05/03/2019

Beslissingen Ministerraad van 1 maart 2019

Back to article overview

Wijziging onroerenderfgoedbesluit

Op voorstel van minister-president Geert Bourgeois
 
Op 13 juli 2018 heeft de Vlaamse Regering de bekrachtiging en afkondiging goedgekeurd van het Decreet over de wijziging van het Onroerenderfgoeddecreet naar aanleiding van de ex-post evaluatie. Het bijbehorende wijzigingsbesluit werd definitief goedgekeurd op 14 december 2018. Een aantal van de wijzigingen die dit besluit doorvoert aan het Onroerenderfgoedbesluit blijkt echter technisch niet correct. De Vlaamse Regering wijzigt daarom opnieuw principieel het Onroerenderfgoedbesluit. Het gaat om een aantal technische aanpassingen, zoals het correct overnemen van de gronden voor beroep zoals bepaald in het Onroerenderfgoeddecreet, het terug invoegen van een verkeerdelijk geschrapt lid en het corrigeren van de nummering. Inhoudelijk worden geen wijzigingen doorgevoerd. Over dit wijzigingsbesluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State. 
 
Reparatie onroerenderfgoedbesluit - nota                                                            Reparatie onroerenderfgoedbesluit - BVR

 


Toekenning steun lokale energieprojecten in het kader van Stroomversnelling

Op voorstel van viceminister-president Liesbeth Homans, minister Lydia Peeters en minister Koen Van den Heuvel
 
Een van de uitgangspunten van de conceptnota Vlaamse Energievisie is dat de energietransitie het product moet zijn van een intensieve samenwerking tussen de bevolking, ondernemingen en de overheid. Het belang van co-creatie en het laten groeien van de energietransitie 'van onderuit' via lokale projecten wordt daarbij onderstreept. In dit verband beslist de Vlaamse Regering om een budget van 6,031 miljoen euro toe te kennen voor de realisatie van lokale energieprojecten gekoppeld aan de burgeruitdagingen in het kader van Stroomversnelling, door overdracht vanuit het Vlaams Klimaatfonds naar het Energiefonds. Middelen die op 31 december 2019 niet zijn vastgelegd worden terug overgedragen naar het Vlaams Klimaatfonds. 
 
 
 

ADR-regelgeving: inning boetes overtredingen vervoer over de weg van gevaarlijke goederen

Op voorstel van minister Ben Weyts
 
Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het koninklijk besluit over de inning en de consignatie van een som bij het vaststellen van overtredingen rond het vervoer over de weg van gevaarlijke goederen, met uitzondering van ontplofbare en radioactieve stoffen (ADR). Het ADR wordt om de twee jaar aangepast aan de laatste wetenschappelijke en technologische ontwikkelingen en evoluties in het wegvervoer van gevaarlijke goederen. Nu wordt de bijlage met inbreuken aangepast, worden een aantal boetebedragen beter afgestemd op de risicocategorieën en worden de bedragen die betrekking hebben op de ladingzekering van gevaarlijke goederen in overeenstemming gebracht met de nieuwe tarieven voor onmiddellijke inningen bij de ladingzekering van bedrijfsvoertuigen. 
 
ADR Boetecatalogus - nota                                                                                  ADR Boetecatalogus - BVR
ADR Boetecatalogus - bijlage ADR Boetecatalogus - advies

 


Deelname van De Vlaamse Waterweg nv aan de vzw Stadsdistributieplatform Gent

Op voorstel van minister Ben Weyts
 
De beleidsbrief voor Mobiliteit en Openbare Werken 2018-2019 zet onder meer in op het gebruik van de waterwegen bij de ontwikkeling van stedelijke logistiek. Stedelijke bevoorrading en distributie via de waterweg zorgt voor minder grote vrachtwagens in de stadskern, minder CO2-uitstoot en een kleinere ecologische voetafdruk voor bedrijven, winkels en organisaties. Met de stad Gent is zo een concreet voorstel uitgewerkt om een duurzame stadsdistributie te initiëren waarbij de waterweg betrokken wordt. Gent heeft daarvoor een stadsdistributieplatform (SPD) opgericht en vraagt De Vlaamse Waterweg nv om deel te nemen aan de vzw van dit stadsdistributieplatform. De Vlaamse Regering machtigt De Vlaamse Waterweg nv in dit verband tot deelname aan de vzw Stadsdistributieplatform Gent.   
 

