
Plan Vlaamse Veerkracht: wijziging subsidiebesluit project 'Groenblauwe dooradering in de bebouwde ruimte in Temse'
p voorstel van Vlaams minister Jo Brouns
In het kader van de Blue Deal en het project 'Groenblauwe infrastructuur' uit het Relanceplan Vlaamse Veerkracht, organiseerde de Vlaamse Regering een vervolgopdracht 'Groenblauwe dooradering in de bebouwde ruimte 2.0', gericht op het ontharden en vergroenen binnen lokale besturen. De Vlaamse Regering kende voor deze oproep in oktober 2022 onder meer 462.000 euro subsidie toe aan Temse voor het project 'Groenblauwe dooradering in de bebouwde ruimte in Temse'. De quick-winprojecten waren voorzien op 1 februari 2026 afgerond te zijn. Temse vraagt nu een verlenging van de uitvoeringstermijn van de geselecteerde quick-winprojecten vanwege verschillende opportuniteiten en uitbreidingen die de oorspronkelijke ambitie vergroten. De Vlaamse Regering verlengt nu de uitvoeringstermijn tot 31 juli 2026.
Beëindiging Brownfieldconvenant 184. Waregem – Waterfront: doelstellingen behaald
Op voorstel van minister-president Matthias Diependaele
Het Brownfielddecreet wil investeerders en projectontwikkelaars aanzetten tot de herontwikkeling van braakliggende of onderbenutte terreinen, de zogenaamde brownfields. Met dit decreet is een systematiek ontwikkeld waarbij de betrokken actoren met de Vlaamse Regering een brownfieldconvenant sluiten, dat rechten doet ontstaan op incentives en faciliterende maatregelen. Brownfieldconvenanten omschrijven het brownfieldproject en de rechten en plichten tussen partijen. In dit kader beëindigt de Vlaamse Regering nu Brownfieldconvenant 184. Waregem – Waterfront, omdat de doelstellingen uit het Brownfieldconvenant behaald zijn.
Beëindiging Brownfieldconvenant 133. Waasmunster – Pontrave: doelstellingen behaald
Op voorstel van minister-president Matthias Diependaele
Het Brownfielddecreet wil investeerders en projectontwikkelaars aanzetten tot de herontwikkeling van braakliggende of onderbenutte terreinen, de zogenaamde brownfields. Met dit decreet is een systematiek ontwikkeld waarbij de betrokken actoren met de Vlaamse Regering een brownfieldconvenant sluiten, dat rechten doet ontstaan op incentives en faciliterende maatregelen. Brownfieldconvenanten omschrijven het brownfieldproject en de rechten en plichten tussen partijen. In dit kader beëindigt de Vlaamse Regering nu Brownfieldconvenant 133. Waasmunster – Pontrave, omdat de doelstellingen uit het Brownfieldconvenant behaald zijn.
Vlaams Internationaal Klimaatactieprogramma: financiering 7 projectvoorstellen
Op voorstel van minister-president Matthias Diependaele, viceminister-president Melissa Depraetere
Om invulling te geven aan haar engagementen rond internationale klimaatfinanciering keurde de Vlaamse Regering op 8 maart 2024 een oproep 'Vlaams Internationaal Klimaatactieprogramma' goed voor projecten die ontwikkelingslanden ondersteunen in het ondernemen van klimaatacties op vlak van zowel mitigatie als adaptatie. In het kader van deze projectoproep kent de Vlaamse Regering nu in totaal 8 miljoen euro subsidie toe aan 7 demonstratieprojecten.
Kredietherschikking REPower EU-provisie 2024
Op voorstel van viceminister-president Ben Weyts
De Vlaamse Regering beslist tot herschikking van 39,81 miljoen euro vastleggingskrediet en 7,2 miljoen euro vereffeningskrediet vanuit de REPowerEU-provisie voor het voorfinancieren van de uitgaven in het kader van het Vlaamse luik van het REPowerEU-hoofdstuk van het aangepast Plan voor Herstel en Veerkracht. REPowerEU is een EU-plan om energie te besparen en de energie-efficiëntie te verbeteren, de energievoorziening te diversifiëren, en de transitie naar schone energie te versnellen. Het wil een einde maken aan de afhankelijkheid van de Europese Unie van Russische fossiele brandstoffen en de klimaatcrisis aanpakken. De REPower-EU middelen worden verdeeld over 9 projecten: Mijn VerbouwPremie, investeringen in overheidsgebouwen, energetische renovatie investeringen scholen GO!, energetische investeringen in zorginfrastructuur (VIPA), oproep innovatieve productie-initiatieven hernieuwbare energie (VLAIO), oproep klimaatmaatregelen in de landbouw, energetische renovatie VRT-gebouw, 'verledding' openbare verlichting, en renovatie en energiemaatregelen Agentschap Wegen en Verkeer.
