Plan Vlaamse Veerkracht: verlenging uitvoeringstermijn vlaggenschipproject Duinencomplex
Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir
In kader van de Blue Deal en het Vlaamse Veerkracht programma werd in 2022 een subsidieoproep ‘Vlaggenschipprojecten Duinencomplex' georganiseerd, gericht op het versterken van het watersysteem van de duinen aan de kust. De Vlaamse Regering keurde daar 2 subsidiebesluiten voor goed: aan drinkwatermaatschappij Aquaduin voor de infiltratie van gezuiverd afvalwater in het Calmeynbos in De Panne, in functie van circulaire drinkwaterwinning; en aan de gemeente Koksijde voor de optimalisering van het brongebied van de Hazebeek nabij de Tepelhoornstraat in functie van waterretentie en waterbuffering. Om procesmatige redenen wordt een verlenging gevraagd van de uitvoeringstermijn van beide projecten. De Vlaamse Regering keurt de verlenging van de uitvoeringstermijnen van beide projecten goed.
Uitvoering decreet vastgoedinformatieplatform: retributies en controle, schorsing en opheffing toegang
Op voorstel van minister-president Jan Jambon, Vlaams minister Zuhal Demir en Vlaams minister Matthias Diependaele
Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief een uitvoeringsbesluit goed bij het decreet over het Vastgoedinformatieplatform. Het bevat bepalingen over retributies; over de controle, schorsing en opheffing van de toegang tot het Vastgoedinformatieplatform en wijzigingsbepalingen. Om de doelstelling van het Vastgoedinformatieplatform als snelweg voor de uitwisseling van vastgoedgegevens te versterken, worden een aantal besluiten van de Vlaamse Regering gewijzigd waardoor ook andere datastromen (bodemattesten, stedenbouwkundige uittreksels e.a.) via dit platform lopen.
Wijziging koninklijk besluit houdende omzetting Europese Richtlijn met minimumvoorwaarden uitvoering Europese Verordeningen voorschriften van sociale aard voor het wegvervoer
Op voorstel van viceminister-president Lydia Peeters
De Vlaamse Regering stemt in met de wijziging van een koninklijk besluit houdende omzetting van de Europese Richtlijn met minimumvoorwaarden voor de uitvoering van Europese Verordeningen rond de voorschriften van sociale aard voor het wegvervoer.
Omgevingshandhavingsbesluit
Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir
Met het decreet over de implementatie van het Kaderdecreet Vlaamse Handhaving (KVH) werd beslist om het KVH ook van toepassing te maken op de handhaving van het omgevingsrecht. Dat betekent dat zowel het decreet over het Algemeen Bestuurlijk Milieubeleid als de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening onder het KVH vallen. De Vlaamse Regering keurt nu, na adviezen van de SARO, de Minaraad, de SERV en de VVSG, opnieuw principieel het besluit goed dat hiervoor zorgt. Om in lijn te blijven met de nieuwe terminologie en instrumenten uit het KVH en met een omgevingsgerichte aanpak, worden de handhavingsbepalingen opgenomen in één 'Omgevingshandhavingsbesluit'. Over dit besluit wordt nog het advies ingewonnen van de Raad van State.
- Nota aan de Vlaamse Regering
- BVR
- Advies Minaraad
- Advies SARO
- Advies Vereniging Vlaamse Provincies
- Advies vvsg
- Bijlage 1
- Bijlage 2
- Bijlage 3
- Bijlage 4
- Bijlage 5
- Bijlage 6
Wijziging VLAREBO-besluit, Milieuhandhavingsbesluit en VLAREL: cofinanciering beschrijvende bodemonderzoeken bij brandweergerelateerde PFAS-verontreinigingen e.a.
Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir
Na adviezen van de SERV en van de Minaraad, wijzigt de Vlaamse Regering opnieuw principieel verschillende bepalingen in het VLAREBO-besluit, het Milieuhandhavingsbesluit en het VLAREL. Het gaat onder meer om het invoeren van een regeling voor de cofinanciering van beschrijvende bodemonderzoeken bij brandweergerelateerde PFAS-verontreinigingen; de wijziging van de bestaande cofinancieringsregeling voor de uitvoering van bodemsanering voor historische bodemverontreiniging en wijzigingen die voortvloeien uit recente ontwikkelingen, naast een aantal juridisch-technische aanpassingen en correcties. Over dit besluit wordt nu het advies ingewonnen van de Raad van State.
