21/05/2024

Beslissingen Ministerraad van 17 mei 2024

wetgeving-krant
Terug naar artikeloverzicht

Beslissing over beroep tegen besluit gemeenteraad Dilsen-Stokkem over verkaveling Rotem Centrum Zuid

Op voorstel van minister-president Jan Jambon

De Vlaamse Regering verwerpt het beroep tegen het besluit van de gemeenteraad van de stad Dilsen-Stokkem van 13 november 2023 over de goedkeuring van de nieuwe wegenis, het rooilijnplan en de gratis grondafstand van de omgevingsvergunningsaanvraag voor het verkavelen van gronden, in de verkaveling Rotem Centrum Zuid. Het beroep wordt afgewezen wegens ongegrond.

 


Standpunt Vlaams Gewest over door Franse overheid georganiseerd openbaar onderzoek rond offshore windmolenparkproject voor de kust van Duinkerke

Op voorstel van minister-president Jan Jambon, viceminister-president Hilde Crevits, Vlaams minister Zuhal Demir, Vlaams minister Matthias Diependaele, Vlaams minister Lydia Peeters

De Franse overheid organiseert een openbaar onderzoek in het kader van een offshore windmolenparkproject voor de kust van Duinkerke. Het Vlaamse Gewest formuleert een negatief advies voor de milieuvergunningsaanvraag en de aanvraag tot concessie voor dit offshore windmolenparkproject. Het Vlaamse Gewest gaat niet akkoord met het voorstel van locatie, omwille van de belemmering van de vrije vaart, verstoring van de havenconcurrentie, hinder voor reddingsactiviteiten op zee, impact op communicatie-instrumenten (AIS, radar), hinder voor toekomstige commerciële ontwikkelingen, impact op visserij, onroerend erfgoed, omgeving, biodiversiteit, landschap, kusttoerisme, Westkustbewoners en -gebruikers. Met verwijzing naar de Europese plan-MER- en project-MER-richtlijnen en Natura2000- richtlijnen verzoekt het Vlaamsie Gewest een grondig onderzoek naar alternatieve locaties. De Vlaamse Regering keurt nu dit standpunt goed. De bevoegde minister voor het buitenlands beleid zal het standpunt via de Diplomatieke Vertegenwoordiger van Vlaanderen in Frankrijk, meedelen aan de Franse overheid.

 


Subsidies Lokaal Energie- en Klimaatpact (LEKP): rapporteringsdeadline

Op voorstel van viceminister-president Gwendolyn Rutten

De Vlaamse Regering wijzigt de datum om inhoudelijk te rapporteren over de opvolging van het Lokaal Energie- en Klimaatpact (LEKP) 1.0 en 2.0 voor het jaar 2022 voor gemeenten van 1 mei 2024 naar 28 juni 2024. De oorspronkelijke deadline bleek moeilijk haalbaar voor veel gemeenten, waardoor een bijkomende termijn nodig is. Het verlengen van de deadline benadrukt het doel van het LEKP, namelijk om de doelstellingen tegen 2030 te bereiken en een groot draagvlak te houden voor de gemeentelijke verduurzaming. Het helpt ook om te kunnen optreden tegen gemeenten die het nalaten om de rapportering over het LEKP tijdig op de gemeenteraad te brengen.

 


Voorlopige vaststelling GRUP ‘Hoge Kempen fase 1’

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

De Vlaamse Regering beslist tot voorlopige vaststelling van het ontwerp van gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) 'Hoge Kempen fase 1'. Het plangebied is gelegen op het grondgebied van de gemeenten As, Dilsen-Stokkem, Genk, Lanaken, Maasmechelen en Zutendaal in de provincie Limburg en is ongeveer 2650 ha groot. Het GRUP wil de bos- en natuurcomplexen in de Hoge Kempen versterken en natuurherstel en -ontwikkeling mogelijk maken. Het ontwerp van gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan wordt nu onderworpen aan een openbaar onderzoek. De Vlaamse ministers van Omgeving, van Mobiliteit en Openbare Werken en van Economie en Landbouw zullen een taskforce oprichten om een concreet traject en actieplan uit te werken om bedrijven in Wevelsmoer en bedrijven op het bedrijventerrein ‘Op de Berg’ te begeleiden bij een herlocalisatie en de nodige ruimte te voorzien.

 


Uitgebreide procedure Raad voor Vergunningsbetwistingen: wijzigingsbesluit

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

De Vlaamse Regering wijzigt principieel haar besluit over de rechtspleging voor sommige Vlaamse bestuursrechtscolleges, kortweg het Procedurebesluit. Het breidt de rechterlijke procedure bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen (RvVb) uit naar aanleiding van de overdracht van bijkomende rechtsmacht aan de RvVb. Zo kan de RvVB zich buigen over de rechterlijke beroepen tegen de besluiten tot definitieve vaststelling van gewestelijke, provinciale en gemeentelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen en stedenbouwkundige verordeningen, en de beroepen tegen definitieve voorkeursbesluiten en definitieve projectbesluiten rond complexe projecten. De procedure bij de RvVb wordt daarom onder meer aangevuld met een bekendmaking in het Belgisch Staatsblad van de bij de RvVb ingestelde verzoeken tegen de voormelde besluiten; met een mogelijkheid voor personen om zich aan te melden als belanghebbende met het oog op een eventuele tussenkomst in de procedure voor de RvVb naar aanleiding van de bekendmaking in het Belgisch Staatsblad van een beroep tegen een reglementaire beslissing; en met de verplichting voor de verwerende partij om de arresten waarin wordt besloten tot de schorsing of de vernietiging van de voormelde besluiten, bekend te maken. Dit wijzigingsbesluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

 


Implementatie Kaderdecreet Vlaamse Handhaving: wijziging besluit rechtspleging sommige Vlaamse bestuursrechtscolleges

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

Met het oog op de implementatie van het Kaderdecreet Vlaamse Handhaving wijzigt de Vlaamse Regering haar besluit over de rechtspleging voor sommige Vlaamse bestuursrechtscolleges, kortweg het Procedurebesluit. Het wijzigingsbesluit bepaalt onder meer de volgende procedurele aspecten: de tussenkomst in procedures voor het Handhavingscollege; de schorsingsprocedure (inclusief een schorsingsprocedure bij uiterst dringende noodzakelijkheid) met de mogelijkheid tot het opleggen van voorlopige maatregelen; de rechtsplegingsvergoeding; en de geldboete wegens kennelijk onrechtmatig geding. Over dit wijzigingsbesluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

 


Aangifte en register voor kunstmest en bemesting: wijziging uitvoeringsbesluit bij het Mestdecreet (VLAREME)

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

In het zesde mestactieprogramma werden de bepalingen rond de aangifteplicht en registerplicht voor kunstmest uitgebreid met een digitaal kunstmestregister voor landbouwers en kunstmesthandelaren. De Vlaamse Regering wijzigt nu principieel haar uitvoeringsbesluit bij het Mestdecreet (VLAREME) om de regels hierrond vast te leggen. Aansluitend hierop wordt ook het in de mestregelgeving reeds gekende principe verduidelijkt dat in het kader van het Mestdecreet en zijn uitvoeringsbesluiten de landbouwer tot wiens bedrijf de gronden behoren (hetgeen momenteel de gebruiker is op 1 januari) verantwoordelijk is voor de bemesting op dat perceel. Over dit wijzigingsbesluit wordt nog het advies ingewonnen van de VTC, de GBA en de Raad van State. Het wordt ook aangemeld bij de Europese Commissie.

 


Invoeren Vlaams Kotlabel: wijzigingsbesluit

Op voorstel van Vlaams minister Matthias Diependaele

Bij decreet voerde de Vlaamse Regering een uniform kotlabel in waarmee de studentensteden aan de slag kunnen. Een uniform kotlabel garandeert naleving van de woningkwaliteits- en brandveiligheidsnormen en of een kot vergund is. De Vlaamse Regering keurt nu, na advies van de Raad van State, definitief het besluit goed dat het uniform Vlaamse kotlabel verder uitwerkt. Het besluit regelt onder meer de aanvraagprocedure, de wijze van behandeling van de aanvragen en de wijze van toekenning van het kotlabel. Daarnaast bevat het bepalingen over de geldigheidsduur van het label, het uitzicht van het label en de wijze van bekendmaking, en regelgeving rond de gemeentelijke verordeningen.

