
Overeenkomst met Frankrijk over de waterbeheersing in de zone Duinkerke-Veurne-De Moeren bij ernstige hoogwaterstand
Op voorstel van minister-president Matthias Diependaele, Vlaams minister Jo Brouns, Vlaams minister Annick De Ridder
De strijd tegen wateroverlast is een belangrijke uitdaging voor de grensoverschrijdende regio Duinkerke-Veurne-De Moeren door het grensoverschrijdend poldergebied 'De Moeren' en de kanalen en waterlopen die de regio doorkruisen. Om de huidige situatie te verbeteren en de wateroverlast te beperken in de betrokken zone moet de Frans-Belgische overeenkomst van 1890 en haar aanhangsel van 1968 worden aangevuld. De Vlaamse Regering hecht daarom haar goedkeuring aan de overeenkomst met Frankrijk over de waterbeheersing in de zone Duinkerke-Veurne-De Moeren bij ernstige hoogwaterstand. Deze overeenkomst heeft als doel een tijdelijk gedeelde afwatering te organiseren tijdens periodes van ernstige hoogwaterstanden om overstromingen te beperken in de Moeren door het realiseren van een extra afvoercapaciteit via het Canal de Furnes (Veurnevaart) in Duinkerke. Het bepaalt de verantwoordelijkheden voor de bouw van een noodpompstation in het Vlaamse Gewest en een schuifconstructie in Frankrijk.
Europese energie- en klimaatregelgeving: actieplan 'Omzetting en implementatie Fit for 55'
Op voorstel van viceminister-president Melissa Depraetere
Op 14 juli 2021 publiceerde de Europese Commissie het pakket ‘Fit for 55’, een reeks wetgevende voorstellen die als bedoeling hebben om het Europese kader voor energie- en klimaatbeleid aan te passen aan de klimaatdoelstellingen die zijn vastgelegd in de Europese Klimaatwet. De Europese Klimaatwet trad in werking in juli 2021 en stelt een nieuwe Europese netto emissiereductiedoelstelling voorop van 55% tegen 2030, in vergelijking met referentiejaar 1990, en legt de doelstelling vast om tegen 2050 klimaatneutraliteit te behalen op Europees niveau. Na de afronding van de Europese onderhandelingen over diverse Europese energie- en klimaatdossiers (in het kader van het Fit for 55-pakket en daarmee gerelateerde regelgeving), moet het meest omvangrijke pakket van Europese energie- en klimaatregelgeving ooit in het Vlaamse Gewest geïmplementeerd worden. Daarom keurt de Vlaamse Regering nu het Actieplan 'Omzetting en implementatie Fit for 55' goed. Dit actieplan voorziet vanuit het perspectief van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) per om te zetten richtlijn en te implementeren verordening de nodige doelen, afspraken met andere beleidsniveaus en entiteiten, mogelijkheden tot herziening of outsourcing van taken, actiestappen, verantwoordelijkheden, timing en eventueel benodigde middelen, die worden afgelijnd in functie van het maximaal respecteren van de omzettingstermijnen en de voorbereiding van de implementatie ervan. De Vlaamse Regering keurt ook de hiervoor benodigde personeelsuitbreiding binnen het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) goed.
