31/10/2011

Belgian Business Awards for the Environment: maatschappelijke verantwoordelijkheid, bron van groene innovatie en van waardecreatie voor de ondernemingen

Terug naar artikeloverzicht

De 13de editie van de Belgian Business Awards for the Environment (BBAE) trok dossiers aan van uitmuntende kwaliteit . Deze competitie is een initiatief van Business & Society Belgium met de steun van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO). Ondernemingen zijn er zich van bewust dat er een nauw verband is tussen hun economische prestaties, de waardecreatie voor de hele gemeenschap en het respect voor het milieu. Op 26 oktober 2011 vond in Brussel de BBAE-prijsuitreiking plaats. De grote winnaar voor 2011 is Tri-Vizor; Umicore krijgt de 2de prijs; Siemens en Recticel (et.al.) eindigen beide ex-aequo op de 3de plaats.

De Belgian Business Awards for the Environment belonen groene innovatie op het vlak van producten, diensten, managementsystemen of processen die in België werden ontwikkeld en die een concrete en reproduceerbare toepassing vonden. De bedrijven die op nationaal niveau genomineerd werden (1) mogen zich vervolgens kandidaat stellen voor de prestigieuze European Business Award for the Environment, een initiatief van het DG Milieu van de Europese Commissie.

Dit jaar duidde de Jury van de BBAE maar liefst vier winnaars aan: Tri-Vizor, Umicore, Siemens en Recticel (et.al.). Belvas mocht bovendien een «speciale vermelding» van de Jury in ontvangst nemen.

Tri-Vizor, een spin-off van de Universiteit Antwerpen, ontwikkelde een origineel horizontaal samenwerkingsmodel voor het goederentransport. Het model heet «smart bundling» en is vergelijkbaar met carpooling, daar de stromen ook geconsolideerd moeten worden. Het model is wel complexer en proactiever daar de leveringen eerst gesynchroniseerd en geoptimaliseerd worden dankzij een software ontwikkeld door Tri-Vizor (Cross Supply Chain Cockpit®). Sinds april 2011 wordt «smart bundling» met succes gebruikt door de farmabedrijven UCB en Baxter op acht bestemmingen in Oost-Europa. Met deze groene innovatie die de CO2-uitstoot met betrekking tot het goederentransport, de aanverwante kosten en de dichtheid van het wegenverkeer aanzienlijk beperkt, mag Tri-Vizor zich de grote winnaar van de BBAE 2011 noemen.

Umicore wordt met de 2de prijs van de BBAE 2011 beloond voor zijn hoge temperatuur recyclageproces van oplaadbare batterijen. Het proces heeft een heel lage milieu-voetafruk en laat de recyclage toe van de meeste kritische grondstoffen die gebruikt worden bij de productie van batterijen. Umicore sluit dus de levenscyclus van de batterijen («closing the loop») en zorgt dat elektrische mobiliteit echt groen wordt. Het proces wordt tot op heden vooral gebruikt voor de recyclage van batterijen van laptops en gsm’s, maar de toekomst biedt mooie perspectieven: één elektrische wagen gebruikt immers het equivalent van 7.000 laptop-batterijen.

Het Volt-Air platform van Siemens krijgt de 3de prijs. Deze intelligente micro-grid, die op de site van Siemens in Huizingen wordt getest, toont aan dat hernieuwbare energie (zonne-energie in dit geval) perfect combineerbaar is met groene mobiliteit (elektrische wagens) zonder het elektrische netwerk te destabiliseren. Isofinishâ, die de 3de prijs ex-aequo ontving, is tot stand gekomen dankzij de samenwerking tussen Recticel, Borgh, Deceuninck, Eternit, VMZINC en Wienerberger. Het gaat om een eenvoudige en efficiënte oplossing voor duurzame en ononderbroken gevelisolatie en –afwerking. Isofinishâ reduceert aanzienlijk het warmteverlies ten opzichte van traditionele isolatiematerialen. Belvas, de producent van bio-pralines en –truffels, en ook de «eerste ecologische chocoladefabriek in Noord-Europa », krijgt een «speciale vermelding» van de Jury voor het ontwerp en de installatie van een warmterecuperatiesysteem dat de warmte die vrijkomt uit het airco-systeem hergebruikt om het proceswater bestemd voor de productie en smelten van chocolade op te warmen.

Sabine Denis, Director Business & Society Belgium: «In een onstabiele context stellen we gelukkig vast dat de ondernemingen hun inspanningen op het vlak van groene innovatie voortzetten. In 2011 trokken de Belgian Business Awards for the Environment dossiers aan van uitmuntende kwaliteit. De ondernemingen beseffen dat hun economische prestaties en hun succes nauw verbonden zijn met de waardecreatie voor de hele gemeenschap en het respect voor het milieu. Product-, diensten- en procesinnovatie zijn fundamenteel omdat ze het bedrijf toelaten zeer concreet vorm te geven aan zijn maatschappelijk engagement en tegelijkertijd zijn consumenten en zijn klanten helpt om hun eigen engagement na te komen. Naast hun symbolische waarde zijn de Belgian Business Awards for the Environment en hun Europese tegenhanger een reële stimulans om deze dynamiek verder uit te bouwen».

(1) Dit zijn de 12 genomineerden van de 13de editie van de BBAE (in alfabetische volgorde): Alpro, Belvas, BMA Ergonomics, Derbigum, Fabricom, LANXESS, Recticel (et.al.), Reynaers Aluminium, Siemens, Tri-Vizor, Umicore en Van Marcke.

Bron : Business & Society Belgium

___________________

Extra info :

Klik hier om de brochure te lezen

Klik hier om de video te zien van de winnaar van de 1ste prijs: Tri-Vizor

Klik hier om de video te zien van winnaar van de 2de prijs: Umicore

Klik hier om de video te zien van de winnaar van de 3de plaats ex-aequo: Siemens

Klik hier om de video te zien van de winnaar van de 3de plaats ex-aequo: Recticel