13/12/2022

Beslissingen Ministerraad van 09 december 2022

wetgeving-2.jpg
Terug naar artikeloverzicht

Plan Vlaamse Veerkracht: herverdeling relancemiddelen Actieplan Asbestafbouw lokale besturen

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

Met haar Actieplan Asbestafbouw streeft de Vlaamse Regering naar een asbestveilig Vlaanderen in 2040. In dit kader wil de Vlaamse overheid met lokale asbestprojecten voor de burger betaalbare, asbestveilige verwijdering waarborgen en mogelijk maken. Het lokale bestuur ondersteunt hem hierin financieel en logistiek via gesubsidieerde projecten zoals huis-aan-huis inzameling van asbestcement. Bijzonder aandachtspunt binnen het Actieplan Asbestafbouw vormt de bescherming van jeugdige longen omwille van hun gekende gevoeligheid aan asbestvezelblootstelling. Met het relancebudget wil de Vlaamse overheid ook inzetten op het verder asbestveilig maken van gebouwen waar lokale jeugdverenigingen huizen voor vrije tijd en sport. De eerste opstap naar verwijdering vormt de inventarisatie van alle asbestmaterialen in de jeugdlokalen. In totaal wordt voor deze acties 13,8 miljoen euro voorzien.

Nota aan de Vlaamse Regering

 


Plan Vlaamse Veerkracht: subsidie Limburgs Landschap vzw voor duurzame ontwikkeling beekvalleien en vijvergebieden van Caetsweyers in de Wijers in Diepenbeek

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

De Vlaamse Regering kent 1,72 miljoen euro subsidie toe aan Limburgs Landschap vzw die hiermee de duurzame ontwikkeling van de beekvalleien en vijvergebieden van Caetsweyers in de Wijers in Diepenbeek zal realiseren. Bedoeling is het herstellen van het cascadesysteem in het vijvergebied met de aanleg van aanvoer- en afvoersluizen, tussensluizen en bijhorende beverwerende maatregelen; het droogleggen van het huidige vijversysteem; het verstevigen van de huidige dijken en verwijderen van onnodige dijken; het herstel en de opwaardering van poelen en landvegetaties; en de herprofilering van vijveroevers. Het geheel van deze maatregelen is gericht op de verbetering van de waterhuishouding en de structuurkwaliteit van het vijversysteem. Daarnaast is het een belangrijke doelstelling van dit project om het habitat te optimaliseren voor bepaalde diersoorten, zoals de boomkikker , de roerdomp en de woudaap. De maatregel wordt uitgevoerd binnen de strategische doelstelling van de landinrichtingsprojecten De Wijers, draagt bij aan de doelstellingen van de Blue Deal en wordt gefinancierd met relancemiddelen.

 


Plan Vlaamse Veerkracht: subsidies ‘Lokale Gebiedsdeals Droogte'

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

In het kader van de Blue Deal en het relanceprogramma Vlaamse Veerkracht werd een subsidieoproep ‘Lokale Gebiedsdeals Droogte’ georganiseerd met als doel om de lokale coalities in staat te stellen om ook de meer complexe ruimtelijke maatregelen voor de versterking van het watersysteem te kunnen uitvoeren. Het gaat over financiële impulsen om een actieprogramma van complexe lokale projecten uit te voeren zoals onthardings- of sloopprojecten, uitdoving van woonlinten of verspreide bebouwing, het schrappen van harde bestemmingen, en de reorganisatie van bebouwde ruimte of hard ruimtegebruik op die plekken waar de meerwaarde voor een effectieve aanpak van de droogteproblematiek het grootst is. De Vlaamse Regering keurt de subsidiebesluiten voor zeven gebiedscoalities goed voor een totaalbedrag van 8,11 miljoen euro. Het gaat om '(Her)bronnen in de Brabantse Wouden', 'Geïntegreerde aanpak van de Leievallei Wervik-Deinze', 'Bufferende landschappen op de Denderflanken', 'Complex Project Noord-Zuid Limburg', 'Stroomdal Bosbeek', 'Kleine Netevallei' en 'Op(en)ruimen van het Denderlandschap'.

 


Plan Vlaamse Veerkracht: subsidie aan Provincie Antwerpen voor natuur-technische herinrichting Burchtse Scheibeek

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

De Vlaamse Regering kent 559.000 euro subsidie toe aan de Provincie Antwerpen voor de natuur-technische herinrichting van de Burchtse Scheibeek langsheen de spoorlijn Antwerpen-Gent en achter de bedrijven die uitgeven op de straat Baarbeek op het grondgebied van de gemeente Zwijndrecht. Hiermee wordt het ecologisch potentieel van de waterloop en de vallei verbeterd en zo ook het zelfreinigend vermogen van de beek hersteld. Door de extra ruimte voor water die met de herinrichting gecreëerd wordt, zal het overstromingsrisico verminderd worden. Het wegnemen van de betonnen bedding verhoogt de capaciteit voor waterinfiltratie. Met de natuur-technische inrichting wordt ook een vismigratieknelpunt aan de monding weggewerkt. De maatregel wordt uitgevoerd binnen de geïntegreerde gebiedswerking van het landinrichtingsproject Klein-Brabant en Zwijndrecht (Schelde en Rupel), draagt bij aan de doelstellingen van de Blue Deal en wordt gefinancierd met relancemiddelen.

 


Plan Vlaamse Veerkracht: subsidies voor uitvoering Water-Land-Schap 2.0

p voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

De Vlaamse Regering kent in totaal 12,65 miljoen euro subsidie toe aan 33 lokale actoren om binnen 11 projectperimeters concrete klimaat-adaptieve en -mitigerende maatregelen uit te voeren in het offensief tegen de lokale waterproblematiek. Deze concrete maatregelen zijn door gebiedscoalities (samenwerkingsverband van lokale gebiedsactoren) binnen Water-Land-Schap 2.0 uitgewerkt in gebiedsprogramma’s na grondige gebiedsanalyse, het opmaken van een gebiedsvisie en het bepalen van het ambitieniveau dat uitvoering geeft aan de doelstellingen van de Blue Deal, meer bepaald de Groenblauwe infrastructuur in de open ruimte.

 


Plan Vlaamse Veerkracht: subsidie Nieuwe Polder Blankenberge voor optimaliseren waterbeheer

p voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

De Vlaamse Regering kent 1,11 miljoen euro subsidie toe aan Nieuwe Polder Blankenberge die hiermee het waterbeheer zal optimaliseren door middel van creatie van retentie en circulatie van gebiedseigen water, renovatie van sifon- en inlaatconstructies en faciliteren van peilregeling binnen de projectperimeter en doelstellingen van het landinrichtingsproject Oudlandpolder fase 1 op het grondgebied van Brugge, Jabbeke en Zuienkerke. De maatregel draagt bij aan de doelstellingen van de Blue Deal en wordt gefinancierd met relancemiddelen.

 


Plan Vlaamse Veerkracht: uitbreiding subsidiebesluit Ecluse cvba voor project Ecluse 2

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

De Vlaamse Regering kent 9,58 miljoen euro subsidie toe aan Ecluse cvba voor het project 'Ecluse 2: uitbreiding van Ecluse 1'. Het gaat om de uitbreiding van het stoomnet Ecluse 1 tot Evonik, waarvoor het stoomnet de Schelde moet kruisen. De subsidie kadert in project VV126 'call groene warmte' van het relanceplan Vlaamse Veerkracht.

 


Plan Vlaamse Veerkracht: subsidie AZTEQ BV voor project Groene Warmte uit geconcentreerd zonlicht voor Boortmalt Herent

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

De Vlaamse Regering kent 1,14 miljoen euro subsidie toe aan AZTEQ BV voor het project 'Groene Warmte uit geconcentreerd zonlicht' voor Boortmalt Herent. Het gaat om een Concentrated-Solar-Thermal-installatie van 2945 kW waarbij parabolische spiegels kantelen rond een as in functie van de zonnestand en thermische olie tot op hoge temperaturen (tot 300°C) verwarmen. De warmte wordt gebruikt in processen van de industriële verbruiker Boortmalt Herent.

