10/10/2013

België ondertekent een nieuw internationaal verdrag over kwik in Japan

Back to article overview
Op 10 en 11 oktober 2013 zal er in Japan een nieuw internationaal verdrag worden ondertekend om de uitstoot van kwik te controleren en terug te dringen. De ondertekeningsceremonie wordt georganiseerd in Minamata, ter ere van de slachtoffers van de kwikvervuiling die in de jaren '50-'60 in die baai heeft plaatsgevonden.
 
In het verleden werd kwik op grote schaal gebruikt in de industrie zoals in batterijen, thermometers en pesticiden. Het is ook aanwezig in materialen van natuurlijke oorsprong, zoals steenkool. Het is een zeer zorgwekkende stof omdat ze aanwezig blijft in het milieu, bio-accumuleert in de voedselketen en lange afstanden kan overbruggen. Alleen een internationaal verbod kan die vervuiling op doeltreffende wijze beperken. Het United Nations Environment Programme (UNEP), het Milieuprogramma van de Verenigde Naties, heeft dan ook een internationaal verdrag uitgewerkt om de uitstoot van kwik zo veel mogelijk aan banden te leggen.

Het Minamata-verdrag streeft naar een reductie van de uitstoot van kwik in de lucht en, in mindere mate, in het water en de bodem. Het legt regels vast over de handel, de producten en de industriële processen, de bevoorrading en de afvalfase. Het verdrag voorziet in tijdelijke vrijstellingen voor bepaalde landen die dit aanvragen. Toch zal het mogelijk zijn om bepaalde verbodsbepalingen van het verdrag te wijzigen teneinde ze geleidelijk aan te verstrengen.

In 2009 heeft het UNEP de onderhandelingen op gang gebracht die aan de basis lagen van dat verdrag. Europa heeft een leidersrol vervuld in dit proces en België heeft actief deelgenomen aan de besprekingen. Na vier jaar onderhandelen werd het Minamata-kwikverdrag in januari 2013 goedgekeurd. Het zal in werking treden in 2017 mits het door 50 landen geratificeerd wordt. Er worden 120 landen verwacht bij de officiële start van de ondertekening in Japan. België, de meeste lidstaten en de Europese Unie zullen het verdrag tijdens die ceremonie ondertekenen. Zij willen ervoor zorgen dat het nieuwe verdrag snel geratificeerd kan worden.

Voor meer informatie:

zie website van het UNEP: http://www.unep.org/PDF/PressReleases/Mercury_TimeToAct_hires.pdf

of de officiële site van de ondertekeningsceremonie:  http://www.unep.org/hazardoussubstances/Mercury/tabid/434/Default.aspx.

Bron : © 2013 - FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu