15/07/2005

Beheerovereenkomsten voor water en natuur vereenvoudigd

Terug naar artikeloverzicht

Op voorstel van Kris PEETERS, Vlaams minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur, heeft de Vlaamse Regering vandaag het besluit inzake beheerovereenkomsten voor de landbouw principieel goedgekeurd en vraagt nu het advies van de stuurgroep Vlaamse mestproblematiek. In het kader van de administratieve vereenvoudiging wordt de reglementering betreffende verschillende beheerovereenkomsten voor landbouwinspanningen voor water en natuur in n besluit gentegreerd.

Beheerovereenkomsten zijn vrijwillige contracten die de landbouwers kunnen sluiten met de overheid om de natuur, het milieu en het landschap op hun bedrijf een handje te helpen. De landbouwers krijgen daarvoor jaarlijks een vergoeding in het kader van een contract dat loopt over vijf jaar.

De beheerovereenkomsten waren tot nu toe geregeld in twee besluiten. Die twee besluiten verschilden van elkaar wat betreft aanvraagtermijnen, modelcontracten, regeling van beindiging van de overeenkomsten en van beroep in geval van geschillen.

Er zijn pakketten beheerovereenkomsten voor weidevogelbeheer, de bescherming van de wilde hamster, erosiebestrijding, perceelsrandenbeheer, botanisch beheer, voor water en natuur wat betreft de bemesting. Hierbij kan gemeld worden dat de lopende beheerovereenkomsten water van het mestdecreet, die dit jaar in oktober aflopen, kunnen verlengd worden.

Door alle reglementeringen nu in n besluit onder te brengen, wordt de zaak overzichtelijker voor zowel de landbouwers als voor de overheid. Een bijkomend voordeel is: minder paperassen voor de landbouwer zodat hij meer tijd heeft om te werken aan waterkwaliteit en natuur.

De Vlaamse Regering keurde het besluit principieel goed en vraagt nu het advies van de stuurgroep Vlaamse Mestproblematiek.

"Alles wat landbouwers doen voor water en natuur in het buitengebied, betekent winst voor de volgende generaties", besluit minister Peeters.

Bron : Persdienst Vlaamse regering