Aanpassing Energiebesluit ten gevolge van toelating stekkerzonnepanelen: Mijn Verbouwlening, Mijn VerbouwBegeleiding, terugleveringscontracten, energiescans
Op voorstel van viceminister-president Melissa Depraetere
Op 17 oktober keurde de Vlaamse Nutsregulator de toelating goed voor de aansluiting van decentrale productie-installaties zonder vaste verbinding, zoals stekkerzonnepanelen en stekkerbatterijen, ook wel gekend als plug-en-play-toestellen. Als gevolg van deze toelating wijzigt de Vlaamse Regering nu principieel haar Energiebesluit. Via de door de digitale meter geregistreerde injectie kan de distributienetbeheerder de aanwezigheid van decentrale productie zelf detecteren. Een aparte aanmelding is in dat geval niet noodzakelijk. Netgebruikers die echter nog niet beschikken over een digitale meter op hun toegangspunt, moeten de koppeling van stekkerzonnepanelen aan hun binneninstallatie wel aanmelden, waarna de elektriciteitsdistributienetbeheerder zal overgaan tot de plaatsing van een digitale meter. Daarnaast worden de nodige aanpassingen aangebracht zodat de bestaande regeling met betrekking tot terugleveringscontracten ook van toepassing is voor stekkerzonnepanelen. Er moeten ook aanpassingen gebeuren aan Mijn Verbouwlening. Zo wordt er een standstill-bepaling in de regelgeving voorzien, waardoor leners voor een periode van zes jaar na de eenzijdige opzegging van een verbouwlening geen nieuwe verbouwlening kunnen aangaan. Bovendien wordt er een beperking ingevoegd wat betreft de datum van de offertes en meetstaten die kunnen worden gebruikt voor de aanvraag van een verbouwlening. Tot slot wordt het toepassingsgebied van de energiescan en de Mijn VerbouwBegeleiding, net zoals eerder bij de kortingsbon, beter met de Mijn VerbouwPremie en de EPC-labelpremie gealigneerd, wat betreft de definitie 'inkomen'. Over dit wijzigingsbesluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.
Projectoproep Groene Rand 2025: realisatie meer en beter toegankelijk groen in het Vlaams Strategisch Gebied rond Brussel (VSGB)
Op voorstel van viceminister-president Ben Weyts Vlaams minister Jo Brouns
De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de lancering van de projectoproep 'Groene Rand 2025'. De oproep wordt gelanceerd door het Agentschap voor Natuur en Bos in samenwerking met het Agentschap Binnenlands Bestuur, en is gericht op de realisatie van meer en beter toegankelijk groen in het Vlaams Strategisch Gebied rond Brussel (VSGB). De Vlaamse overheid voorziet deze projectoproep voor projecten in de Vlaamse rand rond Brussel die nieuw toegankelijk groen en groene verbindingen tussen de woongebieden en de groenpolen realiseren, de leefbaarheid via groene ingrepen versterken en via bos- en natuuruitbreiding bijdragen aan de realisatie van 1 miljoen extra bomen in de provincie Vlaams-Brabant. De deadline voor projectvoorstellen is 26 mei 2025. In totaal wordt 1 miljoen euro voorzien.
Wijziging uitvoeringsbesluit bij het Mestdecreet (VLAREME): goede bodem-, teelt- en bemestingspraktijken die in aanmerking komen voor een verlaging van de bemestingsvermindering
Op voorstel van Vlaams minister Jo Brouns
Door het wijzigingsdecreet van 20 december 2014 werd in het Mestdecreet de mogelijkheid ingeschreven tot het verkrijgen van een verlaging van de bemestingsvermindering door het naleven van een of meerdere goede bodem-, teelt- en bemestingspraktijken. Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het uitvoeringsbesluit bij het Mestdecreet (VLAREME) waardoor de lijst met goede bodem-, teelt- en bemestingspraktijken die in aanmerking komen voor een verlaging van de bemestingsvermindering wordt aangevuld.
Wijziging uitvoeringsbesluit decreet met algemene bepalingen milieubeleid en VLAREME: toezichtopdrachten personeelsleden Mestbank en oprichting opvolgingsorgaan
Op voorstel van Vlaams minister Jo Brouns
Met het wijzigingsdecreet van 20 december 2024 werden een aantal bepalingen van het decreet over het integraal waterbeleid en van het Mestdecreet gewijzigd. Zo werden de regels in en rond oeverzones gewijzigd en werd de verwijzing hiernaar in het Mestdecreet aangepast. Ook werd het opvolgingsorgaan, als overlegorgaan voor de uitwerking van het mestbeleid in Vlaanderen, formeel in het Mestdecreet verankerd. Om er voor te zorgen dat deze wijzigingen uitwerking hebben, keurt de Vlaamse Regering nu principieel een besluit goed dat een aantal organisatorische aanpassingen doorvoert. Zo wordt de toezichtsopdracht voor de toezichthouders van de Mestbank aangepast, zodat deze nu betrekking heeft op de beide artikelen van het decreet over het integraal waterbeleid die bepalen welke landbouwactiviteiten in de oeverzones langs waterlopen toegestaan zijn. Daarnaast wordt de samenstelling van het opvolgingsorgaan geregeld. Over dit wijzigingsbesluit wordt het advies ingewonnen van de Vlaamse Toezichtcommissie voor de verwerking van persoonsgegevens en daarna van de Raad van State.
Herverdeling provisie Programmatische Aanpak Stikstof (PAS): flankerend beleid rode en oranje bedrijven, stikstofsaneringsprojecten gericht op natuurherstel en vergoedingen vrijwillige stopzetting varkensstallen
Op voorstel van Vlaams minister Jo Brouns
De Vlaamse Regering stelde op 10 maart 2023 de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) definitief vast. De PAS heeft als centraal doel bij te dragen aan de realisatie van de instandhoudingsdoelstellingen voor Europees beschermde natuur door de impact van stikstofdepositie op Speciale Beschermingszones in toepassing van de Habitatrichtlijn structureel en planmatig terug te dringen. De PAS omvat onder meer een aantal omvangrijke maatregelenpakketten rond emissiereducties, natuurherstel (stikstofsanering) en flankerend beleid voor de landbouwsector. In dit kader keurt de Vlaamse Regering voor 2025 een besluit goed dat 23,26 miljoen euro vastleggingskrediet en 16,62 miljoen euro vereffeningskrediet herverdeeld naar entiteiten binnen het beleidsdomein Omgeving voor onder andere flankerend beleid voor rode en oranje bedrijven, stikstofsaneringsprojecten gericht op natuurherstel en vergoedingen in het kader van de vrijwillige stopzettingsregeling voor varkensstallen.
Gemeenschappelijk landbouwbeleid: wijziging voorschriften rechtstreekse betalingen landbouwers
op voorstel van Vlaams minister Jo Brouns
Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het besluit over de voorschriften voor rechtstreekse betalingen aan landbouwers in het kader van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) van de Europese Unie. Het gaat om technische aanpassingen en verduidelijkingen, zoals een preciezere definitie van hoofdteelt en wintergewassen en aanpassingen in de voorwaarden voor actieve landbouwers. Daarnaast worden enkele administratieve processen vereenvoudigd, zoals de regels voor hennepteelt en vrijstellingen voor bepaalde teelten. Een belangrijke toevoeging is de invoering van sociale conditionaliteit, waarbij landbouwers de arbeidsvoorwaarden en werkgeversverplichtingen moeten naleven. Ook worden de administratieve sancties hierop afgestemd. Dit besluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.
Gemeenschappelijk Landbouwbeleid: wijzigingsbesluit aanplant en onderhoud van boslandbouwsystemen en combinaties agromilieuklimaatmaatregelen, ecoregelingen en beheerovereenkomsten
op voorstel van Vlaams minister Jo Brouns
Sinds 1 januari 2023 is het nieuw Gemeenschappelijk Landbouwbeleid van de Europese Unie van toepassing. Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief haar besluit met de voorschriften over subsidies voor landbouwmaatregelen die een positief effect hebben op het milieu, het klimaat en de biodiversiteit, en haar besluit over de combinatie van agromilieuklimaatmaatregelen, ecoregelingen en beheerovereenkomsten. De wijzigingen verduidelijken en verfijnen o.a. de regels rond melkproductieregistratie, het meten van de melkproductie en de kwaliteit ervan. Daarnaast worden administratieve procedures vereenvoudigd, zoals de voorwaarden bij bedrijfsovernames en de aanpassing van de minimum- en maximumaantallen dieren voor subsidies. Verder krijgt de Vlaamse minister van Omgeving en Landbouw de bevoegdheid om in uitzonderlijke weersomstandigheden een latere inzaaidatum voor (gras)bufferstroken vast te leggen.
