09/01/2004

Bescherming energieklanten

Terug naar artikeloverzicht

In een vrijgemaakte markt hebben de energieleveranciers het recht om hun contracten met wanbetalers op te zeggen. Vlaams minister van Energie Gilbert Bossuyt heeft hierop geanticipeerd door een specifieke regeling uit te werken die van toepassing is sinds 1 juli 2003.

Als het energiecontract van een klant wordt opgezegd, heeft hij de mogelijkheid om een andere energieleverancier te zoeken. Als de klant geen andere energieleverancier zoekt of vindt, wordt hij verder van elektriciteit en aardgas voorzien door de vangnetleverancier. De vangnetleverancier is de netbeheerder op wiens net de klant is aangesloten. Hij zal bij de klant een budgetmeter plaatsen. Een budgetmeter is een elektriciteitsmeter die met een betaalkaart of -sleutel wordt opgeladen en die recht geeft op een bepaalde hoeveelheid elektriciteit afhankelijk van het geld dat erin gestopt wordt.

Het voordeel van een budgetmeter is dat de klanten in tegenstelling tot vroeger niet onmiddellijk volledig afgesloten worden van elektriciteitsvoorziening. Een dergelijke meter geeft de verbruiker bovendien de mogelijkheid om zijn budget goed te beheren en om zijn elektriciteit rationeel te gebruiken. Als het geld opgebruikt is, blijft een elektriciteitslevering van zes ampre beschikbaar. Alleen als er duidelijk sprake is van misbruik, kan de klant volledig afgesloten worden.

Bovendien voorziet de nieuwe regeling dat energieleveranciers de contracten van hun klanten niet zo maar kunnen opzeggen. De energieleveranciers moeten namelijk een bepaalde procedure naleven vooraleer zij een contract kunnen opzeggen. Deze procedure bestaat onder andere in het sturen van een herinneringsbrief, een ingebrekestelling en het eventueel opstellen van een afbetalingsplan.

"Het is duidelijk dat het recht op een minimale energievoorziening gegarandeerd is voor mensen die hun energiefactuur al dan niet tijdelijk niet kunnen betalen", aldus minister Bossuyt.

Bron: persdienst Vlaamse regering.

Meer informatie over de vrijgemaakte energiemarkt vind u op WWW.creg.be