20/10/2010

Belgische delegatie blogt vanuit Nagoya

Terug naar artikeloverzicht

Van 18 tot 29 oktober 2010 vindt de tiende Conferentie van de Partijen (COP 10) over het Verdrag over biologische diversiteit plaats in Nagoya, Japan. U kunt al het nieuws uit Nagoya volgen via de blog van de Belgische delegatie. Een aanrader voor iedereen die het internationale politieke proces over de biodiversiteit beter wil begrijpen, of wie zich afvraagt welke invloed biodiversiteit nu op ons dagelijkse leven heeft.

Tijdens de conferentie zal België als voorzitter van de Europese Unie het Europese standpunt verdedigen. Via een speciale blog kunt u dagelijks updates lezen over het verloop van de onderhandelingen. U krijgt ook een inkijk in de verschillende evenementen en de logistiek verbonden aan het Belgische voorzitterschap van de EU.

Maar de blog zal niet enkel over serieuze dingen berichten. Er is ook plaats voor anekdotes over het leven van de COP 10 los van de onderhandelingen: het wel en wee van de Belgische delegatie, haar ervaringen met de Japanse cultuur, gastronomie en technologie, enzovoort.

U kunt de Belgische delegatie ook via Twitter volgen.

Over de COP 10 in Nagoya

De tiende Bijeenkomst van de Partijen (COP, Conference of the Parties) over het Verdrag over biologische diversiteit gaat door van 18 tot 29 oktober 2010. Een 'COP' heeft als doel de ondertekenende Partijen samen te brengen om strategische beslissingen te nemen over de uitvoering van het Verdrag. Je kan dit vergelijken met de 'COP Klimaat', de bijeenkomst van de Partijen voor het Verdrag over klimaatverandering.

De COP 10 Biodiversiteit is de ideale gelegenheid om de balans op te maken van het doel dat de internationale gemeenschap zich gesteld heeft: het wereldwijde verlies aan biodiversiteit een halt toeroepen voor eind 2010. Het staat vast dat die doelstelling niet gehaald zal worden en dat de situatie van de biodiversiteit kritiek is.

De landen die het Verdrag hebben ondertekend zullen ambitieuze en doeltreffende maatregelen moeten nemen om de verschillende factoren die druk uitoefenen op de biodiversiteit te verminderen.

Bron : © Belgisch Voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie