19/06/2006

Belgische kwaliteitsnorm voor pure koolzaadolie

Terug naar artikeloverzicht

Op initiatief van de federale ministers van Leefmilieu en Energie, Bruno Tobback en Marc Verwilghen, keurde de Ministerraad het Koninklijk Besluit goed waardoor pure koolzaadolie, mits het respecteren van de kwaliteitsvereisten, op de markt kan worden gebracht. Daarnaast lanceren de ministers Verwilghen en Tobback voor iedere genteresseerde producent op de websites www.mineco.fgov.be (rubriek 'Energie') en www.environment.fgov.be (rubriek 'Producten') de nodige info over biobrandstoffen in het algemeen en over koolzaadolie in het bijzonder. De genteresseerde producent kan er tevens on line een aanvraagformulier afhalen. Er wordt ook een folder voor de consument voorzien.

De ministerraad van 09 juni '06 keurde het ontwerp van koninklijk besluit goed dat het koninklijk besluit van 4 maart 2005 aanvult, betreffende de benamingen en de kenmerken van de biobrandstoffen en andere hernieuwbare brandstoffen voor motorvoertuigen en voor niet voor de weg bestemde mobiele machines.

Het koninklijk besluit van 4 maart 2005 zet de Europese richtlijn 2003/30/EG van 8 mei 2003 in Belgisch recht om. Deze reglementering wordt nu aangevuld. Naast de Europese norm wordt nu ook een Belgische kwaliteitsnorm aanvaard. Het ontwerp van koninklijk besluit legt tevens de criteria en de procedures vast voor de aanvraag en de beslissing tot afwijking van de regel dat er voor een biobrandstof een CEN-norm(*) moet bestaan. De Belgische kwaliteitsnorm is gebaseerd op de Duitse kwaliteitsnorm voor pure plantaardige olie (PPO).
 

 (*) Comit europen de normalisation = Europees comit voor standaardisatie

Links: