28/09/2018

Bescherming waardevolle bossen

Back to article overview

Tijdens de raadszitting van 20 september werd het advies betreffende het voorontwerp van decreet tot wijziging van het Bosdecreet van 13 juni 1990, wat betreft de bescherming van waardevolle bossen vastgesteld.  

Het voorontwerp van decreet voorziet in een nieuwe decretale basis voor bosbescherming in Vlaanderen. Vooreerst vindt de Minaraad het positief dat er verder werk is gemaakt van een nieuwe regeling voor het beter beschermen van bossen. De Raad heeft evenwel vragen bij de impact van deze regeling en de afstemming met ander beleid. Bovendien is deze voorgestelde regeling complex.

De Minaraad is evenwel van mening dat het bosbeleid (en bij uitbreiding het natuur- en omgevingsbeleid) in zijn totaliteit moet worden bekeken. Een integrale benadering voorkomt immers dat vooruitgang in het realiseren van één bepaalde doelstelling de realisatie van andere doelstellingen hypothekeert.

De Raden stellen verder vast dat er voor het nemen van de beslissing over de ontheffing in het decreet geen criteria voor de opmaak van een beslissingskader worden vooropgesteld. De Raad vraagt om hierover duidelijke en transparante regels vast te stellen.

Daarnaast is het beschikbare budget bepalend voor het al dan niet of slagen van dit voorstel van voorontwerp. Het is voor de Raad moeilijk om in te schatten of er voldoende budget voorhanden is en zal zijn om te komen tot een afdoende bescherming van (kwetsbare) bossen en de effectieve doorwerking van dit voorstel in de praktijk.

Klik hier voor het advies

 

Bron: Minaraad, Vlaamse Overheid