13/12/2021

Beslissingen Ministerraad van 10 december 2021

wetgeving-2
Terug naar artikeloverzicht

Plan Vlaamse Veerkracht: subsidie imec voor opstart Testing & Experimentation Facility Hardware for Edge AI Vlaanderen

Op voorstel van viceminister-president Hilde Crevits

De investeringsimpuls ‘versterking onderzoeksveld en versnelling Onderzoek en Ontwikkeling (O&O)’ kadert in het Vlaams Relanceplan Vlaamse Veerkracht. In dit kader keurt de Vlaamse Regering nu de opstart goed van de Testing & Experimentation Facility Hardware for Edge AI. Hiermee zal imec een platform opzetten dat het Vlaamse en Europese ecosysteem zal toelaten om met Edge AI (Artificiële Intelligentie in de rand) componenten en oplossingen te experimenteren. Zo worden in een vroeg stadium O&O-prototypes gebaseerd op geavanceerde technologieën beschikbaar gesteld aan het Europese ecosysteem en dit om een vroege validatie van de performantie van deze prototypes mogelijk te maken. De focus ligt op applicaties die gebruik maken van of nood hebben aan een Edge AI functionaliteit. Dit zal de tijd tot de markt verkorten wat een aanzienlijk concurrentievoordeel kan opleveren voor het Europese ecosysteem. Voor dit project is een budget voorzien van 20 miljoen euro uit de relanceprovisie. Tot slot is deze subsidie een eerste stap voor het opzetten van een Europees consortium dat Edge AI systemen naar mogelijke afnemers moet brengen.

 


 

Principiële goedkeuring Brownfieldconvenant 227. Zottegem – Grensstraat

Op voorstel van viceminister-president Hilde Crevits

Het Brownfielddecreet wil investeerders en projectontwikkelaars aanzetten tot de herontwikkeling van braakliggende of onderbenutte terreinen, de zogenaamde brownfields. Het decreet zorgt voor een systematiek waarbij de betrokken actoren met de Vlaamse Regering een brownfieldconvenant afsluiten dat rechten doet ontstaan op een aantal incentives en faciliterende maatregelen. Het brownfieldconvenant omschrijft het brownfieldproject en de rechten en plichten tussen partijen. De Vlaamse Regering keurt nu principieel het ontwerp van brownfieldconvenant 227. Zottegem-Grensstraat goed. Het Agentschap Innoveren & Ondernemen zal samen met de betrokken gemeente het voorziene inspraakmoment aankondigen en organiseren.

 


Financiering vanuit het Vlaams klimaatfonds (VKF) naar het Departement Landbouw en Visserij en ILVO voor het LIFE preparatory project 'CarbonCounts'

p voorstel van viceminister-president Hilde Crevits

Het Departement Landbouw en Visserij en het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) hebben goedkeuring ontvangen van de Europese Commissie om het ‘LIFE preparatory’ project ‘CarbonCounts: Enabling Carbon Farming in Flanders by establishing a geospatial information system’ onder het ‘Climate-action sub-programma’ uit te voeren. Het project wil met een brede waaier aan stakeholders een visie ontwikkelen over hoe koolstofbewuste landbouw (carbon farming) kan georganiseerd worden in Vlaanderen. De Vlaamse Regering keurt nu de financiering van dit project vanuit het Vlaams Klimaatfonds goed en maakt daarvoor een totaal budget van 74.947,80 euro vrij. Hiervan is 44.152,80 euro voorzien voor het Departement Landbouw en Visserij en 30.795 euro voor het Eigen Vermogen van het ILVO.

 


Wijziging besluit algemene en sectorale bepalingen milieuhygiëne (VLAREM), wat betreft de beleidstaken voor de evaluatie en de beheersing van omgevingslawaai

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

De Vlaamse Regering wijzigt principieel enkele bepalingen van haar besluit met algemene en sectorale bepalingen rond milieuhygiëne (VLAREM), in het kader van de omzetting van Europese regelgeving. Het gaat om de bepalingen rond omgevingslawaai, waar de bijlage 'Bepalingsmethoden voor schadelijke effecten' wordt aangepast en aanpassingen aan de rapporteringsverplichtingen voor een bepaalde EU-richtlijn. Daarnaast wordt ook de inwerkingtreding voorzien van bepaalde artikelen van het wijzigingsbesluit van 3 mei 2019 van titel II van VLAREM, over omgevingslawaai. Over dit wijzigingsbesluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.  

Nota aan de Vlaamse Regering BVR

 


Visienota 'Warmteplan 2025'

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

Warmte is met een aandeel van meer dan 50% de belangrijkste component in het energieverbruik in Vlaanderen. De uitdaging in de komende jaren is om de warmtevraag zo duurzaam mogelijk in te vullen. De Vlaamse Regering keurt daarom nu de acties uit de visienota Warmteplan 2025 goed. Het Warmteplan 2025 bevat 26 maatregelen om de omslag te maken naar duurzaam verwarmen en het vergroenen van energiedragers. Het plan zorgt daarmee voor de uitvoering van de doelstellingen rond groene warmte en restwarmte in het Regeerakkoord 2019-2024, de beleidsnota Energie 2019-2024 en het Vlaams Energie- en Klimaatplan 2021-2030. De Vlaamse minister bevoegd voor Energie zal zorgen voor de verdere uitwerking van deze acties. Alle minister zullen zelf de maatregelen uitvoeren die onder hun bevoegdheid vallen.

