04/04/2022

Beslissingen Ministerraad van 1 april 2022

wetgeving-2
Terug naar artikeloverzicht

Plan Vlaamse Veerkracht: subsidie projecten oproep City of Things 2021 en lancering oproep City of Things 2022

Op voorstel van viceminister-president Hilde Crevits

Via de oproepen City of Things wil de Vlaamse overheid elke Vlaamse stad of gemeente ‘slim’ maken en met innovatieve technologieën het leven in de gemeenten aangenamer en duurzamer maken. Met lokale besturen op mensenmaat en een grote groep leveranciers van slimme toepassingen, heeft Vlaanderen veel troeven in handen om uit te groeien tot een slimme regio. In juni 2021 werd de vierde oproep gelanceerd in het kader van City of Things. Er werden 13 projectaanvragen ingediend bij het Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO). Op basis van de rangschikking van de jury en van de gemotiveerde projectfiches, beslist de Vlaamse Regering nu om de 10 geselecteerde projecten van de City of Things oproep 2021 te subsidiëren. ​Ze keurt tegelijk de budgetten voor externe ondersteuning, de steunenveloppe en de lancering van de oproep City of Things 2022 goed, en stelt 10,9 miljoen euro uit de relanceprovisie ter beschikking aan het Fonds Innoveren en Ondernemen voor de organisatie van de oproepen City of Things naar de lokale besturen, en 400.000 euro voor het bijbehorende co-creatieve traject.

 


Plan Vlaamse Veerkracht: resultaten oproep in uitvoering van besluit met steunregels aan ondernemingen om materiaalkringlopen te sluiten

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

In het kader van het relanceplan Vlaamse Veerkracht werd een project voorzien voor het uitbouwen van Vlaanderen als recyclagehub. Hiervoor werd 30 miljoen euro uitgetrokken. In dit kader werd op 25 oktober 2021 een eerste call gelanceerd voor de toekenning van steun aan ondernemingen om investeringen in nieuwe recyclage-activiteiten in Vlaanderen te stimuleren en zo materiaalkringlopen te sluiten. Het totale bedrag voor deze eerste call bedraagt 15 miljoen euro. ​De Vlaamse Regering keurt nu de beoordeling van de call goed.

 


Plan Vlaamse Veerkracht: Voortgangsrapportage coördinatieopdracht Kleine Nete en Blue Deal vlaggenschipproject

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

​De Vlaamse Regering neemt kennis van de voortgangsrapportage van de coördinatieopdracht van gouverneur Cathy Berx voor de vallei van de Kleine Nete en van de wijze waarop het Blue Deal vlaggenschipproject Kleine Nete geconcretiseerd wordt binnen het beleidsdomein Omgeving. Ze stemt in met de inzet van een aantal instrumenten ten behoeve van een versneld aankoopbeleid Blue Deal Grondenbank Vlaggenschipproject Kleine Nete. De Vlaamse minister bevoegd voor Omgeving zal deze opdracht verder laten uitvoeren door de Vlaamse Landmaatschappij en de nodige middelen inzetten voor een gebiedsgerichte aanpak voor gerichte inspectie en handhaving. Met de Blue Deal wil de Vlaamse overheid de droogteproblematiek en de waterschaarste op een krachtdadige, structurele en proactieve manier aanpakken.

Nota aan de Vlaamse Regering Bijlage

 


Principiële goedkeuring Brownfieldconvenant 199. Kortrijk – Loofstraat

Op voorstel van viceminister-president Hilde Crevits

​Het Brownfielddecreet moet investeerders en projectontwikkelaars aanzetten tot de herontwikkeling van braakliggende of onderbenutte terreinen, de zogenaamde brownfields. Met het decreet is een systematiek ontwikkeld waarbij de betrokken actoren met de Vlaamse Regering een brownfieldconvenant sluiten, met recht op een aantal incentives en faciliterende maatregelen. Brownfieldconvenanten omschrijven het brownfieldproject en de rechten en plichten tussen partijen. ​De Vlaamse Regering keurt nu principieel het Brownfieldconvenant 199. Kortrijk – Loofstraat goed. Het brownfieldproject beoogt de herontwikkeling van de voormalige site van ca. 4 ha van het ziekenhuis AZ Groeninge, gelegen ten zuiden van het centrum van de stad Kortrijk, tot een gemengd stedelijk project. Het Agentschap Innoveren & Ondernemen zal de voorziene inspraakvergadering naar aanleiding van de principiële goedkeuring aankondigen en organiseren in samenwerking met de betrokken gemeente.

