20/06/2003

Beleidskader voor bestaande golfterreinen goedgekeurd

Terug naar artikeloverzicht

De golfsport in Vlaanderen is momenteel in volle beweging.  Het aantal golfbeoefenaars neemt snel toe en er is nood aan nieuwe terreinen, met respect voor de natuurwaarden.

Op voorstel van de Vlaamse minister van Ruimtelijke Ordening Dirk VAN MECHELEN keurde de Vlaamse regering dan ook een beleidskader voor alle bestaande golfterreinen goed. Dit algemene beleidskader is een onderdeel van het Vlaams Golfmemorandum.  Het Golfmemorandum is een concrete visietekst, die rechtszekerheid, een toekomst- perspectief en duidelijkheid wil garanderen voor bestaande en toekomstige golfterreinen.


Rechtszekerheid

Momenteel is het zo dat een aantal bestaande golfterreinen zich nog steeds in een onduidelijke juridische toestand bevinden.

Met deze regeringsbeslissing wordt voor alle bestaande golfterreinen een duurzame juridisch-planologische oplossing aangereikt. Dit oplossingskader zal voor deze terreinen de basis vormen voor mogelijk een planologische verankering in ruimtelijke uitvoeringsplannen.

Onder meer de golfterreinen in De Haan en Ranst zullen op deze manier rechtszekerheid verkrijgen.


Duidelijkheid

Met deze beslissing wil de Vlaamse regering duidelijk aflijnen welk bestuursniveau, overeenkomstig het subsidiariteitprincipe, bevoegd is.

Zo zullen de gemeenten oplossingen kunnen uitwerken voor de golfscholen, zoals bijvoorbeeld golfterrein De Kluizen te Aalst.

De provincies worden verantwoordelijk voor de 9-holes banen, zoals de Edegemse golfclub Drie Eycken.


De bestaande 18-holes terreinen worden op het Vlaamse niveau afgewogen en in volgende categorien ondergebracht:

  • golfzones;
  • golfterreinen waarvoor een bestemming naar golfzone wordt vooropgesteld;
  • golfterreinen waarvoor een bestemming naar golfzone wordt vooropgesteld, maar waar de principes van 'eco-golfterreinen' worden opgelegd;
  • golfterreinen waarvoor een bestemming naar 'ecologisch waardevol gebied met golfinfrastructuur' wordt voorgesteld, maar waarbij heel specifieke beheersmaatregelen noodzakelijk zijn;
  • golfterreinen waarvoor wordt voorgesteld om de planologische bestemming af te wegen in functie van andere processen en terreinen waarvoor verder onderzoek noodzakelijk is.


Multifunctionaliteit

Aangezien de ruimte in Vlaanderen schaars is, heeft de Vlaamse regering ervoor geopteerd te streven naar een multifunctionele invulling van deze golfterreinen. Niet- lawaaierige buitensporten zoals vissen, fietsen, wandelen, paardrijden zullen perfect mogelijk zijn op en rond de terreinen.


Toekomst

Om in te spelen op de urgente nood aan bijkomende golfterreinen en om een aantal planologisch vergevorderde initiatieven voor nieuwe golfterreinen niet te hypothekeren, besliste de Vlaamse regering de procedure voor een tweetal nieuwe multifunctionele golfterreinen op te starten. Specifiek gaat het over het golfterrein Ter Hille in Koksijde en de golf te Boom.

Een definitieve ruimtelijke afweging zal volgen zodra de externe behoeftestudie voor nieuwe golfterreinen in opdracht van de Vlaams minister van Sport, Marino KEULEN, is afgerond.

Op deze studie wordt ook gewacht om tegen eind dit jaar een kader aan te geven voor nieuwe golfterreinen en de spreiding ervan in Vlaanderen. Het Vlaams Golfmemorandum zal op dat moment volledig gefinaliseerd kunnen worden.


Totaalvisie

Verder besteedt minister Dirk VAN MECHELEN in zijn Golfmemorandum specifieke aandacht aan het democratiseren van de golfsport, een verantwoord ecologisch beheer van zowel bestaande als nieuwe terreinen en het bieden van bestaanszekerheid. In dit memorandum worden reeds positieve en negatieve afwegingscriteria voor nieuwe terreinen naar voren geschoven.


persinfo : Philippe Heyvaert, woordvoerder van minister Van Mechelen
tel. : 02 553 64 11
e-mail : persdienst.vanmechelen@vlaanderen.be