Terug naar artikeloverzicht

Overheveling Vlaams Energiebedrijf (VEB) naar het beleidsdomein Omgeving

De Vlaamse Regering keurt principieel het besluit goed dat de overheveling regelt van het Vlaams Energiebedrijf van het beleidsdomein Economie, Wetenschap en Innovatie naar het beleidsdomein Omgeving. De overheveling sluit aan bij de bevoegdheid van de Vlaamse minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme voor het bestuur van en het toezicht op het Vlaams Energiebedrijf. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

BVR Nota aan de Vlaamse Regering

Subsidie energiebesparende maatregelen hoger onderwijs

De Vlaamse Regering kent een projectsubsidie toe van maximaal 6,5 miljoen euro voor energiebesparende investeringen in gebouwen van de Vlaamse hogescholen en universiteiten. Het gaat om de 53 geselecteerde projecten die volgden op de oproep in juni 2019 om een aanvraag in te dienen voor investeringen die een CO2-reductie opleveren.


Naleving van de wet op de onbevaarbare waterlopen

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan een besluit dat een aantal bepalingen uitvoert uit de wet van 28 december 1967 over de onbevaarbare waterlopen, na de actualisatie van deze wet door het decreet met diverse bepalingen rond omgeving, natuur en landbouw. Het gaat onder meer om: bepalingen rond de digitale atlas van de gerangschikte onbevaarbare waterlopen en publieke grachten; de procedure voor de overname van het beheer van grachten door gemeenten of polders en wateringen; de actualisering van de organisatie van het openbaar onderzoek voorzien in de wet onbevaarbare waterlopen en van de beroepsprocedures; en de uitwerking van een algemeen reglement voor de onbevaarbare waterlopen en grachten met bijzondere aandacht voor het onttrekken van water uit onbevaarbare waterlopen waarbij de gouverneur tijdelijk of permanent onttrekkingsverboden kan opleggen. Het besluit wil ook tegemoetkomen aan een maatschappelijke vraag, zoals de mogelijkheid tot recreatieve vaart. Daarnaast worden een aantal belangrijke beheermaatregelen opgenomen rond beplanting en afrastering. Hierbij worden éénduidige bepalingen voor alle onbevaarbare waterlopen en grachten in Vlaanderen uitgewerkt waarbij de verouderde algemene en provinciale politiereglementen en het algemeen politiereglement op de polders en wateringen afgeschaft kunnen worden. Over dit uitvoeringsbesluit wordt het advies ingewonnen van de Minaraad, de SERV, de SALV en daarna de Raad van State.

Nota aan de Vlaamse Regering BVR

Landinrichtingsplan Sint-Jansveldbeek

De Vlaamse Regering beslist tot vaststelling van het landinrichtingsplan ‘Sint-Jansveldbeek'. Het geeft uitvoering aan het inrichtingsproject landinrichting ‘Klein-Brabant en Zwijndrecht’ dat een onderdeel is van het planprogramma ‘Schelde en Rupel’. Het plangebied omvat het zuidwestelijk deel van de gemeente Bornem (deelgemeenten Mariekerke en Branst), en heeft een totale oppervlakte van ongeveer 450 ha. 

Indicatieve meerjarenvastleggingsplan landinrichting "2020 + 2021-2030"

BVR
Advies dd. 13 september 2018 nav. adviesprocedure Eindvoorstel landinrichtingsplan
Bijlage 2 Nota aan de Vlaamse Regering
Agentschap Natuur en Bos Planbegeleidingsgroep Landinrichtingsproject 'Klein-Brabant & Zwijndrecht'
Indicatieve meerjarenvastleggingsplan landinrichting "2020 + 2021-2030"

 

