23/12/2020

Beslissingen Ministerraad van 18 december 2020 

wetgeving-2
Terug naar artikeloverzicht

Gebiedsprogramma ‘ENA Wommelgem/Ranst’, E313/E34 en Groenpool Antwerpen en de verdere aanpak volgens drie parallelle processen

Op voorstel van minister-president Jan Jambon, viceminister-president Hilde Crevits, Vlaams minister Zuhal Demir, Vlaams minister Lydia Peeters

De Vlaamse Regering neemt een aantal beslissingen rond het geactualiseerde samenhangend gebiedsprogramma 'Wommelgem/Ranst' om de planningsprocessen te kunnen voortzetten. Het gaat om het verdere vervolg voor drie samenhangende sporen, met name voor mobiliteit: E313/E34 tussen het knooppunt Antwerpen Oost en de verkeerswisselaar in Ranst; economie: het herstructureren van bestaande bedrijventerreinen en het creëren van aanvullende ruimte voor bedrijvigheid, tegemoetkomend aan de noden in de regio; en Groenpool Antwerpen. De Vlaamse ministers bevoegd voor Omgeving en voor Werk en Economie zullen zorgen voor de verdere uitvoering van deze beslissingen.

Nota aan de Vlaamse Regering

 


Principiële goedkeuring Brownfieldconvenant 205. Aalst - Electrabelsite

Op voorstel van viceminister-president Hilde Crevits

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het Brownfieldconvenant 205. Aalst -Electrabelsite. Het Agentschap Innoveren & Ondernemen zal samen met de betrokken gemeente op het gepaste tijdstip het voorziene inspraakmoment aankondigen en organiseren.

 


30 miljoen euro bijkomende middelen voor VLAIO O&O-projecten

Op voorstel van viceminister-president Hilde Crevits

Ondernemingen kunnen voor innovatieprojecten steun aanvragen bij het Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO). Door een sterk verhoogde instroom van innovatieprojecten en de gevraagde steun hiervoor, volstaan de middelen die voor 2020 voorzien waren niet om alle positief geëvalueerde projecten effectief te steunen. De Vlaamse Regering beslist daarom de VLAIO-middelen voor ondersteuning van onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten éénmalig te verhogen met 30 miljoen euro.

Nota aan de Vlaamse Regering

 


Vlaams beleidsplan bio-economie

Op voorstel van viceminister-president Hilde Crevits

De Vlaamse Regering keurt het Vlaams beleidsplan bio-economie goed. Het bevat een reeks acties rond stimulering van onderzoek en innovatie, begeleiding van nieuwe samenwerkingen tussen industrie en landbouw, en flankerende beleidsmaatregelen. Bio‐economie omvat alle economische activiteiten die gebruik maken van organisch materiaal of van biologische processen. In een bio-economie worden hernieuwbare grondstoffen, biogas en biomassa duurzaam geproduceerd en gebruikt voor een waaier aan toepassingen. Het vormt een belangrijke schakel in de transitie om de Vlaamse economie koolstofneutraal te maken, door nieuwe waardeketens op te bouwen die zorgen voor een gesloten koolstofcyclus. 

Nota aan de Vlaamse Regering

 


Steun aan niet-productieve investeringen landbouw en ontwikkeling van kleine landbouwbedrijven: wijzigingsbesluit

Op voorstel van viceminister-president Hilde Crevits

De Vlaamse Regering wijzigt principieel haar besluit over steun aan niet-productieve investeringen in de landbouw en aan de ontwikkeling van kleine landbouwbedrijven. De wijziging beoogt uitvoering te geven aan het regeerakkoord 2019-2024 dat voorziet in het inzetten van 10% van het VLIF-budget voor niet-productieve investeringen waarbij landbouwers onder meer steun krijgen voor landschapselementen en niet-productieve investeringen in water- of bodembeheer. De verruimde toepassing van de betoelaging van niet-productieve investeringen wordt nagestreefd door: uitbreiding van de investeringen die voor betoelaging in aanmerking komen; invoering van steunintensiteit die omgekeerd evenredig is met het effect van de betoelaagde investering op de productie; afzien van de te lage normbedragen; procedurele vereenvoudiging; beter afbakenen van de doelgroep en aanpassing aan de gewijzigde vennootschapswetgeving. Het wijzigingsbesluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Nota aan de Vlaamse Regering BVR-bis

 


