05/09/2022

Beslissingen Ministerraad van 02 september 2022

wetgeving-2
Terug naar artikeloverzicht

Voorontwerp van decreet over de optimalisatie van de omgevingshandhaving

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

​Na adviezen van de SERV, van de SARO, van de Minaraad, van de VVSG en van de Vlaamse Toezichtcommissie voor de verwerking van persoonsgegevens, hecht de Vlaamse Regering opnieuw haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet over de optimalisatie van de omgevingshandhaving. Het decreet wil een aantal 'quick wins' realiseren om tot een verbeterde handhaving te komen op het terrein. Het zorgt voor de optimalisatie of toevoeging van enkele handhavingsinstrumenten milieu en ruimtelijke ordening, wat een efficiëntere toepassing en ruimere handhavingsmogelijkheden mogelijk maakt. Daarbij worden de handhavingsregels milieu en ruimtelijke ordening op elkaar afgestemd. Over dit voorontwerp van decreet wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Nota aan de Vlaamse Regering BVR Memorie van Toelichting
Advies VVSG Advies VTC Advies SARO
Advies Minaraad    

 


Wijziging Onroerenderfgoedbesluit: uitvoering Visienota Lokaal Onroerenderfgoedbeleid

Op voorstel van Vlaams minister Matthias Diependaele

​Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het Onroerenderfgoedbesluit van 16 mei 2024. Het gewijzigde besluit zorgt voor de verdere uitvoering van de Visienota Lokaal Onroerenderfgoedbeleid, waarmee de Vlaamse Regering de krijtlijnen uitzet voor een versterkte samenwerking tussen het Vlaamse en het lokale beleidsniveau op het vlak van onroerend erfgoed, en een grotere betrokkenheid van die laatste.

Nota aan de Vlaamse Regering BVR Advies RvS

 


Aanpak besteding middelen Vlaams Klimaatfonds voor de maatregel ‘Erfgoed: educatie en sensibilisatie met het oog op energiezuinig erfgoed’

Op voorstel van Vlaams minister Matthias Diependaele

Bij de energetische renovatie van erfgoedgebouwen zijn de bouwtechnische en installatietechnische uitdagingen vaak groter dan bij doorsnee renovaties. Daarbij is al heel wat onderzoek gedaan naar verbeteringen van de bouwschil die combineerbaar zijn met behoud van erfgoedwaarden. De Vlaamse Regering neemt nu kennis van de maatregel 'Erfgoed: educatie en sensibilisatie met het oog op energiezuinig erfgoed' en de twee deelmaatregelen 'Onderzoek naar CO2-arm verwarmen en koelen van woningen met erfgoedwaarde' en 'Ontwikkeling grafisch prototype erfgoedenergie-advies'. Ze keurt tegelijk de reservering goed van een totaalbudget van 160.000 euro voor Onroerend Erfgoed vanuit het Vlaamse Klimaatfonds. 

Nota aan de Vlaamse Regering Bijlage

 


Vaststelling juridisch kader non-SOLAS schepen (SOLAS = International Convention for the Safety of Life at Sea)

Op voorstel van Vlaams minister Lydia Peeters

De Vlaamse Regering stemt in met het ontwerp van koninklijk besluit dat het juridisch kader vaststelt voor non-SOLAS schepen. Het gaat om vaartuigen waarop het SOLAS-verdrag (Internationaal Verdrag voor de veiligheid van mensenlevens op zee) niet van toepassing is, en waarvoor een regeling van specifieke vaarvergunningen wordt ingevoerd. Aan de toestemming worden een aantal voorwaarden verbonden om de veiligheid van de scheepvaart en de bescherming van het mariene milieu te waarborgen. Daarnaast worden een aantal scheepvaartrechten die van toepassing zijn op conventionele schepen, verminderd voor wat betreft non-SOLAS schepen.

