08/11/2021

Beslissingen Ministerraad via elektronische procedure van 05 november 2021

wetgeving-2
Terug naar artikeloverzicht

Visienota 'Bijkomende maatregelen Klimaat'

Op voorstel van minister-president Jan Jambon, viceminister-president Hilde Crevits, viceminister-president Bart Somers, viceminister-president Ben Weyts, Vlaams minister Zuhal Demir, Vlaams minister Wouter Beke, Vlaams minister Matthias Diependaele, Vlaams minister Lydia Peeters, Vlaams minister Benjamin Dalle

Al in het najaar van 2019 heeft de Vlaamse Regering een Vlaams Energie- en Klimaatplan 2021-2030 opgesteld, met een ambitie van -35% reductie van broeikasgasuitstoot ten opzichte van 2005. Bovenop alles wat in dat plan reeds is voorzien, beslist de Vlaamse Regering nu een extra pakket aan maatregelen, waardoor de ambitie wordt opgeschroefd naar een reductie van -40%. In dit kader keurt de Vlaamse Regering de visienota 'Bijkomende maatregelen Klimaat' goed. De nota bevat een 40-tal maatregelen voor de sectoren transport, bouw, landbouw, afval en industrie.

Visienota aan de Vlaamse Regering

 


Visienota 'Fit for 55'

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

Op 14 juli 2021 publiceerde de Europese Commissie het pakket ‘Fit for 55’, een reeks wetgevende voorstellen die als bedoeling hebben om het Europese kader voor energie- en klimaatbeleid aan te passen aan de klimaatdoelstellingen die zijn vastgelegd in de Europese Klimaatwet. De Europese Klimaatwet trad in werking in juli 2021 en stelt een nieuwe Europese netto emissiereductiedoelstelling voorop van 55% tegen 2030, in vergelijking met referentiejaar 1990, en legt de doelstelling vast om tegen 2050 klimaatneutraliteit te behalen op Europees niveau. Vlaanderen steunt de transitie naar een klimaatneutraal Europa en zet hierbij ook maximaal in op de troeven waarover het beschikt, zoals innovatie en technologische oplossingen, om de klimaatopwarming te helpen afremmen. Vlaanderen stapt echter niet blind mee in de Fit for 55 voorstellen van de Europese Commissie. De Vlaamse Regering keurt daarom de Visienota 'Fit voor 55' goed. Met deze visienota neemt de Vlaamse Regering een algemeen standpunt in over de reeks wetgevende voorstellen van de Europese Commissie. Zo zorgt ze ervoor dat ze met één stem spreekt en biedt ze de onderhandelaars op politiek en administratief niveau een houvast om binnen de verschillende deeldossiers coherente standpunten in te nemen die in lijn zijn met het regeerakkoord.

Visienota aan de Vlaamse Regering

 

 

Bron: Vlaanderen.be - Beslissingen Ministerraad 5 november 2021