
Financiering van projectvoorstellen internationale klimaatfinanciering 2023: resultaat projectoproep G-STIC-CAP
Op voorstel van minister-president Jan Jambon en Vlaams minister Zuhal Demir
Om invulling te geven aan haar engagementen rond internationale klimaatfinanciering lanceerde de Vlaamse Regering in april 2023 een oproep voor projecten die ontwikkelingslanden ondersteunen in het ondernemen van klimaatacties op het vlak van zowel mitigatie als adaptatie. In het kader van deze projectoproep, een samenwerking van het Departement Omgeving met G-STIC/VITO, onder de naam 'G-STIC Klimaatactieprogramma' kent de Vlaamse Regering in 2023 subsidies toe aan 8 demonstratieprojecten voor in totaal 12,19 miljoen euro. Voor de uitvoering van 11 capaciteitsopbouw- en disseminatieprojecten wordt een totaalbedrag van maximaal 5,23 miljoen euro toegekend bij beslissing van de Vlaamse Regering of bij ministerieel besluit.
Wijziging samenwerkingsakkoord luchtvaart in kader regelgeving rond broeikasgasemissierechten (ETS): voorontwerp instemmingsdecreet
Op voorstel van minister-president Jan Jambon, Vlaams minister Zuhal Demir, Vlaams minister Lydia Peeters
De Vlaamse Regering keurt het ontwerp van samenwerkingsakkoord goed dat het samenwerkingsakkoord luchtvaart wijzigt om het in lijn te brengen met Europese regelgeving rond broeikasgasemissierechten en emissiereductiedoelstellingen. De Vlaamse ministers bevoegd voor het klimaat en voor de regionale luchthavens zullen het samenwerkingsakkoord ondertekenen en indienen bij het Vlaams Parlement. De Vlaamse Regering hecht tegelijk haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet dat instemt met dit samenwerkingsakkoord. Over dit voorontwerp van instemmingsdecreet wordt het advies ingewonnen van de Minaraad en daarna van de Raad van State.
- VR 2023 1512 DOC.1791-1 SWA Luchtvaart ETS - nota
- VR 2023 1512 DOC.1791-2 SWA Luchtvaart ETS - decreet
- VR 2023 1512 DOC.1791-3 SWA Luchtvaart ETS - memorie
- VR 2023 1512 DOC.1791-4 SWA Luchtvaart ETS - bijlage
Stad Vilvoorde en gemeente Zaventem: projectsubsidie voor groenproject in kader van beleid open ruimte in het Vlaams Strategisch Gebied Brussel
Op voorstel van viceminister-president Ben Weyts, Vlaams minister Zuhal Demir
In het kader van het beleid open ruimte in het Vlaams Strategisch Gebied Brussel (VSGB) kent de Vlaamse Regering 597.000 euro projectsubsidie toe aan de stad Vilvoorde voor de uitvoering van het groenproject 'Vilvoorde Keelveld' en 291.000 euro projectsubsidie aan de gemeente Zaventem voor het uitvoeren van het groenproject 'Sint-Stevens-Woluwe Troostbosje'.
Voorlopige aanduiding watergevoelig openruimtegebied ‘Het Laar’ in Antwerpen
p voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir
De Vlaamse Regering beslist tot voorlopige aanduiding van het gebied ‘Het Laar’ in Antwerpen als watergevoelig openruimtegebied (WORG). Het gebied met een oppervlakte van 2,2 ha omvat voornamelijk enkele weiden en verruigde terreinen. In het noordwesten wordt een perceel opgenomen dat deels is ingenomen door een parking en bijgebouwen van de (buiten het gebied gelegen) feestzaal/horecazaak. Het gebied ligt volgens het gewestplan in woongebied. Verder bebouwen van gebieden met een waterproblematiek kan leiden tot grotere overstromingsrisico's op andere plaatsen. De procedure om WORG's aan te duiden is daarom ingeschreven in de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, om de belangen van het watersysteem te beschermen. Daarbij zijn de stedenbouwkundige voorschriften bepaald die garanderen dat het gebied onbebouwd kan blijven en kan functioneren als onderdeel van het watersysteem. De Vlaamse minister, bevoegd voor Omgeving, zal hierover een openbaar onderzoek organiseren en een individuele kennisgeving sturen naar de eigenaars van percelen die geheel of gedeeltelijk binnen deze voorlopige aanduiding liggen.
- VR 2023 1512 DOC.1730-1 WORG Antwerpen Het Laar - notaBIS
- VR 2023 1512 DOC.1730-2 WORG Antwerpen Het Laar - BVRBIS
- VR 2023 1512 DOC.1730-3 WORG Antwerpen Het Laar - bijlageBIS
- VR 2023 1512 DOC.1730-4 WORG Antwerpen Het Laar - bijlageBIS
Voorlopige aanduiding watergevoelig openruimtegebied ‘Egelspoel - Park’ in Beerse
p voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir
De Vlaamse Regering beslist tot voorlopige aanduiding van het gebied ‘Egelspoel-Park’ in Beerse als watergevoelig openruimtegebied (WORG). Het gebied is een groot onbebouwd binnengebied dat voor het grootste deel bestaat uit bos, weiland en enkele vijvers en voornamelijk in gebruik is als park. Het ligt volgens het gewestplan in woongebied. Verder bebouwen van gebieden met een waterproblematiek kan leiden tot grotere overstromingsrisico's op andere plaatsen. De procedure om WORG's aan te duiden is daarom ingeschreven in de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, om de belangen van het watersysteem te beschermen. Daarbij zijn de stedenbouwkundige voorschriften bepaald die garanderen dat het gebied onbebouwd kan blijven en kan functioneren als onderdeel van het watersysteem. De Vlaamse minister, bevoegd voor Omgeving, zal hierover een openbaar onderzoek organiseren en een individuele kennisgeving sturen naar de eigenaars van percelen die geheel of gedeeltelijk binnen deze voorlopige aanduiding liggen.
- VR 2023 1512 DOC.1731-1 WORG Beerse Egelspoel-Park - nota
- VR 2023 1512 DOC.1731-2 WORG Beerse Egelspoel-Park - BVR
- VR 2023 1512 DOC.1731-3 WORG Beerse Egelspoel-Park - bijlage
- VR 2023 1512 DOC.1731-4 WORG Beerse Egelspoel-Park - bijlage
Voorlopige aanduiding watergevoelig openruimtegebied ‘Egelspoel - Tempelhof’ in Beerse
p voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir
De Vlaamse Regering beslist tot voorlopige aanduiding van het gebied ‘Egelspoel-Tempelhof’ in Beerse als watergevoelig openruimtegebied (WORG). Het gebied bestaat uit twee deelgebieden met een oppervlakte van 1,7 ha, is onbebouwd en bestaat uit tuinen, gras en een vijver. Het ligt volgens het gewestplan in woongebied. Verder bebouwen van gebieden met een waterproblematiek kan leiden tot grotere overstromingsrisico's op andere plaatsen. De procedure om WORG's aan te duiden is daarom ingeschreven in de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, om de belangen van het watersysteem te beschermen. Daarbij zijn de stedenbouwkundige voorschriften bepaald die garanderen dat het gebied onbebouwd kan blijven en kan functioneren als onderdeel van het watersysteem. De Vlaamse minister, bevoegd voor Omgeving, zal hierover een openbaar onderzoek organiseren en een individuele kennisgeving sturen naar de eigenaars van percelen die geheel of gedeeltelijk binnen deze voorlopige aanduiding liggen.
- VR 2023 1512 DOC.1732-1 WORG Beerse Egelspoel-Tempelhof - nota
- VR 2023 1512 DOC.1732-2 WORG Beerse Egelspoel-Tempelhof - BVR
- VR 2023 1512 DOC.1732-3 WORG Beerse Egelspoel-Tempelhof - bijlage
- VR 2023 1512 DOC.1732-4 WORG Beerse Egelspoel-Tempelhof - bijlage
Voorlopige aanduiding watergevoelig openruimtegebied ‘Ebroek’ in Berlaar
p voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir
De Vlaamse Regering beslist tot voorlopige aanduiding van het gebied ‘Ebroek’ in Berlaar als watergevoelig openruimtegebied (WORG). Het gebied is volledig onbebouwd en bestaat uit weilanden en enkele kleine bosfragmenten. Het ligt volgens het gewestplan in woon- en woonuitbreidingsgebied. Verder bebouwen van gebieden met een waterproblematiek kan leiden tot grotere overstromingsrisico's op andere plaatsen. De procedure om WORG's aan te duiden is daarom ingeschreven in de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, om de belangen van het watersysteem te beschermen. Daarbij zijn de stedenbouwkundige voorschriften bepaald die garanderen dat het gebied onbebouwd kan blijven en kan functioneren als onderdeel van het watersysteem. De Vlaamse minister, bevoegd voor Omgeving, zal hierover een openbaar onderzoek organiseren en een individuele kennisgeving sturen naar de eigenaars van percelen die geheel of gedeeltelijk binnen deze voorlopige aanduiding liggen.
- VR 2023 1512 DOC.1733-1 WORG Berlaar Ebroek - nota
- VR 2023 1512 DOC.1733-2 WORG Berlaar Ebroek - BVR
- VR 2023 1512 DOC.1733-3 WORG Berlaar Ebroek - bijlage
- VR 2023 1512 DOC.1733-4 WORG Berlaar Ebroek - bijlage
Voorlopige aanduiding watergevoelig openruimtegebied ‘Leemputten’ in Berlaar
p voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir
De Vlaamse Regering beslist tot voorlopige aanduiding van het gebied ‘Leemputten’ in Berlaar als watergevoelig openruimtegebied (WORG). Het gebied is volledig onbebouwd, bestaat bijna volledig uit akker- en weilanden en een enkel bebost perceel. Het ligt volgens het gewestplan in woonuitbreidingsgebied. Verder bebouwen van gebieden met een waterproblematiek kan leiden tot grotere overstromingsrisico's op andere plaatsen. De procedure om WORG's aan te duiden is daarom ingeschreven in de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, om de belangen van het watersysteem te beschermen. Daarbij zijn de stedenbouwkundige voorschriften bepaald die garanderen dat het gebied onbebouwd kan blijven en kan functioneren als onderdeel van het watersysteem. De Vlaamse minister, bevoegd voor Omgeving, zal hierover een openbaar onderzoek organiseren en een individuele kennisgeving sturen naar de eigenaars van percelen die geheel of gedeeltelijk binnen deze voorlopige aanduiding liggen.
