14/03/2022

Beslissingen Ministerraad van 11 maart 2022

wetgeving-2
Terug naar artikeloverzicht

Plan Vlaamse Veerkracht: Subsidiëring toeristische projecten van Vlaamse Meesters, natuur en culinaire belevingen

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

​De Vlaamse Regering legt principieel de regels vast voor de relanceprojectoproep tot subsidiëring van toeristische projecten van Vlaamse Meesters (Projectoproep voor tentoonstellingen, duurzame infrastructuurwerken, en herdenkingen in het kader van de Vlaamse Meesters), Natuur (Projectoproep voor nieuwe opportuniteiten en kansen voor kwaliteit opschaling, met focus op wandelen, recreatieve verbreding van landbouwactiviteiten, natuurtoerisme in natuur- en bosgebieden en waterbeleving) en Culinaire belevingen. Voor deze drie projectoproepen worden respectievelijk 9,5 miljoen euro, 3,6 miljoen euro en 3 miljoen euro voorzien. Dit kadert binnen een aantal initiatieven die de toeristische sector een nieuwe levensadem geven en tegelijkertijd de ambitie schragen om versneld in te zetten op vergroening, verduurzaming, digitalisering en bewuster reizen. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Nota aan de Vlaamse Regering BVR Relanceplan Vlaamse Regering
Bijlage  Voortgangsrapport meetmoment  

 


Wijziging Bodem- en Materialendecreet: verduidelijking asbestbepalingen en rechtsgrond beheer persoonsgegevens

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief diverse bepalingen in het Bodemdecreet en het decreet over het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen (Materialendecreet). Dit wijzigingsdecreet verduidelijkt enkele asbestbepalingen in het Materialendecreet. Het voorziet ook in de oprichting van een sectorraad asbest en in een rechtsgrond voor het beheer van persoonsgegevens die worden bijgehouden in het kader van data-inzameling over afvalstoffenproductie, -inzameling en -verwerking. Het geeft een rechtsgrond om de beheerders van online marktplaatsen verplichtingen op te leggen in het kader van de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid. Het Bodemdecreet wordt aangepast aan de wijzigingen die in 2020 werden aangebracht in het Burgerlijk Wetboek. Het ontwerp van wijzigingsdecreet wordt nu ingediend bij het Vlaams Parlement.

Nota aan de Vlaamse Regering BVR
Advies RvS    Memorie van Toelichting

 


Addendum aan het Vlaamse Luchtbeleidsplan 2030: tijdsschema

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

​Op 25 oktober 2019 keurde de Vlaamse Regering het Vlaamse Luchtbeleidsplan 2030​​​​​ goed. Een rechterlijke uitspraak stelt nu dat aan de maatregelen die tot doel hebben om de overschrijding van de luchtkwaliteitsnorm voor de NO₂-jaargrenswaarde zo kort mogelijk te houden, een tijdsschema moet gekoppeld worden, opdat het plan kan dienen als luchtkwaliteitsplan zoals bedoeld in de Europese Richtlijn ter zake. De Vlaamse Regering voegt daarom nu het tijdsschema als addendum toe aan het Vlaamse Luchtbeleidsplan 2030​.

Nota aan de Vlaamse Regering Addendum Tijdsschema maatregelen

 


Voorwaarden toekenning subsidies voor opmaak gemeentelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

Gemeenten kunnen in bepaalde gevallen beroep doen op subsidies voor de opmaak van gemeentelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen (RUP's). De Vlaamse Regering wijzigt nu, na advies van de Raad van State, definitief het besluit dat de voorwaarden bepaalt voor het toekennen van die subsidies. In het licht van de beoogde bouwshift en de doelstelling om open ruimte maximaal te vrijwaren, is het de bedoeling om RUP's die leiden tot bijkomend ruimtebeslag niet langer te subsidiëren. Daarom worden twee van de vijf categorieën subsidiabele RUP's geschrapt en wordt één categorie grondig geheroriënteerd.