Wijziging decreet van 5 april 1995 met algemene bepalingen milieubeleid naar aanleiding arresten Raad van State rond Hondapark (motorcross Balen)
Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir
Uit twee opeenvolgende arresten van de Raad van State in de zaak van het Hondapark (motorcross Balen) zijn wettigheidsproblemen gebleken met betrekking tot het besluit van de Vlaamse Regering van 19 januari 1999. Dat is een bijzonder omvangrijk besluit met belangrijke bijsturingen en wijzigingen van Vlarem II, die sinds hun inwerkingtreding op 1 mei 1999 toegepast werden in tal van vergunnings- en/of meldingsdossiers. De in het besluit opgenomen wijzigingen zijn zeer divers en onder meer gerelateerd aan het gebruik van pesticiden, het houden van dieren en de opslag van mest, de beheersing van geluidshinder, (de bestrijding van) luchtverontreiniging, de opslag van gevaarlijke producten en brandbare vloeistoffen, de uitbating van laboratoria en instellingen die belast zijn met monsternemingen, ontledingen, proeven en onderzoekingen, enzovoort. Een aantal bepalingen werden op hun beurt reeds (minstens deels) bijgestuurd. Hoewel de opeenvolgende arresten van de Raad van State en de Raad voor Vergunningsbetwistingen niet leiden tot de vernietiging van het besluit van 19 januari 1999, maar ‘louter’ tot het buiten toepassing verklaren ervan in het kader van een individueel geschil, geven zij toch aanleiding tot rechtsonzekerheid, zowel voor de uitbaters van reeds bestaande inrichtingen, als voor toekomstige inrichtingen. Dit onverwachts ontstane rechtsvacuüm vergt een spoedeisende aanpak om de rechtszekerheid in de vergunningverlening en bij de uitbating van getroffen inrichtingen te herstellen. Na adviezen van de SERV, de Minaraad en de strategische adviesraad voor het Beleidsdomein Cultuur, Jeugd, Sport en Media (SARC), wijzigt de Vlaamse Regering daarom principieel het decreet met algemene bepalingen over milieubeleid. Dit voorontwerp van wijzigingsdecreet wordt nu voor advies voorgelegd aan de Raad van State.
- Nota aan de Vlaamse Regering
- Decreet
- Memorie van Toelichting
- Advies SARC-Vlaamse Sportraad
- Advies Minaraad
- Advies SERV
- Bijlage tabel
Projectoproep Natuur in je school 2024: bijkomend budget
Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir
Via de projectoproep 'Natuur in je school 2024' voorzag de Vlaamse Regering maximaal 5 miljoen euro voor projecten die inzetten op natuurgebaseerde klimaatadaptieve maatregelen op school. Meer natuur op school draagt rechtstreeks bij aan een klimaatbestendige schoolomgeving en heeft een positieve impact op het tegengaan van droogte en hittestress. Een meer natuurlijke schoolomgeving laat scholen bovendien toe meer in te zetten op buiten leren, wat positieve effecten heeft op leerresultaten en het welzijn op school voor leerlingen, personeel en andere gebruikers. Er werden 135 projectaanvragen ingediend, waarvan 128 ontvankelijk werden verklaard. Door het enorme succes van de projectoproep beslist de Vlaamse Regering om bijkomend 1,79 miljoen euro te voorzien voor deze oproep.
Programmatische aanpak stikstof (PAS): afwijkende berekeningsmethode referentiesituatie 2021, vrijstelling reductieverplichtingen en aanwijzing verwerkingsverantwoordelijke
Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir
Om overeenkomstig het Stikstofdecreet van 26 januari 2024 over de programmatische aanpak stikstof (PAS), de PAS-referentie 2030 te bepalen, moet eerst de referentiesituatie 2021 bepaald worden. De ‘PAS-referentie 2030’ is de maximale jaarhoeveelheid ammoniak die een varkens-, pluimvee- of rundveehouderij na eind 2030 nog mag uitstoten. De referentiesituatie 2021 wordt bepaald aan de hand van de gemiddelde veebezetting overeenkomstig de Mestbankaangifte voor het productiejaar 2021. Als deze gemiddelde veebezetting niet representatief is omwille van de in het Stikstofdecreet vermelde situaties (investering qua dierplaatsen, nulbezetting, overmacht), kan de exploitant een afwijkende berekeningsmethode vragen. De Vlaamse Regering bepaalt nu, na adviezen van de VTC, de GBA en de Raad van State, definitief de specifieke regels voor het aanvragen en berekenen van deze afwijkende referentiesituatie en voorziet in een commissie die zal beslissen over deze aanvragen. Daarnaast bepaalt dit besluit hoe de begrenzing tot de vergunde of geacteerde aantallen moet worden uitgevoerd om de referentiesituatie te bepalen. Dit besluit voorziet ook in een lijst met diercategorieën waarvoor vastgesteld wordt dat er geen ammoniakemissiereducerende maatregelen voor zijn, waardoor voor die diercategorieën een vrijstelling van de reductieverplichtingen verkregen kan worden. Ten slotte wordt waar nodig de verwerkingsverantwoordelijke bepaald in toepassing van de algemene verordening gegevensbescherming.