 


 

Plan Vlaamse Veerkracht: verdeling relancekredieten beleidsdomein Omgeving

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

De bedragen van de verschillende voorgestelde projecten Omgeving in het kader van het relanceplan Vlaamse Veerkracht waren gebaseerd op concrete ramingen per initiatief, die nog konden worden bijgestuurd. Een verschuiving van budget tussen projecten op basis van de concrete uitvoering kan via een nieuwe nota aan de Vlaamse Regering worden kenbaar gemaakt. De Vlaamse Regering keurt nu de aanpassing goed van de indeling van de relanceprojecten uit het beleidsdomein Omgeving.

Bis-Nota aan de Vlaamse Regering

 


Plan Vlaamse Veerkracht: subsidie opmaak onroerenderfgoedrichtplan polders Linkerschelde-oever

Op voorstel van Vlaams minister Matthias Diependaele

In het kader van het 'verbond voor de toekomst en leefbaarheid van het ommeland van de haven van Antwerpen, de polders en Linkerschelde-oever' wil de Vlaamse Regering zich engageren voor de restauratie van het Hooghuis en van het Hof Ter Walle onder bouwheerschap van Herita vzw, voor investeringen in het niet beschermde onroerend erfgoed van Doel en voor de opstart van de opmaak van een onroerenderfgoedrichtplan voor de polders op de Linkerschelde-oever waaronder Doel. Daarom kent de Vlaamse Regering 300.000 euro toe aan de gemeente Beverenvoor de opmaak van het onroerend-erfgoedrichtplan voor de polders op Linkerschelde-oever waaronder Doel. De focus van het richtplan ligt op de Linkerschelde-oever en met name de cultuurlandschappen van De Putten, Prosperpolder met de historische dijksequentie en restanten van het polderkapitalisme (gridstructuur, dijkgehuchten, hoeves en polderhuisjes …) en het historisch gegroeide natuurlijke en cultuurlandschap van Schelde, slikken, schorren, dijken, waters en polders.

 


Plan Vlaamse Veerkracht: subsidies duurzaam watergebruik en overheidsopdracht studie naar ‘Groenblauwe business modellen voor landbouwers’

Op voorstel van Vlaams minister Jo Brouns

De extreme weeromstandigheden door de klimaatverandering van de afgelopen jaren laten zich sterk voelen binnen de land- en tuinbouwsector. Het krachtdadig aanpakken van en anticiperen op deze gevolgen brengt de nodige onderzoeksvragen met zich mee. In het kader van het project 'Hergebruik van restwater' kent de Vlaamse Regering in totaal zo'n 2,66 miljoen euro subsidie toe aan drie projecten die klimaatadaptatie en duurzaam watergebruik in de land- en tuinbouwsector stimuleren. Het gaat om: project ‘Klimrek-T’, de ontwikkeling van een klimaat- en watertraject (inclusief scan en advies) voor de groenten- en fruitsector; project ‘WAVE’, efficiënter waterverbruik in de dierlijke sector realiseren via bewustmaking, kennisopbouw en -overdracht; en project ‘SOILSTRUCT’, de impact en haalbaarheid van aangepaste bodembeheerpraktijken op waterevaporatie, -infiltratie en -retentie van de bodem in kaart brengen als adaptatiemechanisme tegen weersextremen. Daarnaast hecht de Vlaamse Regering haar goedkeuring aan de overheidsopdracht voor een studie omtrent ‘groenblauwe’ verdienmodellen voor landbouwers, waarbij drempels, hefbomen, bestaande en mogelijke instrumenten in kaart gebracht zullen worden.

 


Plan Vlaamse Veerkracht: steun voor infrastructuur Terranova Hydrogen in Evergem-Zelzate

Op voorstel van Vlaams minister Jo Brouns

In het kader van de uitrol van de 'Vlaamse waterstofvisie, Europese koploper via duurzame innovatie' kent de Vlaamse Regering 4,33 miljoen euro strategische ecologiesteun toe aan Terranova Hydrogen nv in Evergem-Zelzate. Terranova Hydrogen nv is een nieuw opgerichte vennootschap door Terranova nv, Luminus nv en Nippon Gases Belgium nv (producent van industriële en medische gassen). Het investeringsproject van Terranova Hydrogen omvat de bouw en integratie van een 2,5 MWe elektrolyse-eenheid, met inbegrip van een compressie- en vulstation en een leidingnetwerk. Deze elektrolyser zal groene stroom aanwenden voor de productie van groene waterstof. Terranova Hydrogen zal deze groene waterstof toeleveren vanuit de Terranova-site in de North Sea Port bij Gent (Evergem-Zelzate). De elektrolyse-eenheid zal worden aangesloten op 3 stroombronnen: het zonnepark op de site, één windturbine op de site en vier windturbines van Luminus elders. Door deze diversifiëring van de energiebronnen kan de benuttingsgraad van de elektrolyse-eenheid aanzienlijk worden verhoogd. Nippon Gases Belgium nv wil hiermee overschakelen op groene waterstof en zal deze commercialiseren in diverse sectoren, o.a. chemie en micro-electronica.