Investeringssteun Vlaams Landbouwinvesteringsfonds (VLIF): wijzigingsbesluit

Op voorstel van viceminister-president Hilde Crevits

Het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds (VLIF) ondersteunt de Vlaamse land- en tuinbouw door het stimuleren van duurzame investeringen en het verzekeren van de rendabiliteit van land- en tuinbouwbedrijven, en dit binnen het kader van het Europees Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). De huidige GLB-programmaperiode loopt af eind 2020, de nieuwe periode zal starten begin 2023. De jaren 2021 en 2022 zijn dus overgangsjaren tussen de beide programmaperiodes. Om de goede werking van het VLIF ook tijdens deze overgangsperiode te garanderen is het noodzakelijk enkele aanpassingen door te voeren. De Vlaamse Regering wijzigt daarom principieel haar besluit over steun aan de investeringen en aan de overname in de landbouw. Het maximale subsidiabel bedrag per bedrijf wordt opgetrokken, en de periode waarvoor dit maximum geldt, wordt uitgebreid met de overgangsperiode. Verder wordt de verplichting ingevoerd om te bewijzen dat de realisatie van de geselecteerde investering begonnen is binnen vijf maanden na de selectie ervan. Ook wordt, voor jonge landbouwers, het steunpercentage voor de meest duurzame investeringen met 10% verhoogd. Daarnaast wordt een nieuwe stap in de procedure ingevoerd, de betalingsaanvraag. Deze aanvraag moet ingediend worden nadat de investering volledig gerealiseerd werd. Ook zal het niet langer mogelijk zijn om de steun aan te vragen in de vorm van een rentesubsidie op een aangegaan investeringskrediet. Tot slot wordt de regeling afgestemd op het gewijzigde vennootschapsrecht. Over dit wijzigingsbesluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Nota aan de Vlaamse Regering BVR-bis

 


Goedkeuring addendum aan brownfieldconvenant 176. Rijmenam – Meurop 2020

Op voorstel van viceminister-president Hilde Crevits

Het brownfielddecreet wil investeerders en projectontwikkelaars aanzetten tot de herontwikkeling van braakliggende of onderbenutte terreinen, de zogenaamde brownfields. Het decreet ontwikkelde hiervoor een systematiek waarbij de betrokken actoren met de Vlaamse Regering een brownfieldconvenant sluiten, dat de rechten en plichten tussen partijen omschrijft. Een brownfieldconvenant kan gewijzigd worden, mits toestemming van alle partijen in het convenant, door een addendum aan het convenant. De Vlaamse Regering keurt nu Addendum 1 goed aan het Brownfieldconvenant 176. Rijmenam –Meurop 2020. Het gaat om de toevoeging van twee aangekochte percelen aan het huidig projectgebied.

 


Project Vlaanderen Waterproof: addendum convenant VITO

Op voorstel van viceminister-president Hilde Crevits, Vlaams minister Zuhal Demir

De Vlaamse Regering keurt het Addendum 1 goed bij het Convenant tussen het Vlaams Gewest en de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) 2019-2023. Het addendum wijst een bijzondere opdracht toe aan VITO om het project 'Vlaanderen Waterproof' uit te voeren en te coördineren. Het project maakt deel uit van de Blue Deal strategie en moet een belangrijke stimulans geven aan de concretisering van de Blue Deal, het plan van de Vlaamse Regering in de strijd tegen droogte en waterschaarste. De Vlaamse minister bevoegd voor economie, wetenschappelijk onderzoek en innovatie zal het Addendum 1 in naam van het Vlaamse Gewest ondertekenen en zorgen voor de verdere uitvoering van deze beslissing. 

 


Facultatieve projectsubsidie voor groenprojecten open ruimte in het Vlaams Strategisch Gebied Brussel

Op voorstel van viceminister-president Ben Weyts Vlaams minister Zuhal Demir

De Vlaamse Regering kent een facultatieve projectsubsidie toe aan vijf steden en gemeenten voor groenprojecten in het kader van het beleid open ruimte in het Vlaams Strategisch Gebied Brussel (VSGB). Het gaat om Halle: 342.000 euro voor 'Zenneweide - inrichtingswerken'; Hoeilaart: 305.000 euro voor 'Vergroenen en ontharden stationsplein Groenendaal'; Vilvoorde: 565.000 euro voor 'Asiat-Darse'; Tervuren: 368.000 euro voor 'Bebossing en ontsluiting site Hertenbergstraat' en Wemmel: 303.000 euro voor 'Van Reek tot Motte en verder (Maalbeekvallei)'. De Vlaamse minister bevoegd voor Omgeving zal zorgen voor de uitvoering van deze beslissing.