- VR 2023 1512 DOC.1734-1 WORG Berlaar Leemputten - notaBIS
- VR 2023 1512 DOC.1734-2 WORG Berlaar Leemputten - BVRBIS
- VR 2023 1512 DOC.1734-3 WORG Berlaar Leemputten - bijlageBIS
- VR 2023 1512 DOC.1734-4 WORG Berlaar Leemputten - bijlageBIS
Voorlopige aanduiding watergevoelig openruimtegebied ‘Broekstraat’ in Duffel
p voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir
De Vlaamse Regering beslist tot voorlopige aanduiding van het gebied ‘Broekstraat’ in Duffel als watergevoelig openruimtegebied (WORG). Het gebied bestaat uit twee delen met een totale oppervlakte van 1,1 ha, gelegen tussen verschillende woningrijen. Het gebied bestaat uit enkele delen van tuinen, een klein bosfragment en een kleine buurtparking. Het ligt volgens het gewestplan in woongebied. Verder bebouwen van gebieden met een waterproblematiek kan leiden tot grotere overstromingsrisico's op andere plaatsen. De procedure om WORG's aan te duiden is daarom ingeschreven in de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, om de belangen van het watersysteem te beschermen. Daarbij zijn de stedenbouwkundige voorschriften bepaald die garanderen dat het gebied onbebouwd kan blijven en kan functioneren als onderdeel van het watersysteem. De Vlaamse minister, bevoegd voor Omgeving, zal hierover een openbaar onderzoek organiseren en een individuele kennisgeving sturen naar de eigenaars van percelen die geheel of gedeeltelijk binnen deze voorlopige aanduiding liggen.
- VR 2023 1512 DOC.1735-1 WORG Duffel Broekstraat - nota
- VR 2023 1512 DOC.1735-2 WORG Duffel Broekstraat - BVR
- VR 2023 1512 DOC.1735-3 WORG Duffel Broekstraat - bijlage
- VR 2023 1512 DOC.1735-4 WORG Duffel Broekstraat - bijlage
Voorlopige aanduiding watergevoelig openruimtegebied ‘Spoorweg’ in Duffel
p voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir
De Vlaamse Regering beslist tot voorlopige aanduiding van het gebied ‘Spoorweg’ in Duffel als watergevoelig openruimtegebied (WORG). Het gebied bestaat uit twee onbebouwde deelgebieden. Het grootste deel van het gebied is in het oosten begrensd door een spoorlijn en in het zuiden door een bomenrij. Het is volledig onbebouwd en bestaat uit weide. Het kleinere deelgebied omvat twee onbebouwde kavels uit niet-vervallen verkavelingen. Het gebied ligt volgens het gewestplan in woonuitbreidings- en woongebied. Verder bebouwen van gebieden met een waterproblematiek kan leiden tot grotere overstromingsrisico's op andere plaatsen. De procedure om WORG's aan te duiden is daarom ingeschreven in de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, om de belangen van het watersysteem te beschermen. Daarbij zijn de stedenbouwkundige voorschriften bepaald die garanderen dat het gebied onbebouwd kan blijven en kan functioneren als onderdeel van het watersysteem. De Vlaamse minister, bevoegd voor Omgeving, zal hierover een openbaar onderzoek organiseren en een individuele kennisgeving sturen naar de eigenaars van percelen die geheel of gedeeltelijk binnen deze voorlopige aanduiding liggen.
- VR 2023 1512 DOC.1736-1 WORG Duffel Spoorweg - nota
- VR 2023 1512 DOC.1736-2 WORG Duffel Spoorweg - BVR
- VR 2023 1512 DOC.1736-3 WORG Duffel Spoorweg - bijlage
- VR 2023 1512 DOC.1736-4 WORG Duffel Spoorweg - bijlage
Voorlopige aanduiding watergevoelig openruimtegebied ‘Binnenheide’ in Herenthout
Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir
De Vlaamse Regering beslist tot voorlopige aanduiding van het gebied ‘Binnenheide’ in Herenthout als watergevoelig openruimtegebied (WORG). Het gebied komt overeen met het recreatiegebied Binnenheide dat bebost is, met enkele vijvers en verschillende weekendverblijven. Het gebied ligt volgens het gewestplan in gebied voor verblijfsrecreatie. Verder bebouwen van gebieden met een waterproblematiek kan leiden tot grotere overstromingsrisico's op andere plaatsen. De procedure om WORG's aan te duiden is daarom ingeschreven in de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, om de belangen van het watersysteem te beschermen. Daarbij zijn de stedenbouwkundige voorschriften bepaald die garanderen dat het gebied onbebouwd kan blijven en kan functioneren als onderdeel van het watersysteem. De Vlaamse minister, bevoegd voor Omgeving, zal hierover een openbaar onderzoek organiseren en een individuele kennisgeving sturen naar de eigenaars van percelen die geheel of gedeeltelijk binnen deze voorlopige aanduiding liggen.
- VR 2023 1512 DOC.1738-1 WORG Herenthout Binnenheide - nota
- VR 2023 1512 DOC.1738-2 WORG Herenthout Binnenheide - BVR
- VR 2023 1512 DOC.1738-3 WORG Herenthout Binnenheide - bijlage
- VR 2023 1512 DOC.1738-4 WORG Herenthout Binnenheide - bijlage
Voorlopige aanduiding watergevoelig openruimtegebied ‘Schoon Schijn - Mariaburg’ in Kapellen
Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir
De Vlaamse Regering beslist tot voorlopige aanduiding van het gebied ‘Schoon Schijn- Mariaburg’ in Kapellen als watergevoelig openruimtegebied (WORG). Het gebied is onbebouwd en voornamelijk gekenmerkt door bebossing. In de zuidwestelijke hoek ligt een overdekte opslagplaats. Het gebied ligt volgens het gewestplan in gebied voor ambachtelijke bedrijven en kmo’s. Verder bebouwen van gebieden met een waterproblematiek kan leiden tot grotere overstromingsrisico's op andere plaatsen. De procedure om WORG's aan te duiden is daarom ingeschreven in de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, om de belangen van het watersysteem te beschermen. Daarbij zijn de stedenbouwkundige voorschriften bepaald die garanderen dat het gebied onbebouwd kan blijven en kan functioneren als onderdeel van het watersysteem. De Vlaamse minister, bevoegd voor Omgeving, zal hierover een openbaar onderzoek organiseren en een individuele kennisgeving sturen naar de eigenaars van percelen die geheel of gedeeltelijk binnen deze voorlopige aanduiding liggen.
- VR 2023 1512 DOC.1739-1 WORG Kapellen Schoon Schijn - Mariaburg - nota
- VR 2023 1512 DOC.1739-2 WORG Kapellen Schoon Schijn - Mariaburg - BVR
- VR 2023 1512 DOC.1739-3 WORG Kapellen Schoon Schijn - Mariaburg - bijlage
- VR 2023 1512 DOC.1739-4 WORG Kapellen Schoon Schijn - Mariaburg - bijlage
Voorlopige aanduiding watergevoelig openruimtegebied ‘Vallei Babbelsebeek’ in Kontich
Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir
De Vlaamse Regering beslist tot voorlopige aanduiding van het gebied ‘Vallei Babbelsebeek’ in Kontich als watergevoelig openruimtegebied (WORG). Het gebied is onbebouwd en bestaat uit bos, graslanden en een vijver. Het ligt volgens het gewestplan in gebied voor ambachtelijke bedrijven en kmo’s en industriegebied. Verder bebouwen van gebieden met een waterproblematiek kan leiden tot grotere overstromingsrisico's op andere plaatsen. De procedure om WORG's aan te duiden is daarom ingeschreven in de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, om de belangen van het watersysteem te beschermen. Daarbij zijn de stedenbouwkundige voorschriften bepaald die garanderen dat het gebied onbebouwd kan blijven en kan functioneren als onderdeel van het watersysteem. De Vlaamse minister, bevoegd voor Omgeving, zal hierover een openbaar onderzoek organiseren en een individuele kennisgeving sturen naar de eigenaars van percelen die geheel of gedeeltelijk binnen deze voorlopige aanduiding liggen.
- VR 2023 1512 DOC.1740-1 WORG Kontich Vallei Babbelsebeek - nota
- VR 2023 1512 DOC.1740-2 WORG Kontich Vallei Babbelsebeek - BVR
- VR 2023 1512 DOC.1740-3 WORG Kontich Vallei Babbelsebeek - bijlage
- VR 2023 1512 DOC.1740-4 WORG Kontich Vallei Babbelsebeek - bijlage
Voorlopige aanduiding watergevoelig openruimtegebied ‘Leeg-Rietbeemden Laarsebeek’ in Brasschaat en Schoten
Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir
De Vlaamse Regering beslist tot voorlopige aanduiding van het gebied ‘Leeg-Rietbeemden Laarsebeek’ in Brasschaat en Schoten als watergevoelig openruimtegebied (WORG). Het gebied is bijna volledig onbebouwd en gelegen tussen woonwijken, een spoorweg en snelweg en een golfterrein. Het merendeel van de onbebouwde ruimte is in gebruik als landbouwgrond of als weide; het meest oostelijk gelegen deel van het gebied is voornamelijk bebost. Het ligt volgens het gewestplan in woonuitbreidingsgebied. Verder bebouwen van gebieden met een waterproblematiek kan leiden tot grotere overstromingsrisico's op andere plaatsen. De procedure om WORG's aan te duiden is daarom ingeschreven in de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, om de belangen van het watersysteem te beschermen. Daarbij zijn de stedenbouwkundige voorschriften bepaald die garanderen dat het gebied onbebouwd kan blijven en kan functioneren als onderdeel van het watersysteem. De Vlaamse minister, bevoegd voor Omgeving, zal hierover een openbaar onderzoek organiseren en een individuele kennisgeving sturen naar de eigenaars van percelen die geheel of gedeeltelijk binnen deze voorlopige aanduiding liggen.
- VR 2023 1512 DOC.1741-1 WORG Leeg-Rietbeemden Laarsebeek - nota
- VR 2023 1512 DOC.1741-2 WORG Leeg-Rietbeemden Laarsebeek - BVR
- VR 2023 1512 DOC.1741-3 WORG Leeg-Rietbeemden Laarsebeek - bijlage
- VR 2023 1512 DOC.1741-4 WORG Leeg-Rietbeemden Laarsebeek - bijlage
Voorlopige aanduiding watergevoelig openruimtegebied ‘Beekstraat - Koningshooikt’ in Lier
Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir
De Vlaamse Regering beslist tot voorlopige aanduiding van het gebied ‘Beekstraat - Koningshooikt’ in Lier als watergevoelig openruimtegebied (WORG). Het gebied is onbebouwd en bestaat uit bos en weides. Het ligt volgens het gewestplan in woonuitbreidings- en woongebied. Verder bebouwen van gebieden met een waterproblematiek kan leiden tot grotere overstromingsrisico's op andere plaatsen. De procedure om WORG's aan te duiden is daarom ingeschreven in de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, om de belangen van het watersysteem te beschermen. Daarbij zijn de stedenbouwkundige voorschriften bepaald die garanderen dat het gebied onbebouwd kan blijven en kan functioneren als onderdeel van het watersysteem. De Vlaamse minister, bevoegd voor Omgeving, zal hierover een openbaar onderzoek organiseren en een individuele kennisgeving sturen naar de eigenaars van percelen die geheel of gedeeltelijk binnen deze voorlopige aanduiding liggen.