 


Beëindiging van Brownfieldconvenant 73. Zele – Zevensterre

Op voorstel van viceminister-president Hilde Crevits

​Het Brownfielddecreet moet investeerders en projectontwikkelaars aanzetten tot de herontwikkeling van braakliggende of onderbenutte terreinen, de zogenaamde brownfields. Met het decreet is een systematiek ontwikkeld waarbij de betrokken actoren met de Vlaamse Regering een brownfieldconvenant sluiten, met recht op een aantal incentives en faciliterende maatregelen. Brownfieldconvenanten omschrijven het brownfieldproject en de rechten en plichten tussen partijen. ​In dit kader beslist de Vlaamse Regering nu tot beëindiging van Brownfieldconvenant 73. Zele – Zevensterre, omdat de in het brownfieldconvenant opgenomen doelstellingen zijn behaald.

 


PFAS-problematiek: aanpassing lijst analysepakketten erkende laboratoria in de discipline bodem, deeldomein bodemsanering

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

​In het licht van de verscherpte nieuwe inzichten rond de PFAS-problematiek wijzigt de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, definitief het VLAREL, het Vlaams reglement over erkenningen met betrekking tot het leefmilieu, met het oog op de aanpassing van de lijst van analysepakketten voor de erkende laboratoria in de discipline bodem, deeldomein bodemsanering. De PFAS-parameters worden opgenomen in de analysepakketten voor bodem en grondwater. Zo krijgt de OVAM meer juridische zekerheid over de kwaliteitsvolle uitvoering van deze analyses door o.a. ringtesten en toezicht via audits. Het analysepakket bodemlucht wordt geschrapt.

Nota aan de Vlaamse Regering BVR Advies RvS

 


Wijziging uitvoeringsbesluit bij het Mestdecreet (VLAREME): stopzetting van de bedrijfsontwikkeling na bewezen mestverwerking

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

​Om tot een gunstige staat van instandhouding te komen van de Europees te beschermen natuur is een reductie van ammoniakuitstoot afkomstig van de uitbating van veehouderijen en mestverwerkingsinstallaties een noodzakelijke stap. Op 23 februari 2022 werd binnen de Vlaamse Regering een akkoord bereikt over de aanpak van het stikstofprobleem. In dat akkoord (Conceptnota PAS) zijn verschillende maatregelen opgenomen. Een eerste, noodzakelijke stap in dit kader is zorgen dat de veestapel niet meer kan groeien. Binnen de mestregelgeving is er een regeling waardoor landbouwbedrijven kunnen groeien via bedrijfsontwikkeling na bewezen mestverwerking (de NER-MVW). De invoering van de NER-MVW regeling heeft in een aantal deelsectoren een groei van de veestapel (voornamelijk pluimvee en varkens) mogelijk gemaakt en ligt mee aan de basis van het stagneren van de ammoniakuitstoot sinds 2007/2008, na een periode met gestage afname sinds 1990. In de conceptnota PAS werd daarom beslist om de uitbreidingsmogelijkheid via de NER-MVW regeling te beëindigen. De Vlaamse Regering wijzigt daarom nu, na advies van de Raad van State, definitief het uitvoeringsbesluit bij het Mestdecreet (VLAREME), zodat het aanvragen en toekennen van deze uitbreidingsmogelijkheid wordt opgeheven.

Nota aan de Vlaamse Regering BVR Advies RvS

 


Wijziging diverse bepalingen waterwetgeving

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

Na advies van de Raad van State, keurt de Vlaamse Regering definitief het ontwerpdecreet goed dat diverse bepalingen rond de waterwetgeving wijzigt. De wijzigingen omvatten onder meer een verfijning van de definities van 'bedding van de waterloop' en 'talud' in de wet onbevaarbare waterlopen, het verbeteren van het verbod op nieuwe bovengrondse constructies in oeverzones, het verduidelijken van de term 'overstromingsgevoelig gebied' en de informatieplicht daarrond bij verhuur of verkoop, uitvoering geven aan de Europese verordening over het hergebruik van water, en een uitbreiding van de toepassing van het artikel rond het achteruitgaan van de toestand van een 'waterlichaam' binnen de toepassing van het Decreet Integraal Waterbeleid. Het ontwerp van wijzigingsdecreet wordt nu ingediend bij het Vlaams Parlement.

