07/07/2020

Bemesten bij klimaatsverandering? Literatuurstudie naar nutriëntenverliezen bij extremer weer

uitrijseizoen
Terug naar artikeloverzicht

Bij droogte blijven de meststoffen werkloos liggen, bij harde regen spoelen ze weg. Hoe kunnen landbouwers hun bemesting en teeltsysteem aanpassen aan die extreme weersomstandigheden?

​​​​Via de studie Klimaatadaptieve praktijken voor het terugdringen van nutriëntenverliezen wil de VLM te weten komen hoe nutriëntenbeheersing kan afgestemd worden op een veranderend klimaat. De bodemkundige dienst van België en het ILVO voeren de desktop-studie samen uit. Die omvat 3 luiken:

  • ​In luik 1 wordt onderzocht wat de efficiëntie is van de bestaande wettelijke bepalingen over mestproductie en mestgebruik. In welke mate houden zij rekening met de te verwachten klimaatverandering? 
  • Luik 2 omvat het gefractioneerd bemesten (bijbemesten) van aardappelen en mais. 
  • In luik 3 wordt nagegaan welke innovatieve praktijken en technieken een voordeel kunnen bieden in een toekomstige landbouwuitbating in Vlaanderen. ​

Voorafgaand aan de eigenlijke literatuurstudie werden in samenwerking met het expertisecentrum landbouw en klimaat van ILVO, online workshops en discussiegroepen gehouden met experten. Zo kon worden afgebakend op welke wettelijke bepalingen en innovatieve technieken de focus van de literatuurstudie moet liggen.​

 

 

Bron: Vlaamse Landmaatschappij, Vlaamse Overheie