10/06/2024

Beslissingen Ministerraad van 07 juni 2024

wetgeving
Terug naar artikeloverzicht

Uitvoering decreet vastgoedinformatieplatform

Op voorstel van minister-president Jan Jambon, Vlaams minister Zuhal Demir, Vlaams minister Matthias Diependaele

De Vlaamse Regering keurt principieel een uitvoeringsbesluit goed bij het decreet over het Vastgoedinformatieplatform. Het bevat bepalingen over retributies; de controle, schorsing en opheffing van de toegang tot het Vastgoedinformatieplatform en wijzigingsbepalingen. Om de doelstelling van het Vastgoedinformatieplatform, als snelweg voor de uitwisseling van vastgoedgegevens, te versterken, worden een aantal besluiten van de Vlaamse Regering gewijzigd waardoor ook andere datastromen (bodemattesten, stedenbouwkundige uittreksels e.a.) via dit platform lopen. Dit uitvoeringsbesluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

 


Programmatische aanpak stikstof (PAS): afwijkende berekeningsmethode referentiesituatie 2021, vrijstelling reductieverplichtingen en aanwijzing verwerkingsverantwoordelijke

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

Om overeenkomstig het Stikstofdecreet van 26 januari 2024 over de programmatische aanpak stikstof (PAS), de PAS-referentie 2030 te bepalen, moet eerst de referentiesituatie 2021 bepaald worden. De ‘PAS-referentie 2030’ is de maximale jaarhoeveelheid ammoniak die een varkens-, pluimvee- of rundveehouderij na eind 2030 nog mag uitstoten. De referentiesituatie 2021 wordt bepaald aan de hand van de gemiddelde veebezetting overeenkomstig de Mestbankaangifte voor het productiejaar 2021. Als deze gemiddelde veebezetting niet representatief is omwille van de in het Stikstofdecreet vermelde situaties (investering qua dierplaatsen, nulbezetting, overmacht), kan de exploitant een afwijkende berekeningsmethode vragen. De Vlaamse Regering bepaalt nu principieel de specifieke regels voor het aanvragen en berekenen van deze afwijkende referentiesituatie en voorziet in een commissie die zal beslissen over deze aanvragen. Daarnaast bepaalt dit besluit hoe de begrenzing tot de vergunde of geacteerde aantallen moet worden uitgevoerd om de referentiesituatie te bepalen. Dit besluit voorziet ook in een lijst met diercategorieën waarvoor een vrijstelling van de reductieverplichtingen verkregen kan worden. Ten slotte wordt waar nodig de verwerkingsverantwoordelijke bepaald in toepassing van de algemene verordening gegevensbescherming. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de VTC, de GBA en daarna de Raad van State.

 


Circulaire economie: toekennen subsidies gerichte Oproep Ecodesign

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

De circulaire economie streeft naar maximale herbruikbaarheid van producten, productonderdelen en grondstoffen met minimaal waardeverlies. De beslissingen die de grootste invloed hebben op producten en hun levensduur worden genomen tijdens het ontwerpproces. Ongeveer 80% van de milieu-impact van producten wordt bepaald door het ontwerp. Het is dus van essentieel belang dat ontwerpers hun verantwoordelijkheid nemen in de transitie naar een circulaire economie. De Vlaamse Regering wil daarom circulaire businessmodellen breed ondersteunen door de financiering van een gerichte call naar projecten die mikken op acties en experimenten waarin ecodesign en systeemdenken worden verkend en hoe ontwerpen in functie van nieuwe, circulaire businessmodellen worden getest en geëvalueerd. Voor deze Gerichte Oproep Ecodesign 2024 wordt een totaalbudget van 2 miljoen euro voorzien. Organisaties kunnen maximaal een subsidie ontvangen van 80% van hun subsidiabel projectvoorstel met een maximumbedrag van 100.000 euro.

 


Definitieve vaststelling GRUP Leidingstraat Zelzate-Kallo

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse Regering tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) ‘Leidingstraat Zelzate-Kallo’. Het tracé is 43 km lang en is gelegen op het grondgebied Zelzate, Wachtebeke, Moerbeke, Stekene, Sint-Gillis-Waas en Beveren. De aanduiding van een leidingstraat kadert in het versterken van het ondergronds infrastructuurnetwerk tussen de Vlaamse zeehavens, zowel in functie van de duurzame energiebevoorrading als het reduceren van de stikstofuitstoot. Het GRUP maakt het mogelijk op korte termijn een waterstof- en CO2- leiding te bouwen en in de toekomst bijkomende ondergrondse leidingen te realiseren tussen de zeehavens.