- Nota BIS aan de Vlaamse Regering
- BVR BIS
- Verslag aan de Vlaamse Regering
- Advies wetgeving VTC
- Advies Gegevensbeschermingsautoriteit
- Advies RvS
Uitvoering programmatische aanpak stikstof (PAS): flankerend beleid
Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir
De Vlaamse Regering stelde op 10 maart 2023 de programmatische aanpak stikstof (PAS) definitief vast. De PAS vraagt grote inspanningen van onder meer de landbouwsector, daarom wordt voorzien in een flankerend beleid. De Vlaamse Regering keurt daarom, na advies van de Raad van State, definitief het besluit goed dat het flankerend beleid verder uitwerkt voor oranje bedrijven (met een impactscore van minstens 5% en minder dan 50%) en bedrijven gelegen in het maatwerkgebied Turnhouts Vennengebied, in één van de vier andere maatwerkgebieden of in de zone van twee kilometer rond deze vier gebieden. Het besluit regelt de stopzettingsregelingen voor betrokken veehouderijen en voor bedrijven in de maatwerkgebieden, zowel de berekening van de vergoedingen als de procedures voor een aanvraag tot instap in het flankerend beleid. De inrichtingsnota’s ‘herstructureringsprogramma voor de groep van bedrijven die meer dan 50% bijdragen aan de kritische depositiewaarden van een habitat’ en ‘herstructureringsprogramma voor de groep van bedrijven die 5% of meer maar minder dan 50% bijdragen aan de kritische depositiewaarde van een habitat’ worden opgeheven vanaf 1 november 2024.
Herverdeling Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)-provisie
Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir
De Vlaamse Regering beslist tot herschikking van 12,53 miljoen euro vastleggingskrediet en 9 miljoen euro vereffeningskrediet vanuit de provisie bij Financiën & Begroting voor het inzetten van algemene middelen door de beleidsdomeinen Omgeving en Landbouw en Visserij, voor het financieren van uitgaven gerelateerd aan de stikstofsaneringsmaatregelen als onderdeel van de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS). De middelen worden vanuit uit de PAS-provisie herverdeeld naar entiteiten binnen het beleidsdomein Omgeving voor vastlegging en vereffening in 2024, onder andere voor stikstofsaneringsprojecten, compensatievergoedingen in het kader van het flankerend beleid rond Nutriëntenemissierechten (NER) en inrichtingswerken in stikstofgevoelige natuurgebieden.
Implementatie kaderdecreet Vlaamse Handhaving: onroerend erfgoed en varend erfgoed
Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir, Vlaams minister Matthias Diependaele
Het decreet van 26 april 2024 over de implementatie van het kaderdecreet Vlaamse Handhaving (KVH), maakt het KVH van toepassing op het Onroerenderfgoeddecreet en het decreet ter bescherming van varend erfgoed. Na adviezen van de SARO, de SERV en de VVSG, wijzigt de Vlaamse Regering opnieuw principieel de handhavingsbepalingen van het Onroerenderfgoedbesluit van 16 mei 2014 en het Varenderfgoedbesluit van 27 november 2015 om ze aan te passen aan deze nieuwe decretale grondslag, en bepaalt de concrete datum waarop de overstap naar het KVH wordt gemaakt voor beide decreten. Het besluit wordt nu voor advies voorgelegd aan de Raad van State.
Verslag van het jaar 2023 over de uitvoering van het decreet betreffende de bodemsanering en de bodembescherming
Grondwettelijk Hof: rolnummer 8283
Beroep tot gedeeltelijke vernietiging van artikel 2 van het decreet van het Vlaamse Gewest van 22 december 2023 « tot wijziging van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, wat het invoeren van overgangsmaatregelen voor vergunningen in het kader van de Programmatische Aanpak Stikstof betreft », ingesteld door Jan Stevens.
Grondwatertrein
Ontwerpbesluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 1 juni 1995 houdende algemene en sectorale bepalingen inzake milieuhygiëne, het VLAREL van 19 november 2010 en het besluit van de Vlaamse Regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, wat de waterregelgeving betreft Materiële rechtzetting.
Grondwettelijk Hof: rolnummer 8287
Beroep tot gedeeltelijke vernietiging van artikel 113 van het Vlaamse decreet van 26 april 2024 « tot wijziging van diverse decreten, wat betreft de implementatie van het Kaderdecreet Vlaamse Handhaving van 14 juli 2023 » (vernietiging van artikel 40, § 9, van het Vlaamse decreet van 4 april 2014 « betreffende de organisatie en de rechtspleging van sommige Vlaamse bestuursrechtscolleges »), ingesteld door Hugo Bogaerts en anderen.
Bron: Vlaanderen.be - Beslissingen Ministerraad van 20 september 2024