11/01/2019

Beslissingen Ministerraad van 11 januari 2019

Back to article overview

Aanstelling onderhandelaar brownfieldconvenanten

11 januari 2019, op voorstel van minister Philippe Muyters
 
Het brownfielddecreet moet investeerders en projectontwikkelaars aanzetten tot de herontwikkeling van braakliggende of onderbenutte terreinen, de zogenaamde brownfields. Het decreet zorgt voor een systematiek waarbij de betrokken actoren met de Vlaamse Regering een brownfieldconvenant kunnen sluiten. Momenteel zijn er vijf onderhandelaars brownfieldconvenanten aangesteld. Op 30 juni 2019 gaat Dirk Henckens, één van deze vijf onderhandelaars, met pensioen. Aangezien deze persoon voltijds (1 VTE) de taak van onderhandelaar opneemt, dringt een bijkomende inzet van onderhandelaars zich op om deze uitval te compenseren. De Vlaamse Regering beslist daarom dat Pascal Maebe vanaf 1 februari 2019 als onderhandelaar brownfieldconvenanten zal optreden voor een tijdsbesteding van 0,50 VTE. Ze keurt ook het optrekken goed van de inzet van 0,25 VTE naar 0,5 VTE voor volgende onderhandelaars Brownfieldconvenanten, met inwerkingtreding op 1 februari 2019: Machteld De Dobbeleer en Stefaan Baeteman. 
 

Addendum 3 aan Brownfieldconvenant 42. Investeringszone Petroleum Zuid

11 januari 2019, op voorstel van minister Philippe Muyters
 
Het brownfielddecreet moet investeerders en projectontwikkelaars aanzetten tot de herontwikkeling van braakliggende of onderbenutte terreinen, de zogenaamde brownfields. Het decreet zorgt voor een systematiek waarbij de betrokken actoren met de Vlaamse Regering een brownfieldconvenant kunnen sluiten. Een brownfieldconvenant kan gewijzigd worden door een addendum, met toestemming van alle partijen. De Vlaamse Regering keurt nu addendum 3 goed bij het Brownfieldconvenant 42. Investeringszone Petroleum Zuid. Het gaat om de uitbreiding en aanpassing van het projectgebied na aankoop en verkoop van een aantal loten. Daarnaast voorziet het addendum in een verlenging van de convenantsduur waardoor de termijn van het convenant in overeenstemming wordt gebracht met de termijn van de PPS-overeenkomst die een gefaseerde herontwikkeling voorziet tot en met 2036. 
 

Addendum aan Brownfieldconvenant 46. Craeyenhof – Zwijndrecht (Burcht)

11 januari 2019, op voorstel van minister Philippe Muyters
 
Het brownfielddecreet moet investeerders en projectontwikkelaars aanzetten tot de herontwikkeling van braakliggende of onderbenutte terreinen, de zogenaamde brownfields. Het decreet zorgt voor een systematiek waarbij de betrokken actoren met de Vlaamse Regering een brownfieldconvenant kunnen sluiten. Een brownfieldconvenant kan gewijzigd worden door een addendum, met toestemming van alle partijen. De Vlaamse Regering keurt nu een addendum goed bij het Brownfieldconvenant 46. Craeyenhof – Zwijndrecht (Burcht). Craeyenhof Properties bvba treedt als Actor toe tot het convenant
 

Herziening of opheffing stedenbouwkundige voorschriften algemene en bijzondere plannen van aanleg en gemeentelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen

11 januari 2019, op voorstel van minister Joke Schauvliege
 
Het decreet dat diverse bepalingen rond ruimtelijke ordening, milieu en omgeving wijzigt, voegt een artikel toe in de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO), waarmee een soepele herzieningsprocedure wordt voorzien voor verouderde of te gedetailleerde voorschriften van algemene en bijzondere plannen van aanleg en bepaalde voorschriften van gemeentelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen (RUP), die op het terrein vaak een beter ruimtelijk rendement en energiebesparende maatregelen verhinderen. De Vlaamse Regering keurt nu, na advies van de Raad van State, definitief een besluit goed dat uitvoering geeft aan dat artikel. Doel is om gemeenten toe te laten voorschriften op te heffen of aan te passen zodat vormen van ruimtelijke rendementsverhoging worden bevorderd, zoals intensivering van het ruimtegebruik, verweving van verschillende functies, hergebruik van constructies en het tijdelijk toelaten van ruimtegebruik. Door de herziening of de opheffing van deze verouderde voorschriften kunnen gemeenten een belangrijke stimulans geven aan projecten rond hernieuwbare energie en tevens bijdragen aan de verhoging van de energie-efficiëntie van het bestaande gebouwenpatrimonium. 
 

