20/09/2021

Beslissingen Ministerraad van 17 september 2021

wetgeving-2
Terug naar artikeloverzicht

Wijziging Bodem- en Materialendecreet

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

De Vlaamse Regering wijzigt principieel diverse bepalingen in het Bodemdecreet en het decreet over het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen (Materialendecreet). Dit wijzigingsdecreet verduidelijkt enkele asbestbepalingen in het Materialendecreet en voorziet in de oprichting van een sectorraad asbest. Het voorziet ook een rechtsgrond voor het beheer van persoonsgegevens die worden bijgehouden in het kader van data-inzameling over afvalstoffenproductie, -inzameling en -verwerking. Het geeft een rechtsgrond om de beheerders van online marktplaatsen verplichtingen op te leggen in het kader van de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid. Het Bodemdecreet wordt aangepast aan de wijzigingen die in 2020 werden aangebracht in het Burgerlijk Wetboek. Over dit voorontwerp van wijzigingsdecreet wordt nu het advies ingewonnen van de SERV, de Minaraad en de Vlaamse Toezichtcommissie voor de verwerking van persoonsgegevens.

Nota aan de Vlaamse Regering BVR Ontwerpdecreet

 


Wijziging Energiebesluit: gedeeltelijke omzetting Vierde Elektriciteitsrichtlijn en Richtlijn Hernieuwbare Energie

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

Met het oog op de gedeeltelijke omzetting van de Vierde Europese Elektriciteitsrichtlijn en de Europese Richtlijn Hernieuwbare Energie wijzigt de Vlaamse Regering, na adviezen van de Minaraad, de SERV en de VREG, opnieuw principieel haar Energiebesluit. Met de omzetting van deze twee richtlijnen naar Vlaamse regelgeving wordt er een regelgevend kader gecreëerd voor actieve afnemers en energiegemeenschappen. Met betrekking tot energiegemeenschappen worden de gegevens vastgelegd waaraan de overeenkomst tussen een energiegemeenschap en haar leden of vennoten moet voldoen. Ten tweede worden ook de aanmeldingsmodaliteiten bij de VREG van de energiegemeenschap van burgers of hernieuwbare-energiegemeenschap bepaald. Ook de timing en fasering wordt vastgelegd wanneer de verschillende vormen van energiedelen en peer-to-peerhandel van groene stroom door één actieve afnemer aan één andere actieve afnemer mogelijk zullen zijn. Tot slot worden een aantal artikels gewijzigd die tot doel hebben een betere informatieverlening door de leverancier aan de netgebruiker over diens energiegebruik en -factuur. Over dit wijzigingsbesluit wordt nu nog het advies ingewonnen van de Raad van State.

BIS-nota aan de Vlaamse Regering BVR  
Advies Minaraad Advies VREG Advies SERV

 


Bandingfactor project ‘ArcelorMittal Genk land’

Mededeling aan de Vlaamse Regering

Ontwerp van ministerieel besluit tot vaststelling van een definitieve bandingfactor voor het project ‘ArcelorMittal Genk land’

 


Schriftelijke vraag van 27 juli 2021 van mevrouw Carmen Ryheul, gesteld aan meerdere Vlaamse ministers, betreffende "Europees ‘zero pollution action’-plan – Impact voor Vlaanderen"

Mededeling aan de Vlaamse Regering

Mededeling aan de Vlaamse Regering

 

 

Bron: Vlaanderen.be - Beslissingen Ministerraad 17 september 2021