Nota aan de Vlaamse Regering Ontwerpdecreet
Memorie van Toelichting Advies RvS

 


Opstart geïntegreerd planningsproces gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan ‘Camping Douve’

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

Camping Douve is gelegen op de Zwarteberg in de gemeente Heuvelland. De camping is sinds 1964 gevestigd op de valleirand van de Douvebeek, is behoorlijk vergund en is deels zonevreemd in natuurgebied. Samen met de gemeente Heuvelland is een startnota voor een GRUP uitgewerkt, voor de herstructurering en het behoud van de camping, afhankelijk van het voorafgaande natuurherstel van de Douvevallei. Het behoud van de camping houdt een bestemmingswijziging in van natuurgebied naar recreatiegebied voor een deel van de camping. Het eventuele behoud van de bestaande kleinhandelsfunctie die nu deel uitmaakt van camping Douve, wordt verder afgewogen binnen een globaal inrichtingsvoorstel. De Vlaamse Regering keurt nu deze startnota 'Camping Douve' goed. De Vlaamse minister, bevoegd voor ruimtelijke ordening, zal hierover de vereiste adviezen inwinnen en de bevolking erover informeren en raadplegen.

Nota aan de Vlaamse Regering Startnota
Procesnota 1 Planologisch attest

 


Omzetting BBT-conclusies oppervlaktebehandeling: wijziging besluit algemene en sectorale bepalingen rond milieuhygiëne en titel III van het Vlaams Reglement over de Milieuvergunning (VLAREM)

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

​Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief haar besluit met de algemene en sectorale bepalingen rond milieuhygiëne en titel III van het Vlaams Reglement over de Milieuvergunning (VLAREM). Het gaat om de actualisering op basis van de Europese Best Beschikbare Technieken (BBT)-conclusies voor oppervlaktebehandeling met behulp van organische oplosmiddelen, met inbegrip van de conservering van hout en houtproducten met chemische stoffen. Titel III van het VLAREM heeft betrekking op bijkomende algemene en sectorale milieuvoorwaarden voor industriële installaties met een mogelijk grote impact op het milieu.

Nota aan de Vlaamse Regering BVR
Verslag aan de Vlaamse Regering Advies RvS

 


Omzetting BBT-conclusies voor afvalverbranding: wijziging besluit met algemene en sectorale bepalingen over milieuhygiëne en titel III van het VLAREM

p voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief haar besluit met de algemene en sectorale bepalingen rond milieuhygiëne en titel III van het Vlaams Reglement over de Milieuvergunning (VLAREM). Het gaat om de toevoeging van de Europese Best Beschikbare Technieken (BBT) voor afvalverbranding.

Nota aan de Vlaamse Regering BVR
Verslag aan de Vlaamse Regering Advies RvS

 


Voorlopige vaststelling GRUP 'Regionaalstedelijk gebied Mechelen'

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

​De Vlaamse Regering beslist tot voorlopige vaststelling van het ontwerp van gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) 'Regionaalstedelijk gebied Mechelen' en aan de bijbehorende bijlagen. Het gaat om de gedeeltelijke herneming van het GRUP 'afbakening regionaalstedelijk gebied Mechelen' uit 2008, met de toevoeging van een milieubeoordeling (plan-MER). De herneming gaat in de eerste plaats om deelgebieden waarvoor een mileubeoordeling essentieel is, met uitzondering van die deelgebieden waarvoor de planningsbevoegdheid is gedelegeerd naar het lokale niveau. Voor een aantal gebieden wordt nu een gewijzigde visie of afbakening van het deelgebied voorgesteld (ruimere afbakening stadsbos Kauwendaal, openruimtebestemming gebied Stuivenberg). Daarnaast worden twee nieuwe deelgebieden voorgesteld: signaalgebied Barebeek en de herbestemming van een zonevreemd bos in de Vrouwvlietvallei. De Vlaamse minister bevoegd voor ruimtelijke ordening zal het ontwerp van GRUP laten onderwerpen aan een openbaar onderzoek.