 


Startnota geïntegreerd planproces gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan ‘Tiense Watervelden’ in Tienen

p voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

De Vlaamse Regering heeft op 19 januari 2024 het planproces opgestart voor het project Tiense Watervelden met het oog op de juridische en ruimtelijke verankering van een optimale herbestemming van het voormalig militair vliegveld Goetsenhoven. Het uitgangspunt van het project is de opportuniteit om water afkomstig uit het suikerproductieproces van de Tiense Suikerraffinaderij te hergebruiken in functie van de drinkwaterbevoorrading in de regio en dit project landschappelijk en socio-economisch in te bedden in de omgeving. Het project voorziet de bouw van een waterproductiecentrum en een groot productiebufferbekken voor tijdelijke opslag dat het circulair watergebruik als drinkwater en indien nodig irrigatiewater voor de landbouw mogelijk maakt. In dit kader keurt de Vlaamse Regering nu de 'Startnota geïntegreerd planproces gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan ‘Tiense Watervelden’ in Tienen' goed. De bevoegde minister zal hierover de vereiste adviezen inwinnen en de bevolking van de betrokken gemeente informeren en raadplegen over de inhoud van de startnota.

 


Milieu- en Natuurraad van Vlaanderen (Minaraad): vervanging leden

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

Met het besluit van de Vlaamse Regering van 16 juni 2023 tot aanwijzing van de leden, plaatsvervangende leden en onafhankelijke deskundigen van de strategische adviesraad Milieu- en Natuurraad van Vlaanderen' werd de Minaraad samengesteld voor een termijn van vier jaar. De voorbije maanden verzochten enkele van de vertegenwoordigde middenveldorganisaties om een wijziging te laten doorvoeren in de door hen voorgedragen vertegenwoordigers. De Vlaamse Regering keurt die wijzigingen nu goed.

 


Wijziging decreet van 5 april 1995 met algemene bepalingen rond milieubeleid naar aanleiding van arresten Raad van State

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

Uit twee opeenvolgende arresten van de Raad van State in de zaak van het Hondapark (motorcross Balen) zijn wettigheidsproblemen gebleken met betrekking tot het besluit van de Vlaamse Regering van 19 januari 1999. Dat is een bijzonder omvangrijk besluit met belangrijke bijsturingen en wijzigingen van Vlarem II, die sinds hun inwerkingtreding op 1 mei 1999 toegepast werden in tal van vergunnings- en/of meldingsdossiers. De in het besluit opgenomen wijzigingen zijn zeer divers en onder meer gerelateerd aan het gebruik van pesticiden, het houden van dieren en de opslag van mest, de beheersing van geluidshinder, (de bestrijding van) luchtverontreiniging, de opslag van gevaarlijke producten en brandbare vloeistoffen, de uitbating van laboratoria en instellingen die belast zijn met monsternemingen, ontledingen, proeven en onderzoekingen, enzovoort. Een aantal bepalingen werden op hun beurt reeds (minstens deels) bijgestuurd. Hoewel de opeenvolgende arresten van de Raad van State en de Raad voor Vergunningsbetwistingen niet leiden tot de vernietiging van het besluit van 19 januari 1999, maar ‘louter’ tot het buiten toepassing verklaren ervan in het kader van een individueel geschil, geven zij toch aanleiding tot rechtsonzekerheid, zowel voor de uitbaters van reeds bestaande inrichtingen, als voor toekomstige inrichtingen. Dit onverwachts ontstane rechtsvacuüm vergt een spoedeisende aanpak om de rechtszekerheid in de vergunningverlening en bij de uitbating van getroffen inrichtingen te herstellen. De Vlaamse Regering wijzigt daarom principieel het decreet met algemene bepalingen over milieubeleid. Dit voorontwerp van wijzigingsdecreet wordt voor advies voorgelegd aan de SERV, de Minaraad en de strategische adviesraad voor het Beleidsdomein Cultuur, Jeugd, Sport en Media (SARC).

 


Inwerkingtreding bepalingen toezicht veiligheid van aardgasdistributie

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

Naar aanleiding van het op het Overlegcomité bereikte akkoord wordt het toezicht op de veiligheid van aardgasdistributie per 1 april 2025 bij de gewesten geoperationaliseerd. De Vlaamse Regering keurt nu principieel een besluit goed dat het toezicht vanaf die datum regelt. Het Departement Omgeving zal met ingang van 1 april 2025 deze toezichts- en handhavingstaken opnemen. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

 


Erkenning en subsidiëring van omgevingsverenigingen

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het nieuwe erkennings- en subsidiebesluit voor omgevingsverenigingen. Bedoeling is het stimuleren van vernieuwing en van een kwaliteitsvolle werking in lijn met de Vlaamse omgevingsdoelstellingen en de Vlaamse Codex Overheidsfinanciën. Een vijfjaarlijkse erkenning, in plaats van een erkenning voor onbepaalde duur, en vijfjaarlijkse subsidie daagt verenigingen uit om het beste van zichzelf te geven en stimuleert deze vernieuwing. Ook de scope van het besluit wordt verbreed naar 'omgevingsverenigingen': milieu-, natuur- en ruimteverenigingen en bij uitbreiding alle verenigingen die het bevorderen van de omgevingskwaliteit als hoofddoel vooropstellen. Het besluit focust ook op een resultaatgerichte en impactgedreven werking.