 


Verlenging subsidieregeling aan havenbedrijven voor havenkapiteinsdiensten toegewezen aan verkeersafwikkeling, veiligheid en vrijwaring van milieu

Op voorstel van Vlaams minister Lydia Peeters

Eén van de opdrachten van het Vlaamse Gewest is het garanderen van veilig en vlot scheepvaartverkeer van en naar de Vlaamse havens. Hierbij vertrekt men vanuit de ketenbenadering. Dit houdt in dat een schip wordt opgevolgd en begeleid vanaf het ogenblik dat het op zee het gebied binnenvaart waarbinnen het Vlaamse Gewest instaat voor de scheepvaartbegeleiding tot het ogenblik waarop het aanmeert aan de kade in één van de Vlaamse havens en vice versa. In dit kader beslist de Vlaamse Regering het besluit met de toekenning van subsidies aan de havenbedrijven voor de havenkapiteinsdiensten die expliciet kunnen worden toegewezen aan de verkeersafwikkeling, de veiligheid en de vrijwaring van het milieu, met één jaar te verlengen (2024).

 


Wijziging decreet economisch ondersteuningsbeleid en aanverwante besluiten: verwijzing naar nieuwe Europese regelgeving en federale bepalingen

Op voorstel van Vlaams minister Jo Brouns

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief het besluit goed dat een aantal wijzigingen voorziet rond het economisch ondersteuningsbeleid en de steunmaatregelen van het Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO). Het gaat om een actualisering van de verwijzing naar nieuwe Europese regelgeving, specifiek de gewijzigde Algemene Groepsvrijstellingsverordening en nieuwe de minimis-verordening; een aanpassing van de verwijzing naar enkele federale bepalingen in het besluit rond ondernemerschap; en enkele beperkte juridisch-technische rechtzettingen.

 


Principiële goedkeuring Brownfieldconvenant 250. Ruisbroek - ACV-site

p voorstel van Vlaams minister Jo Brouns

Het Brownfielddecreet moet investeerders en projectontwikkelaars aanzetten tot de herontwikkeling van braakliggende of onderbenutte terreinen, de zogenaamde brownfields. Met het decreet is een systematiek ontwikkeld waarbij de betrokken actoren met de Vlaamse Regering een brownfieldconvenant sluiten, met recht op een aantal incentives en faciliterende maatregelen. Brownfieldconvenanten omschrijven het brownfieldproject en de rechten en plichten tussen partijen. ​In dit kader hecht de Vlaamse Regering haar principiële goedkeuring aan het Brownfieldconvenant 250. Ruisbroek - ACV-site, met het oog op het organiseren van een inspraak- en informatiemoment. Het Agentschap Innoveren en Ondernemen zal het voorziene inspraakmoment aankondigen en organiseren samen met de betrokken gemeente. Het brownfieldproject omvat een herontwikkeling naar een gevarieerde en inclusieve residentiële wijk die aansluit op de huidige dorpskern. Het project voorziet daarbij maximaal vijftien wooneenheden als sociale kavels, huur- of koopwoningen. De projectontwikkelaar ambieert een CO2-neutrale woonwijk, zowel doorheen het bouwproces als in het materialengebruik.

 


Principiële goedkeuring Brownfieldconvenant 262. Kortrijk–Lijnwaadsite

Op voorstel van Vlaams minister Jo Brouns

Het Brownfielddecreet moet investeerders en projectontwikkelaars aanzetten tot de herontwikkeling van braakliggende of onderbenutte terreinen, de zogenaamde brownfields. Met het decreet is een systematiek ontwikkeld waarbij de betrokken actoren met de Vlaamse Regering een brownfieldconvenant sluiten, met recht op een aantal incentives en faciliterende maatregelen. Brownfieldconvenanten omschrijven het brownfieldproject en de rechten en plichten tussen partijen. In dit kader hecht de Vlaamse Regering haar principiële goedkeuring aan het Brownfieldconvenant 262. Kortrijk-Lijnwaadsite, met het oog op het organiseren van een inspraak- en informatiemoment. Het Agentschap Innoveren & Ondernemen zal het voorziene inspraakmoment aankondigen en organiseren in samenwerking met de betrokken gemeente. Het brownfieldproject betreft de herontwikkeling van de +/- 15 ha grote Lijnwaadsite in het noorden van de stadskern van Kortrijk. Een groot deel van de gebouwen op de site staat leeg.