Subsidies beheerovereenkomsten via Europees Landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling: nieuw beheerpakket
Op voorstel van Vlaams minister Jo Brouns
Het besluit van de Vlaamse Regering van 12 mei 2023 regelt het verlenen van subsidies voor beheerovereenkomsten die worden gefinancierd via het Europees Landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling. Beheerovereenkomsten zijn vrijwillige contracten die landbouwers kunnen sluiten met de overheid om de natuur, het milieu en het landschap op hun bedrijf te bevorderen. De Vlaamse Regering wijzigt nu, na advies van de Raad van State, definitief de bijlage bij haar besluit van 12 mei 2023. Deze wijziging maakt het mogelijk om binnen de beheerdoelstelling 'bufferen en verbinden' een nieuw beheerpakket te sluiten: 'kruidenrijke akkerrand 15 juli gefaseerd klepelen'. Daardoor kunnen landbouwers ervoor kiezen om akkerranden te klepelen in plaats van te maaien, bijvoorbeeld als ze niet uitgerust zijn om te maaien of problemen ervaren met het afvoeren van het maaisel.
Vlaams Actieplan Duurzaam Pesticidengebruik 2023-2027
Op voorstel van Vlaams minister Jo Brouns
Na advies van de Mina-raad en van de SALV, en na het openbaar onderzoek ter zake, keurt de Vlaamse Regering het Actieplan 'duurzaam gebruik pesticiden voor de periode 2023 - 2027' goed. Het Vlaams Actieplan Duurzaam Pesticidengebruik 2023-2027 omvat diverse acties om het gebruik van pesticiden en de hieraan verbonden risico’s verder te verminderen. Dit moet ten goede komen aan de leefmilieukwaliteit, de biodiversiteit en de gezondheid van de burgers in het algemeen en van de gebruikers van de betrokken stoffen. Het actieplan geeft mee invulling aan de Vlaamse ambities met betrekking tot chemische pesticiden en de risico’s van gevaarlijke pesticiden. Het omvat de Vlaamse bijdrage aan het door de EU aan alle lidstaten opgelegde actieplan voor de vermindering van pesticiden. Naast strikt Vlaamse acties omvat het ook acties waar alle betrokken overheden samen op nationaal vlak mee aan de slag willen gaan. De acties zijn onder andere gericht op de verkopers van pesticiden, professionele en niet-professionele gebruikers ervan, openbare diensten en de bevolking.
Kredieten Agentschap Landbouw en Zeevisserij op Ondersteuning Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)-provisie
Op voorstel van Vlaams minister Jo Brouns
De Vlaamse Regering stelt 24 miljoen euro ter beschikking van het Agentschap Landbouw en Zeevisserij vanuit de Ondersteuning Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)-provisie voor het financieren van uitgaven gerelateerd aan de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS): de tijdelijke personeelsversterking van het Agentschap Landbouw en Zeevisserij en van de vzw Boeren Op Een Kruispunt, uitwisseling van kennis en verspreiding van informatie over PAS in de landbouwsector, en investeringen in ammoniakemissiearme (AEA) stallen.
Bodemsaneringsorganisatie vzw Tersana: subsidie werking 2024
Op voorstel van Vlaams minister Jo Brouns
In het Bodemdecreet van 27 oktober 2006 is de mogelijkheid voorzien om bodemsaneringsorganisaties op te richten. De erkende bodemsaneringsorganisaties hebben een aantal verplichte taken rond preventie, beheersing en aanpak van bodemverontreiniging veroorzaakt door de activiteiten waarvoor de organisatie is opgericht. Daarnaast kunnen ze de sanering van sectorgebonden verontreiniging overnemen van probleembezitters en kunnen ze ook een financiële tussenkomst van de overheid krijgen. Op 21 december 2018 erkende de Vlaamse Regering Tersana vzw als bodemsaneringsorganisatie voor de activiteit ‘garage- en carrosseriewerkplaatsen’. Bij besluit van 22 december 2023 werd goedkeuring gegeven aan het voorstel van subsidiëringsprogramma van vzw Tersana voor de periode 2024-2028. Op 29 maart 2024 werd door de vzw Tersana een aanvraag ingediend voor de subsidiëring van haar werking voor het kalenderjaar 2024. De Vlaamse Regering keurt de subsidiëring van de werking van vzw Tersana voor het jaar 2024 nu goed.
Wijziging VLAREBO-besluit, Milieuhandhavingsbesluit en VLAREL: cofinanciering beschrijvende bodemonderzoeken bij brandweergerelateerde PFAS-verontreinigingen e.a.
Op voorstel van Vlaams minister Jo Brouns
Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief verschillende bepalingen in het VLAREBO-besluit, het Milieuhandhavingsbesluit en het VLAREL. Het gaat onder meer om het invoeren van een regeling voor de cofinanciering van beschrijvende bodemonderzoeken bij brandweergerelateerde PFAS-verontreinigingen; de actualisering van de lijst met milieu-inbreuken; de erkenningsvoorwaarde voor de bodemsaneringsdeskundige; en wijzigingen die voortvloeien uit recente ontwikkelingen, naast een aantal juridisch-technische aanpassingen en correcties.
Grondwettelijk Hof: rolnummer 8357
Beroep tot vernietiging van artikel 5 van de decreet van het Vlaamse Gewest van 19 april 2024 «tot wijziging van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, wat de uitvoering van de taken voor de project-MER-screening betreft», ingesteld door de vzw «Aktiekomitee Red de Voorkempen» en anderen
Bron: Vlaanderen.be - Beslissingen Ministerraad van 06 december 2024