Bis-Visienota aan de Vlaamse Regering

 


Visienota 'Energiearmoede 2025'

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

In Vlaanderen heeft ongeveer 15% van de gezinnen te kampen met energiearmoede. Bovendien zijn de energieprijzen de laatste tijd sterk gestegen. Het Regeerakkoord 2019-2014 bevat de doelstelling om deze legislatuur extra in te zetten op een daling van de energiearmoede. De Vlaamse Regering stemt daarom in met de acties uit de Visienota 'Energiearmoede 2025', die de krijtlijnen uittekent van het sociaal energiebeleid voor de komende jaren. De focus ligt op preventieve acties die de energie-efficiëntie van woningen verhogen en op die manier zorgen voor een lagere energiefactuur, door een combinatie van financiële en ontzorgende instrumenten. Daarnaast zorgen curatieve acties voor tijdige hulpverlening wanneer huishoudens toch energieschulden opbouwen, om afsluiting te voorkomen.  

Bis-Visienota aan de Vlaamse Regering

 


Gewijzigde satuten Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening (De Watergroep)

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

De statuten van De Watergroep (de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening) moeten worden aangepast naar aanleiding van een wijziging van het Wetboek vennootschappen en verenigingen. De aanpassing omvat geen inhoudelijke wijzigingen. De Vlaamse Regering keurt de aangepaste statuten goed.​

 


Verzamelbesluit energie: wijziging

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

Recent werden de mogelijkheden voor zorgwonen uitgebreid, zodat ook bestaande bijgebouwen en mobiele units hiervoor gebruikt kunnen worden. Gelet op het feit dat hier doorgaans voor lange tijd zorgbehoevende personen gehuisvest zullen worden, moet de aandacht worden gevestigd op de energetische performantie van het gebouw, het gezonde binnenklimaat en de woonkwaliteit. Daarom wijzigt de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, definitief haar Energiebesluit om ook de creatie van zorgwoningen in een bestaand, hoofdzakelijk vergund vrijstaand bijgebouw en in een tijdelijke, verplaatsbare constructie onder het toepassingsgebied van de energieprestatieregelgeving te laten vallen, onafhankelijk van het feit of de zorgwoning kleiner is dan 50m², en of er medewerking van een architect vereist is. Daarnaast zijn er onder meer nog wijzigingen wat betreft de batterijpremie, de retroactieve investeringspremie, een compensatieregeling bij de verstrenging van het S-peil, de definitie van een primaire energiefactor, e.a. Het besluit verduidelijkt bovendien dat de labelpremie, rentesubsidie en energielening+ ook aangevraagd kunnen worden voor collectieve woongebouwen, zoals studentenkoten in een rijwoning.

Bis-Nota aan de Vlaamse Regering BVR Advies RvS
Bijlage 1 Bijlage 2 Bijlage 3
Bijlage 4    

 


Wijziging Energiedecreet: maatregelen versnelde energietransitie gebouwen naar meer emissie- en milieuvriendelijke verwarmingstechnieken

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

Vlaanderen neemt zijn verantwoordelijkheid in de globale strijd tegen klimaatverandering en wil de energietransitie van de gebouwen naar meer emissie- en milieuvriendelijke verwarmingstechnieken versnellen. Daarom wijzigt de Vlaamse Regering principieel haar Energiedecreet. Via de wijziging worden de volgende maatregelen voorgesteld: het afschaffen bij nieuwbouw van de beperking van de aansluitingskost voor aardgas tot 250 euro, een verbod op de aanleg van propaan- en butaangasnetten op plaatsen waar er geen aardgasnet mag liggen, vanaf 2023 een verplichte combinatie met een warmtepomp als men bij nieuwbouw een gasketel plaatst, een aardgasaansluitingsverbod voor nieuwbouw vanaf 2026, en een uitbreiding van de mogelijkheid om ook bij residentiële gebouwen een renovatie op te leggen. Bovendien wordt voorzien in een uitbreiding van de verplichtingen aangaande de energieprestatiecertificaten bij de vestiging van een zakelijk recht. Voorts worden een aantal aanpassingen aangebracht om de versterkte wetgeving voor niet energie-intensieve ondernemingen, en meer bepaald de verplichting tot uitvoeren van een energieaudit, mogelijk te maken; en wordt voorzien in een sanctiemechanisme als die regels niet worden nageleefd. Tot slot worden aan het Energiedecreet een aantal verduidelijkingen aangebracht die er moeten voor zorgen dat gemeentewegen, of die nu formeel deel uitmaken van het openbaar domein of niet, wat de aanleg van leidingen en lijnen betreft steeds onder dezelfde regeling vallen als leidingen en lijnen die zich op of onder het openbaar domein bevinden. Ook wordt een regeling gecodificeerd waaronder het voor de netbeheerder van algemeen nut is om installaties die deel uitmaken van het elektriciteits- of aardgasdistributienet in of op private onroerende goederen te plaatsen. Over dit voorontwerp van wijzigingsdecreet wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Bis-Nota aan de Vlaamse Regering Ontwerpdecreet Memorie van Toelichting
Advies Serv Advies Minaraad  