 


CAT-site oost Vilvoorde: kosten meerwerken sanering

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

De CAT-site in Vilvoorde is de voormalige parking van Renault Industrie Belgique nv, gelegen aan de Woluwelaan. Voor deze site is in 2012 een Brownfieldconvenant gesloten. Uit het siteonderzoek bleek dat de bodem en het grondwater zo verontreinigd zijn, dat verdere sanering nodig was. De Vlaamse overheid investeerde 13 miljoen euro in de bodemsaneringswerken. Nu deze beëindigd zijn, is ook het totaalbedrag van de prijsherzieningen gekend en blijkt een bijkomend budget nodig. De Vlaamse Regering machtigt daarom de Vlaamse minister, bevoegd voor Omgeving, om namens OVAM een addendum te ondertekenen aan de samenwerkingsovereenkomst en haar akkoord te verlenen met de bijkomende vastlegging van 2,73 miljoen euro, voor de sanering van de voormalige CAT-site in Vilvoorde, deel Oost.

 


Verzamelbesluit omgeving: wijziging diverse bepalingen rond leefmilieu en ruimtelijke ordening

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

De Vlaamse Regering wijzigt principieel diverse besluiten rond leefmilieu en ruimtelijke ordening. Het gaat om technische aanpassingen, waarbij een aantal verouderde bepalingen geactualiseerd worden. Daarnaast wordt het uitvoeringsbesluit complexe projecten aangepast aan een recente optimalisatie van het decreet complexe projecten, en worden een aantal besluiten gewijzigd naar aanleiding van het Verzameldecreet Omgeving van 17 mei 2024 en van de naamswijziging van het Agentschap Landbouw en Zeevisserij. Door al deze aanpassingen te bundelen in dit ‘Verzamelbesluit’, wordt voorkomen dat voor elk van die aanpassingen een afzonderlijke besluitvormingsprocedure moet worden opgestart. Het besluit gaat nu voor advies naar de Raad van State.

 


Wijziging Vlaams reglement over duurzaam beheer materiaalkringlopen en afvalstoffen (Vlarema): gebruik herbruikbare recipiënten op evenementen

p voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

In 2023 zorgde de Vlaamse Regering voor een strengere regelgeving voor het gebruik van herbruikbare recipiënten op evenementen. Vanaf 15 juni 2023 mochten evenementen geen wegwerpmateriaal meer gebruiken om drank te serveren, met uitzondering van petflessen en blikjes als de organisator een systeem voorzag dat garandeert dat minstens 95% van die flessen en blikjes gescheiden worden ingezameld voor recyclage. Vanaf 1 januari 2025 zou die uitzondering vervallen. Omdat die bepaling niet implementeerbaar blijkt tegen die datum door de volledige evenementensector, wordt de bepaling geschrapt. De Vlaamse Regering wijzigt daarvoor principieel het besluit dat het Vlaams reglement over het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen (Vlarema) vaststelt. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de SERV en van de Minaraad.

 


Subsidie parkbureaus Landschapsparken Maasvallei, Hart van Haspengouw en Grenzeloos Bocageland

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

Op 13 oktober 2023 erkende de Vlaamse Regering 5 Landschapsparken. Op 12 april 2024 werden de parkbureaus aangeduid van drie erkende Landschapsparken, met name van Maasvallei, Hart van Haspengouw en Grenzeloos Bocageland. Zoals voorzien in het Parkendecreet en Parkenbesluit, kent de Vlaamse Regering nu een subsidie van telkens 366.750 euro toe aan de parkbureaus van de erkende Landschapsparken Maasvallei, Hart van Haspengouw en Grenzeloos Bocageland.

 


Vlaams reglement over het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen (Vlarema): technische optimalisaties

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

Na advies van de GBA en van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het Vlaams reglement over het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen (Vlarema), een eerder wijzigingsbesluit aan het Vlarema en het Besluit dierlijke bijproducten en afgeleide producten. Het wijzigingsbesluit voert een aantal technische optimalisaties door om tot een logisch geheel te komen dat volledig afgestemd is met andere besluiten, en om een aantal kleine foutjes of onduidelijkheden weg te werken.