Goedkeuring addendum aan het Brownfieldconvenant 9. Oostende – Plassendale Chemie

Op voorstel van minister Philippe Muyters
 
Het Brownfielddecreet wil investeerders en projectontwikkelaars aanzetten tot de herontwikkeling van braakliggende of onderbenutte terreinen (zg. ‘brownfields’). In dit  kader keurt de Vlaamse Regering een addendum goed aan het Brownfieldconvenant 9. Oostende – Plassendale Chemie. De verlenging van het convenant tot en met 6 juni 2029 is nodig om de verdere bodemsanering van de zone uit te voeren, gezien de bodemsanering één van de essentiële doelstellingen van het convenant is. Groen Brugge treedt toe in het convenant als Actor.
 

Goedkeuring addendum 5 aan het Brownfieldconvenant 72. Roeselare – Immo Verbrugge

Op voorstel van minister Philippe Muyters
 
Het Brownfielddecreet wil investeerders en projectontwikkelaars aanzetten tot de herontwikkeling van braakliggende of onderbenutte terreinen (zg. ‘brownfields’). In dit  kader keurt de Vlaamse Regering een addendum 5 goed aan het Brownfieldconvenant 72. Roeselare – Immo Verbrugge. Dammepark Construct nv treedt toe tot het convenant in de rol van Actor.
 

Principiële goedkeuring brownfieldconvenant 184. Waregem - Waterfront

Op voorstel van minister Philippe Muyters
 
Het Brownfielddecreet heeft tot doel investeerders en projectontwikkelaars aan te zetten tot de herontwikkeling van braakliggende of onderbenutte terreinen (zg. ‘brownfields’). In het kader van de zevende oproep hecht de Vlaamse Regering haar principiële goedkeuring aan brownfieldconvenant 184. Waregem - Waterfront met het oog op de publieke consultatie zoals voorzien in het decreet over de brownfieldconvenanten. Het Agentschap Innoveren en Ondernemen zal de voorziene inspraakvergadering naar aanleiding van de principiële goedkeuring aankondigen en organiseren in samenwerking met de betrokken gemeente. 
 

ESCO-charter tussen de Vlaamse Regering, het Vlaams EnergieBedrijf (VEB) en de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB)

Op voorstel van minister Philippe Muyters
 
Om de Europese klimaat- en energiedoelstellingen te realiseren, moet Vlaanderen maatregelen nemen op tal van domeinen en aspecten, zo ook op het vlak van energiebesparing. Daar bestaat nog heel wat potentieel dat voorlopig onvoldoende wordt aangeboord, ook bij de Vlaamse overheid en haar entiteiten. Een manier om deze knelpunten weg te werken zijn de EnergiePrestatieContracten (EPC) die uitgevoerd worden door Energy Service COmpanies (ESCO’s). Hun werkingsprincipe is eenvoudig: de ESCO’s investeren in energiebesparende maatregelen binnen de entiteit of organisatie waarmee zij een contract sloten en worden vergoed door middel van de gerealiseerde besparingen op de energiefactuur. Momenteel vinden de EPC-contracten slechts mondjesmaat doorgang in Vlaanderen. Daarom keurt de Vlaamse Regering nu een charter goed met de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) en het Vlaams Energiebedrijf (VEB). Hun ervaring en expertise moet het afsluiten van deze contracten versnellen. 
 

Preventie, surveillance en bestrijding van klassieke en Afrikaanse varkenspest bij wilde zwijnen

Op voorstel van minister Koen Van den Heuvel

Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) maakte in samenwerking met de federale overheid en de andere gewesten een gewestelijk en federaal afgestemd crisisplan op voor klassieke en Afrikaanse varkenspest bij everzwijnen conform de geldende Europese regelgeving. Dit crisisplan heeft als doel accuraat en snel alle maatregelen te kunnen nemen om in geval van een infectie bij in het wild levende everzwijnen de ziektespreiding te reduceren of de ziekte uit te roeien. Dit crisisplan werd door ANB vertaald in een operationeel varkenspestbestrijdingsplan bij wilde zwijnen in Vlaanderen rekening houdend met de recente bevindingen van het ziektebeheer na de uitbraak in Etalle (Wallonië). In dit kader keurt de Vlaamse Regering principieel het besluit goed over de preventie, surveillance en bestrijding van klassieke en Afrikaanse varkenspest bij wilde zwijnen. Het heeft betrekking op maatregelen die van toepassing worden in een crisissituatie. Het besluit wordt voorgelegd aan de Interministeriële Conferentie Leefmilieu en daarna wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

BVR varkenspest - nota                                                                                        BVR varkenspest - BVR

 