Bijlage 1

vzw VVSG: subsidie expertisenetwerk lokaal energie- en klimaatbeleid

De Vlaamse Regering wil de lokale besturen ondersteunen in hun opdracht om het energiegebruik en de broeikasgasuitstoot op hun grondgebied te verminderen en de hernieuwbare energieproductie te verhogen. Ze kent daarom 4 miljoen euro subsidie toe aan de vzw de Vereniging van Vlaamse steden en gemeenten (vzw VVSG) voor de oprichting en het beheer van een expertisenetwerk lokaal energie- en klimaatbeleid gedurende de periode 1 september 2020 tot 31 december 2024. Het expertisenetwerk zal de structurele dialoog tussen de gewestelijke en lokale overheden bevorderen, en steden en gemeenten professionele ondersteuning aanbieden bij de ontwikkeling en implementatie van het lokaal energie- en klimaatbeleid.  


Opstart geïntegreerd planningsproces gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan ‘regionaalstedelijk gebied Mechelen’

De Vlaamse Regering keurt de opstart goed van het geïntegreerd planningsproces gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan ‘regionaalstedelijk gebied Mechelen’. Het gaat grotendeels om een herneming van het oorspronkelijk goedkeurde gewestelijk RUP uit  2008. Het planningsproces heeft als doelstelling het realiseren van een stedelijk gebiedsbeleid, waarbij ruimte wordt gecreëerd voor bedrijvigheid, wonen en andere stedelijke functies. Hiernaast wordt ook sterk ingezet op de versterking van het groenblauwe netwerk door het creëren en uitbreiden van stads(rand)bossen en het behouden en verder versterken van groene ruimtes in de geplande nieuwe ontwikkelingen. Duurzame mobiliteit vormt een belangrijk aandachtspunt in dit proces. Het planproces gebeurt in overleg met de lokale besturen en andere betrokken initiatiefnemers. De bevoegde Vlaamse minister zal nu de vereiste adviezen inwinnen, en de bevolking van de betrokken gemeenten informeren en raadplegen over de inhoud van de start- en procesnota.

Nota aan de Vlaamse Regering Startnota

Omzetting Europese Richtlijn energieprestaties en energie-efficiëntie (EPBDIII): wijzigingsbesluit

Na adviesvragen aan de SERV en aan de Minaraad, wijzigt de Vlaamse Regering opnieuw principieel diverse besluiten over leefmilieu. Het gaat om de gedeeltelijke omzetting van Europese regelgeving over de keuring van verwarmingssystemen en airconditioningsystemen. Over dit wijzigingsbesluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State, na de parlementaire behandeling van het ontwerp van gewijzigd Energiedecreet. 

MINARAAD Advies SERV
BVR Verslag aan de Vlaamse Regering
Nota aan de Vlaamse Regering Bijlage

Samenstelling en opdrachten Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW): wijzigingsbesluit

De Vlaamse Regering wijzigt principieel het besluit over de geografische indeling van watersystemen en de organisatie van het integraal waterbeleid. De wijziging omvat het uitbreiden van de samenstelling van de Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid en het actualiseren van de opdrachten ervan, waarbij taken over droogte en circulair water als onderdeel van integraal waterbeleid worden toegevoegd. Over dit wijzigingsbesluit wordt het advies ingewonnen van de Minaraad, van de SERV, en daarna van de Raad van State.

Nota aan de Vlaamse Regering BVR

vzw Regionaal Landschap Kempen en Maasland: subsidie project Kunst in de open ruimte

De Vlaamse Regering kent een projectsubsidie van 600.000 euro toe aan vzw Regionaal Landschap Kempen en Maasland voor de realisatie van de landschapscluster 'Maasvallei' van het regionaal project 'Kunst in de open ruimte'. De Vlaamse minister bevoegd voor toerisme zal een samenwerkingsovereenkomst afsluiten met de vzw Regionaal Landschap Kempen en Maasland, om te zorgen voor een correcte aanwending van de subsidie.