 


Financiering OVAM als saneringswillige bij uitvoering bodemsanering Grote Laak

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

Door jarenlange lozingen is 18 km van de waterloop Grote Laak verontreinigd tussen het lozingspunt van Tessenderlo Group in Ham en de monding in de Grote Nete. Bovendien zijn de oevers en sommige delen van het overstromingsgebied verontreinigd door overstromingen en door het plaatsen van ruimingsslib op de oevers. VMM, OVAM en Tessenderlo Group nv sluiten daarom een samenwerkingsovereenkomst over de sanering van de verontreinigde waterbodem, de oevers en de overstromingsgebieden van de Grote Laak. In de overeenkomst maken de VMM en Tessenderlo Group als saneringsplichtige personen en de OVAM als saneringswillige afspraken over de uitvoering van de bodemsaneringswerken en de kostenverdeling in verhouding tot de saneringsplicht. In dit kader beslist de Vlaamse Regering dat de kosten van het optreden als saneringswillige van de OVAM (geraamd op 5,63 miljoen euro) zullen worden gedragen door de OVAM binnen de beschikbare budgetten.

 


Opstart geïntegreerd planningsproces gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan ‘Booiebos’ in Drongen

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

De Vlaamse Regering keurt de opstart goed van het geïntegreerd planningsproces gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan ‘Booiebos’ in Drongen. Het doel van het voorgenomen plan is het ruimtegebruik op het bedrijventerrein Drongen I te optimaliseren en beperkt uit te breiden, waarbij uitvoering gegeven wordt aan het planologisch attest verleend aan de bedrijven Carrosserie Matthys nv, FUNICO nv, Nuscience Belgium nv en Willemen Infra nv, en dit conform de doelstellingen uit het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen. De bevoegde minister zal de vereiste adviezen inwinnen over deze startnota en de bevolking van de betrokken gemeenten informeren en raadplegen over de inhoud ervan.

Nota aan de Vlaamse Regering Startnota Planologisch attest

 


Opheffing administratieve beroepsmogelijkheden tegen (schorsings)beslissingen OVAM en Mestbank: wijzigingsbesluit

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

De Vlaamse Regering wijzigt principieel het Bodemdecreet, het Mestdecreet en het decreet over het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen, wat betreft het opheffen van administratieve beroepsmogelijkheden. In een aantal materies die voornamelijk een zeer technische beoordeling vragen van de administratie wordt de mogelijkheid om administratief beroep in te stellen opgeheven, hetgeen minder en kortere procedures oplevert. Wat het Bodemdecreet betreft, gaat het om beroepen tegen beslissingen van de OVAM, behalve deze tegen de conformverklaring van het (beperkt) bodemsaneringsproject en tegen de vaststelling van de voorwaarden en de termijn voor het uitvoeren van de bodemsaneringswerken. Wat het Materialendecreet betreft, wordt het beroep tegen de beslissingen van de OVAM over het afleveren van een grondstofverklaring opgeheven. Wat het Mestdecreet betreft, worden de administratieve beroepen bij de Vlaamse Regering tegen alle beslissingen van de Mestbank rond (T)NER (nutriëntenemissierechten) afgeschaft. Eveneens wordt de in het Mestdecreet voorziene mogelijkheid voor de Vlaamse Regering om nadere regels te bepalen voor het organiseren van een administratieve beroepsprocedure tegen de beslissingen van de Mestbank tot schorsing of intrekking van de erkenning van erkende mestvoerders en van erkende verzenders, expliciet geschrapt. Over dit voorontwerp van wijzigingsdecreet wordt nu het advies ingewonnen van de Minaraad, de SERV en de SALV.

Nota aan de Vlaamse Regering BVR Ontwerpdecreet

 


Proeftuinen droogte 2020: subsidie projecten

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

Om nog beter voorbereid te zijn op volgende periodes van droogte en waterschaarste besliste de Vlaamse Regering de subsidieoproep voor projecten die het wateraanbod vergroten via samenwerkingsverbanden tussen minstens 3 bedrijven, te herhalen. Hiervoor wordt het nodige budget uitgetrokken voor projecten in het kader van waterhergebruik en voorkoming van droogte (proeftuinen droogte en Water-Land-Schap). In dit kader beslist de Vlaamse Regering volgende projecten te subsidiëren: Blue Corridor, Water Sharing is Caring, Samenwerkwater, Wateronafhankelijke land- en tuinbouw, Waterdelen BSV-Devamix-Bekaert, Slim water- en energienetwerk tussen glastuinbouw en kmo, en Duurzaam waterbeheer doet klimaatbomen voor de toekomst groeien. 