 


Aanpassingen bevoegdheidsverdeling aanvragen omgevingsvergunningen

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

De Vlaamse Regering voert enkele aanpassingen door in de bevoegdheidsverdeling voor aanvragen van omgevingsvergunningen, zodat projecten aan het juiste bevoegdheidsniveau worden toegewezen. Ze wijzigt daarvoor, na advies van de Raad van State, definitief het besluit tot aanwijzing van de Vlaamse en provinciale projecten dat uitvoering geeft aan het decreet over de omgevingsvergunning. Er worden ook enkele technische aanpassingen aangebracht.

 


Wijziging besluit stedenbouwkundige handelingen waarvoor geen omgevingsvergunning nodig is

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het Vrijstellingenbesluit met enkele gerichte, technische aanpassingen, waardoor bepaalde stedenbouwkundige handelingen niet langer onderhevig zijn aan de omgevingsvergunningsplicht. Dat zorgt voor vereenvoudiging en vermindering van administratieve lasten.

 


Vervoer van koolstofdioxide via pijpleidingen in het Vlaamse Gewest: uitvoeringsbesluit

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het besluit dat uitvoering geeft aan het decreet over het vervoer van koolstofdioxide via pijpleidingen in het Vlaamse Gewest. Zo worden de aanwijzingsvoorwaarden en de -procedures voor beheerders van lokale clusters en het vervoersnetwerk uitgewerkt, evenals de procedure voor het indienen van een ontwikkelingsplan. Daarnaast wordt het Europese Emissiehandelssysteem (Emissions Trading System, EU ETS)-regime voor de vervoersinstallaties verder uitgewerkt.

 


Oprichting uitvoeringsgerichte taskforce ‘Ecologische (herstel)maatregelen Linkeroever – Zwijndrecht'

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

Om het Saneringsverbond PFAS te kunnen uitvoeren en de ecologische (herstel)maatregelen gekoppeld aan de Oosterweelverbinding in stand te kunnen houden en bestendigen, beslist de Vlaamse Regering een taskforce 'Ecologische (herstel)maatregelen Linkeroever - Zwijndrecht' op te richten. Ze bepaalt ook de samenstelling, de werking en het mandaat van deze taskforce, en voorziet de nodige financiering en personeelscapaciteit voor het uitvoeren van de voorziene projecten, voor een totaal budget van 2,86 miljoen euro. Deze taskforce moet een duurzame, klimaatbestendige en langdurige natuurontwikkeling realiseren. Hiervoor krijgt ze het mandaat om projecten gekoppeld aan het Saneringsverbond, de Oosterweelverbinding en het inrichtingsplan Groenpool Linkeroever op te volgen, te initiëren en/of uit te voeren, vanuit een gebiedsgerichte visie. Hierbij gelden de principes om de natuurontwikkeling op een snelle en duurzame wijze te realiseren, zodat die langdurig is en met de nodige rechtszekerheid. Over het onderzoeken, initiëren, opvolgen en uitvoeren van de projecten wordt jaarlijks aan de Vlaamse minister bevoegd voor de Omgeving en de Natuur gerapporteerd.

 


Besteding middelen Vlaams Klimaatfonds voor cofinanciering Mijn VerbouwBegeleiding

p voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

De Vlaamse Regering keurt de reservering goed van 16,8 miljoen euro voor de Mijn VerbouwBegeleiding, waarvan 9,46 miljoen euro uit het Vlaams Klimaatfonds en 7,33 miljoen euro uit de reguliere energiekredieten. MijnVerbouwBegeleiding is een bij de energiehuizen gecentraliseerd aanbod van begeleiding bij de uitvoering van energiebesparende werken in de woningen van doelgroepen met lage inkomens, dat in 2024 gelanceerd wordt. De energiehuizen ontvangen per begeleiding een prestatievergoeding, waarvoor de bedragen werden vastgesteld in het energiebesluit.

 


Delegatie van planningsbevoegdheid en instemming met afwijking van de voorschriften opmaak RUP Groene Rand Zellik-centrum

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

De Vlaamse Regering verleent delegatie van planningsbevoegdheid en instemming met afwijking van de voorschriften van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Afbakening van het Vlaams Strategisch Gebied rond Brussel (VSGB) en aansluitende open ruimtegebieden' aan de gemeente Asse in functie van de opmaak van het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) 'Groene rand Zellik-centrum' en de herbestemming van de drie deelgebieden Kortemansstraat, Keienveld en Molenbeekdal. De gemeente Asse wil in het gemeentelijk RUP drie onbebouwde gebieden binnen de afbakeningslijn van het VSGB deels als open ruimte vrijwaren, met mogelijkheden voor landbouw, bos of natuurontwikkeling. Voor deze deelgebieden geldt volgens het VSGB de bestemming 'stedelijk woongebied'. De gemeente Asse geeft aan geen nood te hebben aan extra woongebieden buiten de kern om haar bevolkingsgroei verder op te vangen, zoals ook blijkt uit de woonbehoeftestudie 2015-2030 van de provincie. De Vlaamse Regering vraagt om voor de duidelijkheid de onderliggende bestemming 'stedelijk woongebied', cfr VSGB, te hernemen op de grafische plannen voor de deelgebieden 'Kortemansstraat' en 'Keienveld' onder de in het gRUP voorziene overdrukken.

