14/09/2020

Beslissingen Ministerraad van 11 september 2020 

wetgeving-2
Terug naar artikeloverzicht

Visienota 'Cofinanciering in functie van de kostenefficiëntie voor allocatie van middelen uit het Vlaams Klimaatfonds voor Vlaamse mitigatiemaatregelen'

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

Vlaanderen wil tegen 2030 zijn broeikasgasemissies in de niet-ETS-sectoren (European Emissions Trading System of emissiehandel) reduceren met 35% ten opzichte van 2005. Het Vlaams Energie- en Klimaatplan 2021-2030 moet deze uitdaging aanpakken. Volgens de prognoses zijn de maatregelen in het plan op dit moment nog onvoldoende om de doelstellingen te halen. Het zal dus nodig zijn om te zorgen voor een versnelling van investeringen, innovatie en technologische vooruitgang. Het Vlaams Klimaatfonds zal daarom in de toekomst verder ingezet worden als hefboom voor Vlaamse maatregelen die bijdragen aan de Vlaamse broeikasgasreductiedoelstelling in de niet-ETS en LULUCF-sectoren (Land use, Land Use Change and Forestry) en de no-debit regel. De Vlaamse Regering keurt in dat verband de visienota goed over de aanpak voor allocatie van middelen uit het Vlaams Klimaatfonds.  

BIS-Visienota Vlaamse Regering

 


Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA): wijzigingsdecreet

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

Na adviezen van de SERV, van de SARO en van de Minaraad, hecht de Vlaamse Regering opnieuw haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet dat diverse decreten aanpast met betrekking tot de omvorming van het Vlaams Energie-agentschap tot het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA), tot integratie van opdrachten rond klimaat van het Departement Omgeving in dit Vlaams Energie- en Klimaatagentschap, tot integratie van opdrachten rond lucht van het Departement Omgeving in de Vlaamse Milieumaatschappij en houdende rapportage door het Departement Omgeving. Dit decreet zorgt voor terminologische aanpassingen in verschillende Vlaamse decreten. Het doel van dit decreet is dan ook om in de regelgeving de juridische continuïteit te garanderen in het kader van de door het Vlaams Regeerakkoord vooropgestelde overschakeling naar het VEKA. Daarnaast geeft het ook uitvoering aan het Vlaams Regeerakkoord door het concentreren van taken rond lucht(kwaliteit) bij de Vlaamse Milieumaatschappij. Met het oog op de integrale benadering van het omgevingsbeleid wordt de milieurapportage omgevormd naar een permanente rapportage over omgeving waarin ruimtelijke ordening wordt meegenomen. Over dit voorontwerp van wijzigingsdecreet wordt nog het advies gevraagd aan de Raad van State.

Nota aan de Vlaamse Regering Memorie van Toelichting BVR
Advies Minaraad Advies SARO Advies SERV

 


Aanpassing omgevingsvergunningenbesluit aan nieuwe decretale regelingen

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

Omgevingsvergunningenbesluit om het af te stemmen op recente wijzigingen van het Omgevingsvergunningendecreet. Het betreft onder meer de nieuwe decretale regelingen rond de meldingen en rond de wijziging van voorwaarden van vergunningen. Andere aanpassingen zijn eerder optimalisaties en van technische aard.

Nota aan de Vlaamse Regering BVR                            RVS            

 


Samenwerkingsakkoord vermindering van de nationale emissies van bepaalde luchtverontreinigende stoffen

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

Op 29 november 2019 stemde de Vlaamse Regering in met het ontwerp van samenwerkingsakkoord tussen de Federale Staat en de gewesten over de vermindering van de nationale emissies van bepaalde luchtverontreinigende stoffen. Na advies van de Minaraad en van de Raad van State hecht ze nu haar definitieve goedkeuring aan het ontwerpdecreet dat instemt met dit samenwerkingsakkoord. Het akkoord geeft uitvoering aan een Europese richtlijn, die emissieplafonds vastlegt voor zwaveloxiden, stikstofoxiden, ammoniak, fijn stof en vluchtige organische stoffen exclusief methaan. De richtlijn legt lidstaten ook op een emissiereductieprogramma op te stellen om die doelstellingen te halen. Het ontwerp van instemmingsdecreet wordt nu ingediend bij het Vlaams Parlement.

Nota aan de Vlaamse Regering BVR                            RVS            
Ontwerpdecreet Bijlage  

 


Voorlopige bandingfactor project Aperam

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

De evaluatie van het steunmechanisme voor groene stroom en warmtekrachtkoppeling heeft gezorgd voor een hervorming van het steunmechanisme. Daarbij is voor bepaalde categorieën een projectspecifieke berekening voorzien van de bandingfactor. De bandingfactor bepaalt het aantal certificaten dat men bekomt per opgewekte hoeveelheid groene stroom en is onderhevig aan aanpassingen ten gevolge van de evolutie van de investeringskosten, brandstofprijzen, elektriciteitsprijs, … Het Energiebesluit voorziet daarvoor een procedure in twee stappen, waarbij eerst een voorlopige bandingfactor wordt berekend door het Vlaams Energieagentschap, wat dan gevalideerd wordt via  de Vlaamse Regering. In dit kader keurt de Vlaamse Regering het besluit goed dat een voorlopige bandingfactor vaststelt voor het project 'Aperam', een zonnepanelenproject met een piekvermogen van ongeveer 28,9 MWp op het dak, de grond en de carport van Aperam Stainless Belgium nv in Genk.

 


Voorlopige bandingfactor project Christeyns

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

De evaluatie van het steunmechanisme voor groene stroom en warmtekrachtkoppeling heeft gezorgd voor een hervorming van het steunmechanisme. Daarbij is voor bepaalde categorieën een projectspecifieke berekening voorzien van de bandingfactor. De bandingfactor bepaalt het aantal certificaten dat men bekomt per opgewekte hoeveelheid groene stroom en is onderhevig aan aanpassingen ten gevolge van de evolutie van de investeringskosten, brandstofprijzen, elektriciteitsprijs, … Het Energiebesluit voorziet daarvoor een procedure in twee stappen, waarbij eerst een voorlopige bandingfactor wordt berekend door het Vlaams Energieagentschap, wat dan gevalideerd wordt via de Vlaamse Regering. In dit kader keurt de Vlaamse Regering het besluit goed dat een definitieve bandingfactor vaststelt voor het project 'Christeyns', een zonnepanelenproject met een piekvermogen van ongeveer 414 kWp op het dak van Christeyns nv in Gent, met een directe lijn die de eigen site overschrijdt. 

 


Handhaving onroerend erfgoed: aanwijzing ambtenaren dwangbevelen

Op voorstel van Vlaams minister Matthias Diependaele

De Vlaamse Regering wijst drie personeelsleden aan van de afdeling Handhaving van het Departement Omgeving, voor het viseren en uitvoerbaar verklaren van dwangbevelen. Voor een efficiënte behandeling van de gerechtelijke en bestuurlijke handhavingsdossiers rond onroerend erfgoed is het vereist dat meerdere personeelsleden van de afdeling Handhaving van het departement Omgeving gemachtigd zijn om de verschuldigde bedragen in te vorderen bij dwangbevel.

 

 

Bron: Vlaanderen.be - Beslissingen Ministerraad 11 september 2020