 


Omzetting gewijzigde Europese richtlijnen afvalstoffen, havenontvangstvoorzieningen voor afvalafgifte van schepen en vermindering effecten van bepaalde kunststofproducten op het milieu

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het ontwerpdecreet dat het decreet over milieubeleid en het materialendecreet wijzigt. De wijzigingen zijn nodig voor een correcte omzetting van de gewijzigde Europese kaderrichtlijn afvalstoffen, de gewijzigde richtlijn over havenontvangstvoorzieningen voor de afvalafgifte van schepen en de richtlijn over de vermindering van de effecten van bepaalde kunststofproducten op het milieu. De wijzigingen komen erop neer dat de producenten meer financiële verantwoordelijkheid krijgen voor de kosten die verbonden zijn aan het beheer van afvalstoffen die voortkomen uit de producten die zij op de markt brengen. Daarnaast biedt het meer mogelijkheden om via het Vlaams Reglement voor het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen (Vlarema) (financiële) stimulansen te voorzien voor het gescheiden aanbieden van recycleerbare afvalstoffen, zowel bij huishoudens als bij bedrijven. Tenslotte worden enkele aanpassingen voorzien aan de artikelen in Vlarema die een rechtsgrond bieden voor bepalingen rond asbestinventarisatie. Het ontwerp van wijzigingsdecreet wordt nu ingediend bij het Vlaams Parlement.

Nota aan de Vlaamse Regering BVR
Advies RvS Memorie van Toelichting

 


Regionaal landschap Kempen en Maasland: werkingssubsidie vernieuwd Nationaal Park Bureau Hoge Kempen

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

De Vlaamse Regering beslist om de samenwerking tussen het Agentschap Natuur en Bos en het Nationaal Park Bureau Hoge Kempen voor één jaar verder te zetten, in afwachting van meer duidelijkheid over de aanpak van de Vlaamse Parken in zijn geheel. Ze keurt daarvoor principieel de facultatieve subsidiëring van het Projectbureau Nationaal Park Hoge Kempen voor het werkingsjaar 2020 goed. De beslissing past binnen de strategische doelstelling uit het Vlaams Regeerakkoord (2019-2024) om vier Vlaamse Parken op te richten. De Vlaamse minister voor Omgeving zal de subsidieovereenkomst tussen het Agentschap voor Natuur en Bos en vzw Regionaal Landschap Kempen en Maasland ondertekenen en zorgen voor de uitvoering. 

 


Vlaams reglement betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen (VLAREMA): wijzigingsbesluit

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

De Vlaamse Regering wijzigt principieel het Vlarema (Vlaams regelement over het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen) om de Europese kaderrichtlijn afvalstoffen, de richtlijn havenontvangstvoorzieningen voor afvalafgifte van schepen en International maritime organization (IMO)-richtsnoeren om te zetten in Vlaamse wetgeving. Het Vlarema wordt aangepast om de gescheiden inzameling en recyclage van een aantal afvalstoffen te bevorderen, zoals sloopafval, bioafval uit restafval, matrassen, afvalbanden, batterijen en accu's, bedrijfsrestafval en asbest. Nieuwe bepalingen maken de digitalisering van afvaltransportdocumenten mogelijk zodat de tracering van transport en verwerking van afval wordt bevorderd. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de SERV, de Minaraad en de Vlaamse Toezichtcommissie voor de verwerking van persoonsgegevens. De Vlaamse Regering keurt tegelijk de uitbreiding goed van het personeelsbestand van OVAM met 8 personeelsleden voor de invoering en het beheer van het asbestinventarisattest, met compensatie op de entiteiten van het beleidsdomein.

Nota aan de Vlaamse Regering BVR Verslag aan de Vlaamse Regering
Bijlage 1 Bijlage 2 Bijlage 3
Bijlage 4 Bijlage 5 Bijlage 6

 


Uitvoeren ruilverkaveling Molenbeersel en oprichting ruilverkavelingscomité Molenbeersel

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

De Vlaamse Regering keurt het besluit goed tot uitvoering van de ruilverkaveling Molenbeersel en tot oprichting van het ruilverkavelingscomité Molenbeersel. Het projectgebied omvat een geheel van kadastrale percelen op het grondgebied van de gemeente Kinrooi, rondom de dorpskern van Molenbeersel. Doel van de ruilverkaveling is om de perceelstructuren te verbeteren voor de landbouw en een goede ontsluiting van de percelen te verzekeren, door via een herverkaveling grotere en regelmatige landbouwkavels te realiseren. Naast landbouwdoelstellingen zet de ruilverkaveling ook in op andere thema's, zoals het behoud van het kleinschalig landschap en het uitbreiden van kleinschalige landschapselementen, bos en graslanden; structuurherstel van de Lossing en het uitruilen van zonevreemd landbouwgebruik uit het Boerenbos, dat onderdeel is van het Stamprooierbroek. De omgeving van de Keijersmolen en het Brandven worden ontwikkeld als waardevol natuurgebied en er komen ook een aantal wandelverbindingen.

