22/12/2003

Belgische Milieuprijs

Terug naar artikeloverzicht

Vandaag  16 december maken de initiatiefnemers van de Belgische Milieuprijs het VBO(Verbond van Belgische Ondernemingen), het VEV (Vlaams Economisch Verbond), de UWE (Union Wallonne des Entreprises) en het VOB (Verbond van Ondernemingen te Brussel) de winnaars van de editie 2003-2004 bekend. Deze Milieuprijs bekroont Belgische bedrijven en instellingen die zich hebben onderscheiden door hun inzet en/of bijzondere actie voor duurzame ontwikkeling, meer bepaald op milieuvlak (zie www.milieuprijs.be). De vier categorien van de Prijs zijn: het beste management, het beste product, de beste technologie en het beste internationaal partnerschap inzake duurzame ontwikkeling.

De jury, voorgezeten door Professor Alfons Buekens (VUB), koos uit de 43 ingediende dossiers, waarvan 15 genomineerden, volgende vier winnaars:
 Dierenpark Planckendael v.z.w. in Muizen (Mechelen) voor het duurzaam en multidisciplinair beheer van het park (categorie 1: beste management);
 Xeikon International N.V. in Lier voor de ontwikkeling, met veel aandacht voor het milieu, van een nieuwe generatie kleurendrukpers (categorie 2: beste product);
 Indaver N.V. in Mechelen voor de ontwikkeling van een gentegreerde en duurzame oplossing, met focus op energierecuperatie en beperkte milieuimpact, voor niet-recycleerbare huishoudelijk en bedrijfsafval (categorie 3: beste technologie);
 Umicore N.V. in Brussel voor de sanering van een verontreinigde site in Bulgarije en de herbestemming ervan (categorie 4: beste internationaal partnerschap).

Daarnaast kregen nog drie genomineerden een eervolle vermelding. Het gaat - in de categorie beste management - om het Lyce de Berlaymont in Waterloo voor het behalen, met inbreng van de scholieren, van het ISO 14001-certificaat en Ppinires La Gaume voor het concreet aantonen dat duurzame ontwikkeling ook door mindervaliden ter harte wordt genomen. De derde eervolle vermelding in de categorie beste technologie gaat naar de KMO Cotinfi N.V. in Deerlijk voor de ontwikkeling van een nieuwe en duurzame technologie van tapijtproductie.

Alle genomineerden zijn tijdens de prijsuitreiking op 16 december bij het VBO met een stand vertegenwoordigd. Federaal minister Freya Van den Bossche en Waals Gewestminister Michel Foret wonen de ceremonie bij.

Bron: VBO