 


Stralingsnormering zendantennes: wijzigingsbesluit

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

Om de regelgeving in lijn te brengen met de technologische evoluties beslist de Vlaamse Regering, na adviezen van de Minaraad, de SERV, de Vlaamse Raad WVG en de SARO, opnieuw principieel haar besluit met algemene en sectorale bepalingen rond milieuhygiëne aan te passen, voor wat betreft de normering van vast opgestelde zendantennes voor elektromagnetische golven tussen 100 kHz en 300 GHz. De bijkomende blootstellingsnorm per antenne wordt vervangen door een norm per telecomoperator. Deze norm per operator is een blootstellingsnorm waaraan per locatie alle vast opgestelde zendantennes van één operator moeten voldoen (dus de samengestelde velden van alle antennes van één operator en niet van elke antenne apart). Voorgesteld wordt om deze norm per operator vast te leggen op 1/5 van de cumulatieve blootstellingsnorm. Over dit besluit wordt nu het advies ingewonnen van de Raad van State.

Nota aan de Vlaamse Regering BVR Verslag
Advies Minaraad Advies SARO Advies SERV
Advies Vlaamse Raad WVG    

 


Toegankelijkheid bossen en natuurreservaten voor assistentiehonden: wijzigingsbesluit

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

Vanuit opleidingscentra voor assistentiehonden komt de vraag om (aspirant) geleidehonden mogelijkheden te geven dagelijks te kunnen loslopen, ook in natuurgebieden. Opleidingscentra pleiten voor zoveel mogelijk kansen hiertoe, temeer omdat de vrije publieke ruimte dit niet steeds toelaat en de beschikbare hondenweides soms niet geschikt zijn. De Vlaamse Regering wijzigt daarom, na adviezen van de Minaraad en van de SALV, opnieuw principieel haar besluit over de toegankelijkheid van de bossen en de natuurreservaten wat de toegang voor assistentiehonden betreft. Met deze wijziging krijgen assistentiehonden tijdens het effectief uitvoeren van hun training de mogelijkheid om niet aangelijnd natuurterreinen te betreden en de openbare wegen en de private wegen te verlaten, net zoals dat reeds bestaat voor trainingen met speurhonden door politie en operationele diensten van de civiele veiligheid. Over dit wijzigingsbesluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State. 

Nota aan de Vlaamse Regering BVR Advies Minaraad

 


Sociale openbaredienstverplichtingen en REG-openbaredienstverplichtingen: wijziging Energiebesluit

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

In het kader van de uitrol van de digitale meter wijzigt C, de VREG, de SERV en de Minaraad, opnieuw principieel Titel V van haar Energiebesluit, waarin de sociale openbare dienstverplichtingen omschreven worden waaraan zowel commerciële leveranciers als de distributienetbeheerders moeten voldoen. De wijzigingen zijn onder meer gericht op het minimaliseren van de mogelijke schuldopbouw, waarbij de mogelijkheden worden benut die de digitale meter biedt op het vlak van verbruiksmeting en eenvoudige activatie van de voorafbetalingsfunctie. Het wijzigingsbesluit breidt ook het toepassingsgebied uit van de steun die de elektriciteitsnetbeheerder aan een beschermde afnemer biedt voor de aankoop van een energiezuinige koelkast, droogkast of wasmachine. Er worden ook een aantal wijzigingen aangebracht met betrekking tot de Rationeel energiegebruik (REG)-premies en het materiële toepassingsgebied van de energieprestatiecertificaten. Ook wordt er voor de energiedeskundigen type D een centraal examen ingevoerd. Dit besluit wordt nu voor advies voorgelegd aan de Raad van State. 

Bis-Nota aan de Vlaamse Regering BVR Verzamelbesluit SERV
Advies Minaraad Advies VREG Advies wetgeving VTC

 


Vervoer gevaarlijke goederen over de weg en over de binnenwateren: standpuntbepaling

Op voorstel van Vlaams minister Lydia Peeters

De Vlaamse Regering stemt in met het ontwerp van besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering over het vervoer via de weg en over de binnenwateren van gevaarlijke goederen, met uitzondering van ontplofbare en radioactieve stoffen. Het gaat om de omzetting van Europese regelgeving over het vervoer van gevaarlijke goederen, die tweejaarlijks geactualiseerd en moet omgezet worden.

Nota aan de Vlaamse Regering

 


Interregionale Bodemsaneringscommissie (IBC): activiteitenverslag 2020

Mededeling aan de Vlaamse Regering Activiteitenverslag  

 


Rapportering milieuschade

Zesde tweejaarlijkse rapportering over de toepassing van Titel XV van het decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, zoals vereist middels artikel 15.11.1 van het decreet

Mededeling aan de Vlaamse Regering    

 

 

Bron: Vlaanderen.be - Beslissingen Ministerraad 10 december 2021