Nota aan de Vlaamse Regering

 


Vervoer van gevaarlijke goederen over de binnenwateren: standpuntbepaling

Op voorstel van Vlaams minister Lydia Peeters

De Vlaamse Regering stemt in met het gewijzigde koninklijk besluit over het vervoer van gevaarlijke goederen over de binnenwateren. Het gaat om de omzetting van een Europese richtlijn die zorgt voor een aanpassing aan de bijlagen bij de Europese overeenkomst over het vervoer van gevaarlijke goederen over de binnenwateren (ADN). Het gaat om een tweejaarlijkse actualisatie.

Nota aan de Vlaamse Regering

 


Fluxysleiding Maasmechelen: wijziging ligging installaties voor vervoer van gas

Op voorstel van Vlaams minister Lydia Peeters

De Vlaamse Waterweg nv is al jaren bezig met het verhogen van de bescherming van de bevolking tegen overstromingen in de Maasvallei. Ze wil een rivierverruiming/weerdverlaging realiseren langs de Gemeenschappelijke Maas, om de rivier meer ruimte te geven zodat bij een groot debiet (hoogwater) het waterpeil minder hard zou stijgen. Omdat er in dit gebied in het winterbed hogedrukgasleidingen liggen, moeten deze eerst verplaatst worden. De Vlaamse Regering stelt daarom de noodzaak vast om een installatie voor het vervoer van vloeibare koolwaterstoffen door leidingen van de nv Fluxys Belgium te verplaatsen. De Vlaamse minister van Mobiliteit en Openbare Werken zal een verzoek zenden aan de federale minister bevoegd voor het energiebeleid om een ministerieel besluit uit te vaardigen om de bedoelde leidingen en installaties gelegen in het openbaar domein in de bedding van de Maas ter hoogte van rivierkilometer 34,9 tot 39,5 te verplaatsen.

 


Verplaatsen P.A.L.L. leiding Maasmechelen

Op voorstel van Vlaams minister Lydia Peeters

De Vlaamse Regering stelt de noodzaak vast om een installatie voor het vervoer van vloeibare koolwaterstoffen in leidingen van de P.A.L.L. nv, gelegen in het openbaar domein in de bedding van de Maas ter hoogte van rivierkilometer 34,9 tot 36,3, beheerd door De Vlaamse Waterweg nv, te verplaatsen, om een verlaging van het winterbed van de Maas mogelijk te maken. De Vlaamse Waterweg nv wil een rivierverruiming/weerdverlaging realiseren langs de Gemeenschappelijke Maas, om de rivier meer ruimte te geven en de bevolking zo beter te beschermen tegen overstromingen. Omdat er in dit gebied in het winterbed hogedrukgasleidingen liggen, moeten deze eerst verplaatst worden. De Vlaamse minister van Mobiliteit en Openbare Werken zal een verzoek zenden aan de federale minister bevoegd voor het energiebeleid om een ministerieel besluit uit te vaardigen om de bedoelde leidingen en installaties te verplaatsen.

 


Aanwijzing bevoegde personeelsleden De Vlaamse Waterweg nv voor beslissingen bestuurlijke vervolging en opleggen bestuurlijke sancties

Op voorstel van Vlaams minister Lydia Peeters

​Na advies van de Raad van State wijst de Vlaamse Regering definitief de personeelsleden van De Vlaamse Waterweg nv aan die bevoegd zijn om beslissingen te nemen over de bestuurlijke vervolging en om bestuurlijke sancties op te leggen. Op deze manier kan de bestuurlijke handhaving, binnen het territorium van De Vlaamse Waterweg nv, ook operationeel in werking treden.

Nota aan de Vlaamse Regering BVR Advies RvS

 


Interregionale Bodemsaneringscommissie (IBC): activiteitenverslag 2021

Mededeling aan de Vlaamse Regering Activiteitenverslag 2021

 

 

Bron: Vlaanderen.be - Beslissingen Ministerraad van 02 september 2022