Verzameldecreet energie

Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het Energiedecreet van 8 mei 2009. De wijzigingen omvatten een wijziging aan de energieprestatieregelgeving als gevolg van een Europese richtlijn; een aantal wijzigingen om de EPB (EnergiePrestatie en Binnenklimaat)- en EPC (energieprestatiecertificaat)-handhavingsprocedures te optimaliseren; een aantal bepalingen die uitvoering geven aan het Vlaams Regeerakkoord (zoals een renovatie-eis binnen een bepaalde termijn bij aankoop van een tertiair gebouw), en een aantal kleinere wijzigingen rond netbeheer. Het ontwerp van wijzigingsdecreet wordt nu ingediend bij het Vlaams Parlement. 

BVR Bis-nota aan de Vlaamse Regering
Algemene toelichting ontwerp van decreet tot wijziging van het Energiedecreet van 8 mei 2009 Concordantietabel 'B'
Concordantietabel 'A' Raad van State

Opheffing Vlaamse Hoge Handhavingsraad voor Ruimte en Milieu (VHRM)

Het Regeerakkoord 2019-2024 vermeldt dat de uitvoerende taak van de Vlaamse Hoge Handhavingsraad voor Ruimte en Milieu (VHRM) wordt overgeheveld naar het departement Omgeving, en dat een forum voor handhavers wordt opgericht in de schoot van het departement Omgeving, dat fungeert als netwerk tussen de handhavingsactoren. Om dit uit te voeren, hecht de Vlaamse Regering nu haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van wijzigingsdecreet over de opheffing van de Vlaamse Hoge Handhavingsraad voor Ruimte en Milieu. Over dit voorontwerp van wijzigingsdecreet wordt het advies ingewonnen van de SARO, de Minaraad en de SERV.

Memorie van toelichting BVR
Nota aan de Vlaamse Regering  

Energieprestatieregelgeving: wijziging Energiebesluit omzetting Europese Richtlijn

Na adviezen van de Minaraad, de SERV, de VREG en de Vlaamse Toezichtcommissie voor de verwerking van persoonsgegevens (VTC), wijzigt de Vlaamse Regering opnieuw principieel haar Energiebesluit om een aantal bepalingen uit de Europese richtlijnen (EU) 2018/844 en (EU) 2018/2002 om te zetten. Het betreffen onder andere aanpassingen aan de energieprestatieregelgeving, waaronder een bijsturing van het aanscherpingspad van het S-peil (de energie-efficiëntie van de buitenste laag van een gebouw) en van de ingrijpende energetische renovaties van residentiële gebouwen. Het besluit bevat ook omzettingsbepalingen met betrekking tot de bemetering en facturatie bij energieleveringen, inclusief thermische energie. Ook wordt de regeling met betrekking tot de verouderde en in onbruik geraakte energieaudit opgeheven. Tot slot worden een aantal kleine aanpassingen aan de regelgeving rond de energieprestatiecertificaten aangebracht. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Bijlage 3 BVR
Advies SERV Bijlage 2
Bijlage 1 Advies van de VREG
Bis-nota aan de Vlaamse Regering Adviesvraag MINARAAD
Advies wetgeving VTC  

Opstart geïntegreerd planningsproces gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan ‘Leidingstraat Zelzate - Kallo’

Fluxys Belgium nv is de beheerder van het Belgische aardgastransportnetwerk en heeft als opdracht de bevoorrading van bedrijven en gezinnen te verzekeren. Ze beheert daartoe het netwerk van de hoofdtransportleidingen onder hogedruk, waarmee het distributienetwerk wordt bevoorraad. De toekomstige energiebehoefte in België en de configuratie van de aardgas- en elektriciteitsinfrastructuur van Fluxys en Elia maken het nodig om de hoofdaanvoer van aardgas naar de haven van Antwerpen te versterken met een nieuwe aardgasleiding tussen Zelzate en Kallo. De nieuwe verbinding is voorzien op het grondgebied van de gemeenten Zelzate, Wachtebeke, Moerbeke, Stekene, Sint-Gillis-Waas en Beveren. In dit kader keurt de Vlaamse Regering nu de startnota 'Leidingstraat Zelzate-Kallo' goed. De Vlaamse minister bevoegd voor ruimtelijke ordening zal de vereiste adviezen inwinnen over deze startnota en zal de bevolking van de betrokken gemeenten informeren en raadplegen over de inhoud van deze startnota.