 


Delegatie van planningsbevoegdheid en instemming met afwijking van de voorschriften opmaak RUP Recy-park Zaventem

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

De Vlaamse Regering verleent delegatie van planningsbevoegdheid en instemming met afwijking van de voorschriften van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Afbakening van het Vlaams Strategisch Gebied rond Brussel (VSGB) en aansluitende open ruimtegebieden' aan de gemeente Zaventem in functie van de opmaak van het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) 'Recy-park Zaventem'. Met het RUP wil de gemeente de bedrijfsactiviteiten van het historisch gegroeid bedrijf 'Vanpachtenbeke' bestendigen en beperkte ontwikkelingsmogelijkheden bieden door een herbestemming van 'parkgebied' naar 'gebied voor ambachtelijke bedrijfsactiviteiten en kmo'. De gemeente voorziet de planneutraliteit van deze ingreep door drie kleinere gebieden naar een openruimtebestemming te herbestemmen (landbouw en groen). De Vlaamse Regering wil dat er een nabestemming ‘parkgebied’ wordt voorzien voor het ‘gebied voor ambachtelijke bedrijfsactiviteiten en KMO’, en geeft nog mee dat de gemeente er moet over waken dat er voldoende langetermijnperspectief is voor de uitbating van de bedrijfsactiviteiten, zodat op termijn geen conflict of hinder ontstaat tussen de bedrijfsactiviteiten en het nieuwe gebruik als openbaar park.

 


Uitwerken modulaire omgevingsvergunningsprocedure

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

De Vlaamse Regering keurt principieel het besluit goed dat de modulaire omgevingsvergunningsprocedure uitwerkt. Het gaat om een volledig nieuw besluit, aansluitend bij het nieuwe decreet over de omgevingsvergunning van 17 mei 2024. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Vlaamse Toezichtcommissie voor de verwerking van persoonsgegevens (VTC), de Gegevensbeschermingsautoriteit, de Minaraad, de SARO, de SALV, de VVSG en de VVP.

 


Herverdeling PAS-provisie: financieren van uitgaven gerelateerd aan de stikstofsaneringsmaatregelen

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

De Vlaamse Regering beslist tot herschikking van 23 miljoen euro vastleggingskrediet en 32 miljoen euro vereffeningkrediet vanuit de PAS-provisie naar entiteiten binnen het beleidsdomein Omgeving en Landbouw en Visserij voor het financieren van uitgaven gerelateerd aan de stikstofsaneringsmaatregelen als onderdeel van de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS). Het gaat daarbij om onder andere stikstofsaneringsprojecten, de uitbetaling van dossiers rond de vrijwillige stopzettingsregeling voor de varkenshouderijen, de monitoring van de stikstofimpact in Natura 2000-gebieden, maatregelen in maatwerkgebieden en de verdere ontwikkeling van de beslisondersteunende tools in het kader van de vergunningverlening.

 


Wijziging VLAREBO-besluit, Milieuhandhavingsbesluit en VLAREL: cofinanciering beschrijvende bodemonderzoeken bij brandweergerelateerde PFAS-verontreinigingen e.a.

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

De Vlaamse Regering wijzigt principieel verschillende bepalingen in het VLAREBO-besluit, het Milieuhandhavingsbesluit en het VLAREL. Het gaat om het invoeren van een regeling voor de cofinanciering van beschrijvende bodemonderzoeken bij brandweergerelateerde PFAS-verontreinigingen; de wijziging van de bestaande cofinancieringsregeling voor de uitvoering van bodemsanering voor historische bodemverontreiniging en wijzigingen die voortvloeien uit recente ontwikkelingen, naast een aantal juridisch-technische aanpassingen en correcties. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de SERV en van de Minaraad.

