24/05/2024

België organiseert derde Mission Forum over klimaatadaptatie

climate change
Terug naar artikeloverzicht

BRUSSEL/MECHELEN - Op 22 en 23 mei kwamen meer dan 300 beleidsmakers, wetenschappers en vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld samen voor het derde Forum over de Mission on Adaptation to Climate Change. Deze missie, gelanceerd door de Europese Commissie, stelt Europese regio's en lokale overheden in staat om klimaatbestendig te worden. 

Het Departement Omgeving organiseerde dit evenement samen met de Europese Commissie en de Brusselse, Waalse en federale administraties. Het vond plaats binnen het kader van het Belgische voorzitterschap van de Raad van de EU. Klimaatadaptatie behoort onder het Belgische EU-voorzitterschap tot de prioritaire accenten met betrekking leefmilieu, naast circulaire economie en rechtvaardige transitie.

Het terreinbezoek aan Mechelen op de eerste dag was een hoogtepunt. Arnout Ruelens, programmacoördinator klimaat voor de stad Mechelen, en Mechels schepen Patrick Princen presenteerden het project WATSUPS, de stedelijke vergroening en ontharding. Lander Wantens, coördinator wetlandplan en celhoofd projecten bij Natuurpunt, gaf uitleg bij het herstel van de wetlands in de vallei van de waterloop de Vrouwvliet als onderdeel van de Blue Deal en Wetlands4Cities.

Op de tweede dag benadrukte Matthias De Moor, Vlaams vertegenwoordiger bij de EU, de nood aan private financiering voor klimaatadaptatie en het CLIMATEFIT-project (het Departement Omgeving is partner in dit HORIZON-project). Paneldiscussies boden waardevolle inzichten in het versneld implementeren van klimaatadaptatiebeleid en concrete successen van lokale en regionale overheden. Samenwerking, synergie, lokale expertise en financiering zijn sleutelwoorden tot succes.

De dag werd afgesloten met een inspirerend gesprek met Elina Bardram, missiemanager klimaatadaptatie bij de Europese Commissie (DG CLIMA). Ze benadrukte dat de Missies van de Europese Commissie essentieel zijn om te begrijpen wat er speelt op het terrein. Ondanks de grote uitdagingen die op ons afkomen, was Bardram hoopvol gestemd door de gedeelde inzet en het engagement om weerbaar te worden tegen klimaatverandering. Ze onderstreepte dat klimaatadaptatie en -mitigatie hand in hand gaan.

 

 

Bron: Departement Omgeving, Vlaamse overheid