Nota aan de Vlaamse Regering BVR Advies RvS

 


Aanpassing lijst analysepakketten erkende laboratoria in de discipline bodem, deeldomein bodemsanering

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

​In het licht van de verscherpte nieuwe inzichten rond de PFAS-problematiek wijzigt de Vlaamse Regering principieel het VLAREL, het Vlaams reglement over erkenningen met betrekking tot het leefmilieu, met het oog op de aanpassing van de lijst van analysepakketten voor de erkende laboratoria in de discipline bodem, deeldomein bodemsanering. De PFAS-parameters worden opgenomen in het analysepakket. Door opname van deze parameters in de analysepakketten voor bodem en grondwater krijgt de OVAM meer juridische zekerheid over de kwaliteitsvolle uitvoering van deze analyses door o.a. ringtesten en toezicht via audits. Het analysepakket bodemlucht wordt geschrapt. Dit wijzigingsbesluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Nota aan de Vlaamse Regering Addendum Tijdsschema maatregelen

 


Definitieve vaststelling GRUP Sint-Lievens-Houtem en Kottembos

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse Regering tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) 'Sint-Lievens-Houtem en Kottembos' en aan de bijbehorende bijlagen. Het plangebied is gelegen op het grondgebied van Erpe-Mere, Herzele, Lede, Oosterzele, Sint-Lievens-Houtem, Wetteren en Zottegem. Het omvat de gebieden van de ruilverkaveling Sint-Lievens-Houtem en de omgeving van Kottembos. Het gebied wordt begrensd door de E40 ten noorden, de N42 ten westen en de N46 ten zuiden. Het GRUP wil uitvoering geven aan de bepalingen binnen het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen over de afbakening van de gebieden van de natuurlijke en agrarische structuur (AGNAS) zoals uitgewerkt in de ruimtelijke visie voor landbouw, natuur en bos in de regio Schelde-Dender en Vlaamse Ardennen. Daarnaast wil het bestemmingswijzigingen doorvoeren om de realisatie van Europese Natuurdoelen mogelijk te maken en de aangeduide ankerplaats 'Vallei van de Cotthembeek met omringende kouters' vertalen naar erfgoedlandschap. Ten slotte moet het ook de opties van de ruilverkaveling Sint-Lievens-Houtem planologisch verankeren. Het plan legt de daarvoor noodzakelijk bestemmingen en stedenbouwkundige voorschriften vast op perceelsniveau. Het plangebied omvat een oppervlakte van omtrent 3330 ha.

Nota aan de Vlaamse Regering BVR Advies RvS
Bijlage I. verordenend grafisch plan Bijlage II. Stedenbouwkundige voorschriften Bijlage IIIa. Toelichtingsnota - tekst
Bijlage IIIa. toelichtingsnota - kaarten Bijlage IV: register met de percelen Kaart 0 Situering plangebieden
Kaart 1 Bestaande feitelijke toestand: luchtfoto Kaart 2 Bestaande juridische toestand: gewestplannen Kaart 3 Bestaande juridische toestand: andere plannen
Bijlage I Verordenend Grafisch Plan - deelplan 1 Bijlage I Verordenend Grafisch Plan - deelplan 2 Bijlage IV: register met de percelen: bestemmingswijziging
Bijlage IV: register met de percelen: bestemmingswijziging    

 


Definitieve vaststelling GRUP Vinderhoutse Bossen, vallei van de Oude Kale en Appensvoorde

p voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

​Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse Regering tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) 'Vinderhoutse bossen, vallei van de Oude Kale en Appensvoorde' en aan de bijbehorende bijlagen. Het plangebied is gelegen op het grondgebied van de gemeenten Gent, Lievegem en Deinze. Het omvat het gebied tussen het kanaal Gent-Brugge, de Gentse Ringvaart, de Beekstraat en de valleien van de Oude Kale en Meirebeek. De valleigebieden krijgen een aangepaste bestemming als natuurgebied of agrarisch gebied met overdruk natuurverweving en de Vinderhoutse bossen worden uitgebreid.

Nota aan de Vlaamse Regering BVR Advies RvS
Bijlage I. verordenend grafisch plan Bijlage II. Stedenbouwkundige voorschriften Bijlage IIIa. Toelichtingsnota - tekst
Bijlage IIIa. toelichtingsnota - kaarten Bijlage IV: register met de percelen Kaart 0 Situering plangebieden
Kaart 1 Bestaande feitelijke toestand: luchtfoto Kaart 2 Bestaande juridische toestand: gewestplannen Kaart 3 Bestaande juridische toestand: andere plannen
Bijlage I Verordenend Grafisch Plan Bijlage IV: register met de percelen: bestemmingswijziging  

 

 

Bron: Beslissingen Ministerraad van 11 maart 2022