 


Plan Vlaamse Veerkracht: steun voor infrastructuur Aertssen Group in Stabroek

p voorstel van Vlaams minister Jo Brouns

In het kader van de 'Vlaamse waterstofvisie, Europese koploper via duurzame innovatie', kent de Vlaamse Regering 2,7 miljoen strategische ecologiesteun toe aan Aertssen Group nv voor het gebruik van waterstoftechnologie in nog te bouwen graafkranen. Aertssen Group nv is een Vlaams familiebedrijf met internationale activiteiten in bouw, projectontwikkeling, logistiek, groene energie en verhuur van zware machines. Met dit project wil Aertssen Group investeren in tien nieuwe nog om te bouwen graafkranen met dual fuel motoren en in tien bijhorende waterstof-vulstations. De ombouw van de graafkranen zal een verhouding diesel/waterstof van 70%/30% mogelijk maken. De waterstof-vulstations zullen specifiek ontworpen worden om aan de vereisten van een bouwwerf (mobiliteit, robuustheid, autonomie, gebruiksvriendelijkheid) te voldoen. Waterstoftechnologie wordt dankzij haar laag gewicht en hoog specifiek vermogen beschouwd als een veelbelovende oplossing in de duurzaamheidstransitie van graafmachines.

 


Plan Vlaamse Veerkracht: steun aan waterstofproject BelgHyCo-HD van Etablissementen Franz Colruyt in Halle

Op voorstel van Vlaams minister Jo Brouns

In het kader van de 'Vlaamse waterstofvisie, Europese koploper via duurzame innovatie', kent de Vlaamse Regering 5,46 miljoen euro strategische ecologiesteun toe aan Etablissementen Franz Colruyt in Halle voor het waterstofproject BelgHyCo-HD. Dit project zal de ontwikkeling en vroege inzet van de eerste zware voertuigen op waterstof op de Belgische wegen mogelijk maken. Doel is om twee multifunctionele waterstoftankstations (HRS) op te richten en te exploiteren met een focus op heavy-duty en met een productie tot 1200 kg/dag. De tankstations komen in de buurt van de haven van Antwerpen en een logistieke hub van Colruyt Group. Innovatieve elementen in het project hebben betrekking op koeling, compressie, opslagvaten, dispenser, controle en operationele protocollen.

 


Plan Vlaamse Veerkracht: uitgaventoetsing ‘Duurzaam watergebruik en de organisatie van het waterlandschap’

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir Vlaams minister Matthias Diependaele

Een uitgaventoetsing wordt in de Vlaamse Codex Overheidsfinanciën gedefinieerd als 'systematische, diepgaande en specifieke onderzoeken van uitgavencategorieën met een substantiële budgettaire impact om bij constant beleid de doeltreffendheid of doelmatigheid van het beleid te verbeteren'. De Vlaamse Regering hecht nu haar goedkeuring aan de uitgaventoetsing ‘Duurzaam watergebruik en de organisatie van het waterlandschap’. Hierin wordt het jaarlijks vastleggingsbudget voor de rioleringssubsidies in de orde van 120 miljoen euro onder de loep genomen. Dit onderzoek moet toelaten om na te gaan of de beschikbare middelen effectiever en efficiënter ingezet kunnen worden, met oog voor zuinigheid en zorgvuldigheid.