 


Aanwijzing van waterbodem voor uitvoering waterbodemonderzoek: Grote Nete in Lier, Nijlen, Berlaar, Heist-op-den-Berg, Herenthout, Hulshout, Herselt, Westerlo en Geel

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

In de gefaseerde beschrijvende bodemonderzoeken, uitgevoerd in opdracht van OVAM, is ter hoogte van twee deeltrajecten van de Grote Nete een verontreiniging met zware metalen en radiologische parameters vastgesteld. Deze verontreiniging moet verder in kaart gebracht worden. Het Bodemdecreet bepaalt dat de Vlaamse Regering de waterbodems kan aanwijzen waar de beheerder binnen een bepaalde termijn op eigen initiatief en op eigen kosten een waterbodemonderzoek moet uitvoeren. De Vlaamse Regering wijst nu de waterbodem Grote Nete ter hoogte van de gemeenten Geel, Westerlo, Herselt, Hulshout, Herenthout, Heist-op-den-Berg, Berlaar, Nijlen en Lier aan als te onderzoeken waterbodem waar de beheerder binnen een termijn van drie jaar op eigen initiatief en op eigen kosten een waterbodemonderzoek moet uitvoeren.

 


Stikstofdecreet: melding bijkomende ammoniakemissiereducerende maatregelen

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

Het Stikstofdecreet is in werking getreden op 23 februari 2024. In het decreet van 19 april 2024 is een lijst opgenomen van ammoniakemissiereducerende maatregelen en technieken. Van zodra dit laatste decreet in werking treedt, kunnen deze maatregelen en technieken gebruikt worden in vergunningsaanvragen. Decretaal is ook een wijziging voorzien aan het Stikstofdecreet, waarbij de Vlaamse Regering een lijst vaststelt met bijkomende ammoniakemissiereducerende maatregelen, die via melding aan de vergunning kunnen toegevoegd worden. De Vlaamse Regering keurt daarom nu principieel het besluit goed dat bepaalt voor welke andere ammoniakemissiereducerende technieken en maatregelen, dan de in het decreet over de programmatische aanpak stikstof vermelde maatregel van beweiden, de meldingsprocedure zoals vermeld in het decreet over de omgevingsvergunning kan worden toegepast, in afwijking van het decreet over de omgevingsvergunning. Het gaat om een selectie van technieken en maatregelen opgenomen in de bijlage van het decreet over ammoniakemissiereducerende maatregelen. Wanneer een exploitant van een veehouderij ter realisatie van zijn PAS-referentie 2030 gebruik wil maken van één of meer van de geselecteerde maatregelen of technieken, kan hij deze via een melding laten opnemen in zijn omgevingsvergunning. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

 


Voorlopige vaststelling GRUP 'E34 West ter hoogte van de Waaslandhaven' en voorlopige gedeeltelijke opheffing beschermd cultuur-historisch landschap ‘Defensieve Dijk met overgangszone’ in Zwijndrecht en Beveren

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir, Vlaams minister Matthias Diependaele, Vlaams minister Lydia Peeters

In het kader van de ontsluiting van de Waaslandhaven beslist de Vlaamse Regering tot voorlopige vaststelling van het ontwerp van gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan ‘E34 West ter hoogte van de Waaslandhaven’ en de voorlopige gedeeltelijke opheffing van het beschermde cultuur-historische landschap ‘Defensieve Dijk met overgangszone’ in Zwijndrecht en Beveren. Het planningsproces voor het GRUP E34 West is gericht op het bestemmen van volwaardige aansluitingen op de E34 enerzijds voor het havenverkeer en anderzijds voor het verkeer van en naar de R2. Het bevat ook maatregelen voor de integratie in het landschap, de ontsluiting van de omliggende dorpen, fietsverbindingen over de E34, e.a. Het plangebied situeert zich op het grondgebied van Beveren en Zwijndrecht en is de zone aansluitend op de E34 van Vrasene, nl. van aan de kruising met de N451 tot aan de grens met het Oosterweel-project, aan het knooppunt Waaslandhaven-Oost, inclusief de aftakking richting het complex Watermolen. Samen met het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan wordt ook een beschermingsbesluit gedeeltelijk opgeheven omwille van het algemeen belang. Het gaat over het ministerieel besluit van 14 september 2001 tot bescherming als cultuurhistorisch landschap van de Defensieve Dijk met overgangszone in Zwijndrecht en Beveren. Om de geplande werken aan de E34 West ter hoogte van de Waaslandhaven volgens de gestelde plandoelstellingen te kunnen uitvoeren, wordt een smalle strook parallel aan de E34 van het beschermde landschap Defensieve Dijk aangesneden. De Vlaamse Regering keurt ook de voorgestelde maatregelen flankerend beleid goed en zal het GRUP onderwerpen aan een openbaar onderzoek.