- VR 2023 1512 DOC.1742-1 WORG Lier Beekstraat-Koningshooikt - nota
- VR 2023 1512 DOC.1742-2 WORG Lier Beekstraat-Koningshooikt - BVR
- VR 2023 1512 DOC.1742-3 WORG Lier Beekstraat-Koningshooikt - bijlage
- VR 2023 1512 DOC.1742-4 WORG Lier Beekstraat-Koningshooikt - bijlage
Voorlopige aanduiding watergevoelig openruimtegebied ‘Lispersteenweg’ in Lier
Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir
De Vlaamse Regering beslist tot voorlopige aanduiding van het gebied ‘Lispersteenweg’ in Lier als watergevoelig openruimtegebied (WORG). Het gebied is onbebouwd en voornamelijk bebost. Het ligt volgens het gewestplan in woongebied. Verder bebouwen van gebieden met een waterproblematiek kan leiden tot grotere overstromingsrisico's op andere plaatsen. De procedure om WORG's aan te duiden is daarom ingeschreven in de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, om de belangen van het watersysteem te beschermen. Daarbij zijn de stedenbouwkundige voorschriften bepaald die garanderen dat het gebied onbebouwd kan blijven en kan functioneren als onderdeel van het watersysteem. De Vlaamse minister, bevoegd voor Omgeving, zal hierover een openbaar onderzoek organiseren en een individuele kennisgeving sturen naar de eigenaars van percelen die geheel of gedeeltelijk binnen deze voorlopige aanduiding liggen.
- VR 2023 1512 DOC.1743-1 WORG Lier Lispersteenweg - nota
- VR 2023 1512 DOC.1743-2 WORG Lier Lispersteenweg - BVR
- VR 2023 1512 DOC.1743-3 WORG Lier Lispersteenweg - bijlage
- VR 2023 1512 DOC.1743-4 WORG Lier Lispersteenweg - bijlage
Voorlopige aanduiding watergevoelig openruimtegebied ‘Oude Netearm’ in Lier
Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir
De Vlaamse Regering beslist tot voorlopige aanduiding van het gebied ‘Oude Netearm’ in Lier als watergevoelig openruimtegebied (WORG). Het gebied tussen de twee Nete-armen is onbebouwd en bestaat uit bos, omringd door grasbermen. Het ligt volgens het gewestplan in gebied voor dagrecreatie. Verder bebouwen van gebieden met een waterproblematiek kan leiden tot grotere overstromingsrisico's op andere plaatsen. De procedure om WORG's aan te duiden is daarom ingeschreven in de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, om de belangen van het watersysteem te beschermen. Daarbij zijn de stedenbouwkundige voorschriften bepaald die garanderen dat het gebied onbebouwd kan blijven en kan functioneren als onderdeel van het watersysteem. De Vlaamse minister, bevoegd voor Omgeving, zal hierover een openbaar onderzoek organiseren en een individuele kennisgeving sturen naar de eigenaars van percelen die geheel of gedeeltelijk binnen deze voorlopige aanduiding liggen.
- VR 2023 1512 DOC.1744-1 WORG Lier Oude Netearm - nota
- VR 2023 1512 DOC.1744-2 WORG Lier Oude Netearm - BVR
- VR 2023 1512 DOC.1744-3 WORG Lier Oude Netearm - bijlage
- VR 2023 1512 DOC.1744-4 WORG Lier Oude Netearm - bijlage
Voorlopige aanduiding watergevoelig openruimtegebied ‘Ossegoor’ in Malle
Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir
De Vlaamse Regering beslist tot voorlopige aanduiding van het gebied ‘Ossegoor’ in Malle als watergevoelig openruimtegebied (WORG). Het gebied bestaat uit twee delen, is volledig onbebouwd en wordt grotendeels gebruikt als weide- of akkerland. Kleine delen van het gebied zijn bebost. Het ligt volgens het gewestplan in woonuitbreidingsgebied. Verder bebouwen van gebieden met een waterproblematiek kan leiden tot grotere overstromingsrisico's op andere plaatsen. De procedure om WORG's aan te duiden is daarom ingeschreven in de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, om de belangen van het watersysteem te beschermen. Daarbij zijn de stedenbouwkundige voorschriften bepaald die garanderen dat het gebied onbebouwd kan blijven en kan functioneren als onderdeel van het watersysteem. De Vlaamse minister, bevoegd voor Omgeving, zal hierover een openbaar onderzoek organiseren en een individuele kennisgeving sturen naar de eigenaars van percelen die geheel of gedeeltelijk binnen deze voorlopige aanduiding liggen.
- VR 2023 1512 DOC.1745-1 WORG Malle Ossegoor - nota
- VR 2023 1512 DOC.1745-2 WORG Malle Ossegoor - BVR
- VR 2023 1512 DOC.1745-3 WORG Malle Ossegoor - bijlage
- VR 2023 1512 DOC.1745-4 WORG Malle Ossegoor - bijlage
Voorlopige aanduiding watergevoelig openruimtegebied ‘Scherpenberg’ in Malle
Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir
De Vlaamse Regering beslist tot voorlopige aanduiding van het gebied ‘Scherpenberg’ in Malle als watergevoelig openruimtegebied (WORG). Het gebied is onbebouwd en bestaat uit weides. Het ligt volgens het gewestplan in gebied voor milieubelastende industrieën. Verder bebouwen van gebieden met een waterproblematiek kan leiden tot grotere overstromingsrisico's op andere plaatsen. De procedure om WORG's aan te duiden is daarom ingeschreven in de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, om de belangen van het watersysteem te beschermen. Daarbij zijn de stedenbouwkundige voorschriften bepaald die garanderen dat het gebied onbebouwd kan blijven en kan functioneren als onderdeel van het watersysteem. De Vlaamse minister, bevoegd voor Omgeving, zal hierover een openbaar onderzoek organiseren en een individuele kennisgeving sturen naar de eigenaars van percelen die geheel of gedeeltelijk binnen deze voorlopige aanduiding liggen.
- VR 2023 1512 DOC.1746-1 WORG Malle Scherpenberg - notaBIS
- VR 2023 1512 DOC.1746-2 WORG Malle Scherpenberg - BVRBIS
- VR 2023 1512 DOC.1746-3 WORG Malle Scherpenberg - bijlageBIS
- VR 2023 1512 DOC.1746-4 WORG Malle Scherpenberg - bijlageBIS
Voorlopige aanduiding watergevoelig openruimtegebied ‘Weverstraat-Walem’ in Mechelen
Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir
De Vlaamse Regering beslist tot voorlopige aanduiding van het gebied ‘Weverstraat-Walem’ in Mechelen als watergevoelig openruimtegebied (WORG). Het gebied met een oppervlakte van 2,6 ha is grotendeels ingevuld als grasland en braakliggende gronden. In het oostelijke deel ligt een vijver. Op het centrale perceel stond vroeger een rioolwaterzuiveringsinstallatie. De aanpalende percelen ten westen werden recent verworven door de Vlaamse Waterweg, met het oog op de realisatie van een nieuwe Netebrug. De woningen werden daarvoor al gesloopt. Het gebied ligt volgens het gewestplan in woongebied. Verder bebouwen van gebieden met een waterproblematiek kan leiden tot grotere overstromingsrisico's op andere plaatsen. De procedure om WORG's aan te duiden is daarom ingeschreven in de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, om de belangen van het watersysteem te beschermen. Daarbij zijn de stedenbouwkundige voorschriften bepaald die garanderen dat het gebied onbebouwd kan blijven en kan functioneren als onderdeel van het watersysteem. De Vlaamse minister, bevoegd voor Omgeving, zal hierover een openbaar onderzoek organiseren en een individuele kennisgeving sturen naar de eigenaars van percelen die geheel of gedeeltelijk binnen deze voorlopige aanduiding liggen.
- VR 2023 1512 DOC.1747-1 WORG Mechelen Weverstraat-Walem - nota
- VR 2023 1512 DOC.1747-2 WORG Mechelen Weverstraat-Walem - BVR
- VR 2023 1512 DOC.1747-3 WORG Mechelen Weverstraat-Walem - bijlage
- VR 2023 1512 DOC.1747-4 WORG Mechelen Weverstraat-Walem - bijlage
Voorlopige aanduiding watergevoelig openruimtegebied ‘Watermolen’ in Meerhout
Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir
De Vlaamse Regering beslist tot voorlopige aanduiding van het gebied ‘Watermolen’ in Meerhout als watergevoelig openruimtegebied (WORG). Het gebied is onbebouwd en grotendeels bebost. Het ligt volgens het gewestplan in woongebied. Verder bebouwen van gebieden met een waterproblematiek kan leiden tot grotere overstromingsrisico's op andere plaatsen. De procedure om WORG's aan te duiden is daarom ingeschreven in de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, om de belangen van het watersysteem te beschermen. Daarbij zijn de stedenbouwkundige voorschriften bepaald die garanderen dat het gebied onbebouwd kan blijven en kan functioneren als onderdeel van het watersysteem. De Vlaamse minister, bevoegd voor Omgeving, zal hierover een openbaar onderzoek organiseren en een individuele kennisgeving sturen naar de eigenaars van percelen die geheel of gedeeltelijk binnen deze voorlopige aanduiding liggen.
- VR 2023 1512 DOC.1748-1 WORG Meerhout Watermolen - nota
- VR 2023 1512 DOC.1748-2 WORG Meerhout Watermolen - BVR
- VR 2023 1512 DOC.1748-3 WORG Meerhout Watermolen - bijlage
- VR 2023 1512 DOC.1748-4 WORG Meerhout Watermolen - bijlage
Voorlopige aanduiding watergevoelig openruimtegebied ‘Centrum Zuid - Bresserdijk’ in Mol
Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir
De Vlaamse Regering beslist tot voorlopige aanduiding van het gebied ‘Centrum Zuid - Bresserdijk’ in Mol als watergevoelig openruimtegebied (WORG). Het gebied is volledig bebost. In het zuiden van het gebied zijn enkele onbebouwde en tussengelegen percelen opgenomen in de afbakening. Het ligt volgens het gewestplan in woongebied. Verder bebouwen van gebieden met een waterproblematiek kan leiden tot grotere overstromingsrisico's op andere plaatsen. De procedure om WORG's aan te duiden is daarom ingeschreven in de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, om de belangen van het watersysteem te beschermen. Daarbij zijn de stedenbouwkundige voorschriften bepaald die garanderen dat het gebied onbebouwd kan blijven en kan functioneren als onderdeel van het watersysteem. De Vlaamse minister, bevoegd voor Omgeving, zal hierover een openbaar onderzoek organiseren en een individuele kennisgeving sturen naar de eigenaars van percelen die geheel of gedeeltelijk binnen deze voorlopige aanduiding liggen.