 


Opstart geïntegreerd planningsproces gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan ‘Leidingstraat Viersel – Walem’

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

De Vlaamse Regering keurt de startnota 'Leidingstraat Viersel-Walem' goed. De startnota maakt deel uit van het geïntegreerd planproces om een nieuwe drinkwaterleiding te realiseren tussen Viersel en Walem, om het Vlaamse drinkwaternet te versterken en verduurzamen. Voor de nieuwe drinkwaterleiding werd één macro-alternatief weerhouden. Varianten op mesoniveau worden binnen dit macro-alternatief verder onderzocht. Het gaat daarbij om tracés gelegen op het grondgebied van Nijlen, Lier, Duffel, Sint-Katelijne-Waver en Rumst. De Vlaamse minister bevoegd voor ruimtelijke ordening zal de vereiste adviezen inwinnen en de bevolking van de betrokken gemeenten informeren en raadplegen over deze startnota.

Nota aan de Vlaamse Regering Startnota

 


Wijziging energiebesluit: uitvoering bepalingen gewijzigde Energiedecreet

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

Na adviezen van de VREG en van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het Energiebesluit van 19 november 2019. Het besluit geeft daarmee uitvoering aan een aantal bepalingen uit het gewijzigde Energiedecreet, zoals onder andere de aanpassing van de kosten ontstaan door financieringssteun voor hernieuwbare energie voor elektro-intensieve ondernemingen en de financieringskosten voor warmtekrachtkoppeling, de uitvoering van bepalingen rond elektromobiliteit, het verduidelijken van een aantal begrippen uit het Energiedecreet, de verlenging en verhoging van de sloop-en-heropbouwpremie en de wijziging van de aanvraagprocedure, een verhoogde dak- en buitenmuur-isolatiepremie bij verwijdering van asbest, verhoging isolatiepremies buitenmuur en beglazing, en het toepassingsgebied van de labelpremie wordt veralgemeend naar alle woningen en wooneenheden. Tot slot wordt voorzien in de mogelijkheid om aan nieuwe eigenaars van niet-energiezuinige woningen een geschikte vorm van renteloos krediet aan te bieden, waarmee zij hun woning energetisch kunnen renoveren. 

Bis-Nota aan de Vlaamse Regering BVR Advies RvS

 


Landinrichtingsproject Oudlandpolder fase 1

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

De Vlaamse Regering beslist tot goedkeuring en instelling van het landinrichtingsproject 'Oudlandpolder Fase 1'. Het projectgebied ligt ten noordwesten van Brugge, tussen het Boudewijnkanaal, het kanaal Brugge-Oostende en de Noordzee. Het landinrichtingsproject moet zorgen voor een gebiedsgericht en klimaatrobuust waterbeheer in de Oudlandpolder en het realiseren van de langetermijndoelstellingen van het gebied voor zowel landbouw als natuur. De Vlaamse minister bevoegd voor omgeving en natuur zal de nodige herbestemmingen doorvoeren via de opmaak van gewestelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen en de startnota's voor de geïntegreerde planningsprocessen voor goedkeuring voorleggen aan de Vlaamse Regering.

Nota aan de Vlaamse Regering BVR
Advies Programmacommissie Bijlage 
Rapport Voorstel landinrichtingsproject
Brief Vlaams Minister  Kaartenbundel

 


Projectsubsidies voor lokale hefboomprojecten ‘Natte Natuur’ in kader van gebiedsontwikkeling

