en bereikbare landbouwkavels dichtbij de bedrijfszetels. Daarnaast is het doel te komen tot eeen integrale inrichting van de open ruimte met een versterking van de beekvalleien van de Mark en de Kleine Mark, de depressies van de Bolkse beek en de Hollandse loop, de weidevogelgebieden van Polderheide en Bolk, de noordzuid-boscorridor van Wortelkolonie, een herinrichting en herverkaveling van het agrarisch gebied, en dit alles met aandacht voor het landschap en het recreatief medegebruik in het gebied. De Vlaamse minister bevoegd voor Omgeving zal het ruilverkavelingscomité de opdracht geven om het op te maken landschapsplan te onderwerpen aan een passende beoordeling.

 


Technische flexibiliteit

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

​De Vlaamse Regering wijzigt het Energiebesluit van 19 november 2010, over flexibiliteit en samenwerking tussen de distributienetbeheerders en het extern verzelfstandigd agentschap nv Vlaams Energiebedrijf. Het besluit zorgt voor de omzetting van een Europese richtlijn over gemeenschappelijke regels voor de interne markt voor elektriciteit. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de VREG.

Bis-Nota aan de Vlaamse Regering BVR

 


Wijziging Energiedecreet: maatregelen versnelde energietransitie gebouwen naar meer emissie- en milieuvriendelijke verwarmingstechnieken

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

Vlaanderen neemt zijn verantwoordelijkheid in de globale strijd tegen klimaatverandering en wil de energietransitie van de gebouwen naar meer emissie- en milieuvriendelijke verwarmingstechnieken versnellen. Naar aanleiding van het faillissement van de Vlaamse Energieleverancier (VEL) wordt nu ook voorzien in een jaarlijkse rapportageverplichting voor de VREG over de financiële gezondheid van de Vlaamse energiemarkt en de actieve leveranciers. Daarom wijzigt de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, definitief haar Energiedecreet. Via de wijziging worden ook de volgende maatregelen voorgesteld: het afschaffen bij nieuwbouw van de beperking van de aansluitingskost voor aardgas tot 250 euro, een verbod op de aanleg van propaan- en butaangasnetten op plaatsen waar er geen aardgasnet mag liggen, vanaf 2023 een verplichte combinatie met een warmtepomp als men bij nieuwbouw een gasketel plaatst, een aardgasaansluitingsverbod voor nieuwbouw vanaf 2026, en een uitbreiding van de mogelijkheid om ook bij residentiële gebouwen een renovatie op te leggen. Bovendien wordt voorzien in een uitbreiding van de verplichtingen aangaande de energieprestatiecertificaten bij de vestiging van een zakelijk recht. Voorts worden een aantal aanpassingen aangebracht om de versterkte wetgeving voor niet energie-intensieve ondernemingen, en meer bepaald de verplichting tot uitvoeren van een energieaudit, mogelijk te maken; en wordt voorzien in een sanctiemechanisme als die regels niet worden nageleefd. Tot slot worden aan het Energiedecreet een aantal verduidelijkingen aangebracht die er moeten voor zorgen dat gemeentewegen, of die nu formeel deel uitmaken van het openbaar domein of niet, wat de aanleg van leidingen en lijnen betreft steeds onder dezelfde regeling vallen als leidingen en lijnen die zich op of onder het openbaar domein bevinden. Ook wordt een regeling gecodificeerd waaronder het voor de netbeheerder van algemeen nut is om installaties die deel uitmaken van het elektriciteits- of aardgasdistributienet in of op private onroerende goederen te plaatsen. Het ontwerp van wijzigingsdecreet wordt nu ingediend bij het Vlaams Parlement.

Bis-Nota aan de Vlaamse Regering Ontwerpdecreet
Advies RvS Memorie van Toelichting

 

 

Bron: Beslissingen Ministerraad van 18 februari 2022