- VR 2023 1512 DOC.1749-1 WORG Mol Centrum Zuid-Bresserdijk - notaBIS
- VR 2023 1512 DOC.1749-2 WORG Mol Centrum Zuid-Bresserdijk - BVRBIS
- VR 2023 1512 DOC.1749-3 WORG Mol Centrum Zuid-Bresserdijk - bijlageBIS
- VR 2023 1512 DOC.1749-4 WORG Mol Centrum Zuid-Bresserdijk - bijlageBIS
Voorlopige aanduiding watergevoelig openruimtegebied ‘Centrum Zuid - Notenlaan’ in Mol
Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir
De Vlaamse Regering beslist tot voorlopige aanduiding van het gebied ‘Centrum Zuid - Notenlaan’ in Mol als watergevoelig openruimtegebied (WORG). Het gebied is aan noordelijke en oostelijke zijde omringd door woningen en volledig bebost. Het ligt volgens het gewestplan in woongebied. Verder bebouwen van gebieden met een waterproblematiek kan leiden tot grotere overstromingsrisico's op andere plaatsen. De procedure om WORG's aan te duiden is daarom ingeschreven in de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, om de belangen van het watersysteem te beschermen. Daarbij zijn de stedenbouwkundige voorschriften bepaald die garanderen dat het gebied onbebouwd kan blijven en kan functioneren als onderdeel van het watersysteem. De Vlaamse minister, bevoegd voor Omgeving, zal hierover een openbaar onderzoek organiseren en een individuele kennisgeving sturen naar de eigenaars van percelen die geheel of gedeeltelijk binnen deze voorlopige aanduiding liggen.
- VR 2023 1512 DOC.1750-1 WORG Mol Centrum Zuid-Notenlaan - nota
- VR 2023 1512 DOC.1750-2 WORG Mol Centrum Zuid-Notenlaan - BVR
- VR 2023 1512 DOC.1750-3 WORG Mol Centrum Zuid-Notenlaan - bijlage
- VR 2023 1512 DOC.1750-4 WORG Mol Centrum Zuid-Notenlaan - bijlage
Voorlopige aanduiding watergevoelig openruimtegebied ‘Ginderbuiten Lindenstraat’ in Mol
Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir
De Vlaamse Regering beslist tot voorlopige aanduiding van het gebied ‘Ginderbuiten Lindenstraat’ in Mol als watergevoelig openruimtegebied (WORG). Het gebied bestaat uit bos en grasland en ligt volgens het gewestplan in woongebied. Verder bebouwen van gebieden met een waterproblematiek kan leiden tot grotere overstromingsrisico's op andere plaatsen. De procedure om WORG's aan te duiden is daarom ingeschreven in de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, om de belangen van het watersysteem te beschermen. Daarbij zijn de stedenbouwkundige voorschriften bepaald die garanderen dat het gebied onbebouwd kan blijven en kan functioneren als onderdeel van het watersysteem. De Vlaamse minister, bevoegd voor Omgeving, zal hierover een openbaar onderzoek organiseren en een individuele kennisgeving sturen naar de eigenaars van percelen die geheel of gedeeltelijk binnen deze voorlopige aanduiding liggen.
- VR 2023 1512 DOC.1751-1 WORG Mol Ginderbuiten Lindenstraat - nota
- VR 2023 1512 DOC.1751-2 WORG Mol Ginderbuiten Lindenstraat - BVR
- VR 2023 1512 DOC.1751-3 WORG Mol Ginderbuiten Lindenstraat - bijlage
- VR 2023 1512 DOC.1751-4 WORG Mol Ginderbuiten Lindenstraat - bijlage
Voorlopige aanduiding watergevoelig openruimtegebied ‘Molderdijk’ in Mol
Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir
De Vlaamse Regering beslist tot voorlopige aanduiding van het gebied ‘Molderdijk’ in Mol als watergevoelig openruimtegebied (WORG). Het gebied bestaat uit twee delen met een gezamenlijke oppervlakte van 0,7 ha. Het noordelijke deel is onbebouwd en begroeid met struikgewas en bomen, het zuidelijke deelgebied is in gebruik als grasland. Het ligt volgens het gewestplan in woongebied. Verder bebouwen van gebieden met een waterproblematiek kan leiden tot grotere overstromingsrisico's op andere plaatsen. De procedure om WORG's aan te duiden is daarom ingeschreven in de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, om de belangen van het watersysteem te beschermen. Daarbij zijn de stedenbouwkundige voorschriften bepaald die garanderen dat het gebied onbebouwd kan blijven en kan functioneren als onderdeel van het watersysteem. De Vlaamse minister, bevoegd voor Omgeving, zal hierover een openbaar onderzoek organiseren en een individuele kennisgeving sturen naar de eigenaars van percelen die geheel of gedeeltelijk binnen deze voorlopige aanduiding liggen.
- VR 2023 1512 DOC.1752-1 WORG Mol Molderdijk - notaBIS
- VR 2023 1512 DOC.1752-2 WORG Mol Molderdijk - BVRBIS
- VR 2023 1512 DOC.1752-3 WORG Mol Molderdijk - bijlageBIS
- VR 2023 1512 DOC.1752-4 WORG Mol Molderdijk - bijlageBIS
Voorlopige aanduiding watergevoelig openruimtegebied ‘Kastanjelaan’ in Nijlen
Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir
De Vlaamse Regering beslist tot voorlopige aanduiding van het gebied ‘Kastanjelaan’ in Nijlen als watergevoelig openruimtegebied (WORG). Het gebied is onbebouwd en bestaat uit bos. Het ligt volgens het gewestplan in woongebied. Verder bebouwen van gebieden met een waterproblematiek kan leiden tot grotere overstromingsrisico's op andere plaatsen. De procedure om WORG's aan te duiden is daarom ingeschreven in de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, om de belangen van het watersysteem te beschermen. Daarbij zijn de stedenbouwkundige voorschriften bepaald die garanderen dat het gebied onbebouwd kan blijven en kan functioneren als onderdeel van het watersysteem. De Vlaamse minister, bevoegd voor Omgeving, zal hierover een openbaar onderzoek organiseren en een individuele kennisgeving sturen naar de eigenaars van percelen die geheel of gedeeltelijk binnen deze voorlopige aanduiding liggen.
- VR 2023 1512 DOC.1753-1 WORG Nijlen Kastanjelaan - nota
- VR 2023 1512 DOC.1753-2 WORG Nijlen Kastanjelaan - BVR
- VR 2023 1512 DOC.1753-3 WORG Nijlen Kastanjelaan - bijlage
- VR 2023 1512 DOC.1753-4 WORG Nijlen Kastanjelaan - bijlage
Voorlopige aanduiding watergevoelig openruimtegebied ‘Kerkenbroek’ in Nijlen
Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir
De Vlaamse Regering beslist tot voorlopige aanduiding van het gebied ‘Kerkenbroek’ in Nijlen als watergevoelig openruimtegebied (WORG). Het gebied is onbebouwd op een kantine bij de westelijk gelegen visvijver na. Verder bestaat het nog uit bosfragmenten, een park en weides. Het ligt volgens het gewestplan in woonuitbreidingsgebied. Verder bebouwen van gebieden met een waterproblematiek kan leiden tot grotere overstromingsrisico's op andere plaatsen. De procedure om WORG's aan te duiden is daarom ingeschreven in de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, om de belangen van het watersysteem te beschermen. Daarbij zijn de stedenbouwkundige voorschriften bepaald die garanderen dat het gebied onbebouwd kan blijven en kan functioneren als onderdeel van het watersysteem. De Vlaamse minister, bevoegd voor Omgeving, zal hierover een openbaar onderzoek organiseren en een individuele kennisgeving sturen naar de eigenaars van percelen die geheel of gedeeltelijk binnen deze voorlopige aanduiding liggen.
- VR 2023 1512 DOC.1754-1 WORG Nijlen Kerkenbroek - nota
- VR 2023 1512 DOC.1754-2 WORG Nijlen Kerkenbroek - BVR
- VR 2023 1512 DOC.1754-3 WORG Nijlen Kerkenbroek - bijlage
- VR 2023 1512 DOC.1754-4 WORG Nijlen Kerkenbroek - bijlage
Voorlopige aanduiding watergevoelig openruimtegebied ‘Puttingloop’ in Nijlen
Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir
De Vlaamse Regering beslist tot voorlopige aanduiding van het gebied ‘Puttingloop’ in Nijlen als watergevoelig openruimtegebied (WORG). Het bestaat uit weiland, enkele schuilhokken en een bomenrij die het gebied doorkruist. Door het gebied loopt ook een hoogspanningslijn. Het ligt volgens het gewestplan in woonuitbreidings- en woongebied. Verder bebouwen van gebieden met een waterproblematiek kan leiden tot grotere overstromingsrisico's op andere plaatsen. De procedure om WORG's aan te duiden is daarom ingeschreven in de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, om de belangen van het watersysteem te beschermen. Daarbij zijn de stedenbouwkundige voorschriften bepaald die garanderen dat het gebied onbebouwd kan blijven en kan functioneren als onderdeel van het watersysteem. De Vlaamse minister, bevoegd voor Omgeving, zal hierover een openbaar onderzoek organiseren en een individuele kennisgeving sturen naar de eigenaars van percelen die geheel of gedeeltelijk binnen deze voorlopige aanduiding liggen.
- VR 2023 1512 DOC.1755-1 WORG Nijlen Puttingloop - nota
- VR 2023 1512 DOC.1755-2 WORG Nijlen Puttingloop - BVR
- VR 2023 1512 DOC.1755-3 WORG Nijlen Puttingloop - bijlage
- VR 2023 1512 DOC.1755-4 WORG Nijlen Puttingloop - bijlage
Voorlopige aanduiding watergevoelig openruimtegebied ‘Gaaienlaan’ in Oud-Turnhout
p voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir
De Vlaamse Regering beslist tot voorlopige aanduiding van het gebied ‘Gaaienlaan’ in Oud-Turnhout als watergevoelig openruimtegebied (WORG). Het gebied is volledig onbebouwd. Het noordelijk gedeelte bestaat uit bos en een vijver, de zuidelijke uitloper bestaat uit een tuinzone met gras en een bosfragment. Het gebied ligt volgens het gewestplan in woonpark. Verder bebouwen van gebieden met een waterproblematiek kan leiden tot grotere overstromingsrisico's op andere plaatsen. De procedure om WORG's aan te duiden is daarom ingeschreven in de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, om de belangen van het watersysteem te beschermen. Daarbij zijn de stedenbouwkundige voorschriften bepaald die garanderen dat het gebied onbebouwd kan blijven en kan functioneren als onderdeel van het watersysteem. De Vlaamse minister, bevoegd voor Omgeving, zal hierover een openbaar onderzoek organiseren en een individuele kennisgeving sturen naar de eigenaars van percelen die geheel of gedeeltelijk binnen deze voorlopige aanduiding liggen.