 


Addendum 4 bij Brownfieldconvenant 31. Vilvoorde- Mottay-Pissart

Op voorstel van Vlaams minister Jo Brouns

Het Brownfielddecreet moet investeerders en projectontwikkelaars aanzetten tot de herontwikkeling van braakliggende of onderbenutte terreinen, de zogenaamde brownfields. Met het decreet is een systematiek ontwikkeld waarbij de betrokken actoren met de Vlaamse Regering een brownfieldconvenant sluiten, met recht op een aantal incentives en faciliterende maatregelen. Brownfieldconvenanten omschrijven het brownfieldproject en de rechten en plichten tussen partijen. Wijzigingen zijn mogelijk via een addendum aan het convenant, na ondertekening door alle betrokken partijen. In dit kader keurt de Vlaamse Regering nu Addendum 4 goed aan het Brownfieldconvenant 31. Vilvoorde- Mottay-Pissart, met het oog op de ondertekening en sluiting ervan door de bevoegde Vlaamse ministers. Het addendum verlengt de uitvoeringstermijn met vijf jaar en regelt de overdracht van de oorspronkelijke actoren Zennebroeck nv en Zenneveen nv naar de actor Immo Vilvo nv.

 


Definitieve goedkeuring Brownfieldconvenant 237. Hasselt – Slachthuissite Havenstraat

Op voorstel van Vlaams minister Jo Brouns

Het Brownfielddecreet moet investeerders en projectontwikkelaars aanzetten tot de herontwikkeling van braakliggende of onderbenutte terreinen, de zogenaamde brownfields. Met het decreet is een systematiek ontwikkeld waarbij de betrokken actoren met de Vlaamse Regering een brownfieldconvenant sluiten, met recht op een aantal incentives en faciliterende maatregelen. Brownfieldconvenanten omschrijven het brownfieldproject en de rechten en plichten tussen partijen. Na de publieke consultatie met inspraak- en informatievergadering hecht de Vlaamse Regering nu haar definitieve goedkeuring aan het Brownfieldconvenant 237. Hasselt - Slachthuissite Havenstraat, met het oog op de ondertekening en de sluiting ervan door de bevoegde Vlaamse ministers.

 


Bekrachtiging en afkondiging decreet dat diverse bepalingen wijzigt in Bodemdecreet om invulling te geven aan aanbevelingen parlementaire onderzoekscommissie PFAS-PFOS

De Vlaamse Regering beslist tot bekrachtiging en afkondiging van het decreet dat verschillende bepalingen wijzigt in het Bodemdecreet van 27 oktober 2006. Daarmee wil ze een eerste invulling geven aan een aantal aanbevelingen van de parlementaire onderzoekscommissie PFAS-PFOS, en bijdragen tot het op korte termijn realiseren van de operationele doelstellingen rond bodemsanering en bodemzorg (quick wins) in afwachting van een diepgaande herevaluatie van het bodembeleid en het Bodemdecreet. De wijzigingen omvatten: de invoering van de bodemverontreinigingsverkenner en de bodemverontreinigingsfiches met informatie uit het Grondeninformatieregister en informatie over het zorgzaam beheer van bodems; het optimaliseren van de audit voor erkende bodemsaneringsdeskundigen; het optimaliseren van de aanpak van verontreinigde waterbodems en gronden die verontreinigd zijn door de verspreiding van waterbodemverontreiniging; en de aanscherping van het beginsel ‘de vervuiler betaalt’. Daarnaast is er nog een optimalisering van de decretale procedure rond ambtshalve uitvoering van bodemonderzoek en bodemsanering, een aantal juridisch-technische aanpassingen, en de regeling van de verwerking van persoonsgegevens. Dit wijzigingsdecreet werd op 8 mei 2024 aangenomen door het Vlaams Parlement.