Nota aan de Vlaamse Regering BVR Engie Plan-MER GRUP Niet-technische samenvatting
Engie Plan-MER GRUP Bijlage I. Verordenende grafische plannen Bijlage II. Verordenende stedenbouwkundige voorschriften
Bijlage IIIa. Toelichtingsnota - tekst Bijlage IIIa. Toelichtingsnota - kaarten Bijlage IV. Register met de percelen
Bijlage V. Ontwerp van planMER Bijlage VI. Ontwerp ruimtelijk veiligheidsrapport  

 


Invoeren Vlaams regelgevend kader voor flexibiliteit op het laag- en middenspanningsdistributienet en het invoeren van een kader voor ondersteunende diensten en flexibiliteit voor de distributienetbeheerder

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir, Vlaams minister Matthias Diependaele

​Na advies van de VREG wijzigt de Vlaamse Regering opnieuw principieel het Energiebesluit en het besluit over de oprichting van een uniek loket voor de aanvraag van woon- en energiepremies. Het besluit zorgt voor de omzetting van een Europese richtlijn over gemeenschappelijke regels voor de interne markt voor elektriciteit. Het regelt onder meer het invoeren van een Vlaams regelgevend kader voor flexibiliteit op het laag- en middenspanningsdistributienet en het invoeren van een kader voor ondersteunende diensten en flexibiliteit voor de distributienetbeheerder. Het omvat ook diverse maatregelen met het oog op de versnelling van de woningrenovatie en hernieuwbare energie. Er worden bovendien enkele juridisch-technische aanpassingen gemaakt aan de bepalingen rond de REG-premies bij de elektriciteitsdistributienetbeheerders. Het geeft ook uitvoering aan het luik dienstverlening, energiebesparing en hernieuwbare energie voor lokale besturen, waar Fluvius en het Vlaams Energiebedrijf (VEB) gaan samenwerken om de diensten optimaal te kunnen aanbieden en om de data voor de energiebesparings- en hernieuwbare energieopdrachten optimaal te beheren. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Bis-Nota aan de Vlaamse Regering BVR Advies VREG

 


Wijziging Onroerend-erfgoeddecreet: uitvoering visienota lokaal onroerend erfgoedbeleid (en toekenning gewestelijke beboetingsbevoegdheid)

Op voorstel van Vlaams minister Matthias Diependaele

Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het Onroerend-erfgoeddecreet. De wijzigingen geven uitvoering aan de visienota lokaal onroerend-erfgoedbeleid, die de krijtlijnen uitzet voor een versterkte samenwerking tussen het Vlaamse en het lokale beleidsniveau op het vlak van onroerend erfgoed, met focus op enkele beleidsmaatregelen en -doelstellingen: de oprichting van bijkomende erkende onroerend-erfgoedgemeenten aantrekkelijker maken door een rechtsgrond te bieden voor een structurele subsidie; de verdere uitbouw van een lokaal onroerend-erfgoedbeleid stimuleren; de rechtsgevolgen van vastgesteld geïnventariseerd erfgoed optimaliseren, en het duidelijker omschrijven van de motiveringsplicht voor vergunningverleners in het geval van sloop en kap van vastgestelde items op de inventarissen voor het bouwkundig of landschappelijk erfgoed en op de landschapsatlas; een rechtsgrond creëren voor een nieuwe premie voor de buitensporige directe kost van verplicht uit te voeren archeologisch onderzoek van menselijke skeletresten; een meer gestroomlijnd handhavingsluik; en de onroerend-erfgoedregelgeving ‘futureproof’ en rechtszeker maken. Dit ontwerp van wijzigingsdecreet wordt nu ingediend bij het Vlaams Parlement.

Nota aan de Vlaamse Regering Ontwerpdecreet
Memorie van Toelichting Advies RvS

 


Voortgangsrapportage van het geïntegreerd planningsproces voor het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan “Rond Ronse”

Mededeling aan de Vlaamse Regering Bijlage 1 Procesnota 5

 


Tweede tussentijds rapport opdrachthouder coördinatie PFAS-problematiek

Mededeling aan de Vlaamse Regering Bijlage Managementsamenvatting  

 

 

Bron: Beslissingen Ministerraad van 01 april 2022