- VR 2023 1512 DOC.1756-1 WORG Oud-Turnhout Gaaienlaan - nota
- VR 2023 1512 DOC.1756-2 WORG Oud-Turnhout Gaaienlaan - BVR
- VR 2023 1512 DOC.1756-3 WORG Oud-Turnhout Gaaienlaan - bijlage
- VR 2023 1512 DOC.1756-4 WORG Oud-Turnhout Gaaienlaan - bijlage
Voorlopige aanduiding watergevoelig openruimtegebied ‘Vliegveld’ in Oud-Turnhout
Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir
De Vlaamse Regering beslist tot voorlopige aanduiding van het gebied ‘Vliegveld’ in Oud-Turnhout als watergevoelig openruimtegebied (WORG). Het gebied bestaat uit twee delen, omvat voornamelijk de startbaan van een voormalig sportvliegveld en verder beboste delen en een vijver. Het ligt volgens het gewestplan in recreatiegebied en gebied voor verblijfsrecreatie. Verder bebouwen van gebieden met een waterproblematiek kan leiden tot grotere overstromingsrisico's op andere plaatsen. De procedure om WORG's aan te duiden is daarom ingeschreven in de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, om de belangen van het watersysteem te beschermen. Daarbij zijn de stedenbouwkundige voorschriften bepaald die garanderen dat het gebied onbebouwd kan blijven en kan functioneren als onderdeel van het watersysteem. De Vlaamse minister, bevoegd voor Omgeving, zal hierover een openbaar onderzoek organiseren en een individuele kennisgeving sturen naar de eigenaars van percelen die geheel of gedeeltelijk binnen deze voorlopige aanduiding liggen.
- VR 2023 1512 DOC.1757-1 WORG Oud-Turnhout Vliegveld - nota
- VR 2023 1512 DOC.1757-2 WORG Oud-Turnhout Vliegveld - BVR
- VR 2023 1512 DOC.1757-3 WORG Oud-Turnhout Vliegveld - bijlage
- VR 2023 1512 DOC.1757-4 WORG Oud-Turnhout Vliegveld - bijlage
Voorlopige aanduiding watergevoelig openruimtegebied ‘Beggelbeek-Broechem’ in Ranst
Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir
De Vlaamse Regering beslist tot voorlopige aanduiding van het gebied ‘Beggelbeek-Broechem’ in Ranst als watergevoelig openruimtegebied (WORG). Het gebied is onbebouwd en bestaat voornamelijk uit bos. Het ligt volgens het gewestplan in woongebied. Verder bebouwen van gebieden met een waterproblematiek kan leiden tot grotere overstromingsrisico's op andere plaatsen. De procedure om WORG's aan te duiden is daarom ingeschreven in de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, om de belangen van het watersysteem te beschermen. Daarbij zijn de stedenbouwkundige voorschriften bepaald die garanderen dat het gebied onbebouwd kan blijven en kan functioneren als onderdeel van het watersysteem. De Vlaamse minister, bevoegd voor Omgeving, zal hierover een openbaar onderzoek organiseren en een individuele kennisgeving sturen naar de eigenaars van percelen die geheel of gedeeltelijk binnen deze voorlopige aanduiding liggen.
- VR 2023 1512 DOC.1758-1 WORG Ranst Beggelbeek-Broechem - nota
- VR 2023 1512 DOC.1758-2 WORG Ranst Beggelbeek-Broechem - BVR
- VR 2023 1512 DOC.1758-3 WORG Ranst Beggelbeek-Broechem - bijlage
- VR 2023 1512 DOC.1758-4 WORG Ranst Beggelbeek-Broechem - bijlage
Voorlopige aanduiding watergevoelig openruimtegebied ‘Dillelaan’ in Ranst
Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir
De Vlaamse Regering beslist tot voorlopige aanduiding van het gebied ‘Dillelaan’ in Ranst als watergevoelig openruimtegebied (WORG). Het gebied is volledig onbebouwd en ingevuld door tuinen en bebossing. Het ligt volgens het gewestplan in woonuitbreidings- en woongebied. Het is deels gelegen binnen het BPA ‘Nierlenders’. Verder bebouwen van gebieden met een waterproblematiek kan leiden tot grotere overstromingsrisico's op andere plaatsen. De procedure om WORG's aan te duiden is daarom ingeschreven in de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, om de belangen van het watersysteem te beschermen. Daarbij zijn de stedenbouwkundige voorschriften bepaald die garanderen dat het gebied onbebouwd kan blijven en kan functioneren als onderdeel van het watersysteem. De Vlaamse minister, bevoegd voor Omgeving, zal hierover een openbaar onderzoek organiseren en een individuele kennisgeving sturen naar de eigenaars van percelen die geheel of gedeeltelijk binnen deze voorlopige aanduiding liggen.
- VR 2023 1512 DOC.1759-1 WORG Ranst Dillelaan - notaBIS
- VR 2023 1512 DOC.1759-2 WORG Ranst Dillelaan - BVRBIS
- VR 2023 1512 DOC.1759-3 WORG Ranst Dillelaan - bijlageBIS
- VR 2023 1512 DOC.1759-4 WORG Ranst Dillelaan - bijlageBIS
Voorlopige aanduiding watergevoelig openruimtegebied ‘Kotsbos’ in Schilde
Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir
De Vlaamse Regering beslist tot voorlopige aanduiding van het gebied ‘Kotsbos’ in Schilde als watergevoelig openruimtegebied (WORG). Het gebied is volledig onbebouwd en bestaat uit een door bomen omsloten grasland. Het ligt volgens het gewestplan in woonpark. Verder bebouwen van gebieden met een waterproblematiek kan leiden tot grotere overstromingsrisico's op andere plaatsen. De procedure om WORG's aan te duiden is daarom ingeschreven in de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, om de belangen van het watersysteem te beschermen. Daarbij zijn de stedenbouwkundige voorschriften bepaald die garanderen dat het gebied onbebouwd kan blijven en kan functioneren als onderdeel van het watersysteem. De Vlaamse minister, bevoegd voor Omgeving, zal hierover een openbaar onderzoek organiseren en een individuele kennisgeving sturen naar de eigenaars van percelen die geheel of gedeeltelijk binnen deze voorlopige aanduiding liggen.
- VR 2023 1512 DOC.1760-1 WORG Schilde Kotsbos - nota
- VR 2023 1512 DOC.1760-2 WORG Schilde Kotsbos - BVR
- VR 2023 1512 DOC.1760-3 WORG Schilde Kotsbos - bijlage
- VR 2023 1512 DOC.1760-4 WORG Schilde Kotsbos - bijlage
Voorlopige aanduiding watergevoelig openruimtegebied ‘Schildestrand’ in Schilde
Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir
De Vlaamse Regering beslist tot voorlopige aanduiding van het gebied ‘Schildestrand’ in Schilde als watergevoelig openruimtegebied (WORG). Het gebied is onbebouwd en bestaat voornamelijk uit bos en enkele grote grasvelden. Het ligt volgens het gewestplan in woonpark en gebied voor verblijfsrecreatie. Verder bebouwen van gebieden met een waterproblematiek kan leiden tot grotere overstromingsrisico's op andere plaatsen. De procedure om WORG's aan te duiden is daarom ingeschreven in de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, om de belangen van het watersysteem te beschermen. Daarbij zijn de stedenbouwkundige voorschriften bepaald die garanderen dat het gebied onbebouwd kan blijven en kan functioneren als onderdeel van het watersysteem. De Vlaamse minister, bevoegd voor Omgeving, zal hierover een openbaar onderzoek organiseren en een individuele kennisgeving sturen naar de eigenaars van percelen die geheel of gedeeltelijk binnen deze voorlopige aanduiding liggen.
- VR 2023 1512 DOC.1761-1 WORG Schilde Schildestrand - nota
- VR 2023 1512 DOC.1761-2 WORG Schilde Schildestrand - BVR
- VR 2023 1512 DOC.1761-3 WORG Schilde Schildestrand - bijlage
- VR 2023 1512 DOC.1761-4 WORG Schilde Schildestrand - bijlage
Voorlopige aanduiding watergevoelig openruimtegebied ‘Zetten Zwanebeek’ in Schilde
Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir
De Vlaamse Regering beslist tot voorlopige aanduiding van het gebied ‘Zetten Zwanebeek’ in Schilde als watergevoelig openruimtegebied (WORG). Het gebied is onbebouwd en bestaat volledig uit bos. Het ligt volgens het gewestplan in woonpark. Verder bebouwen van gebieden met een waterproblematiek kan leiden tot grotere overstromingsrisico's op andere plaatsen. De procedure om WORG's aan te duiden is daarom ingeschreven in de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, om de belangen van het watersysteem te beschermen. Daarbij zijn de stedenbouwkundige voorschriften bepaald die garanderen dat het gebied onbebouwd kan blijven en kan functioneren als onderdeel van het watersysteem. De Vlaamse minister, bevoegd voor Omgeving, zal hierover een openbaar onderzoek organiseren en een individuele kennisgeving sturen naar de eigenaars van percelen die geheel of gedeeltelijk binnen deze voorlopige aanduiding liggen.
- VR 2023 1512 DOC.1762-1 WORG Schilde Zetten Zwanebeek - nota
- VR 2023 1512 DOC.1762-2 WORG Schilde Zetten Zwanebeek - BVR
- VR 2023 1512 DOC.1762-3 WORG Schilde Zetten Zwanebeek - bijlage
- VR 2023 1512 DOC.1762-4 WORG Schilde Zetten Zwanebeek - bijlage
Voorlopige aanduiding watergevoelig openruimtegebied ‘Schoon Schijn Puyhoek’ in Antwerpen en Kapellen
Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir
De Vlaamse Regering beslist tot voorlopige aanduiding van het gebied ‘Schoon Schuin Puyhoek’ in Antwerpen en Kapellen als watergevoelig openruimtegebied (WORG). Het gebied is onbebouwd en bestaat voornamelijk uit percelen in landbouwgebruik als weiland of akker. Een klein gedeelte van het gebied is in gebruik voor hobbylandbouw, waardoor er diverse tijdelijke serre-constructies aanwezig zijn. Het ligt volgens het gewestplan in reservegebied voor woonwijken en woongebied met landelijk karakter. Verder bebouwen van gebieden met een waterproblematiek kan leiden tot grotere overstromingsrisico's op andere plaatsen. De procedure om WORG's aan te duiden is daarom ingeschreven in de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, om de belangen van het watersysteem te beschermen. Daarbij zijn de stedenbouwkundige voorschriften bepaald die garanderen dat het gebied onbebouwd kan blijven en kan functioneren als onderdeel van het watersysteem. De Vlaamse minister, bevoegd voor Omgeving, zal hierover een openbaar onderzoek organiseren en een individuele kennisgeving sturen naar de eigenaars van percelen die geheel of gedeeltelijk binnen deze voorlopige aanduiding liggen.
