07/11/2011

Belgian Energy Research Alliance van start

Terug naar artikeloverzicht

De nieuwe uitdagingen van het energieonderzoek, zoals bv. duurzame steden, vragen een inter-disciplinaire oplossing en een voldoende kritische massa. Daarom nam een aantal kennis¬instellin-gen in België vorig jaar het initatief om hun energieonderzoek meer op elkaar af te stemmen. Dit leidt nu concreet tot de oprichting van een nieuwe entiteit: BERA, Belgian Energy Research Alliance. Een belangrijke ambitie van BERA is om op strategisch niveau te kunnen meespelen in het Europese energieonderzoek en meer in het bijzonder in de European Energy Research Alliance (EERA).

EERA is het samenwerkingsverband tussen vooraanstaande Europese onderzoeksinstellingen dat innovatieve programma’s opzet over energietopics, zoals fotovoltaïsche en geothermische energie, smart grids, CO2-captatie en -opslag, bio-energie, wind, materialen voor nucleaire toepassingen, marine energie. EERA werd, parallel met de European Industrial Initiatives, opgericht in het kader van het SET-plan (Strategic Energy Technology) van de Europese Commissie. Enkele Belgische onderzoeksorganisaties hebben reeds eerder al deelgenomen in EERA, maar om een volwaardige strategische rol binnen Europa te kunnen opnemen en zo de agenda van de Europese innovatie mee te vormen is een verdere bundeling van strategie, capaciteit en competenties binnen België noodzakelijk. Vandaar het idee om een Belgische alliantie op te richten, namelijk de BERA.

Op 24 augustus 2011 tekenden 14 Belgische onderzoeksorganisaties voor de officiële oprichting van BERA als juridische entiteit. “We verwachten dat BERA nog zal groeien want het initatief staat ook open voor andere Belgische onderzoeksorganisaties”, zegt BERA-voorzitter dr. Gerrit Jan Schaeffer. “Het is uiterst belangrijk dat het energieonderzoek op Europees niveau in samenwerkingsverband verloopt, eerder dan op individuele basis. Bovendien is in deze context ook de interactie met industrie en overheid essentieel.”

Bron : VITO