04/10/2021

Beslissingen Ministerraad van 1 oktober 2021

wetgeving-2
Terug naar artikeloverzicht

Vaststelling regels toekenning strategische investerings- en innovatiesteun sociale economie ondernemingen

Op voorstel van viceminister-president Hilde Crevits

Het Relanceplan Vlaamse Veerkracht en het VESOC-akkoord 'Alle hens aan dek' dat werd afgesloten met de sociale partners, zetten in op een duurzame relance en transformatie van de Vlaamse arbeidsmarkt. Daaronder valt ook de sociale economie. In het kader van het Vlaamse Veerkracht project 16, 'Een digitale transformatie van de economie, een lokaal verankerde economie, en een duurzame economie', stelt de Vlaamse Regering, na adviezen van de SERV en van de Raad van State, definitief de regels vast voor de toekenning van strategische investerings- en innovatiesteun aan maatwerkbedrijven, maatwerkafdelingen en lokale diensteneconomie-ondernemingen als na de coronacrisis. Via deze oproep zullen sociale economie ondernemingen worden ondersteund in het conceptualiseren, ontwikkelen en uitrollen van strategische bedrijfstransformaties, met oog op een sterkere samenwerking met de reguliere economie, naar aanleiding van de nieuwe economische realiteit (duurzame en lokaal verankerde economie) ten gevolge van de coronacrisis. Het gaat om een éénmalige oproep, waarvoor een budget is voorzien van 10 miljoen euro. Ondernemingen kunnen maximaal 200.000 euro subsidie ontvangen. 

Nota aan de Vlaamse Regering BVR Advies RvS
Advies EC Advies SERV Subsidieoproep 2021

 


Oproep tot erkenning en financiering van een Steunpunt voor Beleidsrelevant Onderzoek voor het thema 'Circulaire Economie' (2022-2026)

Op voorstel van viceminister-president Hilde Crevits, Vlaams minister Zuhal Demir

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de oproep tot erkenning en financiering van een Steunpunt 'Circulaire Economie'. Het Steunpunt zal instaan voor de uitvoering van beleidsrelevante onderzoeksbehoeften voor het thema ‘Circulaire Economie’ van de beleidsdomeinen Omgeving en Economie, Wetenschap en Innovatie. Het meerjarenplan beschrijft de onderzoeksclusters die tijdens de periode 2022-2026 verder worden uitgediept in jaarplannen waarin de opdrachtgevers de verwachtingen op het vlak van beleidsrelevante output ten aanzien van het Steunpunt vastleggen. 

Nota aan de Vlaamse Regering Ontwerp Beheersovereenkomst
Managementsamenvatting Oproep tot kandidaatstelling

 


Verzameldecreet energie

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

​Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het Energiedecreet van 8 mei 2009. Het gaat onder meer om de verduidelijking van enkele rechtsgronden rond het Energiefonds; wijzigingen rond flexibiliteitsdiensten door elektriciteitsopslagfaciliteiten en energiedelen; de ontwikkeling van het energiedataplatform en de databank premies; de rechtsgrond voor het publiek maken van gegevens uit het energieprestatiecertificaat (EPC) en het opladen van stavingsstukken in de databank; een wijziging met betrekking tot de boetebepalingen en berekeningswijzen rond installatie-eisen; en nog enkele andere aanpassingen. Dit ontwerp van wijzigingsdecreet wordt nu ingediend bij het Vlaams Parlement.

Nota aan de Vlaamse Regering Ontwerpdecreet
Memorie van Toelichting Advies RvS

 


Vermindering onroerende voorheffing voor nieuwbouw en toepassingsvoorwaarden verlaagd tarief voor aankoop van enige eigen woning met verbintenis tot ingrijpende energetische renovatie of tot sloop en herbouw

Op voorstel van Vlaams minister Matthias Diependaele

Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief de Vlaamse Codex Fiscaliteit. De Vlaamse Codex Fiscaliteit voorziet een vermindering van 50% en 100% op de onroerende voorheffing voor nieuwbouw voor een bepaald maximum E-peil van respectievelijk E30 en E20. Het E-peil is een score die aangeeft hoe energiezuinig een gebouw is: hoe lager het E-peil, hoe energiezuiniger het gebouw. De wijziging verstrengt de E-peil eis voor die verminderingen vanaf 1 januari 2022 tot en met 31 december 2022 naar respectievelijk E20 en E10. Voor de aanvragen voor een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen vanaf 1 januari 2023 worden de verminderingen van 50% en 100% enkel nog toegekend voor gedeeltelijke herbouw of herbouw zoals vermeld in het Energiebesluit van 19 november 2010 bij het behalen van een maximum E-peil van respectievelijk E20 en E10. Met het decreet van 18 mei 2018 werd een verlaagd tarief ingevoerd voor de aankoop van een enige eigen woning die door de verkrijger ingrijpend energetisch gerenoveerd zal worden. Dit tarief bedroeg oorspronkelijk 6%, maar werd door het decreet van 20 december 2019 verlaagd naar 5%. Met het decreet van 26 juni 2020 werd vanaf 1 januari 2021 het tarief van 5% uitgebreid voor de aankoop van een enige eigen woning die geheel of gedeeltelijk gesloopt en herbouwd zal worden. Bovendien wordt, in het geval de koper na aankoop van een onroerend goed een sloop en herbouw zal uitvoeren, het toepassingsgebied van het begrip ‘woning’ uitgebreid. Het decreet wijzigt ook het document dat moet bewijzen of de uitgevoerde werken voldoen aan de eisen van de energieprestatieregelgeving voor een 'ingrijpende energetische renovatie', 'gedeeltelijke herbouw' of 'herbouw'. De termijn voor het indienen van de documentatie en voor het nemen van de inschrijving in het bevolkings- of het vreemdelingenregister wordt ook bepaald op 6 jaar in plaats van 5 jaar. Dit ontwerp van wijzigingsdecreet wordt nu ingediend bij het Vlaams Parlement. 

Nota aan de Vlaamse Regering Ontwerpdecreet
Memorie van Toelichting Advies RvS

 


Voorontwerp van wet over de visserij en verscheidene wijzigingen van het Belgisch Scheepvaartwetboek: standpuntbepaling

Op voorstel van Vlaams minister Lydia Peeters

De Vlaamse Regering stemt in met artikelen 1 tot en met 13 en 15 en 16 van het wetsontwerp over visserij en verscheidene wijzigingen van het Belgisch Scheepvaartwetboek. Ze stemt niet in met artikel 14 van het ontwerp, omdat daar bevoegdheidsconforme verduidelijkingen nodig zijn. Dat artikel omvat een nieuwe regeling om het alcohol- en druggebruik te beteugelen door kapitein of bemanning aan boord van Belgische zeeschepen, pleziervaartuigen of schepen in een Belgische haven of Belgische maritieme zone. Daarbij is de verduidelijking nodig dat het gaat om maritieme wateren, en geen binnenwateren.

Nota aan de Vlaamse Regering

 


Verslag van het jaar 2020 over de uitvoering van het decreet betreffende de bodemsanering en de bodembescherming

mededeling aan de Vlaamse Regering

Mededeling aan de Vlaamse Regering Bijlage Verslag

 

 

Bron: Vlaanderen.be - Beslissingen Ministerraad 1 oktober 2021