- VR 2023 1512 DOC.1763-1 WORG Schoon Schijn Puyhoek - nota
- VR 2023 1512 DOC.1763-2 WORG Schoon Schijn Puyhoek - BVR
- VR 2023 1512 DOC.1763-3 WORG Schoon Schijn Puyhoek - bijlage
- VR 2023 1512 DOC.1763-4 WORG Schoon Schijn Puyhoek - bijlage
Voorlopige aanduiding watergevoelig openruimtegebied ‘Iepenburg’ in Schoten
Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir
De Vlaamse Regering beslist tot voorlopige aanduiding van het gebied ‘Iepenburg’ in Schoten als watergevoelig openruimtegebied (WORG). Het gebied bestaat voor het grootste deel uit vochtige ruigten en beboste terreinen. In het noorden van het gebied zijn enkele overstromingsgevoelige tennisvelden gelegen. Het ligt volgens het gewestplan in gebied voor gemeenschapsvoorzieningen en openbaar nut en gebied voor dagrecreatie. Verder bebouwen van gebieden met een waterproblematiek kan leiden tot grotere overstromingsrisico's op andere plaatsen. De procedure om WORG's aan te duiden is daarom ingeschreven in de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, om de belangen van het watersysteem te beschermen. Daarbij zijn de stedenbouwkundige voorschriften bepaald die garanderen dat het gebied onbebouwd kan blijven en kan functioneren als onderdeel van het watersysteem. De Vlaamse minister, bevoegd voor Omgeving, zal hierover een openbaar onderzoek organiseren en een individuele kennisgeving sturen naar de eigenaars van percelen die geheel of gedeeltelijk binnen deze voorlopige aanduiding liggen.
- VR 2023 1512 DOC.1764-1 WORG Schoten Iepenburg - nota
- VR 2023 1512 DOC.1764-2 WORG Schoten Iepenburg - BVR
- VR 2023 1512 DOC.1764-3 WORG Schoten Iepenburg - bijlage
- VR 2023 1512 DOC.1764-4 WORG Schoten Iepenburg - bijlage
Voorlopige aanduiding watergevoelig openruimtegebied ‘Zeurt’ in Schoten
Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir
De Vlaamse Regering beslist tot voorlopige aanduiding van het gebied ‘Zeurt’ in Schoten als watergevoelig openruimtegebied (WORG). Het gebied is volledig onbebouwd en bebost. Het ligt volgens het gewestplan in woonpark. Verder bebouwen van gebieden met een waterproblematiek kan leiden tot grotere overstromingsrisico's op andere plaatsen. De procedure om WORG's aan te duiden is daarom ingeschreven in de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, om de belangen van het watersysteem te beschermen. Daarbij zijn de stedenbouwkundige voorschriften bepaald die garanderen dat het gebied onbebouwd kan blijven en kan functioneren als onderdeel van het watersysteem. De Vlaamse minister, bevoegd voor Omgeving, zal hierover een openbaar onderzoek organiseren en een individuele kennisgeving sturen naar de eigenaars van percelen die geheel of gedeeltelijk binnen deze voorlopige aanduiding liggen.
- VR 2023 1512 DOC.1765-1 WORG Schoten Zeurt - nota
- VR 2023 1512 DOC.1765-2 WORG Schoten Zeurt - BVR
- VR 2023 1512 DOC.1765-3 WORG Schoten Zeurt - bijlage
- VR 2023 1512 DOC.1765-4 WORG Schoten Zeurt - bijlage
Voorlopige aanduiding watergevoelig openruimtegebied ‘Hondsbossen’ in Sint-Katelijne-Waver
Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir
De Vlaamse Regering beslist tot voorlopige aanduiding van het gebied ‘Hondsbossen’ in Sint-Katelijne-Waver als watergevoelig openruimtegebied (WORG). Het gebied bestaat uit drie deelgebieden met een totale oppervlakte van 5,4 ha. Het is onbebouwd en gelegen tussen verschillende woonontwikkelingen en andere bebouwing. Het bestaat voornamelijk uit grasland met her en der kleine bosfragmenten en een deel van de buitenzone van het rusthuis in het noordwesten. Het ligt volgens het gewestplan in woonuitbreidings- en woongebied. Verder bebouwen van gebieden met een waterproblematiek kan leiden tot grotere overstromingsrisico's op andere plaatsen. De procedure om WORG's aan te duiden is daarom ingeschreven in de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, om de belangen van het watersysteem te beschermen. Daarbij zijn de stedenbouwkundige voorschriften bepaald die garanderen dat het gebied onbebouwd kan blijven en kan functioneren als onderdeel van het watersysteem. De Vlaamse minister, bevoegd voor Omgeving, zal hierover een openbaar onderzoek organiseren en een individuele kennisgeving sturen naar de eigenaars van percelen die geheel of gedeeltelijk binnen deze voorlopige aanduiding liggen.
- VR 2023 1512 DOC.1766-1 WORG Sint-Katelijne-Waver Hondsbossen - nota
- VR 2023 1512 DOC.1766-2 WORG Sint-Katelijne-Waver Hondsbossen - BVR
- VR 2023 1512 DOC.1766-3 WORG Sint-Katelijne-Waver Hondsbossen - bijlage
- VR 2023 1512 DOC.1766-4 WORG Sint-Katelijne-Waver Hondsbossen - bijlage
Voorlopige aanduiding watergevoelig openruimtegebied ‘Aa - Everdongenlaan’ in Turnhout
Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir
De Vlaamse Regering beslist tot voorlopige aanduiding van het gebied ‘Aa-Everdongenlaan’ in Turnhout als watergevoelig openruimtegebied (WORG). Het gebied is een onbebouwd industrieterrein dat momenteel grotendeels bestaat uit grasland. Het oostelijke deel van het gebied omvat een verharde parking. Het ligt volgens het gewestplan in gebied voor milieubelastende industrieën. Verder bebouwen van gebieden met een waterproblematiek kan leiden tot grotere overstromingsrisico's op andere plaatsen. De procedure om WORG's aan te duiden is daarom ingeschreven in de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, om de belangen van het watersysteem te beschermen. Daarbij zijn de stedenbouwkundige voorschriften bepaald die garanderen dat het gebied onbebouwd kan blijven en kan functioneren als onderdeel van het watersysteem. De Vlaamse minister, bevoegd voor Omgeving, zal hierover een openbaar onderzoek organiseren en een individuele kennisgeving sturen naar de eigenaars van percelen die geheel of gedeeltelijk binnen deze voorlopige aanduiding liggen.
- VR 2023 1512 DOC.1767-1 WORG Turnhout Aa-Everdongenlaan - nota
- VR 2023 1512 DOC.1767-2 WORG Turnhout Aa-Everdongenlaan - BVR
- VR 2023 1512 DOC.1767-3 WORG Turnhout Aa-Everdongenlaan - bijlage
- VR 2023 1512 DOC.1767-4 WORG Turnhout Aa-Everdongenlaan - bijlage
Voorlopige aanduiding watergevoelig openruimtegebied ‘Aa - Parkring’ in Turnhout
Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir
De Vlaamse Regering beslist tot voorlopige aanduiding van het gebied ‘Aa-Parkring in Turnhout als watergevoelig openruimtegebied (WORG). Het gebied bestaat uit twee delen, is onbebouwd en bestaat uit grasland met bomen. De zuidelijke grens omvat een aaneengesloten bomenrij. In het westen is het braakliggend deel van het bedrijfsperceel ten oosten van de waterloop opgenomen. Het ligt volgens het gewestplan in woongebied en gebied voor milieubelastende industrieën. Verder bebouwen van gebieden met een waterproblematiek kan leiden tot grotere overstromingsrisico's op andere plaatsen. De procedure om WORG's aan te duiden is daarom ingeschreven in de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, om de belangen van het watersysteem te beschermen. Daarbij zijn de stedenbouwkundige voorschriften bepaald die garanderen dat het gebied onbebouwd kan blijven en kan functioneren als onderdeel van het watersysteem. De Vlaamse minister, bevoegd voor Omgeving, zal hierover een openbaar onderzoek organiseren en een individuele kennisgeving sturen naar de eigenaars van percelen die geheel of gedeeltelijk binnen deze voorlopige aanduiding liggen.
- VR 2023 1512 DOC.1768-1 WORG Turnhout Aa-Parkring - nota
- VR 2023 1512 DOC.1768-2 WORG Turnhout Aa-Parkring - BVR
- VR 2023 1512 DOC.1768-3 WORG Turnhout Aa-Parkring - bijlage
- VR 2023 1512 DOC.1768-4 WORG Turnhout Aa-Parkring - bijlage
Voorlopige aanduiding watergevoelig openruimtegebied ‘Aa - Stadspark’ in Turnhout
Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir
De Vlaamse Regering beslist tot voorlopige aanduiding van het gebied ‘Aa-Stadspark’ in Turnhout als watergevoelig openruimtegebied (WORG). Het gebied bestaat uit parkgebied met grasvelden, bos en een vijver. Het ligt volgens het gewestplan in gebied voor dagrecreatie en woongebied. Verder bebouwen van gebieden met een waterproblematiek kan leiden tot grotere overstromingsrisico's op andere plaatsen. De procedure om WORG's aan te duiden is daarom ingeschreven in de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, om de belangen van het watersysteem te beschermen. Daarbij zijn de stedenbouwkundige voorschriften bepaald die garanderen dat het gebied onbebouwd kan blijven en kan functioneren als onderdeel van het watersysteem. De Vlaamse minister, bevoegd voor Omgeving, zal hierover een openbaar onderzoek organiseren en een individuele kennisgeving sturen naar de eigenaars van percelen die geheel of gedeeltelijk binnen deze voorlopige aanduiding liggen.
- VR 2023 1512 DOC.1769-1 WORG Turnhout Aa-Stadspark - nota
- VR 2023 1512 DOC.1769-2 WORG Turnhout Aa-Stadspark - BVR
- VR 2023 1512 DOC.1769-3 WORG Turnhout Aa-Stadspark - bijlage
- VR 2023 1512 DOC.1769-4 WORG Turnhout Aa-Stadspark - bijlage
Voorlopige aanduiding watergevoelig openruimtegebied ‘Sint-Jozefcollege’ in Turnhout
Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir
De Vlaamse Regering beslist tot voorlopige aanduiding van het gebied ‘Sint-Jozefcollege’ in Turnhout als watergevoelig openruimtegebied (WORG). Het gebied is grotendeels onbebouwd en bestaat grotendeels uit bos. Centraal-zuidelijk in het gebied is een groter open terrein gelegen. Centraal in het gebied, ten noorden van de Visbeek, ligt een verharde oppervlakte. Het ligt volgens het gewestplan in gebied voor gemeenschapsvoorzieningen en openbaar nut, met een kleine snipper woongebied. Verder bebouwen van gebieden met een waterproblematiek kan leiden tot grotere overstromingsrisico's op andere plaatsen. De procedure om WORG's aan te duiden is daarom ingeschreven in de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, om de belangen van het watersysteem te beschermen. Daarbij zijn de stedenbouwkundige voorschriften bepaald die garanderen dat het gebied onbebouwd kan blijven en kan functioneren als onderdeel van het watersysteem. De Vlaamse minister, bevoegd voor Omgeving, zal hierover een openbaar onderzoek organiseren en een individuele kennisgeving sturen naar de eigenaars van percelen die geheel of gedeeltelijk binnen deze voorlopige aanduiding liggen.