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

Op 23 oktober werd de projectoproep lokale hefboomprojecten ‘Natte Natuur’ in kader van gebiedsontwikkeling gelanceerd. Een lokaal hefboomproject 'Natte Natuur' is een project dat leidt tot extra/bijkomende oppervlakte aan natte natuur in bovenlokale gebiedsontwikkelingsprocessen; hetzij door hydrologische ingrepen op verdroogde natuurterreinen, hetzij door inrichting/herstel/sanering/ontharding van terreinen die nu geen ‘groene’ functie hebben, waardoor infiltratie bevorderd wordt en waterconservering gestimuleerd wordt. De Vlaamse Regering selecteert nu 10 projecten die elk 250.000 euro subsidie krijgen: Zuurstof voor de Vogelzangbeek, Molensite en site Audenhovenlaan Boortmeerbeek, Slangenbeek en beleefbare natte natuurverbinding, Landschapspark Burchtdam Ninove, Herwaardering van de Hellebeek, Herstel van het Springbos in de Goorbosbeekvallei, Uitbreiding van het provinciedomein De Gavers met ruimte voor natte natuur, recreatie en natuureducatie, Kroonwerk Herentals, Ontwikkeling Landuytmoeras Terhagen, en Herwaardering van de IJselbeek.

 


Opstart geïntegreerd planproces gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan ‘Leidingstraat Antwerpen – Ruhr (Geleen)’

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir, Vlaams minister Lydia Peeters

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de opstart van het geïntegreerd planproces gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan ‘Leidingstraat Antwerpen – Ruhr (Geleen)’. Het plan heeft als doelstelling de vereiste planologische basis te creëren voor de realisatie van een leidingstraat voor ondergrondse pijpleidingen tussen de zeehaven van Antwerpen en Geleen (Nl) met een aantakking naar de chemiecluster Geel, Meerhout, Beringen en Tessenderlo. Er wordt gestreefd naar het reserveren van een strook van 45 meter breed. De bevoegde minister zal de vereiste adviezen inwinnen over deze startnota en de bevolking van de betrokken gemeenten informeren en raadplegen over de inhoud ervan.

Nota aan de Vlaamse Regering Startnota

 


Samenwerkingsovereenkomst Territoriaal ontwikkelingsprogramma (T.OP) Dender’

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir, Vlaams minister Lydia Peeters

De Vlaamse Regering beslist actief bij te dragen aan het overleg en de uitvoering van het Strategisch Plan 'Ruimte voor Water - Dendervallei' en 'Territoriaal ontwikkelingsprogramma (T.OP) Dender'. De Vlaamse minister bevoegd voor mobiliteit en openbare werken en de Vlaamse minister bevoegd voor ruimtelijke ordening, leefmilieu en waterbeleid zullen zorgen voor de kwalitatieve oplevering van het Strategisch Plan 'Ruimte voor Water - Dendervallei', en voor de kwalitatieve uitvoering ervan als werf van T.OP Dender. De Vlaamse Waterweg nv en het Departement Omgeving zullen de mogelijkheden onderzoeken om de realisatie van het hefboomproject 'Planologische ruil Majoor van Lierdelaan' financieel mee te ondersteunen.

Nota aan de Vlaamse Regering Samenwerkingsovereenkomst
Startnota Bijlage

 


Aanleg en exploitatie van een vrachtwagenparking aan de Ketenislaan in Beveren: dwingende reden van groot openbaar belang

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir, Vlaams minister Lydia Peeters

Het Havenbedrijf Antwerpen wil in het Linkerscheldeoevergebied van de haven van Antwerpen, aan de Ketenislaan in Beveren, een vrachtwagenparking realiseren om als overloopparking te functioneren voor de containerterminals. Het Havenbedrijf heeft daarvoor een omgevingsvergunning aangevraagd bij de provincie Oost-Vlaanderen. Omdat het project een impact kan hebben op de omliggende natuur, kan de vergunning enkel verleend worden omwille van dwingende redenen van groot openbaar belang, met inbegrip van sociale of economische redenen. Bovendien moeten er compenserende en andere maatregelen voorzien worden. In dit kader beslist de Vlaamse Regering dat het project noodzakelijk is voor het efficiënt functioneren van de containerterminals op Linkerscheldeoever en het efficiënt functioneren van de transportinfrastructuur van de Antwerpse haven. Deze zijn van groot algemeen belang voor de Vlaamse en Noordwest-Europese economie. De Vlaamse Regering beslist daarom dat het project van het Havenbedrijf Antwerpen voor aanleg en exploitatie van de vrachtwagenparking aan de Ketenislaan in Beveren, is ingegeven door dwingende redenen van groot openbaar belang, met inbegrip van sociale of economische redenen.

Nota aan de Vlaamse Regering Verantwoordingsnota Ontwerp-MER

 

 

Bron: Vlaanderen.be - Beslissingen Ministerraad 18 december 2020