Nota aan de Vlaamse Regering

 


Samenwerkingsakkoord verdeling klimaat- en energiedoelstellingen

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

Op 14 september 2022 sloten de ministers, bevoegd voor klimaat en energie, van de verschillende Belgische overheden, een princiepsakkoord over de verdeling van door België te leveren klimaat- en energie-inspanningen voor de periode 2021-2030 en over de verdeling van de aan België toegekende opbrengsten uit de veiling van emissierechten. Het princiepsakkoord vormt een eerste deelakkoord met het oog op een globale verdeling van de aan België opgelegde energie- en klimaatinspanningen voor de periode 2021-2030 en kadert in de voorbereiding van de actualisering van het Belgische energie- en klimaatplan 2021-2030. Dit princiepsakkoord moet geformaliseerd worden onder de vorm van een samenwerkingsakkoord, dat aan de parlementen wordt voorgelegd. Na goedkeuring op het Overlegcomité stemt de Vlaamse Regering nu in met het ontwerp van samenwerkingsakkoord tussen de Federale Staat, het Vlaamse Gewest, het Waalse Gewest en het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest over sommige bepalingen van de verdeling van de Belgische klimaat- en energiedoelstellingen voor het begin van de periode 2021-2030 en de verdeling van de federale opbrengsten uit de veiling van emissierechten voor de jaren 2015 tot en met 2020. De minister-president van de Vlaamse Regering en de Vlaamse minister bevoegd voor klimaat en energie zullen dit samenwerkingsakkoord namens het Vlaamse Gewest ondertekenen.

Nota aan de Vlaamse Regering Bijlage
Memorie van Toelichting Bijlage

 


Herverdeling rioleringssubsidies: responsabilisering gemeentelijke sanering

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

Het vastleggingskrediet 2022 voor de aanleg van gemeentelijke rioleringen, kleinschalige rioolwaterzuiveringsinstallaties en private waterzuiveringsinstallaties van 122 miljoen euro zal niet volledig besteed worden, omdat de gemeenten en gemeentelijke rioolbeheerders te weinig gunningsdossiers hebben ingediend. De Vlaamse Regering beslist daarom het resterende bedrag te herverdelen onder twee projecten, 'Natuur in je school' enerzijds (7,5 miljoen euro) en anderzijds waterzuivering via de bouw van een slibverwerkingsinstallatie door Aquafin (30,6 miljoen euro). 84 miljoen blijft gereserveerd voor de subsidiëring van de aanleg van gemeentelijke rioleringen, kleinschalige waterzuiveringsinstallaties en private waterzuiveringsinstallaties. Daarnaast formuleert de regering een aantal acties om onderbenutting in de toekomst te vermijden.

Nota aan de Vlaamse Regering

 


Noodbesluit Antwerpen

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

De informaticasystemen van de stad Antwerpen werden op 6 december 2022 getroffen door een algemene cyberaanval. Deze leidt ertoe dat de informaticatoepassing waarmee de stadsdiensten werken, onbeschikbaar is en niet kan communiceren met het omgevingsloket. Het kan nog geruime tijd duren alvorens de stedelijke administratie weer volledig digitaal operationeel is. De Vlaamse Regering stelt daarom een situatie van overmacht vast en neemt noodmaatregelen om een aantal termijnen rond omgevingsvergunningen op te schorten.

 


Herverdelingsbesluit voor de implementatie van energie-efficiëntiemaatregelen voor de eigen gebouwen en technische installaties.

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir, Vlaams minister Matthias Diependaele

De Vlaamse Regering beslist tot de herschikking van middelen ten bedrage van 4,3 miljoen euro vastleggingskrediet en 224.000 euro vereffeningskrediet vanuit de provisie bij Financiën en Begroting voor de implementatie van energie-efficiëntiemaatregelen voor de eigen gebouwen en technische installaties.

 


Koninklijk besluit met technische vereisten ombouw voertuig met verbrandingsmotor naar voertuig met een elektrische motor of waterstof-brandstofcel: standpuntbepaling

 voorstel van Vlaams minister Lydia Peeters

De Vlaamse Regering stemt in met koninklijk besluit dat tot doel heeft de technische vereisten in te voeren met betrekking tot de ombouw van een voertuig met een verbrandingsmotor naar een voertuig met een elektrische motor of waterstof-brandstofcel. Deze ombouw (retrofit), gericht op het verwijderen van de verbrandingsmotor, zal ook bijdragen aan de vergroening van het wagenpark en aan de doelstellingen om de uitstoot te verminderen.

Nota aan de Vlaamse Regering

 

 

Bron: Vlaanderen.be - Beslissingen Ministerraad van 09 december 2022