- VR 2023 1512 DOC.1770-1 WORG Turnhout Sint-Jozefcollege - notaBIS
- VR 2023 1512 DOC.1770-2 WORG Turnhout Sint-Jozefcollege - BVRBIS
- VR 2023 1512 DOC.1770-3 WORG Turnhout Sint-Jozefcollege - bijlageBIS
- VR 2023 1512 DOC.1770-4 WORG Turnhout Sint-Jozefcollege - bijlageBIS
Voorlopige aanduiding watergevoelig openruimtegebied ‘Goorloop’ in Westerlo
Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir
De Vlaamse Regering beslist tot voorlopige aanduiding van het gebied ‘Goorloop’ in Westerlo als watergevoelig openruimtegebied (WORG). Het gebied heeft een oppervlakte van 5,7 ha en bestaat uit achtertuinen en enkele onbebouwde bouwpercelen. De zone ten zuiden van de Goorloop is ingevuld door bos en weiland of akkers. Het ligt volgens het gewestplan in woonuitbreidings- en woongebied. Verder bebouwen van gebieden met een waterproblematiek kan leiden tot grotere overstromingsrisico's op andere plaatsen. De procedure om WORG's aan te duiden is daarom ingeschreven in de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, om de belangen van het watersysteem te beschermen. Daarbij zijn de stedenbouwkundige voorschriften bepaald die garanderen dat het gebied onbebouwd kan blijven en kan functioneren als onderdeel van het watersysteem. De Vlaamse minister, bevoegd voor Omgeving, zal hierover een openbaar onderzoek organiseren en een individuele kennisgeving sturen naar de eigenaars van percelen die geheel of gedeeltelijk binnen deze voorlopige aanduiding liggen.
- VR 2023 1512 DOC.1771-1 WORG Westerlo Goorloop - notaBIS
- VR 2023 1512 DOC.1771-2 WORG Westerlo Goorloop - BVRBIS
- VR 2023 1512 DOC.1771-3 WORG Westerlo Goorloop - bijlageBIS
- VR 2023 1512 DOC.1771-4 WORG Westerlo Goorloop - bijlageBIS
Voorlopige aanduiding watergevoelig openruimtegebied ‘Ven’ in Zandhoven
Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir
De Vlaamse Regering beslist tot voorlopige aanduiding van het gebied ‘Ven’ in Zandhoven als watergevoelig openruimtegebied (WORG). Het gebied bestaat uit twee delen, is onbebouwd en bestaat uit bos en weiland. Het ligt volgens het gewestplan in woongebied met landelijk karakter. Verder bebouwen van gebieden met een waterproblematiek kan leiden tot grotere overstromingsrisico's op andere plaatsen. De procedure om WORG's aan te duiden is daarom ingeschreven in de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, om de belangen van het watersysteem te beschermen. Daarbij zijn de stedenbouwkundige voorschriften bepaald die garanderen dat het gebied onbebouwd kan blijven en kan functioneren als onderdeel van het watersysteem. De Vlaamse minister, bevoegd voor Omgeving, zal hierover een openbaar onderzoek organiseren en een individuele kennisgeving sturen naar de eigenaars van percelen die geheel of gedeeltelijk binnen deze voorlopige aanduiding liggen.
- VR 2023 1512 DOC.1772-1 WORG Zandhoven Ven - nota
- VR 2023 1512 DOC.1772-2 WORG Zandhoven Ven - BVR
- VR 2023 1512 DOC.1772-3 WORG Zandhoven Ven - bijlage
- VR 2023 1512 DOC.1772-4 WORG Zandhoven Ven - bijlage
Voorlopige aanduiding watergevoelig openruimtegebied ‘Meerheide’ in Zoersel
Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir
De Vlaamse Regering beslist tot voorlopige aanduiding van het gebied ‘Meerheide' in Zoersel als watergevoelig openruimtegebied (WORG). Het gebied bestaat uit onbebouwd wei- en akkerland met in het uiterste zuiden een klein bosfragment. Het ligt volgens het gewestplan in woonuitbreidingsgebied. Verder bebouwen van gebieden met een waterproblematiek kan leiden tot grotere overstromingsrisico's op andere plaatsen. De procedure om WORG's aan te duiden is daarom ingeschreven in de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, om de belangen van het watersysteem te beschermen. Daarbij zijn de stedenbouwkundige voorschriften bepaald die garanderen dat het gebied onbebouwd kan blijven en kan functioneren als onderdeel van het watersysteem. De Vlaamse minister, bevoegd voor Omgeving, zal hierover een openbaar onderzoek organiseren en een individuele kennisgeving sturen naar de eigenaars van percelen die geheel of gedeeltelijk binnen deze voorlopige aanduiding liggen.
- VR 2023 1512 DOC.1773-1 WORG Zoersel Meerheide - notaBIS
- VR 2023 1512 DOC.1773-2 WORG Zoersel Meerheide - BVRBIS
- VR 2023 1512 DOC.1773-3 WORG Zoersel Meerheide - bijlageBIS
- VR 2023 1512 DOC.1773-4 WORG Zoersel Meerheide - bijlageBIS
Voorlopige aanduiding watergevoelig openruimtegebied ‘Verbrandendijk’ in Zwijndrecht
Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir
De Vlaamse Regering beslist tot voorlopige aanduiding van het gebied ‘Verbrandendijk' in Zwijndrecht als watergevoelig openruimtegebied (WORG). Het gebied is onbebouwd en bestaat uit bos. Het ligt volgens het gewestplan in woongebied. Verder bebouwen van gebieden met een waterproblematiek kan leiden tot grotere overstromingsrisico's op andere plaatsen. De procedure om WORG's aan te duiden is daarom ingeschreven in de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, om de belangen van het watersysteem te beschermen. Daarbij zijn de stedenbouwkundige voorschriften bepaald die garanderen dat het gebied onbebouwd kan blijven en kan functioneren als onderdeel van het watersysteem. De Vlaamse minister, bevoegd voor Omgeving, zal hierover een openbaar onderzoek organiseren en een individuele kennisgeving sturen naar de eigenaars van percelen die geheel of gedeeltelijk binnen deze voorlopige aanduiding liggen.
- VR 2023 1512 DOC.1774-1 WORG Zwijndrecht Verbrandendijk - nota
- VR 2023 1512 DOC.1774-2 WORG Zwijndrecht Verbrandendijk - BVR
- VR 2023 1512 DOC.1774-3 WORG Zwijndrecht Verbrandendijk - bijlage
- VR 2023 1512 DOC.1774-4 WORG Zwijndrecht Verbrandendijk - bijlage
Raad voor Betwistingen van Studievoortgangsbeslissingen: regularisatiemogelijkheid verzoekschrift: wijzigingsbesluit
Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir
Door de inkanteling van de Raad voor Betwistingen van Studievoortgangsbeslissingen (R. Stvb) onder de koepel van de Dienst van de Bestuursrechtscolleges, is het Procedurebesluit van toepassing op de rechtspleging van de R.Stvb. Daardoor moeten alle verzoekschriften voldoen aan de vormvereisten van het Procedurebesluit. De Vlaamse Regering keurt daarom principieel het besluit goed dat de procedureregeling qua regularisatiemogelijkheden van het verzoekschrift bij de Raad voor Betwistingen van Studievoortgangsbeslissingen in lijn brengt met de andere Vlaamse bestuursrechtscolleges. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.
- VR 2023 1512 DOC.1799-1 Wijziging BVR studievoortgangsbetwistingen - nota
- VR 2023 1512 DOC.1799-2 Wijziging BVR studievoortgangsbetwistingen - BVR
Uitvoering Vlaamse Intersectorale Akkoorden Social-Profitsector: subsidie sector milieu 2023
Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir
In uitvoering van de Vlaamse Intersectorale Akkoorden voor de Social-Profitsector kent de Vlaamse Regering de VIA-subsidie voor 2023 voor een totaal bedrag van 4,37 miljoen euro toe voor het verhogen van de koopkracht voor de sector milieu. De VIA-subsidies voor de verhoging van de koopkracht in de sector milieu is van toepassing op de werknemers van de organisaties die onder het paritair subcomité voor de socioculturele sector van de Vlaamse Gemeenschap vallen.
Samenwerkingsovereenkomst aanleg en optimalisatie van fauna uitstapplaatsen langs het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten
p voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir
Het Departement Omgeving en De Vlaamse Waterweg willen samenwerken om nieuwe Fauna Uitstapplaatsen (FUP’s) en verbeteringswerken aan reeds bestaande FUP’s te realiseren langsheen het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten. De Vlaamse Regering keurt daarvoor de samenwerkingsovereenkomst goed voor de aanleg en optimalisatie van FUP’s langs het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten. De FUP’s moeten een oplossing bieden voor de dieren die verdrinken omdat ze het kanaal niet meer uit geraken door de steile kanaalwanden. Om de FUP’s te realiseren zijn specifieke waterbouwkundige werkzaamheden nodig, die vallen onder de territoriale bevoegdheid en verantwoordelijkheid van De Vlaamse Waterweg. De samenwerking zet in op de ecologische ontsnippering van bestaande gewestelijke transportinfrastructuur en draagt zo bij aan het herstel van ecosystemen en de uitbouw van een netwerk van samenhangende natuur in Vlaanderen. Hiervoor wordt 610.000 euro voorzien.
Projectsubsidies aan provincie Oost-Vlaanderen voor aankoop te bebossen gronden en aan Waregem voor bosuitbreiding
Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir
De Vlaamse Regering kent in totaal zo'n 300.000 euro projectsubsidie toe aan de provincie Oost-Vlaanderen, met het oog op de aankoop van te bebossen gronden in Wachtebeke voor project Moervaart (deel 1 en 2). Ze kent tegelijk zo'n 578.000 euro projectsubsidie toe aan de stad Waregem, met het oog op de aankoop van te bebossen gronden in Waregem voor project Zavelput (deel 1, 2 en 3). De subsidies kaderen in het beleid voor bosuitbreiding in Vlaanderen.
Verzameldecreet Energie VI: wijzigingen in verband met uitbreiding EU Emissions Trading System (EU-ETS) naar scheepvaartsector, netbeheer, energie-efficiëntie en de afbouw van de afhankelijkheid van fossiele energiebronnen
Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir
Na advies van de VREG, de SERV en de Minaraad hecht de Vlaamse Regering opnieuw haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet dat het Gerechtelijk Wetboek, het decreet van 5 april 1995 over het milieubeleid en het Energiedecreet van 8 mei 2009 wijzigt. Het voorontwerp van wijzigingsdecreet zorgt voor aanpassingen rond de uitbreiding van het EU Emissions Trading System (EU-ETS) tot de sector van de scheepvaart en voor het invoeren van een apart EU-ETS2, en rond het netbeheer, de energie-efficiëntie en de afbouw van de afhankelijkheid van fossiele energiebronnen. Over dit voorontwerp van wijzigingsdecreet wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.
