13/11/2006

Belgian North Sea Wind Energy Platform van start

Terug naar artikeloverzicht

De drie offshore windexploitanten (C-Power, Eldopasco en Belwind) willen voortaan samen overleggen, informeren en communiceren over hun windenergieprojecten op zee. Daartoe is een overeenkomst gesloten tussen C-Power, Eldopasco en Belwind en de twee bevoegde ministers: minister van Energie, Economie, Buitenlandse Handel en Wetenschapsbeleid Marc Verwilghen en minister van Mobiliteit en de Noordzee Renaat Landuyt. De overeenkomst voorziet in de oprichting van het Belgian North Sea Wind Energy Platform. De vzw Flavio staat in voor de communicatie binnen en vanuit dit platform.

Het platform brengt al de partijen en derden samen  om te werken rond diverse aspecten van de Belgische Elektriciteitsproductie. Het overleg behandelt volgende onderwerpen:

  • de aansluiting op en de capaciteit van het hoogspanningsnet
  • de veiligheids- en milieuvereisten
  • de data uitwisseling
  • het reglementaire kader
  • de criteria inzake ruimtelijke ordening en inplanting
  • een eenduidige en herkenbare communicatie.

Minister Renaat Landuyt en minister Marc Verwilghen beklemtonen het belang van de 2 miljard euro investeringen in de productie van hernieuwbare energie in Belgi en de noodzaak om hierover overleg te plegen. 

Dit platform biedt eveneens de basis voor besprekingen over de toekomstige uitbreiding van de hoogspanningscapaciteit. Niet toevallig waren vorige week in Brussel de leden van de Europese Wind Energie Associatie bijeen om over de Integratie van windenergie in het Europese hoogspanningsnet te praten. Minister Landuyt heeft toen hierover een gesprek gehad met hun CEO, Dhr. Christian Kjaer.

Voor een sector die nieuw en nog grotendeels 'onbekend' is, krijgt het informeren van de burger, en vooral van de kustbewoner, bijzondere aandacht. Zij zullen voortdurend op de hoogte worden gehouden vanonder meer de bouw van de funderingen, de milieumonitoring en de te verwachtten tewerkstelling, direct en indirect. Het Platform wordt hiervoor ondersteund door de vzw Flavio.

Bron : Persbericht Kabinet minister Landuyt - Kabinet minister Verwilghen