 


Actieprogramma (2024-2026) bij het Onroerenderfgoedrichtplan voor historische landgoederen

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir, Vlaams minister Matthias Diependaele, Vlaams minister Jo Brouns

De Vlaamse Regering keurt het eerste actieprogramma (2024-2026) goed bij het Onroerenderfgoedrichtplan voor historische landgoederen. Het onroerenderfgoedrichtplan formuleert een langetermijnvisie op een duurzaam 'behoud door ontwikkeling' van de Vlaamse historische landgoederen, wil meer inzicht genereren in de elementen die het beheer van een landgoed uitmaken en via bewustwording bijdragen tot een grotere appreciatie van het landschap dat door landgoederen vorm kreeg. Het is een thematisch richtplan met een gebiedsfocus. Dat betekent dat, doorheen het volledige traject, een focus op de regio Bulskampveld, met een grote concentratie aan landgoederen, helpt om stappen te zetten met een impact op het volledige Vlaamse grondgebied. In het actieprogramma leggen de bij het onroerenderfgoedrichtplan betrokken partners vast welke engagementen ze de komende jaren zullen opnemen door de afgesproken acties uit te voeren. Het actieprogramma kan een brede waaier aan instrumenten inzetten en de acties kunnen zowel betrekking hebben op effectieve ingrepen op het terrein als op verder onderzoek en alle varianten daartussen.

 


Vogelrichtlijngebied ‘BE2301336 Schorren en Polders van de Beneden-Schelde’: instandhoudingsdoelstellingen en inrichtingsnota foerageergebied Bruine Kiekendief

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir, Vlaams minister Lydia Peeters

In het kader van de natuurcompensatie voor de havenontwikkeling op Linkerscheldeoever, hecht de Vlaamse Regering haar goedkeuring aan de overeenkomst over de financiering van de instandhoudingsdoelstellingen voor het Vogelrichtlijngebied ‘BE23013336 Schorren en Polders van de Beneden-Schelde’, aan de overeenkomst over de uitvoering van de inrichtingsnota ‘Instandhoudingsmaatregelen foerageergebied Bruine Kiekendief voor het Vogelrichtlijngebied ‘BE23013336 Schorren en Polders van de Beneden-Schelde’, en aan het besluit tot vaststelling van de inrichtingsnota ‘Instandhoudingsmaatregelen foerageergebied Bruine Kiekendief voor het Vogelrichtlijngebied ‘BE23013336 Schorren en Polders van de Beneden-Schelde’. Na de ondertekening van de overeenkomsten kan de inrichtingsnota worden uitgevoerd.

 


Wijziging Besluit Vlaamse Codex Wonen 2021: ventilatievereisten MijnVerbouwPremie, erkenningsvoorwaarden woningcontroleurs, geconventioneerde verhuur en bijzondere sociale leningen

Op voorstel van Vlaams minister Matthias Diependaele

De Vlaamse Regering wijzigt principieel het besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021. Daarmee past ze de ventilatievereisten bij de MijnVerbouwPremie aan, zodat de ventilatievereisten die van toepassing zijn voor de verhoogde EPC labelpremie en de MijnVerbouwPremie op elkaar zijn afgestemd. Ze voegt tegelijk ook een bijkomende erkenningsvoorwaarde voor woningcontroleurs die conformiteitsattesten uitvoeren toe, zodat personen die tewerkgesteld zijn bij een rechtspersoon die deel uitmaakt van een interlokale vereniging kunnen erkend worden. Daarnaast bepaalt ze dat bij bijzondere sociale leningen de kostprijs van de werkzaamheden bij renovatie, verbeteren of aanpassen van de woning geraamd wordt aan de hand van een ramend bestek van het Vlaams Woningfonds en maakt ze het mogelijk dat twee private initiatiefnemers onder bepaalde voorwaarden samen een project van sociale en geconventioneerde huurwoningen kunnen realiseren. Over dit wijzigingsbesluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

 


Wijziging koninklijk besluit rijbewijs door waterstof of met een elektrische motor aangedreven bestelwagens: standpuntbepaling

Op voorstel van Vlaams minister Lydia Peeters

De Vlaamse Regering stemt in met de wijziging van het koninklijk besluit over het vereiste rijbewijs voor bestelwagens aangedreven met waterstof of met een elektrische motor. Het ontwerp wijzigt de voorwaarden om deel te nemen aan het proefproject waarbij bestuurders die werken voor deelnemende bedrijven gedurende drie jaar elektrische of waterstofvoertuigen met een maximaal toegelaten massa van meer dan 3500 kg (maar maximaal 4250 kg) mogen besturen met een rijbewijs B. Zo zullen hierbij nu ook vennootschappen op naam waarvan meer dan 9 voertuigen ingeschreven zijn, elk in rijbewijscategorie C1 of C of de voertuigcategorie N1, kunnen deelnemen aan het proefproject.