- VR 2023 1512 DOC.1822-1 Verzameldecreet VI - notaTER
- VR 2023 1512 DOC.1822-2 Verzameldecreet VI - decreetTER
- VR 2023 1512 DOC.1822-3 Verzameldecreet VI - memorieTER
- VR 2023 1512 DOC.1822-4 Verzameldecreet VI - advies
- VR 2023 1512 DOC.1822-5 Verzameldecreet VI - advies
Versterking kwaliteit energieprestatiecertificaat (EPC): wijziging Energiebesluit
Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir
Na adviezen van de VTC en van de GBA wijzigt de Vlaamse Regering opnieuw principieel het Energiebesluit van 19 november 2010, om het centraal examen voor energiedeskundigen type A opnieuw in te voeren, zodat er meer controle is over de kwaliteit van het examen en bijgevolg ook over de kwaliteit van de nieuw afgestudeerde energiedeskundigen en van de nieuw opgemaakte energieprestatiecertificaten. Daarnaast wordt de erkenningsregeling voor energiedeskundigen type A en type D versterkt door het opleggen van een aantal verplichtingen. Over dit wijzigingsbesluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.
- VR 2023 1512 DOC.1839-1 Versterking kwaliteit EPC - nota
- VR 2023 1512 DOC.1839-2 Versterking kwaliteit EPC - BVR
- VR 2023 1512 DOC.1839-3 Versterking kwaliteit EPC - advies
- VR 2023 1512 DOC.1839-4 Versterking kwaliteit EPC - advies
Wijziging decreet duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen (Materialendecreet) wat betreft de dringende verwerking van afvalstoffen
Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir
De Vlaamse Regering keurt principieel het voorontwerp van decreet goed dat het Materialendecreet wijzigt. Het gaat om een kleine aanpassing om de mogelijkheid te voorzien voor de Vlaamse minister bevoegd voor leefmilieu om in uitzonderlijke omstandigheden de onmiddellijke verwerking te kunnen bevelen van afvalstoffen in een inrichting. De mogelijkheid is voorzien omwille van heel specifieke omstandigheden waarin een bepaalde afvalstroom ontstaat die, indien niet tijdig verwerkt, een gevaar kan opleveren voor de (milieu)veiligheid, volksgezondheid of hygiëne, zoals bij de recente problematiek rond in beslag genomen drugs. Over dit voorontwerp van wijzigingsdecreet wordt het advies ingewonnen van de SERV en de Minaraad.
- VR 2023 1512 DOC.1840-1 Aanpassing materialendecreet - nota
- VR 2023 1512 DOC.1840-2 Aanpassing materialendecreet - decreetBIS
- VR 2023 1512 DOC.1840-3 Aanpassing materialendecreet - memorie
Herverdeling krediet energie-efficiëntiemaatregelen eigen gebouwen
Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir, Vlaams minister Matthias Diependaele
De Vlaamse Regering beslist tot de herverdeling van 2,168 miljoen euro vanuit de provisie bij Financiën en Begroting voor de implementatie van energie-efficiëntiemaatregelen voor de eigen gebouwen en technische installaties, in het kader van het Actieplan Energie-Efficiëntie in 2023.
- VR 2023 1512 DOC.1803-1 Herverdeling APEE - nota
- VR 2023 1512 DOC.1803-2 Herverdeling APEE - bijlage
- VR 2023 1512 DOC.1803-3 Herverdeling APEE - BVR
Implementatie Kaderdecreet Vlaamse Handhaving: wijziging diverse decreten
Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir, Vlaams minister Matthias Diependaele, Vlaams minister Jo Brouns
Het Kaderdecreet over de handhaving van Vlaamse regelgeving (KVH) stelt een nieuw algemeen kader vast voor de handhaving van Vlaamse regelgeving, als een doorontwikkeling van het Kaderdecreet Bestuurlijke Handhaving (KBH) van 22 maart 2019. Het KBH was niet automatisch van toepassing op alle Vlaamse regelgeving, daarvoor waren decreten nodig. Het KVH kiest opnieuw voor de techniek van implementatiedecreten. De Vlaamse Regering hecht in dit kader, na advies van de Raad van State, haar definitieve goedkeuring aan het ontwerpdecreet tot implementatie van het kaderdecreet Vlaamse Handhaving in diverse Vlaamse regelgeving. Het gaat om een groep Vlaamse regelgeving uit de sectoren Omgeving, Economie en Toerisme. Het ontwerpdecreet wordt nu ingediend bij het Vlaams Parlement.
- VR 2023 1512 DOC.1823-1 Implementatiedecreet KVH - nota
- VR 2023 1512 DOC.1823-2 Implementatiedecreet KVH - decreetTER
- VR 2023 1512 DOC.1823-3 Implementatiedecreet KVH - memorieBIS
- VR 2023 1512 DOC.1823-4 Implementatiedecreet KVH - advies
- VR 2023 1512 DOC.1823-5 Implementatiedecreet KVH - bijlage
Herverdeling krediet in kader van Mijn VerbouwPremie
Op voorstel van Vlaams minister Matthias Diependaele
De Vlaamse Regering beslist voor het begrotingsjaar 2023 tot de herverdeling van kredieten die ingeschreven zijn op de provisie ‘Versnelling woningrenovatie en hernieuwbare energie’, de zogenaamde ‘energiecrisisprovisie’, voor een totaal bedrag van 27 miljoen euro naar het programma Wonen voor de Mijn VerbouwPremie.
- VR 2023 1512 DOC.1804-1 Herverdeling uit energieprovisie naar Wonen - nota
- VR 2023 1512 DOC.1804-2 Herverdeling uit energieprovisie naar Wonen - BVR
Goedkeuring Addendum 2 aan Brownfieldconvenant 112. Aalst – Tragel
p voorstel van Vlaams minister Jo Brouns
Het Brownfielddecreet wil investeerders en projectontwikkelaars aanzetten tot de herontwikkeling van braakliggende of onderbenutte terreinen, de zogenaamde brownfields. Met dit decreet is een systematiek ontwikkeld waarbij de betrokken actoren met de Vlaamse Regering een brownfieldconvenant kunnen sluiten dat recht geeft op een aantal incentives en faciliterende maatregelen. Het brownfieldconvenant omschrijft het brownfieldproject en de rechten en plichten tussen partijen. Wijzigingen zijn mogelijk via een addendum aan het convenant, na ondertekening door alle betrokken partijen. In dit kader keurt de Vlaamse Regering Addendum 2 goed aan het Brownfieldconvenant 112. Aalst – Tragel. Het addendum regelt de toetreding van de nv Vanhove, de nv Tragelsport, de nv Matim en de nv Newtown als actoren. Het perceel 977/F3 wordt geschrapt uit het projectgebied gezien er een woning en bergplaats op zijn opgericht en de aanwending ervan niet langer noodzakelijk is voor de realisatie van het brownfieldproject. De percelen C1522/A en 952/G worden toegevoegd in functie van de realisatie van mobiliteitsinfrastructuur.
1,78 miljoen euro steun aan Pfizer manufacturing Belgium nv voor voorstudie decarbonisatie-traject en proefboringen voor Koude-warmteopslag (KWO)-installatie
Op voorstel van Vlaams minister Jo Brouns
De Vlaamse Regering kent 1,78 miljoen euro steun toe aan Pfizer manufacturing Belgium nv in Puurs voor de voorstudie van een decarbonisatie-traject en voor proefboringen voor een koude-warmteopslag (KWO)-installatie. De voorstudie moet de investeringen detailleren die nodig zijn om het decarbonisatie-traject te realiseren.
Uitvoering engagementen ter ondersteuning van de uitbouw van FacThory; ontwerp van investerings- en aandeelhoudersovereenkomst
Op voorstel van Vlaams minister Jo Brouns
De FacThory, de campus voor de slimme maakindustrie op de Thor site in Genk, wil zich ontwikkelen tot een hotspot voor de maakindustrie door de creatie van een ecosysteem van bedrijven en onderzoeksinstellingen die producten maken en technologie aanbieden om een bestaand proces te digitaliseren, automatiseren en slimmer te maken met als doel de flexibiliteit te verhogen en de doorlooptijd te verlagen. Om de verdere ontwikkeling en uitbating van de FacThory mogelijk te maken, zal een kapitaalsverhoging van 6,1 miljoen euro gebeuren bij de nv Mo-Thor. De nv Mo-Thor wordt hiermee structureel versterkt en zal samen met de betrokken partners (Flanders Make, KU Leuven, stad Genk, Sirris, …) de middelen op lange termijn ter beschikking houden voor de blijvende vernieuwing van FacThory. De ESR-uitgaven die op korte termijn gebeuren voor de bouw en uitrusting van de FacThory-campus worden gecompenseerd binnen het Fonds voor Innoveren en Ondernemen. Hiervoor wordt 6,14 miljoen euro vastleggingskrediet herverdeeld tussen 2 begrotingsartikels. De Vlaamse Regering gaat akkoord met de aandeelhoudersovereenkomst rond de kapitaalsverhoging tussen het Vlaams Gewest en de nv Mo-Thor en keurt het herverdelingsbesluit goed. Het Agentschap voor Innoveren en Ondernemen (VLAIO) neemt het fiduciair beheer van deze aandeelhoudersovereenkomst op.
Bekrachtiging en afkondiging oprichtingsdecreet nv Waterunie Operator
De Vlaamse Regering beslist tot bekrachtiging en afkondiging van het oprichtingsdecreet van de nv Waterunie Operator. Dit oprichtingsdecreet werd op 13 december 2023 aangenomen door het Vlaams Parlement.
Bekrachtiging en afkondiging decreet dat artikel 6 wijzigt in decreet over zero-emissievoertuigen: verwerking van persoonsgegevens
De Vlaamse Regering beslist tot bekrachtiging en afkondiging van het decreet dat artikel 6 wijzigt van het decreet over zero-emissievoertuigen en voertuigen aangedreven door alternatieve brandstoffen, wat de verwerking van persoonsgegevens betreft. Dit wijzigingsdecreet werd op 13 december 2023 aangenomen door het Vlaams Parlement.
Aanmelding bij de Europese Commissie van de alternatieve benadering aangaande artikel 6 van Richtlijn (EU) 2023/1791 van het Europees Parlement en de Raad van 13 september 2023 betreffende energie-efficiëntie en tot wijziging van Verordening (EU) 2023/955 (herschikking)
Conceptnota: “Naar een ambitieus Europees industriebeleid”
Mededeling aan de Vlaamse Regering
- VR 2023 1512 MED.0461-1 Conceptnota Europees industriebeleid - mededelingBIS
- VR 2023 1512 MED.0461-2 Conceptnota Europees industriebeleid - bijlageBIS
Bron: Vlaanderen.be - Beslissingen Ministerraad van 15 december 2023