Nota aan de Vlaamse Regering Startnota - Bijlage 1
Startnota  

Omzetting van de gewijzigde Europese kaderrichtlijn afvalstoffen: wijzigingsdecreet

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet dat het decreet over milieubeleid en het materialendecreet wijzigt. De wijzigingen zijn nodig voor een correcte omzetting van de gewijzigde Europese kaderrichtlijn afvalstoffen, de gewijzigde richtlijn over havenontvangstvoorzieningen voor de afvalafgifte van schepen en de richtlijn over de vermindering van de effecten van bepaalde kunststofproducten op het milieu. De wijzigingen komen erop neer dat de producenten meer financiële verantwoordelijkheid krijgen voor de kosten die verbonden zijn aan het beheer van afvalstoffen die voortkomen uit de producten die zij op de markt brengen. Daarnaast biedt het meer mogelijkheden om via Vlarema (financiële) stimulansen te voorzien voor het gescheiden aanbieden van recycleerbare afvalstoffen, zowel bij huishoudens als bij bedrijven. Over dit voorontwerp van wijzigingsdecreet wordt het advies ingewonnen van de SERV, van de Minaraad en van de Vlaamse Toezichtcommissie voor de verwerking van persoonsgegevens. 

Nota aan de Vlaamse Regering Memorie van toelichting
Voorontwerp van decreet  

Opstart geïntegreerd planningsproces gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan ‘Leidingstraat Glabbeek - Halen’

Fluxys Belgium nv is de beheerder van het Belgische aardgastransportnetwerk en heeft als opdracht de bevoorrading van bedrijven en gezinnen te verzekeren. Ze beheert daartoe het netwerk van de hoofdtransportleidingen onder hogedruk, waarmee het distributienetwerk wordt bevoorraad. De nieuwe aardgasleiding tussen Glabbeek en Halen versterkt de bevoorrading van de Limburgse regio. Voor deze nieuwe verbinding worden drie mogelijke tracés onderzocht, gelegen op het grondgebied Bekkevoort, Diest, Geetbets, Glabbeek, Halen en Kortenaken. De Vlaamse Regering keurt in dit kader de startnota 'Leidingstraat Glabbeek-Halen' goed. De Vlaamse minister bevoegd voor ruimtelijke ordening zal de vereiste adviezen inwinnen over deze startnota en de bevolking van de betrokken gemeenten erover informeren en raadplegen.  

Nota aan de Vlaamse Regering Startnota - Bijlage 1.
Startnota  

Regionale mobiliteitsplannen met integratie milieueffectrapportage

In uitvoering van het decreet Basisbereikbaarheid legt de Vlaamse Regering principieel regels vast voor de procedure en inhoud van de regionale mobiliteitsplannen. Er wordt voor gekozen om de milieueffectrapportage voor regionale mobiliteitsplannen te integreren in de opmaakprocedure ervan. Het regionaal mobiliteitsplan legt de globale mobiliteitsvisie voor de vervoerregio voor een langere termijn vast, en dat voor alle vormen van vervoer. Dat plan doet onder andere uitspraken over de belangrijke mobiliteitsuitdagingen van de regio, tekent het openbaar vervoersnetwerk uit en stelt maatregelen voor de verbetering van de doorstroming, de verkeersveiligheid en het fietsbeleid voor. Over dit besluit wordt nog het advies gevraagd aan de Raad van State.

Nota aan de Vlaamse Regering BVR

Bron: Vlaanderen.be - Beslissingen Ministerraad 17 juli 2020