 


Wijziging VLAREME nav gemeentelijke fusies

11 januari 2019, op voorstel van minister Joke Schauvliege
 
Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief bijlage 2 bij VLAREME (uitvoeringsbesluit bij het Mestdecreet van 22 december 2006). Bedoeling is het besluit aan te passen aan de gemeentelijke fusies die sinds 1 januari 2019 zijn ingegaan. Om de gemeentelijke productiedruk van de fusiegemeenten te bepalen, is de productiedruk berekend voor het volledige grondgebied van de fusiegemeente op basis van de dierlijke productie en gebruiksruimte voor dierlijke mest uit 2014. Op basis van deze berekening worden gemeenten in drie categorieën onderverdeeld. De gemeentelijke productiedruk speelt een rol in het bepalen van de mestverwerkingsplicht.  
 

 


Lage-emissiezones: aanpassing decreet

11 januari 2019, op voorstel van minister Joke Schauvliege
 
De Vlaamse Regering heeft een regelgeving voor lage-emissiezones (LEZ) uitgewerkt via het LEZ-decreet. Sinds 1 februari 2017 is een lage-emissiezone van kracht in de stad Antwerpen. Op basis van de ervaringen van Antwerpen zijn een aantal aanpassingen aan het decreet aangewezen. Ook de stad Gent wil een LEZ invoeren vanaf 1 januari 2020. Omdat Gent het toezicht wil organiseren via een combinatie van vaste en mobiele camera's, is het nodig om in het LEZ-decreet plaatsings- en gebruiksvoorwaarden op te nemen rond het gebruik van mobiele bewakingscamera's. De Vlaamse Regering wijzigt daarom, na advies  van de Minaraad, van de MORA, van de Gegevensbeschermingsautoriteit en van de Vlaamse Toezichtcommissie, opnieuw principieel diverse bepalingen van het LEZ-decreet. Het voorontwerp van wijzigingsdecreet gaat nu voor advies naar de Raad van State. 
 
 

 


Premie vervanging oude en vervuilende huishoudelijke verwarming op vaste brandstoffen

11 januari 2019, op voorstel van minister Joke Schauvliege
 
Huishoudelijke steenkool- en houtverwarming zorgen voor een grote bijdrage aan de Vlaamse uitstoot van luchtverontreinigende polluenten, voornamelijk door stook in oudere en vervuilende toestellen en slecht gebruik. De vervanging door nieuwe verwarmingssystemen die merkelijk beter scoren op het vlak van uitstoot en rendement moet een positieve impact hebben op de uitstoot van huishoudelijke verwarming en eveneens de energie-efficiëntie verbeteren. Geschat wordt dat momenteel ongeveer 600.000 gezinnen stoken met steenkool of hout, waarbij het stooktoestel in hoofdzaak wordt gebruikt als sfeer- of bijverwarming. Een actieve aanmoediging via premies zal de vervanging van oude stooktoestellen en open haarden versnellen en de emissies van huishoudelijke verwarming sneller doen afnemen. In dit kader beslist de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, definitief een tegemoetkoming in de kosten in te voeren voor de vervanging van oude en vervuilende individuele verwarmingssystemen op vaste brandstoffen in particuliere wooneenheden. 
 

 


Mededelingen

GH rolnummer 6700

11 januari 2019, mededeling aan de Vlaamse Regering
 
Grondwettelijk Hof: rolnummer 6700 Prejudiciële vragen betreffende de artikelen 1, 45, 49, 52, 56, 57 en 74, § 3, van de wet van 29 maart 1962 « houdende organisatie van de ruimtelijke ordening en van de stedebouw », artikel 2 van het Burgerlijk Wetboek, de artikelen 191, § 1, zevende lid, en 192, § 2, van het decreet van het Vlaamse Gewest van 18 mei 1999 houdende de organisatie van de ruimtelijke ordening en de artikelen 4.2.14, § 2, 4.6.4, § 1, tweede lid, 2°, en 7.5.6, eerste lid, van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, gesteld door het Hof van Beroep te Antwerpen Arrest nr. 158/2018 van 22 november 2018
 

 


 

Bron: Vlaanderen.be - Beslissingen Ministerraad 11 januari 2019