Aanpassing decreet over de weg- en waterinfrastructuur: uiterlijke datum inwerkingtreding
op voorstel van Vlaams minister Annick De Ridder
De Vlaamse Regering wijzigt principieel artikel 49 van het decreet van 22 maart 2024 over de weginfrastructuur en het wegenbeleid en de waterinfrastructuur en het waterbeleid. Met dat decreet worden onder meer een aantal bepalingen aan het decreet over het terugkommoment in het kader van de rijopleiding categorie B gewijzigd. Opdat deze wijzigingen uitwerking zouden kunnen krijgen, zal de Vlaamse Regering op verschillende vlakken voor de verdere uitvoering ervan moeten zorgen en zal alles ook klaar moeten zijn voor de implementatie ervan (zoals bijvoorbeeld op het vlak van digitalisering, aankoppeling aan het Vlaams Handhavingsplatform, …). De uiterlijke datum van inwerkingtreding wordt daarom aangepast naar 31 december 2026. Zo is er is er meer ruimte voor de verdere uitvoering en voor de implementatie ervan op een zorgvuldige en verantwoorde wijze. Over dit voorontwerp van wijzigingsdecreet wordt nog het advies ingewonnen van de MORA, daarna wordt het voorgelegd aan de Raad van State.
Omzetting Europese Richtlijn internationaal vervoer van gevaarlijke goederen: wijziging verschillende koninklijke besluiten
op voorstel van Vlaams minister Annick De Ridder
De voorschriften rond internationaal vervoer van gevaarlijke goederen worden vastgelegd in het ADR-Verdrag voor vervoer over de weg, in de ADN-overeenkomst voor vervoer over de binnenwateren en in het COTIF-Verdrag voor vervoer over het spoor. Elke twee jaar worden deze internationale overeenkomsten aangepast aan de laatste wetenschappelijke en technologische ontwikkelingen. Via een Europese Richtlijn worden de voorwaarden die gesteld worden aan het vervoer van gevaarlijke goederen in hogergenoemde internationale overeenkomsten, van toepassing verklaard op het Europees grondgebied. De Vlaamse Regering wijzigt nu principieel enkele koninklijk besluiten om de meest recente Europese Richtlijn ter zake gedeeltelijk om te zetten in Vlaamse regelgeving. Over dit omzettingsbesluit wordt het advies ingewonnen van de raadgevende commissie administratie-nijverheid. Het wordt ook geagendeerd voor overleg met de gewestregeringen. Daarna wordt het advies gevraagd van de Raad van State.
Bekrachtiging en afkondiging decreet dat instemt met het samenwerkingsakkoord luchtvaart in kader regelgeving rond broeikasgasemissierechten (ETS)
De Vlaamse Regering keurde eerder het samenwerkingsakkoord tussen de Federale Staat, het Vlaamse Gewest, het Waalse Gewest en het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest goed dat het samenwerkingsakkoord luchtvaart wijzigt om het in lijn te brengen met Europese regelgeving rond broeikasgasemissierechten en emissiereductiedoelstellingen. Nu beslist ze tot bekrachtiging en afkondiging van het decreet dat instemt met dit samenwerkingsakkoord. Dit instemmingsdecreet werd op 26 maart 2025 aangenomen door het Vlaams Parlement.
Plan van aanpak Vlaamse landbouwvisie voor de periode 2030-2050
Resolutie over de erkenning van asbestslachtoffers, de bijkomende financiering door voormalige asbestproducenten en het versnellen van het asbestafbouwbeleid, aangenomen door het Vlaams Parlement op 26 maart 2025
Bron: Vlaanderen.be - Beslissingen Ministerraad van 04 april 2025