 


Uitvoeringsbesluit oprichtingsdecreet Eigen Vermogen Xperta

Op voorstel van Vlaams minister Lydia Peeters

Xperta is de verzamelnaam voor vier afdelingen van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken, die technische ondersteuning leveren in hun respectieve expertisedomeinen aan de mobiliteitsinfrastructuurbeheerders binnen het beleidsdomein Mobiliteit en Openbare werken. Door de toenemende vraag naar technische expertise, ondersteuning en uitbreiding van het aanbod, is de huidige beheerstructuur niet langer aangewezen en is gekozen voor een 'Versterkingstraject Xperta'. Daarin moet de oprichting van het Eigen Vermogen Xperta zorgen voor continuïteit en zekerheid van de kritieke maatschappelijke taken aan de reeds bestaande afnemers enerzijds en het benutten van opportuniteiten om nieuwe taken tegen betaling te verlenen aan de mobiliteitsinfrastructuurbeheerders anderzijds. In uitvoering van het decreet over de oprichting van een Eigen Vermogen Xperta, en na advies van de Raad van State, keurt de Vlaamse Regering nu definitief het besluit goed tot oprichting van een Eigen Vermogen Xperta bij het Departement Mobiliteit en Openbare Werken. Het uitvoeringsbesluit omschrijft de beleidsondersteunende taken die niet worden overgedragen, bepaalt de datum van overdracht en legt de samenstelling van de beheerscommissie vast.

 


Toekenning van strategische ecologiesteun aan Alco Bio Fuel nv in Gent

Op voorstel van Vlaams minister Jo Brouns

De Vlaamse Regering kent 1 miljoen euro strategische ecologiesteun toe aan Alco Bio Fuel nv in Gent. Alco Bio Fuel produceert uit biomassa (voornamelijk maïs) jaarlijks 300.000 m³ bio-ethanol, met als nevenproducten onder andere eiwitrijk veevoeder, maïsolie, vloeibare CO2 en elektriciteit. Alco Bio Fuel wil energie besparen door de temperatuur van de mashing en liquefactiestap, waarbij meel gemengd wordt met proceswater, te verlagen van 120°C naar 88°C. Om te compenseren voor de lagere hoeveelheid warmte die gerecupereerd en ingezet kan worden voor de evaporatie, voorziet de onderneming een additionele indampingsstap waaraan een mechanisch damprecompressie systeem (MVR) gekoppeld wordt. Op die manier wordt het hele proces energie-efficiënter.

 


Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB): bijkomende subsidie Biotope-project

Op voorstel van Vlaams minister Jo Brouns

In kader van het Vlaamse relanceplan Vlaamse Veerkracht keurde de Vlaamse Regering in 2021 een subsidie goed aan het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) voor de uitwerking van het project Biotopeby VIB. Biotopeby VIB is een incubatorprogramma voor biotech startup-teams die hun agrifood-innovatie willen omzetten in een investeringsklare business. Eind 2024 zal de laatste schijf van deze subsidie zijn uitbetaald. Ondertussen werd met deze middelen de infrastructuur in de VIB Agro-incubator, waar het project gehuisvest is, opgewaardeerd en werd het programma Biotopeby VIB opgestart met zeer succesvolle resultaten. Om het programma en project operationeel te houden en verder te laten groeien in 2025, kent de Vlaamse Regering een bijkomende toelage van 1,31 miljoen euro toe aan het VIB.

 


Gemeenschappelijk landbouwbeleid: wijziging voorschriften rechtstreekse betalingen landbouwers

p voorstel van Vlaams minister Jo Brouns

Het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid voorziet een reeks landbouw- en milieunormen en beheerseisen die begunstigden moeten naleven. Landbouwers zien zich echter geconfronteerd met een reeks moeilijkheden en onzekerheden, die de productie en inkomsten treffen en die ook gevolgen hebben voor de uitvoering en de kalender van de normale agronomische praktijken. Op Europees niveau is daarom beslist om sommige bepalingen van EU-verordeningen te herzien en te vereenvoudigen, zodat lidstaten hun plannen beter kunnen aanpassen aan de behoeften van landbouwers en landbouwers meer flexibiliteit krijgen in hun landbouwactiviteiten om rekening te houden met de toenemende uitdagingen, de onvoorspelbaarheid van het weer en de economische onzekerheden. De Vlaamse Regering wijzigt in dit kader principieel het besluit dat de voorschriften vaststelt voor de rechtstreeks betalingen aan landbouwers in het kader van het gemeenschappelijk landbouwbeleid. Over dit wijzigingsbesluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

 

 

Bron: Vlaanderen.be - Beslissingen Ministerraad van 07 juni 2024