Verkoop en exploitatie van hout uit openbare bossen

Op voorstel van minister Koen Van den Heuvel
 
De huidige regelgeving rond houtverkoop en -exploitatie in openbare bossen verhindert een eigentijdse, minder tijdrovende en meer optimale aanpak. Enkele bepalingen zijn ook niet meer in lijn met Europese regelgeving rond het vrij verkeer van goederen en diensten. De Vlaamse Regering stelt daarom een nieuwe regelgeving voor, die een vereenvoudiging realiseert door drie bestaande regelgevingen in één besluit te vatten en overbodige administratieve stappen te vermijden. In dit kader, en in uitvoering van het Bosdecreet, keurt de Vlaamse Regering principieel het besluit goed over de werkwijze en voorwaarden voor de verkoop en exploitatie van hout en andere bosproducten uit openbare bossen. Het nieuwe besluit garandeert de openbaarheid en transparantie van de werkwijze en het respect voor de mededinging. Het besluit zal voorgelegd worden aan de Interministeriële Conferentie Leefmilieu en gaat voor advies naar de Raad van State. 
 
BVR Houtverkoop - nota                                                                                       BVR Houtverkoop - BVR
 

Vaststelling datum inwerkingtreding Wijzigingsdecreet Bodemdecreet, Vlarebo e.a.

Op voorstel van minister Koen Van den Heuvel
 
Na advies van de Raad van State stelt de Vlaamse Regering definitief 1 april 2019 vast als datum van inwerkingtreding van een aantal bepalingen van het decreet dat diverse bepalingen wijzigt van het Bodemdecreet en artikel 38 wijzigt van het decreet over het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen, en dat diverse bepalingen opheft van het VLAREBO-besluit van 14 december 2007 (Wijzigingsdecreet). Het wijzigingsdecreet voorziet de rechtsgrond om de regeling van het gebruik van bodemmaterialen (bagger- en ruimingsspecie, grondbrij en bentonietslib) op te nemen in de grondverzetregeling van het Bodemdecreet en het VLAREBO. Daarnaast voorziet het Wijzigingsdecreet in een rechtsgrond om de digitalisering van de communicatie en de procedures in het kader van de bodemwetgeving verder te regelen.  
 
Inkanteling Bodemdecreet - nota                                           Inkanteling Bodemdecreet - BVR                                                 Inkanteling Bodemdecreet - bijlage

 


GRUP Openruimtegebieden Beneden-Nete

1 maart 2019, op voorstel van minister Koen Van den Heuvel
Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse Regering tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Openruimtegebieden Beneden-Nete' en aan de bijbehorende bijlagen.
 
GRUP Beneden-Nete - nota                  GRUP Beneden-Nete - BVR                   GRUP Beneden-Nete - bijlage                       GRUP Beneden-Nete - bijlage
GRUP Beneden-Nete - bijlage GRUP Beneden-Nete - bijlage GRUP Beneden-Nete - bijlage GRUP Beneden-Nete - bijlage
GRUP Beneden-Nete - bijlage GRUP Beneden-Nete - bijlage GRUP Beneden-Nete - bijlage GRUP Beneden-Nete - bijlage
GRUP Beneden-Nete - bijlage GRUP Beneden-Nete - bijlage GRUP Beneden-Nete - bijlage GRUP Beneden-Nete - bijlage
GRUP Beneden-Nete - bijlage GRUP Beneden-Nete - bijlage GRUP Beneden-Nete - advies  
 
 

Bekrachtiging en afkondiging van het decreet dat het decreet wijzigt dat de oprichting van het Grindfonds en de grindwinning regelt

Op voorstel van Vlaams Parlement
 
De Vlaamse Regering beslist tot bekrachtiging en afkondiging van het decreet dat het decreet wijzigt dat de oprichting van het Grindfonds en de grindwinning regelt. Dit wijzigingsdecreet werd op 20 februari 2019 aangenomen door het Vlaams Parlement. 
 

Bekrachtiging en afkondiging decreet dat instemt met het samenwerkingsakkoord over de uitvoering en financiering van de bodemsanering van tankstations en gasolietanks voor verwarmingsdoeleinden

Op voorstel van Vlaams Parlement
 
De Vlaamse Regering beslist tot bekrachtiging en afkondiging van het decreet dat instemt met het samenwerkingsakkoord tussen de Federale Staat, het Vlaams Gewest, het Waals Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest over de uitvoering en financiering van de bodemsanering van tankstations en gasolietanks voor verwarmingsdoeleinden, en dat het het decreet over de bodemsanering en de bodembescherming wijzigt. Dit decreet werd op 20 februari 2019 aangenomen door het Vlaams Parlement. 
 
 
Bron: Vlaanderen.be - Beslissingen Ministerraad 1 maart 2019