01/06/2010

Belgische milieu- en recyclageindustrie bundelt krachten

Terug naar artikeloverzicht

FEBEM, de koepel van de Milieubedrijven en COBEREC, de Confederatie van de Belgische Recuperatiebedrijven gaan de krachten bundelen. In een eerste fase worden de secretariaten fysiek samen gebracht en komt er een gemeenschappelijke werking voor enkele dossiers. De twee federaties blijven echter verder autonoom werken. In een tweede fase wordt een fusie in het vooruitzicht geplaatst. Samen tellen de federaties meer dan 350 bedrijven als lid, goed voor een omzet van meer dan 3 miljard euro en 13.000 werknemers in België.

COBEREC telt momenteel een 140-tal leden voornamelijk familiale bedrijven actief in de recyclage van metalen, textiel, papier en kunststoffen. FEBEM telt als leden een 220-tal privaatrechtelijke bedrijven actief in de inzameling, behandeling en nuttige toepassing van afvalstoffen, de productie van duurzame energie en het reinigen van verontreinigde gronden.
Beide federaties tellen ook heel wat KMO’s onder hun leden.
Samen zijn zij de twee belangrijkste federaties van privaatrechtelijke bedrijven actief in het milieubeheer.

Tussen de twee federaties was er tot nu toe vooral een overlap inzake de vertegenwoordiging van de recuperanten van papier, kunststoffen en Afgedankte Elektrische en Elektronische Apparaten (AEEA). De samenwerking zal zich in een eerste fase dan ook vooral op deze thema’s richten. Wat papier betreft, worden de FEBEM en COBEREC leden met een oudpapieractiviteit opgenomen in een nieuwe VZW COBEREC FEBEM PAPER. Voor kunststoffen worden alle leden van COBEREC en FEBEM actief in de recyclage van plastiek opgenomen in een gemeenschappelijke werkgroep: FEBEM COBEREC Plastics. Voor het overige blijven beide federaties autonoom.
Deze samenwerking kan in een tweede fase uitgroeien tot één nieuwe confederatie met 4 onderliggende vzw’s (COBEREC Metals, COBEREC Textiles, COBEREC FEBEM Paper en FEBEM) .

Aan deze stap is een jaar gewerkt. Al meer dan 10 jaar was er echter sprake van toenadering tussen beide federaties. De samenwerking werd echter steeds meer een normale stap gezien ook de bedrijven zelf steeds meer in verschillende sectoren in de milieu-industrie actief werden. Bedrijven die vroeger enkel afval ophaalden, stortten… begonnen ook met recyclage-activiteiten. En recuperanten startten met de ophaling van verschillende materiaalstromen. De federaties passen zich nu aan deze gewijzigde marktsituatie aan.
Met de samenwerking zullen de federaties de dienstverlening aan hun leden verder kunnen optimaliseren en meer dan ooit de spreekbuis zijn van de privaatrechtelijke bedrijven binnen de milieusector. FEBEM en COBEREC willen hierbij ook verder vorm geven aan de goede samenwerking met tal van overheidsinstanties in de milieusector. Zij wensen daarbij een open en constructieve houding aan de dag te leggen zodat samen kan worden vorm gegeven aan de toekomst van de beloftevolle industriële sector van de milieubedrijven in dit land. Een sector die heel wat tewerkstelling en toegevoegde waarde kan scheppen en zou moeten uitgroeien tot één van de industriële peilers van dit land.

De twee federaties zijn over heel België actief. Binnen de nieuwe structuur hebben zowel grote internationale groepen een plaats als kleine familiale ondernemingen. COBEREC en FEBEM vertegenwoordigen ook samen de werkgevers in het paritair comité van de recyclage, samen goed voor meer dan 450 bedrijven.

Bron : FEBEM