16/11/2020

Beslissingen Ministerraad van 13 november 2020

wetgeving-2
Terug naar artikeloverzicht

Deelname Vlaanderen als ontwikkelingspartner aan de werking van de Mekong River Commission (MRC): overeenkomst en subsidiebesluit

Op voorstel van minister-president Jan Jambon, Vlaams minister Zuhal Demir, Vlaams minister Lydia Peeters

​De Vlaamse Regering beslist om als ontwikkelingspartner deel te nemen aan de werking van de Mekong River Commission (MRC) en keurt de daarbijhorende financiering van 1,1 miljoen euro voor de komende vijf jaar goed. Als ontwikkelingspartner van de MRC wordt Vlaanderen nauw betrokken bij de waterdiplomatie in de regio. Dit platform voor regionale samenwerking zet in op het beheer van de gedeelde waterreserves en de duurzame ontwikkeling van de Mekongrivier.​ De rivier is cruciaal voor het welzijn van de bevolking en de economische activiteit in continentaal Zuidoost-Azië, heeft de grootste inlandse zoetwater visindustrie, is bepalend voor de regionale voedselvoorziening voor meer dan 60 miljoen mensen en is zeer belangrijk voor de biodiversiteit.

 


Goedkeuring addendum brownfieldconvenant 145. Oudenaarde – Saffre Frères

Op voorstel van viceminister-president Hilde Crevits

Het brownfielddecreet wil investeerders en projectontwikkelaars aanzetten tot de herontwikkeling van braakliggende of onderbenutte terreinen, de zogenaamde brownfields. Het decreet ontwikkelde hiervoor een systematiek waarbij de betrokken actoren met de Vlaamse Regering een brownfieldconvenant sluiten, dat de rechten en plichten tussen partijen omschrijft. Een brownfieldconvenant kan gewijzigd worden, mits toestemming van alle partijen in het convenant, door een addendum aan het convenant. In dit kader keurt de Vlaamse Regering het Addendum goed aan het Brownfieldconvenant 145. Oudenaarde - Saffre Frères, waardoor de Sociale Huisvestingsmaatschappij Vlaamse Ardennen en Immo Markant (Anima Care) toetreden als actor.

 


Goedkeuring addendum 3 aan brownfieldconvenant 4. Willebroek – Denaeyer

Op voorstel van viceminister-president Hilde Crevits

Het brownfielddecreet wil investeerders en projectontwikkelaars aanzetten tot de herontwikkeling van braakliggende of onderbenutte terreinen, de zogenaamde brownfields. Het decreet ontwikkelde hiervoor een systematiek waarbij de betrokken actoren met de Vlaamse Regering een brownfieldconvenant sluiten, dat de rechten en plichten tussen partijen omschrijft. Een brownfieldconvenant kan gewijzigd worden, mits toestemming van alle partijen in het convenant, door een addendum aan het convenant. In dit kader keurt de Vlaamse Regering addendum 3 goed aan het Brownfieldconvenant 4. Willebroek - Denaeyer. Hierdoor treedt Hotel Essenza bvba als actor uit het brownfieldconvenant en treden Deneca Invest bv, Deneve Construct bv, Leman Invest nv en Echnaton nv toe tot het brownfieldconvenant als actoren. De realisatie van gemeenschapsruimten met socio-culturele bestemming wordt als doelstelling geschrapt.

 


GRUP 'Gecontroleerd overstromingsgebied met gereduceerd getij Bovenzanden' in Willebroek

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse Regering tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Gecontroleerd overstromingsgebied met gereduceerd getij Bovenzanden' in Willebroek. Het plan is de juridische basis voor de inrichting van de polders langs de Rupel ter hoogte van Willebroek, met de omvorming van Bovenzanden naar een gecontroleerd overstromingsgebied met gereduceerd getij waarbij het gebied een natuurontwikkeling krijgt. De Vlaamse minister bevoegd voor ruimtelijke ordening zal zorgen voor de uitvoering van dit besluit.

Nota aan de Vlaamse Regering BVR Advies RvS
Bijlage I Verordenend grafisch plan Bijlage I Verordenend grafisch plan (kaart) Bijlage II Stedenbouwk. Voorschriften
Bijlage IIIa Toelichtingsnota (tekst) Bijlage IIIb Toelichtingsnota (kaarten) Bijlage IV Register met percelen
Bijlage IV Register met percelen kaart Kaart 0 Situering plangebied Kaart 1 Bestaande feitelijke toestand: luchtfoto
Kaart 2 Bestaande juridische toestand Kaart 3 Bestaande juridische toestand: andere plannen

 


VLAREME: wijzigingsbesluit equivalente maatregelen

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

In het Mestdecreet is voorzien dat voor een aantal van de standaardmaatregelen die in de gebiedstypes 2 en 3 (met de slechtste waterkwaliteit) moeten nageleefd worden, equivalente maatregelen kunnen vastgelegd worden die de landbouwers als alternatief voor deze standaardmaatregelen kunnen uitvoeren. De Vlaamse Regering wijzigt daarom principieel VLAREME, het uitvoeringsbesluit bij het Mestdecreet. Het gewijzigde uitvoeringsbesluit bevat het regelgevend kader rond deze equivalente maatregelen. Zo wordt de werking van de beoordelingscommissie voor equivalente maatregelen geregeld en de wijze waarop de lijst van equivalente maatregelen vastgelegd wordt. Over dit wijzigingsbesluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Nota aan de Vlaamse Regering                        BVR-bis

 


Impact van de COVID-19-maatregelen op het platteland

mededeling aan de Vlaamse Regering

Mededeling aan de Vlaamse Regering Bijlage 

 


Milieuhandhavingsrapport 2019 van de Vlaamse Hoge Handhavingsraad voor Ruimte en Milieu (VHRM)

mededeling aan de Vlaamse Regering

Mededeling aan de Vlaamse Regering Milieuhandhavingsrapport 

 

 


Vlaamse Waterstofvisie “Europese koploper via duurzame innovatie”

mededeling aan de Vlaamse Regering

Mededeling aan de Vlaamse Regering

 

 

Bron: Vlaanderen.be - Beslissingen Ministerraad 13 november 2020