
Beëindiging brownfieldconvenant 104. Harelbeke – Volvo Nebim: doelstellingen behaald
Op voorstel van minister-president Matthias Diependaele
Het Brownfielddecreet wil investeerders en projectontwikkelaars aanzetten tot de herontwikkeling van braakliggende of onderbenutte terreinen, de zogenaamde brownfields. Met dit decreet is een systematiek ontwikkeld waarbij de betrokken actoren met de Vlaamse Regering een brownfieldconvenant sluiten, dat rechten doet ontstaan op incentives en faciliterende maatregelen. Brownfieldconvenanten omschrijven het brownfieldproject en de rechten en plichten tussen partijen. In dit kader beëindigt de Vlaamse Regering nu brownfieldconvenant 104. Harelbeke – Volvo Nebim, omdat de doelstellingen behaald zijn.
Toekenning 1 miljoen euro strategische ecologiesteun aan Fapro nv in Ichtegem
Op voorstel van minister-president Matthias Diependaele
De Vlaamse Regering kent 1 miljoen euro strategische ecologiesteun toe aan Fapro nv in Ichtegem. Fapro nv verwerkt varkensrestmateriaal tot eiwitmeel om te gebruiken als dierenvoeding, kunstmest en extractievet. Het onzuivere extractievet (met hoge concentraties aan metalen en fosfor) wordt momenteel door Fapro ingemengd in zuiver persvet. Op die manier zijn er nog enkele externe zuiveringsstappen vereist en kan niet voldaan worden aan de specificaties voor de verkoop als input voor biodiesel. De onderneming wil investeren in een acid-degumming/washing- en bleachinglijn aangepast aan de specifieke vetstromen. Dit zal het mogelijk maken om bijna-energieneutraal beide vetstromen on-site te raffineren. Hierdoor zal de volledige vetstroom kunnen dienen als rechtstreekse input voor de productie van HVO diesel (2de generatie biobrandstof) om te gebruiken als vliegtuigbrandstof.
Vlaamse Adviesraad voor Innoveren en Ondernemen (VARIO): aanstelling leden
Op voorstel van minister-president Matthias Diependaele
De regelgeving voorziet dat de Vlaamse Adviesraad voor Innoveren en Ondernemen (VARIO) binnen de zes maanden na de eedaflegging van een nieuwe Vlaamse Regering opnieuw moeten worden samengesteld. De Vlaamse Regering keurt de hersamenstelling nu goed.
Wijziging Energiebesluit: Premie aankoop of verhuur voor energiezuinige huishoudtoestellen
Op voorstel van viceminister-president Melissa Depraetere
Om een welomlijnde doelgroep te ondersteunen bij de aankoop van bepaalde energiezuinige huishoudtoestellen, wordt sinds 2007 een premie toegekend die de meerkost van zuinigere varianten compenseert. Sinds begin 2025 wordt de premie voor energiezuinige huishoudtoestellen toegekend op basis van het inkomen in plaats van op het statuut van beschermde afnemer (sociaal tarief). Om de aanvraag eenvoudiger te maken, werd een online platform gelanceerd dat automatisch inkomensgegevens controleert. Door de ruimere doelgroep en de laagdrempelige nieuwe aanvraagprocedure kwamen er meer aanvragen binnen dan verwacht. Daarnaast bleek dat het platform onterecht meerdere aanvragen per type toestel op hetzelfde adres goedkeurde. Om hieraan te verhelpen en de doelmatigheid van de maatregel te verhogen en de budgettaire impact te beperken, wijzigt de Vlaamse Regering nu principieel haar Energiebesluit. De aanpassingen omvatten: beperking van het aantal kortingsbonnen dat kan worden aangevraagd per gezin en per toestel; beperking van de geldigheidsduur van de kortingsbon tot 45 kalenderdagen; schrappen van de kortingsbon voor de doelgroep 'klein verbruik'; verstrengen van de minimale energielabels voor de in aanmerking komende toestellen; schrappen van de kortingsbon voor een droogkast; de aanvrager met een onvolledig dossier moet binnen een termijn van drie maanden de bewijsstukken bezorgen; het expliciet opnemen in de regelgeving van het minimum bedrag van 250 euro bij de aankoop; en geen rekening meer houden met het inkomen van de wettelijke partner die niet op het domicilieadres van de aanvrager woont. Over dit wijzigingsbesluit wordt nu het advies ingewonnen van de Vlaamse Nutsregulator, de VTC en daarna de Raad van State.
Wijziging fokkerijbesluit honden en katten: ouderschapscontrole en voorwaarden voor het afleveren van stambomen
Op voorstel van viceminister-president Ben Weyts
Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief haar besluit over de fokkerij van honden en katten. De wijzigingen beogen een meer praktische toepassing van de fokkerijreglementering en de ouderschapscontrole voor honden- en kattenkwekers, en voorzien een iets langere overgangsperiode voor de aflevering van stambomen door erkende stamboekverenigingen. De wijzigingen hebben betrekking op het DNA testprotocol voor de ouderschapscontrole en de definiëring van de mate van inteelt waarmee rekening moet gehouden worden in het globaal fokadvies. Verder wordt de mogelijkheid voorzien dat Dierenwelzijn Vlaanderen voor de beoordeling van fokprogramma’s een beroep doet op externe experten die de nodige kennis en ervaring hebben om de genetische en klinische aspecten van de fokprogramma’s te beoordelen.
Wijziging besluit uitvoering klimaatplan infrastructuur voor persoonsgebonden aangelegenheden: invoeren energielening en andere maatregelen
Op voorstel van Vlaams minister Caroline Gennez
Sinds 2018 voert het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden (VIPA), samen met het Vlaams Energiebedrijf (VEB), het besluit tot uitvoering van het klimaatplan met betrekking tot de infrastructuur voor persoonsgebonden aangelegenheden uit. Het VIPA-klimaatplan biedt een doelgerichte ondersteuning aan de zorg- en welzijnsvoorzieningen voor de realisatie van de doelstellingen opgenomen in het Vlaams Energie- en Klimaatplan (2021-2030). De Vlaamse Regering wijzigt nu principieel haar besluit tot uitvoering van het klimaatplan met betrekking tot de infrastructuur voor persoonsgebonden aangelegenheden. Met dit wijzigingsbesluit wordt de energielening juridisch verankerd, komen er aanpassingen in het kader van aangepaste staatsteunregels, en worden wijzigingen doorgevoerd binnen de regelgeving ter verfijning van de operationele uitwerking. De Vlaamse Regering beslist ook dat het beleidskrediet hiervoor bij de begrotingsaanpassing 2025 structureel wordt verhoogd met 730.000 euro. De maatregelen in dit wijzigingsbesluit bieden het kader om de zorg- en welzijnsvoorzieningen optimaal te ondersteunen in het toekomstbestendig maken van hun bestaande patrimonium. Dit wijzigingsbesluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.
Wijziging VLAREM III: omzetting Europese BBT-conclusies voor slachthuizen en verwerkers van dierlijke bijproducten of eetbare nevenproducten
Op voorstel van Vlaams minister Jo Brouns
Bedrijven die milieuhinder of overlast voor omwonenden kunnen veroorzaken, hebben een milieuvergunning nodig. De aflevering van deze milieuvergunningen wordt geregeld door de VLAREM-wetgeving (Vlaams Reglement op de Milieuvergunningen). Algemene en sectorale milieuvoorwaarden, opgenomen in titel III van het VLAREM, gelden enkel voor GPBV-installaties. GPBV staat voor Geïntegreerde Preventie en Bestrijding van Verontreiniging. De Vlaamse Regering wijzigt nu principieel titel III van het VLAREM, wat betreft de omzetting van de Europese Best Beschikbare Technieken (BBT)-conclusies voor slachthuizen en verwerkers van dierlijke bijproducten of eetbare nevenproducten. Over dit wijzigingsbesluit wordt nog het advies ingewonnen van de Raad van State.
- Nota aan de Vlaamse Regering
- BVR
- Verslag aan de Vlaamse Regering
- Bijlage Uitvoeringsbesluit (EU) 2023/2749
Aangifte en register voor kunstmest en bemesting: wijziging uitvoeringsbesluit bij het Mestdecreet (VLAREME)
Op voorstel van Vlaams minister Jo Brouns
In het zesde mestactieprogramma (MAP 6) werden de bepalingen rond de aangifteplicht en registerplicht voor kunstmest uitgebreid met een digitaal kunstmestregister voor landbouwers en kunstmesthandelaren. De Vlaamse Regering wijzigt nu, na advies van de Raad van State, definitief haar uitvoeringsbesluit bij het Mestdecreet (VLAREME) om de regels hierrond vast te leggen. Aansluitend hierop wordt ook het in de mestregelgeving reeds gekende principe verduidelijkt dat in het kader van het Mestdecreet en zijn uitvoeringsbesluiten de landbouwer tot wiens bedrijf de gronden behoren (hetgeen momenteel de gebruiker is op 1 januari) verantwoordelijk is voor de bemesting op dat perceel.
Wijziging uitvoeringsbesluit bij het Mestdecreet (VLAREME): goede bodem-, teelt- en bemestingspraktijken die in aanmerking komen voor een verlaging van de bemestingsvermindering
Op voorstel van Vlaams minister Jo Brouns
Door het decreet van 20 december 2014 werd in het Mestdecreet de mogelijkheid ingeschreven tot het verkrijgen van een verlaging van de bemestingsvermindering door het naleven van een of meerdere goede bodem-, teelt- en bemestingspraktijken. De Vlaamse Regering wijzigt daarom principieel het uitvoeringsbesluit bij het Mestdecreet (VLAREME) waardoor de lijst met goede bodem-, teelt- en bemestingspraktijken die in aanmerking komen voor een verlaging van de bemestingsvermindering wordt aangevuld. Dit wijzigingsbesluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.
Erkenning realisatie project vervanging Waasmunsterbrug in de N446 over de Durme in Waasmunster als vereist om dwingende reden van groot openbaar belang
Op voorstel van Vlaams minister Jo Brouns, Vlaams minister Annick De Ridder
Het Agentschap Wegen en Verkeer, afdeling Wegen en Verkeer Oost-Vlaanderen, wil de Waasmunsterbrug in de N446 over de Durme in Waasmunster vervangen door een nieuwe brug. Dit is in lijn met de huidige normen rond verkeersveiligheid, in het bijzonder fietsveiligheid, om zo deze missing-link in het project, dat de N446 van Dendermonde over Hamme tot en met Waasmunster voorziet van veilige en comfortabele enkelrichtingsfietspaden, weg te werken. Het milieueffectenrapport voor het gehele project omvat een passende beoordeling maar wijst ook op de te verwachten aantasting van de natuurlijke kenmerken van een speciale beschermingszone. In dat geval kan, volgens het Natuurdecreet, de vergunning voor het project slechts verleend worden nadat is gebleken dat er voor de natuurlijke kenmerken van de speciale beschermingszone geen minder schadelijke alternatieve oplossingen zijn en omwille van dwingende redenen van groot openbaar belang met inbegrip van redenen van sociale of economische aard. Bovendien kan de vergunningverlenende overheid de vergunning slechts verlenen nadat voldaan is aan de compenserende en andere maatregelen. Het is de Vlaamse Regering die oordeelt over het bestaan van een dwingende reden van groot openbaar belang. Uit de verscherpte natuurtoets (een onderdeel van het project-Milieueffectrapport) blijkt dat ten gevolge van het project er onvermijdbare en onherstelbare schade aan Vlaams Ecologisch Netwerk (VEN)-gebied te verwachten is. Dit betekent dat de omgevingsvergunning slechts kan verleend worden met toepassing van de afwijkingsprocedure uit het Natuurdecreet. Volgens het Natuurdecreet oordeelt de Vlaamse Regering ook in dat geval over het bestaan van een dwingende reden van groot openbaar belang. De Vlaamse Regering beslist daarom, op basis van de verantwoordingsnota, dat de realisatie van het beschreven project vereist is omwille van een dwingende reden van groot openbaar belang.
- Nota aan de Vlaamse Regering
- Bijlage 1
- Bijlage 2
- Bijlage 3
- Bijlage 4
- Bijlage 5
- Bijlage 6
- Bijlage 7
- Bijlage 8
- Bijlage 9
- Bijlage 10
- Bijlage 11
- Bijlage 12
- Bijlage 13
Grondwettelijk Hof: rolnummer 8406
Beroep tot vernietiging van de artikelen 27 en 86, 5°, van het decreet van het Vlaamse Gewest van 17 mei 2024 «over dierenwelzijn», ingesteld door de gemeente Mol
Grondwettelijk Hof: rolnummers 8405 en 8407
Beroepen tot gedeeltelijke vernietiging van het decreet van het Vlaamse Gewest van 17 mei 2024 «over dierenwelzijn», ingesteld door de vzw «Islamitisch Offerfeest Antwerpen» en anderen en door de vzw «Islamitisch Offerfeest Antwerpen»
Bron: Vlaanderen.be - Beslissingen Ministerraad van 07 februari 2025