 


Bekrachtiging en afkondiging decreet met diverse bepalingen over omgeving, leefmilieu en natuur en ruimtelijke ordening

De Vlaamse Regering beslist tot bekrachtiging en afkondiging van het decreet met diverse bepalingen over omgeving, leefmilieu en natuur en ruimtelijke ordening. Dit decreet werd op 8 mei 2024 aangenomen door het Vlaams Parlement.

 


Bekrachtiging en afkondiging decreet modulaire omgevingsvergunningsprocedure

De Vlaamse Regering beslist tot bekrachtiging en afkondiging van het decreet dat de regelgeving over de omgevingsvergunning wijzigt, om de vergunningsprocedure modulair te maken, zodat afhankelijk van de inhoud en aard van de aanvraag, de nodige modules kunnen ingezet worden. Dit moet toelaten om na het indienen van een vergunningsaanvraag oplossingsgericht te werken en onnodige weigeringen te vermijden. Daarnaast lanceert het decreet nu ook hetomgevingsbesluit’ als instrument om ruimtelijke impulsprojecten, werken van algemeen belang en werken rond bedrijvigheid versneld te realiseren. Er wordt maximaal gesteund op de bestaande procedure voor het verkrijgen van een omgevingsvergunning waarin de belangrijkste aspecten van een RUP-procedure worden geïntegreerd. Het wijzigingsdecreet werd op 8 mei 2024 aangenomen door het Vlaams Parlement.

 


Bekrachtiging en afkondiging Verzameldecreet Energie VI

De Vlaamse Regering beslist tot bekrachtiging en afkondiging van het decreet dat het Gerechtelijk Wetboek, de wet over de te nemen veiligheidsmaatregelen bij de oprichting en bij de exploitatie van gasdistributie-installaties, het decreet van 5 april 1995 over het milieubeleid en het Energiedecreet van 8 mei 2009 wijzigt. Het wijzigingsdecreet zorgt onder meer voor aanpassingen rond de uitbreiding van het EU Emissions Trading System (EU-ETS) tot de sector van de scheepvaart en voor het invoeren van een apart EU-ETS2, en rond het netbeheer, de energie-efficiëntie en de afbouw van de afhankelijkheid van fossiele energiebronnen. Het wijzigingsdecreet werd op 8 mei 2024 aangenomen door het Vlaams Parlement.

 


Bekrachtiging en afkondiging wijzigingsdecreet modernisering milieueffectrapportage (MER)

De milieueffectrapportage (MER) is een belangrijk instrument voor de bescherming van onze leefomgeving en helpt ons bij de onderbouwing van duurzame beslissingen. In dit kader beslist de Vlaamse Regering tot bekrachtiging en afkondiging van het decreet dat het decreet met algemene bepalingen rond milieubeleid en diverse andere decreten wijzigt. Dit wijzigingsdecreet is een belangrijke stap in de modernisering van de milieueffectrapportage zoals vooropgesteld in het Vlaams regeerakkoord. De regelgeving voor milieueffectrapportage wordt aanzienlijk vereenvoudigd. Tegelijk garandeert het wijzigingsdecreet de kwaliteit van milieueffectrapportage en zet het resoluut in op gedeeld eigenaarschap. De kennis en ervaring in Vlaanderen wordt versterkt vanuit een Vlaams expertisecentrum voor milieueffectrapportage. Het expertisecentrum staat in voor adviesverlening, informatieverstrekking, praktijkgerichte kennis en dienstverlening voor verschillende doelgroepen, in het bijzonder ook voor MER-coördinatoren/-deskundigen en lokale overheden. Daarnaast wordt de digitale dienstverlening maximaal doorgevoerd. Het wijzigingsdecreet werd op 8 mei 2024 aangenomen door het Vlaams Parlement.

 


Circulaire economie in Vlaanderen en Europa

mededeling aan de Vlaamse Regering

Resolutie over de bevordering en de toekomst van de circulaire economie in Vlaanderen en Europa, aangenomen door het Vlaams Parlement op 8 mei 2024

 

 

Bron: Vlaanderen.be - Beslissingen Ministerraad van 17 mei 2024