Terug naar artikeloverzicht

Subsidie Vlaco vzw

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

De Vlaamse Regering kent voor 2022 een werkingssubsidie toe van maximaal 452.084 euro aan Vlaco vzw. Vlaco vzw is een partnerschap tussen alle intercommunales, OVAM en verwerkers in Vlaanderen om de biologische kringloop te sluiten, zowel via preventie, thuiskringlopen als door selectief ingezamelde biomassa en voedselafval om te zetten tot kwalitatieve bodemverbeterende middelen. ​De subsidie is bedoeld voor de uitvoering en ontwikkeling van acties rond duurzaam materialenbeleid rond organisch-biologisch afval; acties voor een slimme afzet van organisch-biologische eindproducten; acties rond een toepassingsgericht kenniscentrum voor organisch-biologische stromen en acties rond thuis voorkomen van organisch-biologisch afval en voedselverlies. 

 


Vergunningsaanvragen windturbineprojecten en windturbines vanaf 1500 kW in eerste aanleg laten behandelen door Vlaamse Regering

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

​Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het uitvoeringsbesluit bij het decreet over de omgevingsvergunning. De wijziging beoogt om vergunningsaanvragen voor windturbineprojecten en windturbines vanaf 1500 kW in eerste aanleg altijd te laten behandelen door de Vlaamse Regering, omwille van eenvormigheid, cumulatieve effecten en vereiste expertise. Dat moet ook opeenvolgende beroepsprocedures vermijden.

Nota aan de Vlaamse Regering BVR Advies RvS

 


Stralingsnormering zendantennes: wijzigingsbesluit

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

Om de regelgeving in lijn te brengen met de technologische evoluties beslist de Vlaamse Regering, na adviezen van de Raad van State en van de Vlaamse Toezichtcommissie voor de verwerking van persoonsgegevens (VTC), definitief haar besluit met algemene en sectorale bepalingen rond milieuhygiëne aan te passen, voor wat betreft de normering van vast opgestelde zendantennes voor elektromagnetische golven tussen 100 kHz en 300 GHz. De bijkomende blootstellingsnorm per antenne wordt vervangen door een norm per telecomoperator. Deze norm per operator is een blootstellingsnorm waaraan per locatie alle vast opgestelde zendantennes van één operator moeten voldoen (dus de samengestelde velden van alle antennes van één operator en niet van elke antenne apart). Voorgesteld wordt om deze norm per operator vast te leggen op 1/5 van de cumulatieve blootstellingsnorm.

Nota aan de Vlaamse Regering BVR Advies RvS

 


Vergroeningsregels gewasdiversificatie

Op voorstel van Vlaams minister Jo Brouns

​De Vlaamse Regering keurt principieel het besluit goed dat voor het teeltjaar 2022 de afwijkingen rond braakliggend land regelt in het kader van de vergroeningsregels gewasdiversificatie voor landbouwers. Sommige van die regels in het kader van de steunregelingen voor het gemeenschappelijk landbouwbeleid sluiten productie op een landbouwperceel uit, het perceel in kwestie wordt dan niet ingezet in het kader van de voedselvoorziening. De Europese Commissie laat de lidstaten nu toe om voor het teeltjaar 2022 afwijkingen toe te staan op deze regels. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Nota aan de Vlaamse Regering BVR

 


Wijziging Onroerend-erfgoeddecreet: uitvoering visienota lokaal onroerend erfgoedbeleid (en toekenning gewestelijke beboetingsbevoegdheid)

De Vlaamse Regering beslist tot bekrachtiging en afkondiging van het decreet dat het Onroerend-erfgoeddecreet wijzigt. De wijzigingen geven uitvoering aan de visienota lokaal onroerend-erfgoedbeleid, die de krijtlijnen uitzet voor een versterkte samenwerking tussen het Vlaamse en het lokale beleidsniveau op het vlak van onroerend erfgoed, met focus op enkele beleidsmaatregelen en -doelstellingen: de oprichting van bijkomende erkende onroerend-erfgoedgemeenten aantrekkelijker maken door een rechtsgrond te bieden voor een structurele subsidie; de verdere uitbouw van een lokaal onroerend-erfgoedbeleid stimuleren; de rechtsgevolgen van vastgesteld geïnventariseerd erfgoed optimaliseren, en het duidelijker omschrijven van de motiveringsplicht voor vergunningverleners in het geval van sloop en kap van vastgestelde items op de inventarissen voor het bouwkundig of landschappelijk erfgoed en op de landschapsatlas; een rechtsgrond creëren voor een nieuwe premie voor de buitensporige directe kost van verplicht uit te voeren archeologisch onderzoek van menselijke skeletresten; een meer gestroomlijnd handhavingsluik; en de onroerend-erfgoedregelgeving ‘futureproof’ en rechtszeker maken. Dit decreet werd aangenomen door het Vlaams Parlement op 8 juni 2022.

Decreet

 

Bron: Vlaanderen.be - Beslissingen Ministerraad van 10 juni 2022